11-08-17

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

 

Wie de komende nachten naar de hemel tuurt heeft een goede kans vallende sterren te zien. ​De meteorenzwerm Perseïden bereikt dan zijn maximum.  

 

dyn003_original_388_259_pjpeg_2616433_49b6e40f2d8101e388509047b15e81d4.2.jpg

 

En als het helder weer is, zijn er in de nacht van zaterdag op zondag naar verwachting tot 27 vallende sterren per uur te zien. Het hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag, met maar liefst 44 meteoren per uur. Er worden wel wolkenvelden verwacht, maar blijkbaar afgewisseld door heldere perioden.

 

Ook in de twee nachten daarna zijn nog altijd ruim twintig meteoren per uur te zien.

 

Wel kan het maanlicht een boosdoener zijn. De maan komt zaterdag op om 23.00 uur en zondag om 23.47. De beste tijd om de vallende sterren waar te nemen is volgens de meteorologen tussen zonsondergang en het moment dat de maan opkomt. 

 

De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel. De beste plek om te kijken is buiten de bebouwde kom.Zo weinig als mogelijk hinder van lichten dus.

 

Ieder jaar rond 13 augustus zijn er bij heldere hemel inderdaad veel vallende sterren te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren waar te nemen zijn.

 

Met een echte ster heeft een vallende ster echter niks te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnen dringt en daar meteen verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht.

 

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-08-17

Qmusic en Joe starten in september via DAB+

Qmusic en Joe starten in september via DAB+

 

De landelijke commerciële zenders Qmusic en Joe zijn vanaf september in heel Vlaanderen via DAB+ te ontvangen. Eigenaar Medialaan speelt hiermee vervroegd in op de digitaliseringsverplichting. Beide stations gaan uitzenden via het netwerk van Norkring op kanaal 11A.

 

logo -Q music Nieuw-2015.jpg

Eind 2017 worden de licenties van de drie grote commerciële zenders (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar verlengd. Voorwaarde is wel dat de radiostations gaan uitzenden via DAB+.

 

Daarmee volgt de Vlaamse Minister van Media Sven Gatz hetzelfde beleid als in Nederland. Ook daar worden de FM-vergunningen verlengd in ruil voor uitzenden via DAB+.

 

Op dit moment wordt er in opdracht van de Vlaamse overheid gekeken hoe de digitalisering vorm gegeven kan worden. Medialaan heeft echter besloten om hier niet op te wachten en gaat haar radiozenders Qmusic en Joe al vanaf september via DAB+ uitzenden. Dit is een jaar eerder dan verplicht is.

 

logo joe fm 2016.jpgVoor het uitzenden heeft Medialaan een overeenkomst tot 2024 gesloten met Norkring, eigenaar van het commerciële DAB+net op kanaal 11A. Momenteel zijn hierop al 10 radiostations te ontvangen. Dit zijn Club FM, Family Radio, BBC World Service, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio, Zen FM. VBRO en VBRO Evergreen.

 

Het komende jaar gaat Norkring de dekking van haar DAB+net verder uitbouwen. Uiterlijk in april 2018 wordt het aantal zenders verdubbeld naar 10, terwijl het netwerk in september 2018 zal bestaan uit 20 zenders.

 

Radio NL (Martin Slijper)

DAB+ logo.png

 

Het persbericht van Norkring over Qmusic & Joe kan u HIER lezen.

 

Onze openbare omroep VRT zendt echter nog uit in de oudere DAB-norm maar heeft wel plannen om over te stappen op DAB+.Er zijn testen aan de gang.Afwisselend kan u Radio1 en Radio2 ontvangen via DAB+ op kanaal 12A.

 

Tot ver in Vlaanderen kan u ook de RTBF DAB (+) zenders ontvangen.

 

website.jpg

Dekking DAB+-netwerk Norkring vanaf 1 september 2018

                                                               

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VRT heeft de uitzendrechten voor Tour en andere ASO-wedstrijden tot 2023

VRT heeft de uitzendrechten voor Tour en andere ASO-wedstrijden tot 2023

 

Goed nieuws voor de Belgische wielerfans. De VRT zal minstens tot 2023 ASO-wedstrijden blijven uitzenden. Daartoe behoren onder andere de Ronde van Frankrijk, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Dat meldt Sporza.

Het huidige contract tussen de openbare omroep en ASO liep tot 2019. Daar komen dus vier jaar bij en het contract geldt voor zowel televisie als radio en online. Naast de Ronde van Frankrijk gaat het om Parijs-Roubaix, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, de Dauphiné, Parijs-Tours en de GP van Frankfurt.

 

“Dat betekent dat we de komende jaren verzekerd zijn van een aantrekkelijk, relevant en consistent wieleraanbod. Reken daarbij de programma’s rond de koers die we met passie maken, zoals Vive le Vélo en Extra Time koers, dan mag je zeggen dat we met Sporza het hart voor wielrennen in Vlaanderen zijn”, aldus de VRT.

 

De Standaard

1933 Tour de France.jpg

De Tour de France in 1933... (foto:piedmontvelosports)

 

Maar ook de Nederlandse NOS en Eurosport behoren tot de zenders die de Tour 4 jaar langer mogen uitzenden.De overeenkomst geldt dus ook voor wedstrijden als Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné, allemaal georganiseerd door ASO.Nieuw in de overeenkomst is ook dat de NOS nu ook de rechten heeft voor social media van de Tour de France.

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-08-17

Meer HD via de satelliet

Meer HD via de satelliet

 

Het aantal HD-zenders dat wereldwijd via satellieten van het Franse satellietbedrijf 'Eutelsat' worden verspreid, is in een jaar tijd met 33 procent gestegen.

 

max.jpg

 

Eutelsat verspreidt via de eigen satellieten 1100 HD-zenders. Het grootste deel hiervan wordt gecodeerd uitgezonden en derhalve alleen met een geschikt abonnement te bekijken. Een ander deel wordt ongecodeerd aangeboden (Free To Air dus). Deze zenders kunnen gratis en zonder abonnement bij een aanbieder in HD-kwaliteit bekeken worden.

 

In Europa is de Hotbird-satellietpositie op 13° Oost de belangrijkste hotspot van Eutelsat. Op deze satellietpositie speelt HD een zeer belangrijke rol.

 

Eutelsat meldt dat een kwart van het aantal tv-zenders op deze satellietpositie in HD wordt uitgestraald. Tevens is Hotbird de belangrijkste Europese uitzendpositie voor de opkomende beeldtechniek 6K Ultra HD.

 

Voor Nederlandse satellietkijkers is de nabijgelegen Eutelsat 9B-satelliet (9° Oost) sinds 1 augustus belangrijker geworden nu de nieuwe aanbieder Joyne op deze satelliet een op Nederland gericht zenderaanbod, waaronder meer dan tien HD-kanalen, in vooralsnog twee abonnementsvormen is gaan aanbieden.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-17

Radio2 Info Zomerhit

Radio2 Info Zomerhit
 
 
Op zondag 13 augustus is het weer Zomerhit tijd! Alle praktische info hierover!
Lees ook: Stem voor de Radio 2 Zomerhit 2017
 

ZH%20practisch.png

 

Wil je ’t allemaal live ter plaatse volgen, kom dan tegen 20 uur naar de Zeedijk in Blankenberge, ter hoogte van de vuurtoren.Met de auto


Parkeren kan op 1 van de volgende publieksparkings:

Parking De Perse, Van Maerlantstraat 21
€6/dag
Open van 8u. tot 24u.
Capaciteit: 100 plaatsen

Parking DB, Van Maerlantstraat 1
€ 6/dag
Open: 8u. tot 23u.
Capaciteit: 200 plaatsen

Parking Havenplein, Havenplein (locatie Zomerhit vorig jaar)
€ 10,50/dag
€ 7,50/halve dag
€ 1,50/uur
Open: 7u. tot 24u.
Capaciteit: 300 plaatsen

 

Met het openbaar vervoer

Tramhalte in de buurt (De Lijn): Blankenberge Markt (dan is het nog +/- 5min. wandelen naar het vuurtorenplein)
Er rijden trams tot middernacht
Laatste trein die vertrekt uit Blankenberge richting Hasselt is om 20u42
Haltes: Brugge, Aalter, Gent, Brussel, Leuven, Tienen, Landen, Sint-Truiden, Alken, Hasselt
Laatste treinen die vertrekken vanuit Blankenberge met eindhalte Brugge: 21u56 en 22u56

 

Er is een podium voorzien speciaal voor rolstoelgebruikers. De beste toegangsweg is langs de Felicien Ropshelling. Daar staan ook 2 toiletten voor rolstoelgebruikers.

 

Op de concertlocatie zijn verschillende drank- en eetstanden. Deze openen pas tegen de avond.
In Blankenberge kan je uiteraard terecht in diverse restaurants, brasseries en tea-rooms.

 

ZH2017wiekomt.png

 

Het weer is een allesbepalende factor bij een openlucht-evenement. Bij hevige zon voorzie je het best een bescherming van de hoofdhuid, zeker voor kinderen. Goed insmeren met zonnecrème is aangewezen.
In geval van regen/wind kan een dikke trui/fleece of jas warmte bieden.
Het gebruik van een paraplu kan je beter vermijden, zo kunnen mensen die achter jou staan het zicht op het podium/scherm behouden.

 

ZH_header.png

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Nieuwe Franse HD zenders exclusief te bekijken

Satelliet:Nieuwe Franse HD zenders exclusief te bekijken

 

De satellietkijker kan beschikken over maar liefst drie nieuwe Franse HD-kanalen, die tot dusver nog niet in Europa te ontvangen waren. TV5 Style HD is de meest opvallende daarvan.Het addertje onder het gras is wel dat je een 80 cm. schoteltje nodig hebt en hoogst waarschijnlijk ook een draaibare antenne.

 

TV5Style.jpg

 

Satellietbedrijf Arabsat heeft een nieuw internationaal HD-zenderpakket in de lucht gebracht dat ook in Europa is te ontvangen.

satellietschoteltje.gif

Hierin zitten diverse Franstalige HD-zenders zoals nieuwskanaal France 24 (dat we hier ook wel kunnen ontvangen via de Astra 1) en twee versies van TV5 Monde die verder nergens te ontvangen zijn.

 

TV5 Monde Orient HD is een versie van het internationale Franse kanaal voor het Midden-Oosten en delen van Azië. TV5 Style HD brengt het mooiste van Frankrijk in beeld en is op diverse continenten te ontvangen, behalve in Europa zelf. Toch is deze zender nu in Europa te zien omdat de BADR-4 satelliet wordt ingezet die een Europese uitzendbeam heeft.

 

Nodig is een schotelantenne van tenminste 80 cm (in het noorden van Nederland zelfs groter). Het pakket is te vinden in DVB-S2 op de frequentie 12.073 GHz.(H) met FEC:Fec 3/4 en SYM: 27500 via de BADR4 op 26° Oost.

 

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

Nieuwe frequentie voor TV 5 Monde Style HD: 12073.00MHz, pol.H (DVB-S SR:27500 FEC:3/4 SID:302 PID:3002[MPEG-4] /3102 French- FTA).

Nieuwe SID voor TV5 Monde Orient HD op 12073.00MHz, pol.H: SID:301 ( SR:27500 FEC:3/4 PID:3001[MPEG-4] /3101 French - FTA).

KIng Of Sat

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-08-17

Radio PROS 'live' op Halfoogstfeesten in Denderhoutem

Radio PROS 'live' op Halfoogstfeesten in Denderhoutem

 

De meest gezellige feesten samen met de meest gezellige lokale radio (P.R.O.S.) te Denderhoutem (Haaltert)!

Breughelfeesten op een feestweide in onze eigen PROS regio met gezelligheid & leute voor jong & oud !

 

Plaats: Stichelen, Haaltert - Prijs: € gratis.

Iedereen is van harte welkom op de tweedaagse!

 

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

 

Radio PROS is er natuurlijk ook 2 dagen 'live' bij...zelfs in de nacht van 14 op 15 augustus gaan de programma's live de ether in via de 105.8FM (in het uitzendgebied) én bovendien ook via livestream (via de website van radio PROS).

 

Zo ziet de programmatie er uit:

Maandag 14 augustus 

09-12 Tim Schippers & Stef Leeuwenaert (nog vanuit de studio in de Leistraat te Heldergem)

12-14 Jan Bakker en Peter Schepens, Kirsten Cobbaut en Anja  De Saeger (opstart ook van de ballonwedstrijd !)

14-16 Ed Van Bever & Soul Stonzy

16-18 Soul Stonzy & Jo van Aelst

18-20 Tom Hofman & Pieter Van Banden

20-22 Peter Mousti

22-00 Jempi Van Vlaanderen

 

radio4.jpg

 

Dinsdag 15 augustus

00-02 Jo van Gils (nachtprogramma)

02-06 Tom Callebaut (nachtprogramma)

06-09 Peter Moustie & Pieter Van Banden

09-12 Tim Schippers &  Stef Leeuwenaert

12-14 Jan Bakker en Soul Stonzy

14-16 Danny en Evie Ghysels

16-18 Tony Van Beveren & Danny De Graef

18-20 Tom Hofman & Tim Schippers

 

ballonnen.jpg

 

En PROS zorgt bovendien voor wat speciaals ook...met een heuse ballonwedstrijd waaraan prachtige prijzen verbonden zijn en uiteraard een gadgets verkoop.

 

Ga dus zeker eens langs aan de mobiele studio van lokale radio P.R.O.S. niet alleen voor een leuke babbel maar ook om een unieke (PROS) ballon de lucht in te laten.Er zijn echt mooie prijzen mee te winnen !!!

 

db8a3db7-1c80-483e-b7bf-2fbad673f3f3.jpg


Herontdek oude ambachten, tractoren, grootmoederskeuken, kantklossers & kunstenaars, geniet van steltenlopers, de ganzenfanfare, kinderdorp met kinderboerderij, pony-ritten... en nog veel meer boerenleute!
Met bovendien optredens van "de Jartellen", Yah Tararah Balkan fanfare, kinderkoor Ballabili Zinget (met liveband), Poot & Vijverman / Sale-ami en zelfs een heus "bal populaire" met "Boma on the Rocks" (Marijn Devalck)!

De affiches kan je trouwens in groter formaat bekijken door er op te klikken.

 

7833d42d-dd4e-4e87-8139-f37758454317.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Groot Nieuws Radio zeker tot 1 maart 2018 te horen op AM

NL:Groot Nieuws Radio zeker tot 1 maart 2018 te horen op AM

 

Groot Nieuws Radio blijft ook na 1 september aanstaande te horen via de middengolffrequentie 1008 kHz. De radiozender is in ieder geval tot 1 maart 2018 te horen via de middengolf en uiterlijk tot 1 januari 2019.

 

groot-nieuws.png

 

In eerste instantie had NOVEC, de eigenaar van de zendmast in Zeewolde, de huur aan Groot Nieuws Radio en haar zenderexploitant Broadcast Partners per 1 september aanstaande opgezegd. Na overleg tussen de partijen is alsnog overeengekomen dat de middengolfzender langer in de lucht blijft.

 

Groot Nieuws Radio kan in ieder geval tot 1 maart 2018 blijven uitzenden via de middengolf. In de komende tijd wordt gekeken of er groot onderhoud aan de zendmast nodig is. Als dat niet het geval is kan de uitzendperiode worden verlengd tot uiterlijk 1 januari 2019. De inspectie aan de zendmast gaat al op 4 augustus aanstaande plaatsvinden waardoor er die dag onderbrekingen in het middengolfsignaal zullen zijn.

 

“Onze luisteraars krijgen de tijd om rustig de overstap te maken naar DAB+.”, aldus een tevreden Wilfred Hardeman in het Nederlands Dagblad. Een aantal weken geleden gaf Hardeman al aan dat een eventuele verlenging van de uitzendingen van de Christelijke radiozender via de middengolf er aan zat te komen.

 

Naast de middengolf is Groot Nieuws Radio in delen van Nederland te ontvangen via DAB+, diverse digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet. De radiozender heeft overigens meerdere scenario’s klaar liggen liggen om een landelijke dekking te verkrijgen via DAB+.

 

Onlangs zijn er nog meer dan 3000 handtekeningen van bezorgde luisteraars overhandigd bij NOVEC. Middels een petitie lieten bezorgde luisteraars van de radiozender blijken zich zorgen te maken om de toekomst van de radiozender en willen de middengolfzender voor de radiozender behouden.

 

Medianieuws.nl

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-08-17

Radio PROS:Vandaag het vervolg van de 'Top 400 van de verzoekplaten' !

Radio PROS:Vandaag het vervolg van de 'Top 400 van de verzoekplaten' !

 

Het zal de radio PROS luisteraar zeker niet ontgaan zijn.Regelmatig hoorde je al enkele tijd een 'spotje' op de radio waarin aangekondigd wordt dat er een 'Top 400' gepresenteerd zal worden op zaterdag 5 en zondag 6 augustus van de meest aangevraagde platen van de afgelopen maanden.Gisteren hoorde u al van 400 naar 200 en vandaag dus aftellen naar de absolute nummer één verzoekplaat.

 

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

 

Niet zo vanzelfsprekend zo'n top 400 samenstellen want al maandenlang noteerden de DJ's en telefonisten de uitvoerder en de titel (zelfs de naam van de aanvrager/ster, de datum én het uur) van aangevraagde verzoekplaatjes uit alle PROS programma's....

 

platendraaier draaiend.gif

 

Een top 400 van de meest aangevraagde verzoekplaten hoor je niet zo veel op de diverse radio's, misschien zelfs is dit uniek.Benieuwd om ze allemaal na mekaar te horen...welke plaat wordt /werd nu het meeste aangevraagd de afgelopen maanden?

 

'Laat de zon in je hart' van Willy Sommers of is het nu 'Du' van Peter Maffay op nummer 1 ????

Of tip je toch nog op een andere ?

Mee aftellen kan dus vandaag nog van 200 naar 1....

Vanzelfsprekend is er ook een prijsvraag aan verbonden (welke Vlaamse zanger staat het meeste genoteerd in de verzoekplaten top 400), er zijn dus prijzen te winnen.Bellen naar de studio is natuurlijk aangewezen.

 

Luisteren dus vandaag en tussen 6 en 20 uur via  het uitzendgebied van de 105.8 FM maar dat kan uiteraard ook via het internet wereldwijd.Bovendien kan je de tweedaagse top ook bekijken via de videostream op de website van Radio PROS.Rond 20 uur vanavond dus de nummer één notering.

 

Radio P.R.O.S. zomert er op los !

 

Platendraaier .jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

08:26 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoe zit het nu, luisteren jongeren nog naar de radio?

Hoe zit het nu, luisteren jongeren nog naar de radio?

 

radio luisteren 2.jpg

 

Jongeren luisteren vrijwel geen radio meer, zo wordt vaak gesteld. Maar is dit ook echt zo? In het Verenigd Koninkrijk is onlangs onderzoek gedaan naar de radioconsumptie van kinderen tussen 9 en 14 jaar. De uitkomsten waren nogal verrassend. En hoe zit het in Nederland? (Nog geen gegevens uit België).

 

1.jpg

 

RAJAR, verantwoordelijk voor het luisteronderzoek in het Verenigd Koninkrijk, publiceerde onlangs de resultaten van JAMJAR waarbij de radioconsumptie van kinderen tussen 9 en 14 jaar tegen het licht gehouden werden. In totaal werden 621 kinderen ondervraagd.

 

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 74% van de kinderen wekelijks naar de radio luistert. Wel verandert de manier waarop geluisterd wordt. 60% Luistert nog altijd radio via een radiotoestel. Dit is zowel FM, AM als DAB(+). 20% Van de kinderen luistert wel eens naar radio via de laptop of pc en 25% luistert radio via de tv (digitale setup box).

 

Daarnaast luistert 30% van de kinderen radio via de smartphone of tablet. En wat ook opvallend is, is dat zij langer luisteren. Via smartphone/tablet wordt wekelijks gemiddeld 12,8 uur naar radio geluisterd, terwijl dit via een radiotoestel 10,7 uur is.

 

Ook blijkt radio nog steeds in de smaak te vallen, want 68% van de kinderen tussen 9 en 14 jaar vindt radio leuk. 24% Ontdekt nieuwe muziek via de radio.

 

Te zien is dus dat radio steeds multimedialer wordt. Zo ook bij jongeren tussen 15 en 24 jaar, want 42% van deze doelgroep die actief is op sociale media volgt een radiostation of radiodeejay.

 

2.jpg

 

Desondanks blijft het een feit dat radio steeds meer moeite heeft om jongeren te bereiken. Dat merkte ook BBC Radio 1 toen de zender enkele jaren geleden besloot om flink te verjongen. De gemiddelde leeftijd van de luisteraar daalde niet, maar het marktaandeel en weekbereik wel.

 


In Nederland is een dergelijk beeld niet bij NPO 3FM te zien. Het station heeft ook stevig op verjonging ingezet en het overall marktaandeel is in elkaar gestort. Maar dat heeft ook flink jonge luisteraars gekost, want het marktaandeel in de doelgroep 10-19 jaar daalde de afgelopen twee jaar met bijna 3%-punt. Het weekbereik van deze zender halveerde bij deze doelgroep. Saillant detail is overigens dat marktleider Radio 538 de afgelopen vier jaar haar weekbereik bij deze doelgroep stabiel zag blijven en het marktaandeel en luistertijd zag stijgen.

 

Het laatste Media:Tijd onderzoek over 2015, waarin de tijdsbesteding aan diverse activiteiten en media in het bijzonder wordt blootgelegd, toont ook duidelijk aan dat de radioconsumptie bij jongeren hard achteruit gaat. Zo besteedden jongeren tussen 13 en 19 jaar in 2014 per dag nog 2 uur 19 minuten aan “luisteren”, waar ook radio onder valt. In 2015 was dit nog maar 1 uur 35 minuten. Naar live radio werd nog maar 35 minuten per dag geluisterd.

 

luisteren naar radio-2.jpg


Maar wat doen jongeren dan? “Ze kijken veel meer naar Youtube en bij deze doelgroep is het Spotify Family abonnement heel erg populair,” zo weet radioconsultant Thijs Bakker te vertellen. Hij adviseert wekelijk diverse radiostations uit binnen- en buitenland en is expert op het gebied van playlisten samenstellen.

 

“Jongeren willen gewoon niet wachten totdat hun favoriete nummer of artiest misschien gedraaid wordt. Nee, ze willen nu, stante pede Jebroer, Lil Kleine of Boef horen. Artiesten die sowieso niet of nauwelijks worden gedraaid op de radio. Dus dan maar via Spotify of Youtube.”

 

Toch zijn er verschillen binnen Nederland op te merken volgens Bakker. “Met name in stedelijke gebieden gaat het heel hard met de teruglopende consumptie van jongeren van radio, erbuiten gaat het iets minder hard. Ook loopt de consumptie bij de 20 tot 34 jarigen terug, niet zo hard als
bij de jongeren maar het is wel zichtbaar.”


Moet radio zich nu zorgen gaan maken over de toekomst nu jongeren steeds minder luisteren? “Nee, radio is gewoon een heel erg gezond medium,” stelt Bakker. “Radio is tussen 8 en 17 uur het belangrijkste medium. Het zal de komende decennia ook belangrijk blijven, misschien wat minder belangrijk, maar wel relevant.”

 

Het voordeel van radio is dat het er overal en altijd is. “Radio is een goede vriend,” legt Bakker uit. “Het maakt je blij en aan het lachen als Edwin Evers een grappig en leuk gesprek voert met Henk, Rick en Niels. Geen ander medium kan je het sneller informeren over belangrijk nieuws dan BNR of Radio 1. Er is geen ander medium dat je zo kan laten meevoeren met een enthousiast voetbalverslag.

 

Er is geen ander medium dan je zo kan raken met een mooie aankondiging van je lievelingsplaat zoals Rob Stenders dat kan. Er is geen ander medium dat je kan laten genieten van een mooi klassiek stuk zoals Antoine Bodar het stuk kan aankondigen. Radio geeft energie en een goed gevoel, het informeert je sneller en is voor veel mensen het meest betrouwbare medium.”


RadioNL (Martin Slijper) Grafieken: RAJAR/JAMJAR

 

luisteren naar radio.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |