13-04-18

Zo luisterden vorige generaties naar de radio

Zo luisterden vorige generaties naar de radio

Hoe klonk de radio in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Het aantal ‘getuigen’ wordt steeds kleiner. Tel daarbij op dat de bewaarde opnames van de uitzendingen uit die decennia eerder beperkt zijn. En toch wil u zich wel eens wagen aan een ‘rondje retro radio’? Dan is uiteraard ook het internet een ideale speeltuin.

Radio luisteren jaren 1928.jpg

U kan eindeloos zoeken naar de vele fragmenten die overal verspreid staan, of u kan naar één enkele website surfen die er een erezaak van gemaakt heeft om zoveel mogelijk radioprogramma’s van weleer te catalogeren. Kijken, klikken en genieten.

De radiofragmenten zijn ook te beluisteren als zogenaamde  playlists. De website ziet er een beetje vreemd uit, heeft zelfs een rare…naam, maar de passie voor het medium druipt er van af. Hier klikken en de verbazing kan beginnen.

(Pascal Vangheluwe)

luisteren radio jaren 50.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

 

In de reeks Maritieme Radiogeschiedenis is het volgende boek verschenen met een uitgebreide beschrijving van het RMD zendstation te Middelkerke.

 

naamloos.png

Klik op de foto hierboven om te vergroten

 

Gilbert  Ghyselbrecht & Pieter Van Banden-Zendstation Middelkerke- oktober 2015.JPG

Ook ikzelf bezocht nog het zendstation begin oktober 2015 toen het nog actief was.Gilbert Ghyselbrecht gaf mij een deskundige uitleg over het reilen en zeilen van het inmiddels terziele gegaan (historische) radiogebeuren.De foto bekijken in groter formaat kan door er op te klikken.

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-18

TV Oost op bezoek bij Radio PROS

TV Oost op bezoek bij Radio PROS

 

Dinsdagmiddag 10 april kreeg digitale (webradio) vroeger Lokale radio PROS opnieuw bezoek van de media.De regionale zender TV Oost kwam langs om een reportage te 'schieten' omdat PROS vanaf 1 tot 28 mei 2018 terug de ether ingaat via een evenementenfrequentie en wel op 97.7 FM (in het uitzendgebied).Voor alle duidelijkheid, radio PROS blijft wél ook wereldwijd via het internet uitzenden !

 


Hier ziet u een paar beelden van tijdens de opname.Eindredacteur-Videojournalist Matthias Van Barel maakte de reportage die dezelfde avond op antenne moest bij TV Oost.Dit zijn (de ruwe) beelden die op de TV Oost kijkers afgevuurd werden.Met dank aan TV Oost voor het ter beschikking stellen van deze beelden!

TV Oost -Matthias- belde naar de studio met de vraag om meteen eens te kunnen langskomen dinsdagmorgen 10/4 tijdens het programma van de jarige John Alt (tevens de oudste telg van PROS & de  ook de langste staat van dienst).

Toevallig was Pieter Van Banden in de studio die meteen (na consultatie van het bestuur) de hulp inriep van DJ Stef.De reporter van de regionale televisie had in de media via RadioVisie en dagblad Het Laatste Nieuws de bekendmaking gelezen van de aanstaande evenementenradio.Nieuws dat PROS op maandag 9 april de wereld instuurde via RadioVisie trouwens.


Tijdens de 'Middagradio' (met Ed Van Bever) werd alles live uitgezonden overigens.Wie keek naar de videostream van PROS kon trouwens thuis alles mooi live meemaken dank zij de 3 camera's in de studio.'Middagradio' werd zelfs wat speciaals,moest zich meteen ook aanpassen aan de toch wel onvoorziene situatie.Ed,Stef,Pieter & John pasten zich wonderwel aan ...aan de niet alledaagse toestand in studio1.Maar alles verliep vrij vlot, deels wat aangepast.De situatie was onder controle !

 

97.7FM voor de denderstreek.jpg

Als extraatje ziet u een kort fragment van de opname in studio1, meteen ziet u dan ook eens de cameraman (Matthias) aan het werk.Ook niet zo alledaags.Meestal zie je die mannen niet...

 

Tenslotte...

Klembord01.jpg

Klik hierboven en bekijk de beelden zoals ze werden uitgezonden op TV Oost.

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kust- en hinterlandradio’s ontwaken

Kust- en hinterlandradio’s ontwaken

Kompas Oostende en Brugse Ommeland begonnen aan het grote avontuur

Wradio.png

Wie het voorbije weekend naar de kust trok, is één van de vele honderduizenden die hetzelfde idee had. Als notoir radioluisteraar kon u het misschien toch niet laten om de diverse omroepbanden te scannen. DAB+ is nieuw en daarmee aanlokkelijk voor een ontdekkingstocht, maar ook op de ‘oude, vertrouwde’ FM-band valt er best wat te beleven. Zeker vorig weekend waren er verrassende geluiden te horen.

Nu het toeristisch seizoen versneld ontwaakt, lijkt dat ook het geval voor enkele nieuw erkende radiostations. Klaar voor de zomer als de grote trektocht uit een binnenland (en het buitenland) weer op gang komt. Zo werd de lokale ether in Oostende, eind vorige week, verrijkt met het signaal van Radio Kompas. De oudgediende uit Koekelare (105.8 FM) die vorig jaar door de Administratie Media niet enkel bedacht werd met een nieuwe licentie maar er een tweede frequentie (106.3 FM) bovenop kreeg in de Koningin der Badsteden. Oostwaarts, enkele flinke boogscheuten verder dus, vind je het Brugse hinterland terug. En daar is vorige week Radio Brugs Ommeland opgedoken in de FM-ether op 102.7 MHz.

Naar Koksijde dan. Nieuwkomer Westradio is al een poosje bezig en nodigt iedere week een spraakmakende, centrale gast uit in de studio. Samen wordt zijn of haar persoonlijke top 10 overlopen. Afgelopen zondag, 8 april, was Jeroen Gorus te gast. Hij werkte in het verleden voor Radio Contact, Donna en TOPradio. Sinds kort is hij één van de drijvende krachten achter ROXX, de nieuwe digitale rockzender in Vlaanderen die in de plaats kwam van ClubFM op DAB+. Jeroen sprak er uitgebreid over het nieuwe project. Wie de uitzending miste, kan ze beluisteren via Mixcloud. Daarnaast wordt het programma ook nog eens opnieuw uitgezonden, aanstaande zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur. Westradio in te beluisteren op 104.8 FM in de wijde regio rond Koksijde en uiteraard via internet.

Met dank aan Marc De Preetere en Koen Daenen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 2 Limburg zoekt het hogerop

Radio 2 Limburg zoekt het hogerop

En gaat daarvoor een luchtballon gebruiken

Daan-Masset.jpg

Radio 2 Limburg gaat van de grond. Letterlijk zelfs. Het ochtendprogramma ‘Start Je Dag’ wordt één dezer dagen vanuit een varende luchtballon gepresenteerd. Wanneer precies? Dat hangt van de weergoden af. Hebben die een goede bui, dan wordt er om 06:00 uur opgestegen en wordt er twee uur lang radio, letterlijk boven de hoofden van de luisteraars, gemaakt. 

Welke route de ballon zal volgen en waar hij zal opstijgen, is volledig afhankelijk van het weer en de wind. Vaste ochtendman Daan Masset (foto bovenaan) presenteert, maar ook weerman Eric Goyvaerts gaat mee en brengt zijn bulletin vanuit de lucht. Dichtbij de bron als het ware.

Radio-2-luchtballon-2.jpg

Radio maken vanuit een varende luchtballon is niet evident. In een mand is er niet veel plaats en toch moet een hele ploeg en veel technisch materiaal mee omhoog. Kabels kunnen vanzelfsprekend niet, dat zou verkeerd aflopen. En dus wordt ‘Start Je Dag’ een (draadloos) technisch huzarenstukje. Er zal gevaren worden tussen de honderd en driehonderd meter hoogte.

Luisteraars kunnen, helaas, niet mee omhoog door plaatsgebrek (en gewichtsbeperking), maar thuis is alles live volgen. Op de radio, maar er zijn ook live-beelden op de website van Radio 2 Limburg en op hun Facebook-pagina. Ongeveer 48 uur op voorhand kan de vertreklocatie en de (vermoedelijke) route worden medegedeeld. 

° Fotocredits: VRT

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ruzie over FM-antennes en zendmasten in Duitsland

  Ruzie over FM-antennes en zendmasten in Duitsland

 

In Duitsland is flinke onenigheid over de kosten voor het gebruik van FM-antennes en zendmasten. Oorzaak hiervan is de liberalisering van de markt en het afstoten van het FM-zenderpark door Media Broadcast. Laatstgenoemde dreigde zelfs om woensdag een flink aantal zenders uit te zetten.

 

3683028008-thumb.jpg

 

Duitsland telt ongeveer 2900 FM-zenders. Hiervan werden er begin 2017 een slordige 1350 geëxploiteerd door Media Broadcast. Enkele jaren daarvoor waren dat er overigens nog flink meer.

 

Einde monopolie


Tot 2016 had Media Broadcast monopolie op het gebied van grote FM-zenders en antennes voor commerciële radio.

 

Dit komt doordat Media Broadcast in de jaren ‘90 ontstaan is uit de privatisering van de Deutsche Bundespost. De situatie was vergelijkbaar met die van Nederland waar Nozema tot halverwege de jaren ’90 alle grote FM-zenders verzorgde.

 

Sinds begin 2016 is Media Broadcast verplicht om ruimte in torens en masten en delen van bestaande zendantennes beschikbaar te stellen aan concurrenten. Dit tegen vastgestelde en transparante bedragen.

 

Afstoten FM


Begin 2017 kondigde media Broadcast echter aan om haar complete FM-zenderpark af te stoten en ook geen FM-etherdistributie meer te verzorgen voor radiostations. Radiostations moesten op zoek naar een nieuwe netwerkbeheerder, terwijl FM-antennes en zendmasten verkocht of geveild gingen worden.

 

Maar waar de verzorging van de meeste FM-netwerken nu is ondergebracht bij Uplink Media en Divicon Media, waarin het Nederlandse broadcast Partners een flink aandeel heeft, zijn de FM-Antennes en zendmasten verkocht aan een dertigtal partijen. En daar zit het grote pijnpunt.

 

Onderhandelingen verlopen stroef


Uplink en Divicon moeten nu onderhandelen met al deze partijen voor het gebruik van FM-Antennes en zendmasten. Maar deze partijen trekken zich niets aan van de eerder vastgestelde transparante bedragen en vragen tot wel 50% meer.

 

Het gevolg is dat de twee grootste zenderexploitanten al maanden steggelen met de nieuwe eigenaren van FM-antennes en zendmasten over de te betalen bedragen. Bij de verschillende aanbestedingen is geen rekening gehouden met deze forste prijsstijgingen. Hierdoor loopt het omzetten van de FM-zenderparken van Media Broadcast naar de nieuwe zenderexploitanten flinke vertraging op. Daarnaast lopen de bestaande overeenkomsten met Media Broadcast af.

 

Bestaande overeenkomsten lopen af


Vorige week vrijdag brak flinke paniek uit in de radiowereld toen Media Broadcast dreigde om woensdag 11 april een flink aantal FM-zenders uit te schakelen als er geen nieuwe tijdelijke overeenkomst met de zenderexploitant bereikt was voor het in de lucht houden van FM-zenders.

 

Onder meer Hit Radio FFH, Planet Radio en Harmony FM in Hessen, de publieke omroep MDR in Saksen-Anhalt, de publieke omroep NDR in Mecklenburg-Voorpommeren en de landelijke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur dreigden een groot deel van hun zenderpark ‘uit de lucht’ te zien verdwijnen. In totaal zouden een slordige 10 miljoen luisteraars ruis gaan horen in plaats van hun favoriete zender.

 

In allerijl heeft er vrijdag overleg plaatsgevonden met Media Broadcast en is er een nieuwe overeenkomst gesloten waardoor het bedrijf in elk geval nog de komende drie maanden de bestaande FM-zenders in de lucht houdt.

 

Kat en muisspel gaat door


Ondertussen gaat het kat en muisspel tussen de twee nieuwe zenderexploitanten en de nieuwe eigenaren van de FM-antennes en zendmasten onverminderd door. Grote vraag is of er in deze periode wel een overeenkomst bereikt kan worden over de te betalen vergoedingen voor het gebruik van FM-antennes en zendmasten. Anders begint het spelletje over enkele maanden weer opnieuw.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extra digitale streams voor MNM en StuBru

Extra digitale streams voor MNM en StuBru

VRT lanceert (in stilte) non-stopproducten UrbaNice en Tijdloze

tijdloze-urbanice-streams-vrt.png

Zowel MNM als Studio Brussel hebben de voorbije twee weken een nieuwe digitale stream toegevoegd aan hun aanbod. Bij MNM gaat het om UrbaNice, een stream met non-stop urban muziek, bij StuBru lanceerden ze De Tijdloze, waar je non-stop kunt luisteren naar de muziek uit de longlist van de Tijdloze 100.

Beide streams werden blijkbaar (voorlopig?) enkel “binnenskamers” aangekondigd. Je vindt korte berichten terug op de site van MNM (21 maart) en StuBru (27 maart). Daarbij wordt voor de streams verwezen naar de eigen apps van de twee VRT-stations of naar de algemene VRT-app RadioPlus.

Het was trouwens een lezer die er ons attent op maakte dat hij die twee nieuwe streams toevallig ontdekte op de VRT-player. De nieuwe MNM-stream blijkt intussen trouwens ook al te beluisteren via de app TuneIn, waar die “al” 6 volgers heeft. De Tijdloze stream zit momenteel nog niet in TuneIn.

UrbaNice draait als programma-slash-partyformule al enkele jaren mee binnen MNM en gaat nu dus ook een eigen leven leiden via een digitale stream. Bij StuBru verkopen ze de Tijdloze-stream intern dan weer als een cadeau ter ere van de 35ste verjaardag van de zender.

Politiek gedekt?

De VRT brengt haar aantal non-stopproducten daarmee “in stilte” terug op vijf (het kanaal Nieuws+ laten we hier buiten beschouwing). Klara Continuo en MNM Hits bestaan intussen al het langst; beide zijn ook al een hele tijd via DAB(+) te beluisteren. Daarnaast was Ketnet Hits het enige VRT-kanaal dat je enkel via stream kon beluisteren.

Politiek evenwel is dit soort non-stopproducten binnen de VRT niet onomstreden. Misschien ligt daar wel de echte reden om deze twee nieuwe streams niet met persberichten aan de grote klok te hangen? Of zou de VRT in stilte werken aan nog meer van dit soort puur muzikale themakanalen, aansluitend bvb. op Radio 1 of Radio 2?

Enkele jaren geleden moest de VRT, in het kader van de beleidsovereenkomst, al enkele digitale themakanalen schrappen uit haar aanbod. Het is ons momenteel dan ook onduidelijk in hoeverre deze nieuwe streams politiek gedekt zijn. De beheersovereenkomst van de VRT blijft op dat vlak bijzonder vaag. De enige zin die je in dat verband terugvindt in het contract is: “De VRT-merken gebruiken de opportuniteiten die digitale media bieden om beter te connecteren met de mediagebruikers en om hun publieke opdracht en hun specifieke missie optimaler te vervullen, met het oog op de persoonlijke interesses van de mediagebruiker en de context waarin hij zich bevindt.” Waarvan akte.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oostenrijk:Aanvraag 2e landelijke commerciële radio afgewezen

   Oostenrijk:Aanvraag 2e landelijke commerciële radio afgewezen

 

Mediaregulator KommAustria heeft een aanvraag voor een tweede landelijke commerciële radiozender in Oostenrijk afgewezen. Mediagroep “Österreich” van mediamagnaat Wolfgang Fellner had een aanvraag gedaan, maar KommAustria lijkt allerlei middelen te zoeken om de komst tegen te houden.

Aanvraag 2e landelijke commerciële radio Oostenrijk afgewezen Momenteel kent Oostenrijk slechts één landelijke commerciële zender via de ether: Kronehit. Het radiostation verwierf eind 2004 als eerste een landelijke vergunning. Sindsdien is het geen andere partij meer gelukt om landelijke status te krijgen.

Dat komt onder meer omdat KommAustria behoorlijk strenge eisen heeft. Om in aanmerking te komen voor een landelijke vergunning dient een partij namelijk minstens 60% van de Oostenrijkers via de ether te kunnen bereiken. Ook moeten de radiozenders minstens twee jaar uitzenden.

 

Opkopen bestaande stations


De enige mogelijkheid om dus in aanmerking te komen voor de landelijke vergunning is door het opkopen van andere radiostations. En dat is precies wat Fellner nu aan het doen is. Eerder gaf hij al aan zich aan te willen melden voor de landelijke vergunning.

Fellner is momenteel al eigenaar van radiozenders Radio Ö24 in Wenen, Vorarlberg, Opper-Oostenrijk en Stiermarken, alsmede van Antenne Salzburg en Antenne Tirol. Deze stations hebben bij elkaar echter nog geen 60% dekking en dus werden de vergunningen van Lounge FM in Klagenfurt (hoofdstad van Karinthië en zesde stad van Oostenrijk), Graz (hoofdstad van Stiermarken en tweede stad van Oostenrijk) en Opper-Oostenrijk overgenomen.

Maar ook radiozenders Welle 1 Oberland en Welle 1 Außerfern in Tirol en Radio West in Stiermarken zouden overgenomen worden.

file_48071.jpg

Minder dan 2 jaar uitgezonden


Met al deze vergunningen zou volgens Fellner 65,4% van Oostenrijk bereikt worden. KommAustria komt bij een hertelling echter tot 64%. Dat zou echter nog ruimschoots voldoende zijn, ware het niet dat de mediaregulator een konijn uit de hoed tovert. De overgenomen vergunning van Lounge FM in Opper-Oostenrijk verliep namelijk 25 januari 2018, maar eind vorig jaar werd met 10 jaar verlengd.

Nu zegt KommAustria dat de teller bij verlenging van een vergunning weer op 0 gaat en dat er via deze vergunning nog geen twee jaar uitgezonden is zoals verplicht is. Dit geldt eveneens voor vergunningen in Stiermarken en het Noorden van Tirol die recent verlengd zijn of de procedure momenteel loopt. En dus tellen deze vergunningen niet mee, waardoor het gezamenlijke bereik van de FM-vergunningen nog maar tot 55,3% komt. Te weinig dus voor een landelijke vergunning.

Fellner heeft nu vier weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de afwijzing van KommAustria. Verwacht wordt dat er een flinke juridische strijd gaat volgen.

 

1 Programma


Het voordeel van een landelijke vergunning is dat dan op alle frequenties hetzelfde programma mag worden uitgezonden. Nu moeten vergunninghouders op elk FM-kavel aan verschillende eisen voldoen, vergelijkbaar met regiogerichtheid in ons land. Fellner wil op al zijn FM-frequenties Radio Ö24 gaan uitzenden.

Andere partijen die voor een landelijke vergunning in aanmerking willen komen hebben tot 8 juli de tijd om zich aan te melden bij KommAustria.

Overigens heeft Oostenrijk sinds 2017 naast landelijke, regionale en lokale commerciële radio ook bovenregionale commerciële radio. Voorwaarde is wel dat niet meer dan 45% van de Oostenrijkers via de ether bereikt kan worden. Tot nu toe heeft alleen Radio 88.6 in de regio Wenen, Burgenland en Neder-Oostenrijk een vergunning voor bovenregionale radio.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Westradio komt op kruissnelheid

Westradio komt op kruissnelheid

 

Westradio-banner.jpg

 

Het totale aanbod lokale radio’s in het noorden van de kustprovincie is niet meer wat het ooit is geweest. De luisteraar moet het met een pak minder stations doen. Enkele vaste waarden, Beach (Nieuwpoort) en Melinda (Middelkerke) bleven, nieuwkomers doken op. Onder hen Stadsradio Oostende, C-fun en Elisa FM (Knokke Heist) en Westradio in Koksijde.

 

Westradio1-768x576.jpg

 

Ruim twee maand nadat Westradio er officieel van start mocht gaan, begint de programmering langzaam vorm te krijgen. Tijdens het weekend zijn de eerste gepresenteerde uitzendingen opgedoken. Een centrale gast, comedy en thematische muziekprogramma’s vormen daarbij de hoofdmoot.

Westradio, het zit in de naam, zendt uit voor de westkust. Naast het aparte muziekformaat, het ‘betere’ Nederlandstalige repertoire en dat van Belgische artiesten ‘tout court’, wordt er heel wat werk gemaakt van algemeen nieuws en regionale acuta. Dagelijks is er een up to date nieuwsaanbod, het weerbericht voor de kust en heel wat info over de muziek en de artiesten die er te horen zijn.

Westradio zend uit op 104.8 FM, de oude frequentie van Extra Gold en FamilyRadio.

° Live stream

Westradio02.jpg

Westradio03.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RADIO VERONICA ‘VERPLICHTTE’ MIJ EEN ‘PICK UP’ TE KOPEN

RADIO VERONICA ‘VERPLICHTTE’ MIJ EEN ‘PICK UP’ TE KOPEN
 
 
-Gewonnen platenbon zette een proces in gang… 
 

Platenzaken, ze roepen bij iedereen zoete herinneringen op. De eerste elpee die ik kocht was er een van The Shadows. Al hun hits uit de 60’s. Een Franse persing. Niet helemaal onlogisch want de eerste muziekwinkel waar ik kind aan huis was, bevond zich in de Ieperstraat in Menen. Herwig Deleu hield er ’Discobar’ open. Blijkbaar was het makkelijker om van bij de Franse buren platen te importeren dan bij firma’s uit het ‘verre’ Brussel. Er waren dan ook vaak aparte exemplaren te vinden in deze zaak. 

 

De Shadows-aanschaf was een beetje… gedwongen. Ik was net zestien jaar geworden en had nog onvoldoende zakgeld om vinyl te kopen. Maar… Radio Veronica had daar anders over beslist. Ik was een fervent luisteraar en ik deed mee aan vele van hun prijsvragen. Meestal werd enkel de Belgische post er beter van, want deelnemen stond gelijk aan het sturen van een briefkaart. Maar de aanhouder wint. Op een dag liet Gaston Huysmans (echte naam Pierre van Ostade) me weten dat ik een elpee gewonnen had. De man presenteerde er het zondagse ‘Met de benen op tafel’, waarin ‘Onze kleine kwis’ werd gespeeld. Ik kwam, zag en overwon. 

 

3029366-fbc6725c7057ccd22a028dac60e9be41.png

Klik op de brief om te vergroten

 

Bij de brief stak een platenbon ter waarde van tien gulden, geldig in iedere Nederlandse platenzaak. Voor een zestienjarige Geluwnaar was Nederland evenwel een wereldreis, zeker als je op de Franse grens woonde in 1969. Gelukkig was er één platenzaak in België waar je de bon ook kon ruilen voor een elpee; Fonoplaten Willy Hermans in Sint Niklaas. Edoch, nauwelijks dichterbij dan… ‘Olland. Maar de zaak had een telefoon, mijn ouders dan weer niet. Nonkel Georges, die in dezelfde straat woonde, had als kleine ondernemer wel een ‘beltoestel’.

 

3029366-c4bb1938110345ccfa16f12a2d55abe5.jpg

 

Eén lange babbel met meneer Hermans later, werd overeengekomen dat ik de platenbon mocht opsturen. Hij peilde naar mijn muzikale voorkeur en zond me een lijstje met 33-toeren vinyl dat 149 BEF kostte. In die tijd het equivalent van een ‘tientje’. Ik koos voor ‘Elvis’ van Elvis Presley, uitgebracht op RCA Victor. Bon en keuze gingen in een enveloppe richting Sint Niklaas en ruim een week later bracht postbode Benoit Maertens (een beetje vriend aan huis), mijn prijs langs. Er was wat tijd over heen gegaan, maar dat maakte niet zoveel uit, want ik had toch geen... platenspeler. Mijn ouders ook niet. Al hielden die van muziek, ze spendeerden hun zuur verdiende centen liever aan andere zaken. 

 

3029366-7ae0547195432ccc7a6da1371065dbf9.jpg

 

Elvis bleef maanden onaangeroerd in mijn… stripboekenkast staan. Gelukkig had ik ook die zomer een baantje bij de lokale Bakker Durnez (een neef van pa Cyriel) en kon ik een leuk bedragje bij elkaar sparen. Tijd voor de eerste grote aankoop in mijn jeugdig bestaan brak aan… Een platenspeler. Het ging alweer richting Menen. Een andere meneer Deleu, Willem en broer van de eigenaar van de Discobar, had een radio- en tv-winkel waar uiteraard ook pick-ups werden verkocht. Een ruim aanbod dat helaas voor het grootste deel aan mijn budget voorbij ging. Ik kon enkel kiezen uit het onderste, betaalbare segment. 

 

3029366-34f6ccc7f144486d54c0ba720deda4a6.png

 

De keuze viel op een koffergrammofoon van Philips (type 22GF 63). Het apparaat kon zowel op het lichtnet als op batterijen spelen. Handig was vooral de ingebouwde versterker en luidspreker in de deksel. Er waren twee knoppen, ééntje voor het volume, een andere voor de toonregeling. De snelheid werd ingesteld met een draaiknop. In het element zaten twee naalden, eentje voor vinyl en eentje voor 78-toerenplaten. Een losse 45-toeren puck was in het deksel gemonteerd. Die avond was ik naast één elpee ook één platenspeler rijk. 

 

Nadat ik Elvis ontelbare keren Flaming Star, Too Much Monkey Business en Tiger Man had horen zingen, nam ik het kloeke besluit om vanaf dat moment minstens één keer in de week naar Discobar in Menen te trekken om een nieuw voorraadje vinyl in te slaan. Zonder de ‘zachte dwang’ van Veronica had ik misschien nooit zo snel The Shadows’ 60’s aangeschaft. De allereerste elpee die ik ook echt kocht voor 169 BEF. Zonder die winnende bon zou het kopen van mijn eerste ‘muziekinstallatie’ zeker nog wat langer geduurd hebben. Ooit had ik Beatles’ Greatest, The New Glenn Miller (Ray McKinley) en The Platters’ Golden Hits gekocht hebben. Maar niet zo snel. 

 

Als ik er nu op terugkijk, als zestienjarige had ik een zeer variabele smaak. Maar eigenlijk was dat niet zo verwonderlijk, het was gewoon de muziek die toen bij Radio Veronica te horen was. Van pop tot rock, van chanson tot Nederlandstalig, van instrumentaal tot country. Of hoe je toch beïnvloed werd door wat een commerciële radio jou voorkauwde. Uiteindelijk zou mijn muziekcollectie afklokken op een drieduizend singles en ruim achthonderd elpees. 

 

Tot ik me liet meeslepen in het digitale avontuur van de cd-speler. Vinyl heb ik nauwelijks nog, cd’s ook niet meer. En af en toe heb ik daar spijt van. Dikke spijt…

 

3029366-035cfa682587b61d072ede9ee16afda6.png

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |