22-10-17

Radio2:Stem voor de Top 70 van de jaren 70

Radio2:Stem voor de Top 70 van de jaren 70
 
 
Van maandag 30 oktober tot en met vrijdag 3 november staat Radio 2 in het teken van de jaren 70. Ze draaien muziek uit dat decennium en blikken bij De Madammen, in De Topcollectie en De Lage Landen terug op feiten, gebeurtenissen en persoonlijkheden uit die tijd die ons zijn bijgebleven.
 

Header_0.jpg

 

Top 70 op vrijdag 3 november

Op vrijdag 3 november kan je van 10 tot 16 uur luisteren naar de Top 70. Christel Van Dyck en Peter Verhulst (foto) begeleiden je plaat voor plaat naar de absolute top, top die jij mee hebt samengesteld.

 

Peter Verhulst & Christel Van Dyck Radio 2.jpg

Peter Verhulst & Christel Van Dyck Radio 2 jaren 70.jpg

Wie volgt Ike & Tina op?

Vorig jaar stond 'Nutbush City Limits' van Ike & Tina Turner voor het eerst op één, gevolgd door Queen met 'Bohemian Rhapsody' en The Rolling Stones met 'Angie'.

 

Wat het dit jaar wordt dat bepaal jij mee! Wil je The Rolling Stones terug op 1 - zoals in 2015 - of is Adamo jouw absolute favoriet? Wie het ook mag zijn, laat van je horen, breng je stem uit!

 

En wacht niet te lang, want op woensdag 1 november om 16 uur gaat het stemhokje onherroepelijk dicht!

Klik hieronder op de afbeelding om te stemmen !

 

70_stemknop_v1.png

 

Radio 2 trakteert op oliebollen
 
 
Zaterdag 4 november nodigt Radio2 al hun luisteraars uit voor een gratis oliebollenfestijn in Roeselare!
 

R2%20trakteert%20header_0.png

 

Van 15 tot 18 uur ben je van harte welkom op de Grote Markt in Roeselare. Alle Radio 2 presentatoren zullen present zijn om je te voorzien van de allerlekkerste oliebollen van het land!

Laura Tesoro

En dat is niet alles, want ze krijgen ook het gezelschap van niemand minder dan Laura Tesoro. Zij trakteert alle aanwezigen op een spetterend optreden!

Jij komt toch ook?!

Zo kom je makkelijk naar Roeselare

 

 

Radio 2

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stuur je naam naar Mars en verdien "frequent flyer miles" in de ruimte

Stuur je naam naar Mars en verdien "frequent flyer miles" in de ruimte

 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt het grote publiek opnieuw de kans om zijn naam door te geven voor een "visitekaartje" naar de planeet Mars. Alle namen komen op een microchip terecht die meegaat met de Marslander InSight, die vanaf eind volgend jaar op de rode planeet onderzoek gaat doen naar wat er onder het Marsoppervlak leeft.

 

naamloos.png

 

De NASA richt haar pijlen de komende jaren volop op Mars. Zo is het de ambitie om tegen 2030 bemande vluchten naar de rode planeet te sturen. In tussentijd staan nog heel wat andere Mars-projecten op stapel. In mei volgend jaar bijvoorbeeld wil de NASA een Marslander sturen, InSight, met het ambitieuze doel om 4,5 meter diep in de planeet te boren en te onderzoeken wat er onder het Marsoppervlak leeft.

 

Aan boord van InSight zullen niet alleen wetenschappelijke experimenten meegaan, maar ook een speciale microchip waarop plaats is voor de namen van honderdduizenden aardbewoners. De microchip als een soort visitekaartje dus. En het goede nieuws is dat jouw naam daarbij kan zijn. Tot 1 november kan je je naam doorgeven aan de NASA.

 

Lees HIER verder via VRT NWS

 

VRT NWS

 

mar.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-10-17

ZATERDAG IS JOEYDAG IS ZAKI-DAG

ZATERDAG IS JOEYDAG IS ZAKI-DAG

 

 Legende uit de school van Jan Schoukens

 
Zaterdag is Joeydag. Voor RadioVisie 20, verschenen op 27 augustus 1979, maakte ‘onze’ illustrator deze karikatuur van Zaki. Levend Vlaams radiomonument en de voorbije zomermaanden nog te horen bij Radio 1 (VRT) met het programma Summer of 67. Ik heb  de man altijd radio weten maken, tv-programma’s presenteren en boeken schrijven. Ik geniet vooral van de manier waarop hij tegen het leven aankijkt. Als een mens dan toch vele voorbeelden moet hebben, ik neem er graag ook een aan Zaki.
 

3028200-c2b0827d214e568fdca65b10a5e73944.png

 

Noem één beroep en je maakt heel veel kans dat Jackie Dewaele het heeft uitgeoefend. Met succes of met veel succes. De eclectische Gentenaar gaat, om het eenvoudig te houden, door het leven als Zaki. Meteen wordt het voor Jan Modaal een stuk duidelijker over wie we het hebben. DJ, tv-presentator, cafébaas, animator, acteur, auteur, producer, journalist... Hij deed het met verve. Zanger, is de uitzondering die de regel bevestigt. Maar uiteraard is dat wel Zaki ten voeten uit. Plannen maken? Eigenlijk niet. Het leven is mooi, laat het gewoon gebeuren. Zestien of zeventig... er bestaat geen leeftijd om te genieten van wat je doet. 
 
 
Zaki komt uit de radiogeneratie en de school van de legendarische Jan Schaukens. Collega van andere radiomonumenten als Mike Verdrengh, Roger Troch, Paul Verbrugge, Nand Baert, Rudi Sinia, Jo met de Banjo.
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:06 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

ZAKI, ECLECTISCHE GENTENAAR EN MULTITALENT

ZAKI, ECLECTISCHE GENTENAAR EN MULTITALENT

- Retro-interview uit RadioVisie 20 (27/08/1979)
 
 
DE KENNISMAKING
 
 
Zaterdagavond. "Saturday night fever". Twaalf uur. De koorts is reeds verdewenen, alhoewel de frisse meiden nog steeds ijverig hun wijde V-halstruien laten zwieren op de tonen van de deejay... Zaki heeft er zijn dagje opzitten. Een jongere collega, die onder het motto 'Liever echt dan namaak' plaatjes draait, kletst onverdroten verder. We slagen erin Zaki naar een rustiger hoekje te loodsen.
 
 
Zaki, die als Jacques Dewaele op 23 maart 1945 geboren werd, zit er wat vermoeid bij. Gisteren werkte hij nog op volle kracht aan een filmpje in Parijs en morgen wordt er weer radio gemaakt. Aan bezigheden heeft hij dus geen gebrek. Zaki bestempelt zichzelf als een eigenwijs, moeilijk kereltje. Niettemin komt hij nonchalant over, zij het met een dosis koppigheid die je van hem niet zou verwachten. 
 
 
"Radio maken is veel gemakkelijker dan het lijkt" zegt hij. Maar dat is niet het enige dat hem makkelijk afgaat. Naast radio, is hij ook televisie-bedrijvig, kweelde ooit een redelijke toffe singel bij elkaar, speelde onlangs in een theaterproductie, deed journalistiek werk en gaat binnenkort zelf achter de productieknoppen zitten. Zelfs daarnaast heeft hij de tijd om te schaken, iedere week een boek te lezen en van science fiction en absurde humor à la Monthy Python te houden. Zaki één naam, één persoonlijkheid. 
 
 

3028199-8d052393ab0a976f2b239bbf7a6d232d.png

 
MET GELEENDE PLATEN 
 

Hoe kwam je eigenlijk bij de radio terecht ? 

Zaki: 'Puur toevallig eigenlijk, want ik studeerde in de jaren '66 -'67 nog plastische kunsten aan het Sint Lucas Instituut in Gent. Ik had de richting publiciteit gekozen omdat de mogelijkheden mij daar het ruimst leken. Ik wilde echter niet zozeer tekenaar worden, maar het spelen met elementen leek me aardig. Toen bleek dat er in die cursus geen radio- en tv-publiciteit verwerkt was. Tot mijn verbazing is dat vandaag de dag nog steeds zo. Ik vond dat toen al een groot gemis en daar ik toch al van plan was om eens een radiostudio binnen te stappen liet ik me inschrijven voor een deejaywedstrijd die door BRT Oost-Vlaanderen georganiseerd werd. Het was trouwens de eerste keer dat zoiets bij ons gebeurde’. 
 
 
’Ik had thuis geen enkele plaat, dus moest ik enkele exemplaren lenen bij de bovenburen. Ik kletste heel nonchalant het kwartiertje wedstrijd aan elkaar en bleef toen wat napraten met de organisatoren, onder hen was Rudi Sinia (BRT radioproducer, nvdr). Ik wilde de mogelijkheden kennen, weten hoe het nu eigelijk allemaal ging. Nou, toen zat het erop voor mij. Twee maand later bleek dat ik nog gewonnen had ook! Tot mijn opperste verbazing.... Als winnaar mocht ik toen een kwartiertje show maken in het programma van Nand Baert. Afternoon Beat heette het toen. Later mocht ik Rudi's Club presenteren. Hiermee begon de trein pas goed te lopen’.
 
 
’Toen ik afstudeerde was m'n radiowerk al zodanig gegroeid dat het meteen mijn beroep geworden is. Toen waren er een paar meningsverschillen met BRT Oost Vlaanderen en de week daarna zat ik op BRT 1, bij de beruchte popsectie van Jan Schaukens. Toen die opgegeven werd, ben ik bij BRT Brabant terechtgekomen. Ik dacht dat ik toen begonnen ben met het rock & roll programma. Ik ben inmiddels al zover dat ik meer en meer weggroei van het 'deejay'-vak. Ik probeer gewoon 'over' te komen. Wanneer ik de mensen zo kan entertainen dat ze blijven luisteren, dan heb ik mijn doel bereikt’. 
 
 
BRT IS POPULAIR
 
Zoveel mogelijk mensen bereiken, kan dat via BRT Radio? 
 
Zaki : (lacht) ’Ik zou je luistercijfers kunnen geven die wel enigszins gekleurd zijn omdat ze uit de BRT-informatiecentrum komen, maar ze geven je toch een idee. Vooral BRT 2 komt aan bod. De zender is ook populairder geprogrammeerd. Ik merk dat zelf wel aan de vele reacties die ik krijg. Dat bewijst voor mij voldoende. Zo maakten we ooit een co-programma met de AVRO. Ad Visser (Top Pop) zou hier in Brussel te gast zijn en ik bij hen in Breda. Visser hoefde geen aankondiging meer te krijgen. Ik dacht; - in Nederland zullen ze vast wel een heleboel over mij mogen vertellen - maar niets bleek minder waar. Ze kenden mij daar ook. Bij BRT 2 wordt haast alle muziek geprogrammeerd. Verdeeld over de meest diverse programma's. Stem maar eens af op Hilversum 3 dan krijg je van iedere zuil een haast evenwaardig pakket aangeboden. En dan die reclame...! Zo zie je maar dat alles z'n voor en nadelen heeft.'
 
 
RECLAME MOET VERANDEREN
 
Heb je een hekel aan reclame of commerciële media?  
 
Zaki: 'Nou, als dusdanig heb ik niks tegen commerciële radio. Want bij staatsradio heb je een staatscensuur en ander oud gedoe. Verschrikkelijk veel rompslomp en een administratie die vrij log werkt. Je gelooft niet wat er hier gebeurt. Commerciële radio is op dat punt veel praktischer. Negatief is echter wel dat je als deejay of programmator overal aan gebonden bent. Je doet helemaal niet meer wat je zelf wil’. 
 
’Ik vind echter wel dat er dringend iets aan de reclame zelf zou moeten gedaan worden. Als je naar de Nederlandse televisie kijkt of de radio opzet, wat je daar te zien en te horen krijgt is veelal niet te vreten ! Er gebeuren schandalige dingen ! Gelukkig is men in België bang om met reclame te beginnen. Let op, ik werkte zelf op een reclamebureau, doch zolang er geen wetten zijn die de misbruiken van reclame tegengaan, hoeft het voor mij niet. Trouwens de reclamemakers zelf staan naast het radiowezen!'  
 
BIJ HET LUXEMBURGSE RTL
 
Toch heb je zelf nog voor Radio Luxemburg gewerkt ? 
 
Zaki: 'In die periode wilde ik ook eens iets anders doen dan BRT-platenruiter zijn. De Engelse zenders trokken me erg aan, doch dat bleek geen haalbare kaart. Ik was toen al een drukdoend kereltje en omdat er nog wat andere projecten hangende waren, kon ik dus niet weg. Intussen hotste ik ook door het land met de 'Mike en Zaki show' (Mike Verdrengh, nvdr). En die combinatie was zo positief dat ik besloot ze ook voor de radio te brengen. Een bikkelharde actie was dat. Reclame voor de disco show binnen een eigen programma. Doch na enkele zakelijke onderonsjes met de lui van Luxemburg zag ik het niet meer zitten. We kregen immers een playlist en andere commerciële belangen moesten verdedigd worden. Het meest trieste was dat de grote reus bitter slecht betaalde. Nu ben ik geen geslepen zakenvos, maar wanneer ik ingehuurd wordt omwille van mijn naam, dan mag er ook voor betaald worden. Maar goed, Mike zag het helemaal anders en dus trapte ik er een tijd in...’. 
 

3028199-1473e16cf81590d506d31edb344318b8.png

 
DE ZEEZENDERS
 
Wat denk je van zeezenderradio?
 
Zaki : ‘Ik heb het piratentijdperk bewust meegemaakt. Ik heb ook met heel wat jongens van Radio London en Caroline gewerkt. Die kwamen in hun beginperiode af en toe naar België om in clubs op te treden. Ikzelf was toen zo'n beetje de enige 'tweede' deejay, want in die tijd waren er bijna geen platenruiters om de avond verder mee te vullen’.
 
 
’Radio Veronica heb ik van ver meegemaakt, want ik vond het station niet zo goed. Een beetje tweederangs tegenover datgene wat die Engelsen presenteerden. Aan zeezenders zou ik vandaag de dag nooit meer meewerken. Het illegale boeit me niet zo. Al ben ik al verschillende keren benaderd geworden door dergelijke mensen. Ik kijk wel uit. Trouwens ik voelde er niets voor om in zo'n schuit op de Noordzee te zwalpen ! En daarbij, radio is maar een deel van mijn dagelijks brood.’ 
 
 
OOK OP TELEVISIE
 
Je werkt ook voor televisie?
 
 
Zaki : ' Ik ben inderdaad sterk geïnteresseerd in dat medium. En zo heel af en toe kon ik daar wat voor doen. Ooit heb ik een gesprek iets gezegd als : - Ach ik zou eens iets met kinderen moeten doen -. Later is BRT-TV daar op teruggekomen en ik kreeg de kans om op woensdagmiddag het kinderprogramma 'Tip Top' te helpen maken. Dat heb ik prompt aanvaard. Toen werd ik compleet gek verklaard. Iedereen vertelde me dat dit het einde van mijn carrière zou betekenen. Dat klopte niet meer met mijn imago... Maar dat raakte mijn koude kleren niet’. 
 
 
’Ik doe echt alleen waar ik zin in heb. Ik heb er bovendien ontzettend veel geleerd. Werken met hoofdpresentator Bob Davidse was een verrijking. Velen vinden hem een moeilijke kerel, maar dat komt vooral omdat Davidse een dichter is. Hij uit zijn wensen steeds in beeldspraak. Televisie is wel compleet anders. Daar komt dertig man technisch personeel bij kijken. Improviseren, zoals op de radio, is er bijna niet meer bij. Heel ernstig is dat. Lang voorbereiden en toch moeizaam! Na vijf jaar kinderprogramma's kreeg ik wel de indruk dat het goede moment er was om ermee op te houden. Anders kon ik tot in het treurige het etiket van kindervriend meedragen’. 
 
 
’Op dat ogenblik kwam verandering in de hele jeugdsectie en heeft men mij voorgesteld om een muziekprogramma te maken voor tieners. Dat is dan het vierwekelijkse programma 'Muzieksien' geworden. Ik heb ook nog een tijdje 'Festival in Super 8' gepresenteerd. Een programma waarin jonge mensen zelf gemaakte filmpjes konden laten zien. Ik heb nu ook enkele filmscripts binnen. Ik ben er nog niet mee klaar hoor, maar het fascineert me toch. Het is een uitdaging om eraan te beginnen. Ik kijk ook erg veel televisie. Ik blijf graag op de hoogte van wat er rondom mij in de wereld gebeurd. Ik sluit mij niet graag op. Ik verslind niet alleen popprogramma's, ook alles wat op informatief vlak ligt!’. 
 
 
PLUGPLATEN DOEN NIKS
 
BRT slaagt er niet in hits te maken. Hilversum wel ? 
 
 
Zaki : ‘Ik geloof niet dat radiostations hits kunnen maken. Ook televisie niet. Ik geloof niet eens in het pluggen van platen. Het enige wat men kan doen is een nummer doodzwijgen. Als het publiek het lied niet kent, kan niemand de plaat verkopen. Dat is duidelijk. Maar er zijn historische voorbeelden van grijsgedraaide platen die geen hit werden. Als het publiek het niet wil, vergeet het dan maar. Ik blijf bij mijn oude stelling dat de luisteraars beslissen wat een hit wordt.’ 
 
 
‘BRT is bovendien een totaal ander soort omroep dan Hilversum. Bij BRT kun je gewoon niet pluggen. Ik zou niet eens weten hoe men dat hier zou moeten doen! De enige plugvorm die er bestaat is de 'BRT 2 Tip van de week'. En daar heb ik helemaal niks mee te maken..’. 
 
 
'Je hebt hier ook die klaagzangen van Vlaamse artiesten. Dat doen ze al jaren. En toch is er een tijd geweest dat ze belangrijke radio- en tv-programma's hadden. 'Tele Top Tien' enzo. Toen dachten we dat de industrie erop ging inpikken om enkele artiesten op te leiden, bij te schaven. Maar er is geen bal gebeurd natuurlijk. Met het gevolg dat het hele Vlaamse kaartenhuisje in elkaar is gestuit. Maar dat is niet direct de schuld van de BRT. En de Vlaamse artiesten waar het wel goed mee gaat, klagen niet natuurlijk !’.
 
 
SMAAK ALS DIE VAN HET PUBLIEK
 
Hebben platenmaatschappijen een grote inbreng bij je? 
 
 
Zaki : ‘Ho! Je moet helemaal idioot zijn om zoiets te beweren ! Ik word hier door de helft van de platenmaatschappijen gehaat omdat ik die spelletjes nooit heb willen meespelen. Soms bel ik de platenfirma's wel es op om hen te vertellen dat één van hun artiesten in de show zit. Maar dat is gewoon een vriendendienst.’
 
 
‘Ik stel m'n radioprogramma zelf samen. Maar ik heb natuurlijk ook een producer. Voor de zondag heb ik nu een uitstekende groep die me teksten bezorgt, want dit laatste werd te omvangrijk om zelf te doen. Trouwens in al die tijd dat ik mijn gangetje ga voor de BRT heb ik nooit de indruk gehad gecensureerd te zijn. Ik heb nooit echt last gehad. Ik ben erg vrij... Voor de samenstelling van een programma ga ik gewoon op m'n gevoel af. Zo van, dit en dat ga ik maar eens doen. Nu blijken die dingen wel een beetje in de smaak te vallen van de luisteraars. Moest het niet zo zijn, dan zou men mij ontslaan denk ik.’ 
 
 
KINDERVERZOEKJES 

Je presenteert ook een verzoekplatenprogramma voor kinderen tot twaalf jaar. Terug de grote kindervriend?

 

Zaki : ‘Zo'n uitzending wou ik acht jaar geleden al maken. Ik had het voorstel toen reeds ingediend. Alles was in kannen en kruiken, doch één week voor het programma op antenne zou gaan brak men het project af ! Een reden daarvoor heb ik nog steeds niet. Maar nu de directie gemerkt heeft dat de BBC al jaren succes heeft met 'Junior Choice', mocht 'De kleinste keus', iedere donderdag, plotseling wel.’ 
 
 
NIEUW TALENT 
 
 
Je zit zelf al jaren bij de BRT. Is er nieuw radiotalent ? 
 
Zaki : ‘Ik voel mezelf inderdaad al oud worden en ik zie maar geen nieuwe gezichten. Het probleem is dat er geen opleiding bestaat voor dat beroep van mij. Je zegt wel dat we indertijd die jongens van Radio Atlantis en Mi Amigo hadden, en al betwijfel ik hun kwaliteiten niet, ik vraag me toch wel af of hun stijl zou passen in het BRT-kader. Het is toch wel verschillend. Er zijn andere normen voor taalgebruik. Ik dacht niet dat daar de oplossing lag voor een nieuwe lichting. BRT heeft wel geprobeerd nieuw talent te vinden, tot en met Monique Moritz toe. Maar het sloeg allemaal een beetje tegen. Het is erg vreemd, maar er zit weinig aanbod onder de jonge mensen.’
 
 
DE COLLEGA’S 
 
Heb je contact met andere deejays of hoor je ze alleen op de radio? 
 
 
Zaki : ‘Oh ik luister plichtsgetrouw het hele rijtje op de radio af. Onze eigen zenders, Hilversum uiteraard, veel Engelse zenders, maar vooral AFN vind ik nogal interessant. Beroepshalve moet dat luisteren wel. Joost den Draayer bewonder ik heel erg. Bijna zo goed als Peter Koelewijn indertijd, want deze laatste vind ik eigenlijk nog dat tikkeltje beter dan de anderen. Die is helemaal gek! (lacht). BRT-deejays zie ik vrij regelmatig. We drinken nog wel eens een pint samen. Gelukkig maar!’.. 
 
 
TACHTIG ONTSLAGEN
 
Vorig jaar zouden zo'n tachtig losse BRT-medewerkers ontslagen worden. Ook jij. 
 
 
Zaki : ‘Maar dat is niet gebeurd. In de hele heibel zijn er slechts een paar verdwenen. Ikzelf ben ook losse medewerken. Dat risico neem je er gewoon bij. Bijna al die mensen hebben toen hun opzeg gekregen. Dat kwam omdat er een serie contracten niet helemaal in orde waren, sociaal nogal wat te wensen overlieten… En al die contracten moesten afgelopen zijn vooraleer men ze kon vervangen. De directie heeft dit op een eerder ongelukkige manier meegedeeld zodat het allemaal een beetje verkeerd overkwam. Er is een nodeloze paniektoestand geweest. Ikzelf was nogal geschokt doordat een krant mijn foto bij een artikel over dit onderwerp afdrukte.’ 
 
KRITIEK
 
Gevoelig voor kritiek? 
 
Zaki : ‘Kritiek in kranten en weekbladen laat me eigenlijk steenkoud. Zogenaamde professionele kritiek dus. Er wordt immers zoveel voor de publiciteit geschreven dat ik er me zeker geen zorgen over zal maken. Als het blad maar verkoopt hé... Als de weinige echte journalisten, ik kan ze op één hand tellen die ik ken, minder prettige dingen schrijven, dan doen ze dat maar. Ik vind alles prima.’ 
 
 
‘Respons van luisteraars vind ik wel belangrijk. En wanneer je als presentator je werk goed doet, komt die wel. Het gevaar is dan natuurlijk dat je jezelf plots een hele kerel gaat vinden. Je kijkt als het ware in een spiegel die jouw beeld twee keer vergroot. En dat beeld wil je dan naar buiten dragen. Wanneer je vergeet dat je toch maar voor een spiegel staat wordt het gevaarlijk! Ik maak me minder druk over het leven. Ik probeer ervan te genieten. Mijn werk is mijn hobby en mijn hobby’s zijn mijn werk. Wat wil je nog meer?’
 
 
TALK SHOW 
 
Misschien een talk show op televisie? 
 
 
Zaki: (denkt even na) ‘Een show als die van Johnny Carson ('Late night', nvdr) zou ik wel willen doen. Die man werkt met een vriendelijke agressiviteit en toch blijft het plezierig. Doch ook zo'n ideeën moeten rijpen. Daar mis ik nog de ervaring voor!’ 
 
 
VAN DJ NAAR ACTEUR 

Onlangs ben je acteur geworden. Had je ervaring?

 

Zaki: ‘Eigenlijk niet, maar ik hou er van wat nieuws uit te proberen, bezig te zijn met verschillende dingen tegelijk. Ik ben trouwens erg tevreden over dat theaterprogramma. Met reden, denk ik, want alle voorstellingen waren uitverkocht. Ook de pers liet zich lovend uit over het eindproduct. Het stuk had immers een sterke inhoud. Het handelde over mensen die gevangen raken in hun eigenste 'ik'. Zo verliep het ook met de deejay, wiens rol ik speelde. De rol was mij als deejay en radiomaker op het lijf geschreven. Privé ben ik echter een totaal ander mens hoor.’ 
 
 
En zo is het ! Deejays zijn ook maar mensen. Maar fijne mensen, dat wel... 
 
 
Interview: Toni Condi & Jempi Welkenhuyzen
 
 
 

3028199-b9407f669937033628cb3f4881a219b6.jpg

 
 
Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-17

Radio2:De Pré Historie van overmorgen 22 oktober 2017

Radio2:De Pré Historie van overmorgen 22 oktober 2017

 

Overmorgen-zondag 22 oktober 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 4e week van oktober 1966 (51 jaar geleden), van de 4e week van oktober 1976 (41 jaar terug), van de 4e week van oktober 1986 (31 jaar geleden), en van de 4e week van oktober 1996 (21 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 51 jaar geleden waren: Yellow Submarine van The Beatles, Ik Bewonder Jou van John Lamers, en Love Me, Please Love Me door Michel Polnareff. Verder hoor je Eddy Merckx die tweede werd in de Ronde van Lombardije, mensen over Vlaamse vedetten die deelnamen aan Canzonissima, de Franse president De Gaulle over de oorlog in Vietnam, en een kweker over het succes van chrysanten in de periode van Allerheiligen. 

 

Blinded By The Light van Manfred Mann’s Earth Band, ‘k Neem Vandaag De Trein door Ann Christy, en Love And Affection door Joan Armatrading waren enkele van de straffe platen in de 4e week van oktober 1976. Verder hoor je toxicoloog professor Heyndrickx over de vervuiling van het kanaal Gent-Terneuzen, nieuwe technieken tegen allergie, minister Chabert over de vernieuwde radio-en tv-taks in ons land, en Lucien Van Impe in een Franse wielerploeg.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 4e week van oktober 1986 met burgemeester Lippens van Knokke over vluchtelingen die hij zou terugsturen naar Brussel, Miet Smet over positieve discriminatie van vrouwen in jobs, en president Reagan die de drugs wilde aanpakken in de VS. Enkele hits van 31 jaar geleden waren: Camouflage door Stan Ridgway, Anne door Herman van Veen, en Human van The Human League. 

 

Daarna terug naar de 4e week van oktober 1996 de president van Zuid-Afrika in het Afrikaans, Paul Marchal en Frans Brichet, vaders van verdwenen kinderen die getuigden voor de commissie Dutroux over hun behandeling door politie en gerecht. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Banger Hart van Rob de Nijs, How Bizarre door OMC, en Wannabe van Spice Girls.  

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Yellow submarine - THE BEATLES
Lana - ROY ORBISON
Black is black - LOS BRAVOS
Ik bewonder jou - JOHN LAMERS
With a girl like you - THE TROGGS
Love me, please love me - MICHEL POLNAREFF
Sunny - GEORGIE FAME
Reach out I'll be there - THE FOUR TOPS
Now is the time - JIMMY JAMES & THE VAGABONDS
Heaven must be missing an angel - TAVARES
'k Neem vandaag de trein - ANN CHRISTY
Love and affection - JOAN ARMATRADING
The price of love - BRYAN FERRY
Blinded by the light - MANFRED MANN'S EARTH BAND
Villa Rhides - DREAM EXPRESS ORCHESTRA
You can call me Al - PAUL SIMON
Camouflage - STAN RIDGWAY
Anne - HERMAN VAN VEEN
Stuck with you - HUEY LEWIS & THE NEWS
Human - THE HUMAN LEAGUE
Banger hart - ROB DE NIJS
Wannabe - SPICE GIRLS
Nobelprijs - CLOUSEAU
Breakfast at Tiffany's - DEEP BLUE SOMETHING
I love you always forever - DONNA LEWIS
How bizarre - OMC
Tandenborstel jive - C'EST TOUT

royorbison_0.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

15:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

FreeSports via de Astra 2 (28,2°) satelliet

Freesports via de Astra 2 (28,2°) satelliet

 

FreeSports is een nieuwe Britse sportzender die zich bij het FTA aanbod voegde van Freesat op de UK-beam van de Astra-2. De zender is een zusterkanaal van paytv kanaal Premier Sports. Freesports is net als de BBC en vele anderen ook in de Benelux te ontvangen. Freesports brengt veel sport waaronder voetbal en programma's van de clubs als Barca en AC Milan.

 

yrw_HyDC.jpg

Voetbal:

Portuguese Primeira League
Belgian Pro League
Superliga Argentina
Spanish La Liga 2
Irish Airtricity League

Timeshifted voetbal:


AC Milan
Bayern Munich
Borussia Dortmund
FC Barcelona

Rugby:


NRL games en UK Championship games en delen van de rugby League World Cup

Motorsport:


Australian V8 Supercars, Swedish Speedway, NASCAR lower series, Monster Jam and Arena Cross.

IJshockey:


live NHL games IIHF World Championships, The Champions Hockey League  en o.a. Swedish Hockey League.

Tennis:


25 ATP en in totaal 250 tennis evenementen per seizoen

Satelliet ronddraaien aarde.gif

De zender is te vinden via de frequentie 11426 GHz.(V) met Fec 5/6 en SYM:27500 op de Astra 2 op 28,2° Oost.

 

Satellite Magazine/Jan-Hein Visser
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-17

Michel Follet: "Ik zonder me steeds vaker af van geluid"

Michel Follet: "Ik zonder me steeds vaker af van geluid"

 

Radiopresentator Michel Follet heeft een nieuw boek geschreven over zijn gehoorproblemen. Dat Follet worstelt met tinnitus of oorsuizen, was al bekend, maar hij bespreekt ook een minder bekend fenomeen. Follet heeft ook last van hyperaccusis, of algemene overgevoeligheid voor geluid, zo vertelde hij onlangs in "De ochtend" op Radio 1.

 

Michel Follet.jpg

 

Follet kwam daar over zijn nieuwe boek praten n.a.v. de afgelopen Werelddovendag. De radiopresentator sukkelt al bijna een kwarteeuw met zijn gehoor. "Ik heb last van een constante fluittoon, beter bekend onder de noemer "tinnitus". Een woord waar niemand 20 jaar geleden van had gehoord, maar dat door de vele jongeren met gehoorschade plots "hip" is geworden", zegt hij. "Mijn andere aandoening, hyperaccusis, is een pak minder bekend."

 

Hyperaccusis houdt in dat Follet overgevoelig is aan geluid. "Dat betekent dat bepaalde achtergrondgeluiden voor mij onaangenaam hard doorklinken. Dat is compleet ongenietbaar, en dat maakt de samenleving soms héél moeilijk voor mij. Als je er even over nadenkt, dan zijn er quasi overal kleine pingeltjes: het scannen aan de kassa van de supermarkt, parkeersensoren in de wagen, en op de radio waar sprekers altijd omringd worden met allerlei jingles en melodietjes. Werkelijk overal ligt er geluid op de loer, en dat komt voor mij soms bedreigend over", legt hij uit.

 

Over hyperaccusis is nog maar weinig bekend. Er zijn niet veel mensen die de aandoening bespreekbaar maken. "Nochtans is dat wel nodig, en preventie ook", zegt Follet. "Want onze samenleving wordt er qua geluid en lawaai niet bepaald vriendelijker op. Er is sprake van een ware geluidsvervuiling: overal moeten klankjes bij. Het doet soms pijn aan mijn hoofd, waardoor ik me steeds vaker afzonder", geeft hij toe. "Maar ik moet me proberen aan te passen aan de veranderende samenleving, en niet omgekeerd."

 

VRT NWS

 

Koop hier het boek van Michel Follet.

 

michel boek.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DE 'WITTEKES' VAN STAN HAAG

DE 'WITTEKES' VAN STAN HAAG

Alweer een blog leesstukje van mijn goeie vriend Jean-Luc Bostyn.Het intirigeerde mij meteen toen ik het las omdat het over mijn oude (radio) vriend Stan Haag ging...en op 1 oktober 2000 was ik er trouwens ook zelf bij, als redacteur (enfin nog stagiair) van...RadioVisie.Ik herinner me die dag als was die gisteren...

 

Naar aanleiding van het overlijden van Stan Haag maakte ik even later zelf een 'ineengeknutselde' website, zeker buitentijds tegenwoordig maat het is en blijft een homage aan Stan Haag.Het stukje lezen kan je meteen HIER !Om het bijgeleverde geluid van sommige pagina's te kunnen beluisteren misschien best bekijken in IO,Chroome of Firefox (zelf heb ik moeilijkheden met Edge).

 

StanHaag14.jpg

1 oktober 2000 Stanhaag & Pieter Van Banden

Ik citeer:

Stan Haag hoorde ik voor het eerst midden jaren 60 toen hij voor Radio Luxemburg werkte. De zender uit het Groot Hertogdom stond meestal op bij mijn ouders. Hij was de favoriet van pa Bostyn. Stan kwam bij de mensen langs. Hij praatte tegen hen. Het was alsof hij bij jou thuis met een bakje koffie aan tafel zat. Niet enkel wat hij zei charmeerde, zeker ook de manier waarop hij de dingen bracht. De kunst van het radiomaken is de luisteraar het gevoel geven dat je tegen hem of haar persoonlijk bezig bent. Niet tegen een massa. Stan Haag beheerste die kunde tot in het kleinste detail. Hij vertelde, entertainde, charmeerde. 
 

Toen heer Haag Luxemburg verruilde voor Radio Veronica verdween hij ietwat uit beeld. De ontvangst van de zeezender liet in Geluwe vaak te wensen over. Zeker na 16:00 uur, toen er nog werd uitgezonden op 192 meter. Na de verhuis naar 538 meter kon een paar uur langer geluisterd worden. Op die manier stond zijn verzoekprogramma ‘Juke Box’ ook weer regelmatig op. Toen hij het team van Radio Mi Amigo vervoegde eind 1974, was hij weer helemaal terug in Geluwe. Twee keer per dag zelfs. Een uurtje in de voormiddag en eentje 's avonds. 

 

Stan ontmoette ik voor het eerst in Playa de Aro in april 1975. Het Mi Amigo-team had er een soort enclave van waaruit men rustig radio kon blijven maken zonder de bemoeienissen van de overheden in de Lage Landen. We interviewden hem voor Baffle. Net daarom vroeg ik Joey om een cover-illustratie te maken van hem. De babbel werd gebruikt voor een documentaire over twee jaar Mi Amigo die Pierre Deseyn, Frans Schuurbiers en ikzelf in elkaar staken en die werd uitgezonden door… Radio Mi Amigo op zondag 4 januari 1976 (16:30-17:00 uur). 

 

Ik zou Stan nog vaak zien in Spanje. Ik schreef ook zijn eerste teksten voor het zondagse praatje dat hij hield. Klokslag 12:00 uur sprak hij in naam Van Mi Amigo de luisteraars toe. Na een poosje maakte Stan die boodschappen zelf en evolueerde het nieuws over het verbannen radioteam in de mini enclave tot een column. Ernst werd humor. In 1978 keerde hij uit Spaanse ballingschap terug. Hij ging in het Limburgse Diepenbeek woonde en presenteerde ‘zijn’ Juke Box voor diverse lokale radiostations.

 

Ik zag hem pas terug in Zoersel op 1 oktober 2000 tijdens de Mi Amigo revival, georganiseerd door kabelradio Magdalena. Ik was er, net zoals Stan, één van de vele genodigden. Ook Peter Vandam, Marc Jacobs, Bart van Leeuwen, Johan Visser, Bert Bennett, Norbert, Will vander Steen en vele andere oud-medewerkers waren van de partij. 

 

Stan was fysiek een flink stuk ouder geworden, maar had nog steeds dat typische gevoel voor humor, zijn gave om met woorden te spelen en om van het leven te genieten. Een borrel sloeg hij bijgevolg nooit af. Maar dat zag zijn vrouw Lut net iets minder zitten. Met enige aandrang werd ik gevraagd of ik Stan die dag kon… begeleiden. Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar ik begreep dat ik er vooral op moest letten dat er geen ‘wittekes’ werden geschonken en gedronken. 

 

Het liep niet helemaal volgens plan. Uiteraard ging ik overstag. Wie kon Stan iets weigeren? Het was maar één keer feest en wie was ik om hem dat plezier te ontzeggen? De borrel werd netjes gecamoufleerd in een glas cola. Lut keek af en toe in onze richting en dacht dat het goed ging. Stan genoot van de belangstelling, danste ondanks zijn 80 jaar nog op een tafel en deelde handtekeningen uit met zijn breedste glimlach. 

 

Het zou de laatste keer zijn dat ik hem zag. Op 1 december 2001 overleed hij. 

 

StanHaag15.jpg

1 oktober 2000 Jean-Luc Bostyn, Stan Haag en Pieter Van Banden

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-10-17

Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht

Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht

 

DAB+ is nog steeds met een flinke opmars bezig in Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 719.000 DAB+radio’s verkocht. Dit bleek onlangs uit gegevens die tijdens de ‘Dag van de digitale radio’ in Nederland zijn gepresenteerd. Inmiddels zegt 13% van de Nederlanders radio te luisteren via DAB+.

 

DLNvwqjW4AEr3IO.jpg

 

De afgelopen 12 maanden werden er 154.000 DAB+radio’s verkocht in Nederland. Dit is inclusief auto’s die standaard geleverd worden met DAB+. Eind vorig jaar stond de teller nog op 581.000.

 

Inmiddels is 16% van de verkochte radio’s geschikt voor DAB+. Een jaar geleden was dit nog 12%.

 

Uit onderzoek van GfK blijkt verder dat 13% van de Nederlanders wel eens radio luistert via DAB+. Dit zijn omgerekend ruim 2 miljoen mensen. Hiermee is het bereik verdrievoudigd sinds 2015. FM-etherontvangst is op dit moment nog maar goed voor 52%.

 

De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol. Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de eerste helft van 2017 gegroeid met 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Het meest verkocht zijn de draagbare radio’s. De audio home systemen en radio boomboxen, die digitale radio kunnen ontvangen, zijn eveneens populair. Het percentage nieuw verkochte auto’s met standaard een DAB+ autoradio is in de eerste helft van 2017 met 9%-punt toegenomen tot 35% ten opzichte van 2016.

 

Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices. Onze ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.

 

9200000019315286.jpg

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

Denemarken: Volledig over van DAB naar DAB+

 

file_22221.jpgIn Denemarken is een einde gekomen aan de uitzendingen in de oude DAB (MP2) standaard. Zondag zijn alle radiostations over naar DAB+. Daarnaast zijn de landelijke DAB-netten opnieuw ingedeeld en is onder andere de World Service van de BBC toegevoegd aan het aanbod.


De publieke radiostations van de DR zijn nu op het tweede landelijke DAB+net te ontvangen. Dit net bestaat uit drie allotments (kanaal 8B, 11C en 13B) die gezamenlijk het hele land dekken.

 

Hierdoor is in elke regio de juiste versie van P4 te ontvangen. Radio 24syv blijft uitzenden via dit net. Weliswaar is dit een commerciële zender, maar deze krijgt subsidie van de overheid in de ruil voor veel nieuws en informatie.

 

De overige commerciële radiostations zijn nu via het eerste landelijke DAB+ net (kanaal 12C) te ontvangen. Door de omschakeling naar DAB+ zijn Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice nu in betere geluidskwaliteit en in stereo te ontvangen.

 

Het eerste landelijke DAB+net wordt nu geëxploiteerd door zenderexploitant Teracom die het recht heeft om de resterende DAB+capaciteit te verhuren.

 


Bauer media, eigenaar van Pop FM, Radio 100, Nova, Radio Soft, MyRock en The Voice, maakte eerder bekend haar aanbod vooralsnog niet uit te breiden. Maar desondanks verscheen zondag Radio Klassisk, een zender van Bauer die alleen via internet uitzond, op DAB+.

 

Daarnaast zijn er nog twee nieuwe radiostations landelijk te ontvangen via DAB+. Als eerste is de Worldservice van de BBC toegevoegd. Eerder werd BBC Worldservice al toegevoegd aan het aanbod in Nederland en Vlaanderen. Ook heeft de krant Ekstra Bladet haar webzender Ekstra Bladet Radio uitgebreid naar DAB+. Dit station zendt overwegend Deense muziek uit in combinatie met nieuws van haar eigen krantredactie.

 

In Denemarken zijn inmiddels al meer dan 2 miljoen DAB(+)ontvangers verkocht. Het aandeel digitaal radioluisteren bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 33%. 

 

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |