23-11-15

Onderzoekers maken uitrekbare 'origami-batterij'

Onderzoekers maken uitrekbare 'origami-batterij'

.

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een variant van de Japanse papierkunst origami als inspiratie gebruikt voor het maken van een uitrekbare batterij.

 

onderzoekers-maken-uitrekbare-origami-batterij.jpg

.

Het ontwerp van de accu is geïnspireerd door kirigami, een versie van origami waarbij papier niet alleen gevouwen maar ook geknipt mag worden.

 

De wetenschappers van de Arizona State wisten een batterij te ontwerpen die door dit ontwerp kan worden 'uitgevouwen' en daardoor twee keer zo lang wordt. Het flexibele ontwerp zou kunnen worden gebruikt voor accu's in slimme kleding, of om te verwerken in de armband van een smartwatch.

 

In het tijdschrift Scientific Reports tonen de onderzoekers hoe ze de accu, verwerkt in een stuk elastiek en om een pols gewikkeld, koppelden aan een Samsung Gear 2-smartwatch. Met de flexibele accu kreeg het horloge genoeg energie om 90 minuten te bellen.

 

"Dit soort batterij zou kunnen worden gebruikt om de omvangrijke en rigide batterijen te vervangen die de ontwikkeling van compacte wearables beperken", zegt Hanqing Jiang, leider van het onderzoek.

 

4xqzqrgfz2z6_p.jpg

.

Nu.nl

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-15

Een radiostation uit Texas koopt jingles in NL

Een radiostation uit Texas koopt jingles in NL

.

Vrij opmerkelijk toch en ik kwam het te weten via Jingleweb.nl.

 

PD.jpg

 

Stel, je hebt een internet-radiostation. En stel, dat station functioneert vanuit Texas in de Verenigde Staten. En je zendt Top 40 muziek uit. Je zou denken dat je dan jingles bestelt in Texas.

 

In Dallas om precies te zijn. want daar zitten nogal wat jingleproducenten. Sterker nog: in Dallas zitten de grootste jinglemakers van de wereld. Zoals ze auto’s maken in Detroit, kaas in Alkmaar en gloeilampen in Eindhoven (of.. maakten), zo maken ze jingles in Dallas.

 

Internet-radiostation Access360 (KUSA-DB) in Texas bestelde daarom haar nieuwe jingles in … Berkel-Enschot in Nederland. Helemáál niets mis mee, maar wel een onverwachte stap. De gelukkige producent is Novaz Audio Imaging, het audio vormgevingsbedrijf van Maurice Verschuuren in Berkel-Enschot, onder de rook van Tilburg.

 

Volledig in huis geproduceerd en gezongen, meldt Maurice erbij. En hij mag trots zijn. Luister naar de jingles. En howdy…!

.

Jingleweb.nl

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-11-15

Noorwegen: Toch afkoppelen FM in 2017 !

Noorwegen: Toch afkoppelen FM in 2017 !

 

Noorwegen blijft bij het streven het eerste land ter wereld te zijn dat de analoge FM radio uitzet. Het schema is al gereed. De Noorse omroep NRK bevestigt dit tegenover Totaal TV.

 

DAB+ logo.png

 


Het betekent dat vanaf 2017 inwoners, bezoekers en vakantiegangers in Noorwegen een DAB+ radio nodig hebben indien zij radio via de ether willen ontvangen. Enkel de lokale radiozenders blijven zeker nog een aantal jaren op FM uitzenden. Noorwegen is op multimediaal gebied altijd vooruitstrevend geweest. Buurland Zweden hecht daarentegen enorm de FM-band en wil de indeling en het bereik ervan juist nog verder optimaliseren.

In Finland is van DAB zelfs geen sprake, maar dat heeft te maken met het feit dat Nokia DVB-H frequenties bezit en daarnaast wordt in de DAB+ of wel VHF-3 band (kanaal 5 t/m 12) aldaar een DVB-T pakket met radio en televisie uitgezonden.

 

De situatie in Zweden en Finland is kenmerkend voor de situatie die in Europa, maar ook wereldwijd speelt bij het digitaliseren van radio. Een land als Brazilië begint er niet aan en wil de FM-band naar onderen gaan uitbreiden tot aan 76,0 MHz. In Australië wordt wel gedigitaliseerd terwijl in de Verenigde Staten mobiel satellietradio veel populairder is en op de FM-band digitale radio wordt toegepast onder de noemer Hybrid Digital radio. Daarbij worden op de zogenaamde zijbanden van een FM-kanaal digitale signalen met extra radioprogramma's meegezonden. In Noord-Amerika mogen FM-kanalen daarom ook niet te dicht op elkaar.

Ook in Nederland is, ondanks de recente positieve berichten, enige twijfel ontstaan. Het voorstel van Minister Kamp om de radiofrequenties in 2017 opnieuw te veilen heeft bij de commerciële partijen, die nu juist voorop lopen bij de uitrol van Digital radio plus, tot onzekerheid geleid. Deze stations dreigen zelfs de investeringen in DAB+ op een laag pitje te zetten. Vooralsnog wordt het aanbod en zenderpark de komende maanden en vooral vanaf september in Nederland fors uitgebreid. Waar de meeste partijen het wel over eens zijn is dat een lineair broadcast systeem in de ether wel degelijk toekomst heeft. Massaal luisteren via mobiele 3G en 4G netwerken leidt tot overbelasting en helemaal stabiel is het ook nooit. In Noorwegen wordt zelfs gevraagd dit niet te doen.

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-15

De BBC geeft Britse kinderen van 11 en 12 jaar gratis een hardwaretoestel

De BBC geeft Britse kinderen van 11 en 12 jaar gratis een hardwaretoestelKinderen moeten zo snel mogelijk vertrouwd worden met technologie, en zij moeten aangemoedigd worden om te leren programmeren. Dat wordt zo vaak herhaald, en de BBC brengt dat advies nu in de praktijk. Tot 1 miljoen toestellen zullen gratis verdeeld worden aan kinderen van 11 of 12 jaar, die in de 7e graad zitten op school.

 

Klembord01.jpgHet gaat om de BBC miccro:bit, een soort zakcomputer die de kinderen volledig zelf kunnen programmeren. Er zijn 25 rode lampjes aan, en twee programmeerbare knoppen, een bewegingsdetector/accelerometer, een ingebouw kompas. Verder ook BLluetooth Smart technologie, vijf Input/output (I/O) ringen waardoor het toesel verbonden kan worden met andere toestellen of met sensoren, via krokodilbek-clipsen of bananenplugs. Je zou dus het toestel bijvoorbeeld ook kunnen koppelen aan een Raspberry Pi of een Arduino.Het is de bedoeling dat de kinderen leren het toestel te programmeren. Er is al software verkrijgbaar op de speciale website (microbit.co.uk). Een mooi initiatief uiteraard, en een idee om in andere landen ten uitvoer te brengen. Alleen zullen kritikasters zich afvragen of dit wel de juiste manier is om kinderen vertrouwd te maken met technologie. Is het niet beter hen grondregels bij te brengen over zoeken op het internet, veiilig omgaan met de privacy op sites zoals Facebook, Instagram, Snapchat en Co? Per slot van rekening is het ook zo dat je de kinderen niet eerst moet leren hoe een auto ineenzit, hoe een motor werkt, voor je hen de regels voor veilig verkeer kan uitleggen.Hoe dan ook, belangrijk is dàt er iets gebeurt, nietwaar? Meer bij BBC, Tech Crunch, Computerworld.

http://techcrunch.com/2015/07/07/the-microbit-is-shaping-up-to-be-the-perfect-programming-device-for-kids/?ncid=rss

http://www.computerworld.com/article/2945039/hardware/bbc-free-micro-bit-computer-itbwcw.html

http://www.bbc.com/news/technology-33409311Netties.be (Hilde Van Gool)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-15

Duitsland vanaf 2019 geheel over op DVB-T2

Duitsland vanaf 2019 geheel over op DVB-T2

.

Duitsland zal in 2019 voor het uitzenden van digitale televisie via de ether geheel overstappen op de nieuwe uitzendnorm DVB-T2. DVB-T2 is een efficiëntere uitzendnorm waardoor er minder frequentiecapaciteit nodig is en de norm biedt de mogelijkheid om uit te zenden in HD-kwaliteit. Voor de ontvangst van DVB-T2 is wel een nieuwe ontvanger nodig die overweg kan met de nieuwe norm.

 

zendmast2.jpg

 

In Nederland zendt Digitenne nog uit in de DVB-T standaard en heeft eigenaar KPN nog geen plannen om over te stappen naar DVB-T2. In Duitsland gaat deze transitie de komende jaren wel plaatsvinden. Vanaf 2016 worden er een aantal kanalen uitgezonden in DVB-T2-norm en vanaf 2019 worden de uitzendingen in de oude DVB-T-standaard gestaakt.In Vlaanderen heeft Telenet een tijdje uitzendingen verzorgd in deze nieuwe nom via Nordring.Inmiddels zijn deze stopgezet.

 

Afhankelijk van de regio kunnen de Duitsers tot 60 kanalen in HD-kwaliteit bekijken vanaf 2016 via DVB-T2. De televisiezenders van de publieke omroepen zijn gratis te zien. Voor de commerciële televisiezenders zal een bijdrage van rond de 10 euro per maand worden gevraagd. In de huidige situatie zijn alle televisiekanalen (zowel publieke- als commerciële televisiezenders) nog gratis te zien.

 

Logo DVB-T.jpg

 

Momenteel vinden er in een aantal regio’s in Duitsland al testuitzendingen plaats in de DVB-T2-norm. Zenderexploitant Media Broadcast verwacht dat tijdens het EK Voetbal in 2016 de eerste HD-uitzendingen via DVB-T2 in een groot aantal regio’s in Duitsland te zien zullen zijn. In 2017 zal het netwerk verder worden uitgebouwd. Eind 2018, begin 2019 zullen de uitzendingen in de oude standaard, DVB-T, worden gestaakt. De vrijgekomen frequentieruimte zal worden ingezet voor mobiele communicatie.

 

Logo DVB-T2.jpg

Mediamagazine.nl

 

tijdsbalkje rood 

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-15

Nooit van weggeweest...'introjingles'

Nooit van weggeweest...'introjingles'

.

We schreven het eerder al: ook Brandy maakt introjingles.

.

screenshot-Frekvence-1-Praag.jpg

.

Meestal vocale jingles die – met het logo van het radiostation – worden ingezongen in intro’s van platen. Slim, want als je die plaat bij een ander radiostation hoort, hoor je bijna automatisch het logo van de concurrent erin terug. Als dat andere radiostation tenminste niet ook introjingles gebruikt. Hoe dan ook, Brandy in Brussel besteedde er eerder een persbericht aan. Logisch, want zij hebben zo'n introjingles gemaakt voor radiostations in Duitsland en Tsjechië. 

.

Bayern 1 in Duitsland (bij ons ook FTA via de satelliet te beluisteren, de Astra 1 op 19,2° Oost) en Frekvence 1 in Tsjechië om precies te zijn. Eigenlijk zijn introjingles nooit van weggeweest.

.

Power intros zijn volgens Brandy opnieuw trendy sinds Q-music ze gebruikt in ons land en bij onze Noorderburen. “Het station kiest er sinds zijn lancering voor om elke maand nieuwe tracks van een eigen brandingsaus te voorzien. 

.

Tom Van der Biest (Creative Director Brandy): “Het is een uitdaging om voor elke power intros de gemene deler te vinden tussen de song en het imago van de zender. Het vraagt flink wat creativiteit, tijd en middelen”, aldus Van der Biest in het persbericht. Luister naar de power intros in het Duits en het Tsjechisch.

.

jingle.png

.

Jingleweb

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-15

NL:Nieuwe tv-commercials voor DAB+

NL:Nieuwe tv-commercials voor DAB+

.

Bij ons in Vlaanderen is het in de verste verte nog bijna niks met/over DAB+.In Nederland daarentegen vliegen ze er echt in....

.

DAB+ logo.jpg

 

Nadat eerder dit jaar al nieuwe radiocommercials te horen waren voor de promotie van DAB+ is nu ook de televisie aan de beurt. Vanaf morgen zijn maar liefst twee nieuwe commercials te zien op de landelijke publieke netten. Opnieuw spelen deejays de hoofdrol.

 

Ook in de nieuwe tv-commercials is “Let’s get digital” het motto en is de muziek is gebaseerd op de evergreen Let’s get Physical van Olivia Newton John. Leo van der Goor tekende opnieuw voor de rol van voice-over.

 

Net als in de vorige tv-commercial playbacken verschillende deejays het aanstekelijke plaatje weer mee. Omdat het zomer is, hebben zij de vaste radiostudio ingeruild voor de open lucht. In de twee tv-commercials zijn onder meer Jeroen Nieuwenhuize (Radio 538), Erik de Zwart (Radio Veronica), Rob van Someren (Radio 10), Jan-Willem Roodbeen (Radio 2), Petra Grijzen (BNR), Niek van der Bruggen (Q-music), Frank van der Lende (3FM) en Igmar Felicia (Slam FM) te zien.

 

 

Een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude spot is, is dat nu duidelijk wordt uitgelegd dat DAB+ de digitale opvolger van FM is. Inmiddels zijn alle landelijke publieke en commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen. Ook de regionale publieke en commerciële radiostations zijn begonnen met de uitrol van hun DAB+netwerken en zijn uiterlijk 1 september in een groot deel van hun verzorgingsgebied te ontvangen.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking tot andere Europese landen de snelste start van digitale radio DAB+. Gerekend vanaf het moment van lancering betreft 6,2 procent van de verkochte radioproducten een DAB+radio. In vergelijking met de lancering de eerste twee jaar in Duitsland (5,2 procent) en Engeland (4,8 procent) is Nederland koploper.

 

De eerste drie maanden van dit jaar werden er 20.000 DAB+radio’s verkocht. Ter vergelijking: In heel 2014 waren dit er 52.000. Ook zijn inmiddels cijfers vanuit de automobielindustrie bekend. De eerste vijf maanden van dit jaar verschenen ruim 16.000 nieuwe auto’s met een DAB+radio aan boord op de Nederlandse wegen. Dit is 10% van het totale aantal nieuw verkochte auto’s.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-07-15

Nieuwe website moet consument wegwijs maken in mobiel internet

Nieuwe website moet consument wegwijs maken in mobiel internet

.

In 2014 zijn in België 23,45 miljoen gigabytes verbruikt via mobiel internet, een groei van maar liefst 522 procent in vergelijking met 2012 (3,77 miljoen gigabytes). Mobiel internet boomt, maar toch heeft België nog een achterstand ten opzichte van andere Europese landen. De FOD Economie, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) lanceren de website surfmobile.be om de consument te informeren en te sensibiliseren over mobiel internet.

 

3481758287.jpg

 

"De mobiele trafiek verdubbelt elk jaar", aldus De Croo. "Dat is niet verwonderlijk als men denkt waarvoor men een smartphone nu allemaal gebruikt, zoals een wekker, rekenmachine of gps." In het plan "Digital Belgium", dat De Croo onlangs lanceerde en dat van België een digitale topper moet maken, neemt mobiel dan ook een centrale plaats in.

 

In de laatste jaren is de penetratiegraad van mobiel internet, of het aantal abonnementen per honderd inwoners, in ons land sterk gestegen, van 16 procent in 2011 naar 57,5 procent eind vorig jaar. België doet het op dat vlak weliswaar minder dan het gemiddelde van de Europese Unie (66,7 procent in juli vorig jaar).

 

"We kunnen niet fier zijn op die penetratiegraad", aldus Jack Hamande, voorzitter van de raad van het BIPT. Die graad is volgens hem te wijten aan onder meer de latere commercialisering van mobiel internet in België en het verbod op koppelverkoop van toestellen en tariefplannen, dat lange tijd van kracht was.

 

Uit een studie van het BIPT blijkt bovendien dat de consument nog een gebrek aan vertrouwen heeft in mobiel internet, vreest voor een hoge factuur of dat de privacy in het gedrang komt.

 

Om die consument te informeren over de voordelen van dat mobiel internet en het gebruik ervan, is de website surfmobile.be in het leven geroepen. Op de website kan een maandelijks dataverbruik gesimuleerd worden en staat onder meer informatie over het veilig gebruik van mobiel internet.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-15

Nederland: Etherpiraterij is afnemend verschijnsel

Nederland: Etherpiraterij is afnemend verschijnsel

 

Etherpiraterij is een afnemend verschijnsel in Nederland. Dit concludeert het Agentschap Telecom in haar jaarverslag 'Staat van de Ether 2014'.  De overlast die vergunninghouders ondervinden van etherpiraterij is volgens het Agentschap Telecom in 2014 sterk verminderd. Ten opzichte van 2013 is het aantal geregistreerde illegale uitzendingen afgenomen met 53,5%. In 2014 zijn er echter wel 14 illegale uitzendingen op de Middengolf waargenomen. Agentschap Telecom onderzoekt of hier sprake is van een trend.

 

piraat.jpg

 

Ook ziet het agentschap dat er meer vanaf openbare grond wordt uitgezonden. Daarnaast lijkt het erop dat etherpiraten steeds vaker uitwijken naar antenne-installaties van mobiele operators of zelfs C2000-masten. Dat is gevaarlijk en onacceptabel, aldus het Agentschap. "Het geeft een verhoogde kans op schade en uitval van mobiele netwerken. Daarmee komt ook de bereikbaarheid van 1-1-2 in het geding. Agentschap Telecom treedt daar strafrechtelijk en met prioriteit tegen op, in samenwerking met de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie.

 

Strengere aanpak


In november 2013 startte Agentschap Telecom met een strengere aanpak van illegale uitzendingen in de FM-omroepband. ‘Lik op stuk’ was en is daarbij het devies; direct beboeten van eigenaren van percelen vanaf waar met (soms hoge) antennemasten werd gezonden. De boetes kunnen oplopen tot €45.000,- afhankelijk van de veroorzaakte overlast op legale stations in de ether. Dat geldt voor iedereen die bij de illegale uitzending betrokken is. Bij de oude aanpak werden perceeleigenaren eerst gewaarschuwd voordat tot beboeting werd overgegaan. Maar deze aanpak werd regelmatig omzeild door de zenders te verplaatsen. Daardoor was het niet meer effectief. De cijfers vanuit het Monitoring- en Analysecentrum van het agentschap laten zien dat de nieuwe aanpak succesvol is: het heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal illegale uitzendingen.

 

Meer evenementenverginningen


Door het strengere toezicht in de FM-omroepband wordt steeds vaker uitgeweken naar een legaal alternatief: evenementenvergunningen. Die worden afgegeven voor kortdurende lokale evenementen waarbij een radiozender wordt gebruikt. Met name rond Kerst zijn veel evenementenzenders actief. Omdat deze evenementenzenders in de schaarse, lokaal beschikbare frequentieruimte worden gepland, controleert het agentschap in deze periode extra vaak. Om geen storing te veroorzaken op andere legale zenders is het namelijk van belang dat de vergunde vermogens en antennediagrammen niet worden overschreden.

 

De tijdelijke vergunningen voor evenementenzenders in de FM-omroepband blijken te voorzien in een behoefte: in 2013 waren er nog 120 aanvragen. In 2014 waren er 175 aanvragen voor evenementenvergunningen. Voor de eindejaarsperiode zijn 52 vergunningen verstrekt. Met name in het gebied tussen Leeuwarden, Dokkum, Groningen en Heerenveen bleken de evenementenvergunningen gewild. Hier zijn 21 vergunningen uitgegeven. Deze concentratie maakt het complex om ter plekke voldoende beschikbare frequentieruimte te vinden. Het is onzeker of dit bij een eventuele toename in de toekomst nog voor alle aanvragen mogelijk is.

 

piraat2.jpg

 

Controle op officiële vergunningen


Het Agentschap controleerde in 2014 ook omroepen met een officiële vergunning of zij wel uitzonden conform de uitgegeven vergunning. In de eerste helft van 2014 zijn in totaal 48 FM-omroepzenders van grote publieke lokale omroepen gecontroleerd. Bij 73% van de geïnspecteerde zenders zijn afwijkingen geconstateerd van de voorgeschreven parameters, aldus het Agentschap. In 2013 en 2014 zijn 22 FM-omroepzenders van niet-landelijke commerciële omroepen gecontroleerd. Bij 18% van de geïnspecteerde zenders zijn afwijkingen  geconstateerd. De resultaten zijn enigszins vertekend. De inspecties waren van tevoren aangekondigd. Dit heeft geleid tot calculerend gedrag van de vergunninghouder.

 

Calculerend gedrag


Er zijn aanwijzingen dat meerdere omroepen – zowel landelijk, regionaal als lokaal – hun zendvermogen bewust verlagen bij inspecties van Agentschap Telecom. Daarna draaien zij hun zendvermogen vaak weer omhoog. Dat blijkt uit een analyse van de meetgegevens van het Landelijk Meetnet Telecom (LMT) . Met het LMT is het agentschap in staat om (historisch) veranderingen in veldsterkte waar te nemen. Veranderingen in veldsterkte zijn een indicatie dat het zendvermogen is verhoogd of is verlaagd. De veranderingen in veldsterkte deden zich voor bij een aantal omroepen waarbij een onaangekondigde inspectie niet mogelijk was. "Het behoeft geen betoog dat Agentschap Telecom het waargenomen calculerend gedrag van deze omroepen onacceptabel vindt. Niet alleen eigenen deze vergunninghouders zich onrechtmatig een groter verzorgingsgebied oe dan waar zij op grond van hun vergunning recht op hebben. Zij maken ook inbreuk op het verzorgingsgebied van andere vergunninghouders. Het gevolg daarvan kan weer zijn dat ook deze vergunninghouders clandestien met hoger vermogen willen uitzenden om het bereik te verbeteren.", aldus het Agentschap.

 

Agentschap Telecom heeft in april 2014 een brief naar alle circa 270 lokale omroepen in Nederland gestuurd en hen gewezen op het feit dat het agentschap over aanwijzingen beschikt dat diverse omroepen het zendvermogen voorafgaand aan de inspectie hebben aangepast om zo tijdens de inspectie aan de eisen te voldoen. In de brief zijn de omroepen erop attent gemaakt dat de inspecteurs in het kader van informatiegestuurd toezicht voorafgaand aan en na afloop van een inspectie meetgegevens van het LMT raadplegen op veranderingen in veldsterkte. Veranderingen in veldsterkte kunnen aanleiding zijn om een omroep (opnieuw) te controleren

 

file_68856.jpg

 

Het gehele jaarverslag van het Agentschap Telecom vind je via http://www.agentschaptelecom.nl/sites/default/files/staat_van_de_ether_2014.pdf

.

Mediamagazine.nl (foto's:medianostalgie.nl)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-15

Zwitserland:Primeur DAB+ radio via de kabel

Zwitserland:Primeur DAB+ radio via de kabel

.

Digitale radio via DAB+ kan behalve via de ether ook via de kabel worden toegepast. In België en Nederland gebeurt dit nog niet, maar in het Zwitserse Lausanne gebeurt dit sinds eind mei wel.

.

Logo DAB.jpg

.

City Cable is de kabelexploitant in de regio Lausanne. Het kabelbedrijf geeft sinds 21 mei tientallen radiozenders via DAB+ door via de kabel. Volgens het kabelbedrijf gaat het om een primeur. De verwachting is dat andere netwerken volgen indien de test succesvol is. Op termijn kan analoge radio dan net als analoge tv stoppen.

 

Het grote voordeel van het uitzenden via DAB+ op de kabel is dat de abonnee in plaats van een FM ontvanger ook een DAB+ ontvanger kan aansluiten en dan meer radiozenders ontvangt, zonder ruis en met meer informatie.

 

City Cable gebruikt voor DAB+ kanaal 5A tot en met 5D op de VHF3 band. Een DAB+ radio kan dan weliswaar via de kabel niet via de speciale radio of FM-uitgang worden aangesloten (die scheidt alleen 87 tot 108 MHz.), maar om digitale radio te luisteren hoeft dan ook geen digitale tv-decoder meer te worden aangezet. Op langere termijn denkt het Zwitserse bedrijf de huidige FM ruimte bovendien voor internet doeleinden te kunnen inruimen.

 

visugeneral.jpg

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende