04-01-18

DAB+ in Wallonië weer een stapje dichterbij

   DAB+ in Wallonië weer een stapje dichterbij

 

De federale regering van Wallonië heeft een voorstel om de wet te wijzigen goedgekeurd waardoor commerciële radiostations via DAB+ kunnen uitzenden. Hierdoor kunnen radiostations als Bel RTL, Contact, NRJ en Nostalgie in de toekomst ook via digitale etherradio gaan uitzenden.

 

1862598239.jpg

 

Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in heel Wallonië en Brussel  via digitale etherradio te ontvangen. Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat. Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF bij wijze van test La Première Bruxelles, Classic21, Musique3 en de hiphopzender Tarmac ook in DAB+ uit.Deze zijn vrij ver in Vlaanderen ook te ontvangen.

 

Commerciële radiostations zijn echter nog steeds niet via DAB+ in Wallonië te ontvangen. Dat komt echter niet omdat ze niet willen, maar omdat de overheid nog steeds geen capaciteit heeft vrijgegeven voor uitzendingen via digitale etherradio.

 

In 2012 waren Bel RTL, Contact en Nostalgie enige tijd als test te ontvangen via DAB+. Daarnaast testen er momenteel in Brussel en Luik diverse lokale radiostations met DAB+.

 

In 2015 lieten zowel de publieke als de commerciële radiostations in Wallonië weten te willen starten met uitzenden via DAB+.

 

2817217416.4.jpg

 

Volgens de plannen gaat de RTBF haar huidige DAB-net op kanaal 12B uit de lucht halen. In plaats hiervan komen er twee regionale DAB+netten, elk bestaande uit vier allotments. Deze DAB+netten gaan geëxploiteerd worden door de RTBF, maar biedt ook ruimte aan commerciële radio. Het is de bedoeling dat er in totaal 24 radiozenders gaan uitzenden via deze DAB+netten.

 

De financiering voor de uitrol is ook al grotendeels rond, maar het wachten was op regelgeving die het mogelijk maakt dat de commerciële radiostations ook daadwerkelijk kunnen gaan uitzenden via DAB+. Omdat deze op zich liet wachten, zijn afgelopen zomer de FM-vergunningen voor onbepaalde tijd verlengd in het Franstalige gedeelte van België.

 

Afgelopen week is een voorstel om de wet te wijzigen, die DAB+ voor commerciële radio mogelijk maakt, goedgekeurd door de federale regering van Wallonië. De wijziging houdt in dat radiostations hun FM-signaal mogen ‘simulcasten’ via DAB+.

 

Waarschijnlijk worden de FM-vergunningen nu opnieuw verlengd en komt er, net als in Nederland en Vlaanderen, een koppeling met DAB+. Dit houdt in dat radiostations hun FM-signaal ook via digitale etherradio moeten gaan uitzenden.

 

Een andere wijziging die is goedgekeurd door de federale regering is dat alle radiostations verplicht 6% van hun zendtijd moeten gaan vullen met muziek of cultuur uit Wallonië en Brussel. Om te voorkomen dat dit in de nacht wordt weggestopt, moet 4,5% uitgezonden worden tussen 6 en 22 uur.

 

radio nl.jpg   Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-18

Samensmelting in Midden en West Limburg

Samensmelting in Midden en West Limburg

 

Trendy FM, (opgeviste) Radio Lorali en Radio Benelux

 

FOTO-2-Logo-Radio-Benelux.jpg

 

In West Limburg verhuisden in de pakketten de oude frequenties tussen Radio Benelux en Trendy FM. Radio Lorali viel buiten de erkenningen, doch wordt nu weer opgepikt door Benelux. De drie omroepen kondigden bovendien aan dat ze in de toekomst zullen samenwerken. 

FOTO-1-Samen-800x366.jpg

Met pakket 75 krijgt Radio Benelux zenders in Halen 105.5, Heusden-Zolder 105.0 en Lummen 107.5. Dat ging ten nadele van tegenkandidaten Radio Lorali, en Hit FM (Formule 1). Pakket 77 heeft een zender in Ham 104.9, hier haalde Benelux het ten nadele van Trendy FM (Radio Sint-Job) en Club FM (Studio Balen). In een persbericht kondigen Trendy FM, Radio Lorali en Radio Benelux nu aan dat ze zullen samenwerken. 

Radio Benelux start vanaf 1 januari op de nieuwe frequentie in Lummen (107.5), later volgt Zolder (105.0) en in het najaar Halen/Loksbergen (105.5). De omroep steekt niet weg dat ze verheugd zijn omdat met de nieuwe frequenties ook de hinder van de zender van 1live in Duitsland (106.4) wegvalt. Dat zou in de toekomst een probleem kunnen worden voor Trendy FM, die de frequentie overneemt. Hier is de promo voor de verhuis te horen: 

Radio Lorali viel uit de radioboot, hun frequentie verdween in het pakket dat Trendy FM heeft binnen gehaald. De vzw RIOOL van Radio Benelux haalde echter ook een frequentie binnen in Ham (104.9), daar verdween trouwens de vroegere concullega van Radio Lorali, Radio Ham. Lorali zal vanaf 1 januari op die frequentie in Ham opnieuw verschijnen, blijkbaar is daarover een akkoord met de vzw RIOOL (Radio Benelux). Hun mededeling daarover meldt “gelukkig zullen toch de grootste groep luisteraars hierdoor hun favoriete station niet verliezen”. 

Op vele plaatsen wordt momenteel ‘geschoven’ met frequenties en/of roepnamen. In principe moet de VRM hiervan enkel op de hoogte worden gebracht. Voor omroepen die geen erkenning kregen mogen dergelijke verschuivingen wel interessant zijn. Het is echter ook de vraag waarom er dan eigenlijk gemeten is in de beauty contest. Hier was bvb Benelux beter geschikt geacht voor de frequentie dan Lorali en HITfm, uiteindelijk zal Lorali er toch uitzenden. 

FOTO-4-Logo-Trendy-FM.png

Trendy FM haalde pakket 80 binnen (tegen FM Goud en MFY) met zenders in Hechtel-Eksel 107.7 en Lommel 106.5. Met Pakket 27 haalden ze (tegen Benelux) zenders in Beringen 106.4, Ham 106.0 en Houthalen-Helchteren 107.0 binnen. De keten verloor frequenties maar versterkt zich in West-Limburg. Op één van de pakketten zal volgens het decreet een ander product moeten komen. 

Het gezamenlijke persbericht spreekt verder van samenwerking op het vlak van events en regionaal nieuws. Geen concurrenten maar collega’s, “samen sterk zonder aan elkaars identiteit te raken”. Ze noemen het zelf “samensmelting” in Midden- en West-Limburg: Trendy FM, Lorali en Radio Benelux. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Duitse RTL blijft Formule 1 FTA uitzenden

Satelliet:Duitse RTL blijft Formule 1 FTA uitzenden

 

RTL Television heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met de eigenaren van de Formule 1. Lange tijd was het onzeker of RTL, een van de weinige nog met Formule 1 in Free tv, dit nog zou lukken.

 

RTL-Logos.jpg

 

RTL Duitsland heeft met Formula One World Championship, eigendom van Liberty Media, een nieuwe driejarige overeenkomst gesloten voor uitzendingen in Free tv.

 

Tot en met 2020 kunnen Formule 1-liefhebbers daarmee uitwijken naar de Duitse RTL, dat bijvoorbeeld ook via Telenet (digitaal) op de kabel zit. Maar dus ook Free To Air via de Astra 1.Uiteraard kijken abonnees van TV Vlaanderen ook mee.

De Duitse zender RTL zendt de Formule 1 al sinds 1991 uit. 

ttv logo.jpg (Jan-Hein Visser)

 

 

Tot vorig Formule 1 seizoen kreeg men op de VRT enkel een korte samenvatting te zien.De RTBF zond de wedstrijd volledig uit alsook was deze te bekijken via de Astra 2 (28,2° Oost via Channel4).Of dit volgend seizoen terug het geval is ?

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen

N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen

Branche is stiefmoederlijke behandeling meer dan zat

 

Minister van Media Sven Gatz kondigde maandag jongstleden extra nationale DAB+ kanalen aan. In één ruk door meldt hij eveneens dat hij binnenkort de nieuwe netwerken, HitFM, VBRO, Stadsradio en S-radio zal verplichten om digitaal te gaan uitzenden. Maar nieuws is dit eigenlijk niet, want deze zaken werden reeds eerder gecommuniceerd. Misschien wil onze minister wel van onderwerp veranderen?

Het leeglaten van restfrequenties is geen eenvoudige zaak. Gaan we dit nu doen omdat FM-uitzendingen zogezegd een achterhaalde techniek is? Feit is dat zelfs met de introductie van DAB+ nog minstens een decennium lang op de FM zal worden uitgezonden. Wil je meetellen als omroep, heb je dus FM-frequenties nodig. Ook rept de minister met geen woord over de digitalisering van lokale omroepen. De achterstand die zij gaan oplopen wordt alleen maar groter. Maar misschien is dit gewoon de bedoeling?

1044812266.2.jpg

Deze ongelijke behandeling kan aanleiding geven tot gerechtelijke procedures. De lokale radio’s werden niet eens uitgenodigd voor het ronde tafel overleg over de digitalisering. Daar waren alleen de nationale spelers aanwezig. Zij hebben uiteraard een duidelijk eigen belang. De branche is deze stiefmoederlijke behandeling meer dan zat en kijkt dwars door dit soort pr heen.

Maar ik begrijp het wel. Kennelijk heeft de minister nood aan goed nieuws. Zou er eindelijk politieke druk ontstaan in dit dossier? Ik vernam dat de N-VA alvast ernstige bedenkingen heeft bij de binnenkort gelegaliseerde storingen uit Wallonië. Daarover in januari meer in de Commissie Media van het Vlaams Parlement.

Is getekend: Victor Olsen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen:NRK P3 verliest groot aantal luisteraars door afschakelen FM

Noorwegen:NRK P3 verliest groot aantal luisteraars door afschakelen FM

 

De Noorse publieke jongerenzender NRK P3 heeft in één jaar tijd bijna een derde van haar luisteraars verloren. Grootste oorzaak lijkt het uitschakelen van het analoge FM-signaal te zijn.

 

-fm-en-dab-frequenties.jpg

 

Sinds begin dit jaar wordt gefaseerd het FM-signaal in Noorwegen uitgeschakeld. Luisteraars moeten overschakelen op digitale radio via de ether (DAB+) of Internet. Eind dit jaar moet het FM-signaal voor de publieke omroep en de commerciële radiozenders zijn uitgeschakeld. Lokale omroepen blijven voorlopig nog wel via de FM te beluisteren.

 

Tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 van dit jaar kon iets meer dan 61 procent van de inwoners alleen nog via DAB+ luisteren naar de Noorse publieke omroep. De commerciële omroepen waren op het moment van de meting voor een kleine 35 procent van de bevolking exclusief via DAB+ of Internet te ontvangen.

 

De Noorse website Radionytt heeft de cijfers van diverse Noorse radiozenders op een rij gezet en vergeleken met dezelfde meetperiode vorig jaar (2016). Vooral de publieke jongerenzender NRK P3 heeft veel luisteraars verloren. Behaalde de radiozender P3 vorig jaar nog 12% marktaandeel, dit jaar is dat geslonken naar 7,8 procent. Dit is een daling van ongeveer 30 procent. Ook de publieke radiozenders NRK P1 en P2 laten een daling zijn in de luistercijfers al is de daling niet zo groot als bij P3.

 

Iets hogere luistercijfers bij radiozenders van de NRK die exclusief via DAB+ en Internet zijn te beluisteren zoals P1+ en MPetre kunnen er niet voor zorgen dat onder de streep het marktaandeel van de NRK met 14 procent is gedaald.

 

Ook de commerciële radiozenders P4 en Radio Norge moeten marktaandeel inleveren. Radiozender P4 ziet haar marktaandeel dalen van 20,3 procent naar 16,3 procent. Radio Norge ziet haar marktaandeel dalen van 13 procent naar 8,6 procent.

 

De daling bij de commerciële omroepen is minder sterk dan die bij de publieke radiozenders van de NRK. Dit heeft er mee te maken dat tijdens het meten van de luistercijfers in week 33 de NRK in stedelijke gebieden als Bergen en Stavanger de FM-zenders waren uitgeschakeld. De commerciële omroepen hebben nog wel de beschikking over een FM-netwerk in de genoemde regio’s.

 

Begin augustus kwam er uit onderzoek naar buiten dat meer dan de helft van de inwoners van Noorwegen is ontevreden over de gang van zaken rond het uitschakelen van de FM-zenders en de overgang naar digitale radio via de ether DAB+. Slechte ontvangst en de aanschaf van nieuwe radio-apparatuur werd als grootste nadelen genoemd.

 

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om de FM-zenders uit te schakelen. Demissionair Minister Kamp (Economische Zaken) heeft vorig jaar nog aangegeven geen datum te noemen om FM-zenders te gaan uitzetten, daar is het wat hem betreft nog te vroeg voor.

 

Voorlopig zijn per 1 september de FM-vergunningen van de commerciële radiozenders met vijf jaar verlengd tot en met 31 augustus 2022. De radiozenders krijgen wel de verplichting om het digitale ether signaal de komende periode te optimaliseren.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-01-18

Oud Radio 1- en RVi-journaliste Lea Van Hoeymissen met pensioen

Oud Radio 1- en RVi-journaliste Lea Van Hoeymissen met pensioen

De VRT heeft afscheid genomen van presentatrice en journaliste Lea Van Hoeymissen (fotocredits ANP), die met het einde van 2017 meteen ook een punt heeft gezet achter haar loopbaan bij de openbare omroep. In de jaren ’90 was Lea, die voor BRT begon te werken in november 1980, een vast schermgezicht. Ze was de allereerste presentatrice van het programma Vlaanderen Vakantieland, en praatte de reeks aan elkaar van 1990 tot 1994. Daarna presenteerde ze voor het toenmalige TV1 onder andere de uitzendingen ‘Waar Gebeurd’ en ‘Volle Maan’. Nadien ging ze werken als journaliste voor ‘Vandaag’ en ‘De Ochtend’ op Radio 1 en ‘Terzake’ op Canvas. Lea maakte ook een tijdlang deel uit van het team van Radio Vlaanderen Internationaal.

Leo-Van-Hoeymissen.png

° Het zwart en wit in de media – Lea Van Hoeymissen

Met dank aan Bob Geens (RVi)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gatz over lokale radio's

Gatz over lokale radio's

 

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ontkent dat de beoordelaars in het dossier van de radiofrequenties voor lokale radio's de sector niet kennen. Hij spreekt daarmee de kritiek van onder anderen Katia Segers (SP.A) formeel tegen. 17 lokale zenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed, zo is het altijd", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. 

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

Sedert gisteren- 1 januari- zijn 17 lokale radio's van de FM-band verdwenen. Zij die afvallen, zijn uiteraard ontgoocheld. Vanuit het veld komt er dan ook kritiek op de procedure. "Het is iets heel emotioneels, in de radiosector kan je het gevoel vergelijken met dat van voetbalsupporters die met hart en ziel achter hun club staan", bevestigt minister Gatz.

 

De FM-band is beperkt in het aantal frequenties, niet iedereen kan er een plaats krijgen en daarom worden er om de zoveel jaar erkenningsrondes gehouden. "Veel mensen weten dat niet", zegt minister Gatz. "Ook bij de vorige rondes waren een aantal radio's er niet bij. "

d452d39e-eb9d-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

De kritiek van Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A), lid van de mediacommissie, is dat de beoordelaars de sector niet kennen, dat de dossiers enkel op papier beoordeeld zijn en dat er geen mogelijkheid was tot weerwoord.  Gatz ontkent met klem dat de beoordelaars de sector niet kennen. "De 6 beoordelaars hadden een complementair profiel. De dossiers zijn telkens door 2 mensen apart beoordeeld. Elke radio haalt uiteindelijk op 100 een aantal punten. Ik begrijp de kritiek van mevrouw Segers niet, want de procedure is vergelijkbaar met die tijdens de vorige rondes, maar ook de kritiek is elke keer dezelfde. Als men er niet bij is, is de procedure niet goed. Maar vooraf heeft niemand gezegd dat de procedure niet goed was."

"Ik weet ook niet of het weerwoord veel veranderd zou hebben. De commotie gaat nu vooral over netwerkradio Topradio, waar in de beoordeling maar anderhalve procent was tussen Topradio en de radio die net iets hoger scoorde. Die dossiers zijn nog eens extra onderzocht.  En het verschil was finaal te verantwoorden."

Ook de kritiek dat het nu eenheidsworst wordt op de FM-band en dat er te weinig diversiteit is, pareert Gatz. "Dat is begrijpelijk vanuit het standpunt dat men zijn radio de beste vindt. Ik ben voor een gezond radiolandschap en dat hebben we met deze procedure kunnen realiseren. Ik kan er niet aan doen dat de FM-band is wat hij is." 

Katia Segers denkt ook niet dat de afgewezen zenders bij de Raad van State een kans zullen maken. "De procedure is wel correct verlopen, denk ik. Ik vrees dat de Raad die dossiers niet gaat inkijken en het is pas dan dat je de luchtspiegelingen van sommige zenders ziet."

Zie/hoor https://radio1.be/gatz-over-lokale-radios-als-men-er-niet-bij-de-procedure-niet-goed (De Ochtend 28/12/2017)

VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Blue Planet II vanaf vandaag bij VRT (Canvas/Ketnet)

Blue Planet II vanaf vandaag bij VRT (Canvas/Ketnet)

Blue Planet II bij VRT zowel met Vlaamse voice over als origineel geluid

De succesvolle en zeer gewaardeerde BBC natuurserie Blue Planet II is vanaf dit jaar ook op de Nederlandse en Vlaamse tv te zien. De VRT biedt ook een optie met origineel geluid.

maxresdefault.jpg

In 2002 zond Canvas de baanbrekende serie Blue Planet uit en ook de opvolger, recent uitgezonden op de BBC, is te zien bij de Vlaamse publieke omroep. Net als Planet Earth II vorig jaar verlegt Blue Planet II opnieuw de grenzen van de natuurdocumentaire, met ronduit adembenemende beelden van het leven in de zeeën en oceanen, en op de kusten over de hele wereld. De BBC werkte vier jaar aan de reeks. Blue Planet II telt zeven afleveringen. De reeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 2 januari om 21.15 u. op Canvas en Canvas+ (via Ketnet).

 

 

Voor het eerst biedt de VRT twee versies van een BBC natuurreeks: een Nederlandstalige met de commentaarstem van Vic De Wachter (op Canvas); en de originele Engelstalige, met commentaar van David Attenborough zoals deze ook op de BBC zelf was te horen. (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet).

 

In Nederland brengt de EO de serie hoogstwaarschijnlijk uitsluitend zonder origineel commentaar.

 

ttv logo.jpg

Jan-Hein Visser

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-01-18

Met de allerbeste wensen voor 2018...!

Met de allerbeste wensen voor 2018...!

 

02-afbeelding -website.jpg

Oudnaarnieuw.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio P.R.O.S. vanaf vandaag enkel nog 'Digitaal'

Radio P.R.O.S. vanaf vandaag enkel nog 'Digitaal'

PROS 1-1-2018 logo.jpeg

Het allerlaatste kwartiertje op 31/12/2017 op FM 105.8...

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |