12-01-18

Radio2: Blije maandag in de Topcollectie

Radio2: Blije maandag in de Topcollectie

Meest deprimerende dag van het jaar wordt leukste dag tijdens 'De Topcollectie'

sw_0_331.png

Zowat vijftien jaar geleden bedacht de Britse psycholoog Cliff Arnall het fenomeen 'Blue Monday', de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

 

Logo radio2 Nieuw 2015.pngVia een wetenschappelijk verantwoorde formule berekende de man dat 'de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen'. Dit zou dan te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakantiedagen ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Kortom: reden genoeg voor in de populaire 'Topcollectie' om van die sombere dag de meest vrolijke van het jaar te maken, althans op muzikaal vlak!

Daarom gaan ze op zoek naar die plaat die jou de nodige energie bezorgt om die dag verder door te komen. Laat het hen weten via onderstaand formuliertje en zij zorgen voor de rest!

Van welk liedje word jij echt een ander mens? Klik HIER en vraag ze aan !

pexels-photo-762041.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:07 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kort radionieuws

Kort radionieuws

Schemawijzigingen aan de ‘Radiolaan’

Joe zet één van zijn paradepaardjes vanaf 14 januari ook aan het werk in de avond. Naast zijn ochtendshow, mag Sven Ornelis iedere zondagavond (21:00-00.00 uur) ook Soft, Sweet en Lazy voor zijn rekening nemen. De naam van het programma dekt de lading. Diezelfde zondag gaat ook een nieuwe reeks van Zot Gedraaid van start (08:009:00 uur). Kris Wauters krijg dan o.a. Jan Verheyen, Evis Hanssen en Ben Crabbé op bezoek. Peter Verhoeven verlaat op zijn beurt Qmusic om vanaf maandag 15 januari vanaf 04:00 uur de nacht af te sluiten bij datzelfde Joe. Heidi Van Thielen, nu nog een beetje in de lappenmand na de bacteriële infectie die ze opliep in Bali, wordt verondersteld aanstaande maandag weer present te zijn om samen met Sam De Bruyn en Wim Oosterlinck de ochtend van Q op gang te fluiten vanaf 06:00 uur. (Patrick De Smit)

sven.jpg

Nationale driekleur blijft op ‘wapperen’ op AM

België speelt nog steeds mee op de middengolf, dankzij de RTBF. Ondanks alle geruchten in december 2017 dat ook de Franstalige openbare omroep de uitzendingen zou stopzetten op de 621 kHz is er tot vandaag niks veranderd.

naamloos.png

Ook dat is een constante, de onduidelijkheid over wat de Waalse zuiderburen nu eigenlijk van plan zijn. Op 1125 kHz is nog steeds Viva Cité te horen. Niks speciaals, we wisten al langer dat die nog doorgingen. Maar dat La Première is gebleven op de oude vertrouwde 621 kHz is wel verrassend. De golflengte is nog steeds in gebruik. Het gevolg is dat je momenteel in heel België en een end daarbuiten nog steeds kan luisteren naar… Belgische (Franstalige) radio op de middengolf.

max.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Luisteraars willen groter zenderaanbod op DAB+

NL:Luisteraars willen groter zenderaanbod op DAB+

 

Een online petitie moet radiozender Efteling Kids Radio via het digitale radionetwerk DAB+ terug in de ether brengen. De zender trok onlangs zelf de stekker uit de digitale etherverspreiding.

 

331234098.jpg

 

Efteling Kids Radio besloot tot het staken van uitzending via DAB+ nadat de kinderzender aan het aanbod van KPN Interactieve TV was toegevoegd. Hierdoor heeft Eftelings Kids Radio bij alle grotere tv-aanbieders in Nederland beschikbaar. De radiozender huurde voor de DAB+ doorgifte bandbreedte bij dienstenaanbieder MTVNL. Net als radiozenders Arrow Classic Rock en Classic FM vindt Efteling Kids Radio de kosten van de DAB+ uitzendingen te hoog in combinatie met het aantal extra luisteraars die DAB+ verspreiding met zich meebrengt.

 

Door deze economische afwegingen wordt DAB+ voor veel gebruikers minder interessant. Juist zenders als Efteling Kids Radio, Arrow Classic Rock en Classic FM zorgen voor de meerwaarde van DAB+ omdat deze zenders niet analoog via FM in de ether te beluisteren zijn. Reden voor enkele luisteraars van Efteling Kids Radio een online petitie te beginnen. Deze moet de radiozender tot inkeer brengen en doen besluiten om de DAB+ uitzending te hervatten.

 

radio nl.jpg

Jarco Kriek

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-18

Opwijkse radio zegt geen Goeiedag meer

Opwijkse radio zegt geen Goeiedag meer

Na 37 jaar lokale verankering, geen nieuwe erkenning

 

Ook Goeiedag Radio uit Opwijk trok er, noodgedwongen na 37 jaar activiteit, de stekker uit op 1 januari 2018. Daarmee kwam een einde aan een lange radiogeschiedenis. In de plaats komt een nieuw vergund project uit Meise. Goeiedag Radio was geënd op de voorlopers Freeland en Trod, die samensmolten tot Radio Succes, wat op zijn beurt Spitsradio ging heten. In 2015 werd dit Goeiedag Radio.

 

Goeiedag-radio.png

 

Voorzitter Patrick Van den Heuvel (in Het Laatste Nieuws): “We zijn er niet goed van. Ook wij hadden een dossier ingediend, maar de manier waarop de minister deze procedures heeft geëvalueerd is zeer eigenaardig. Onze radio was lokaal verankerd, zoals de minister het eigenlijk wil. Wij werkten actief mee aan Kom Opwijk Tegen Kanker, we organiseerden ieder jaar het festival Singelpop, we volgden de sneeuwklassen van de Opwijkse scholen op de voet en we organiseerden ieder jaar Radio Oppèk, de carnavalsradio. En we brachten live verslag uit van de plaatselijke voetbalwedstrijden”.

“Eigenlijk deden we op lokaal niveau wat Radio 1 doet voor heel Vlaanderen. En toch halen we minder punten voor lokale verankering dan een onbekende nieuwkomer. Dit stinkt langs alle kanten. We voelen ons als een leerling die punten verliest op zijn examen omdat de leerkracht ons geschrift niet mooi vond. We hebben meer uitleg gevraagd maar op het kabinet van minister Gatz lopen we tegen een muur aan. Het enige wat we nog kunnen doen is een procedure opstarten voor de Raad van State. Dat is ons laatste verweermiddel. Maar zo’n procedure gaat veel geld kosten.”

De voorbije jaren leverde de Opwijkse radio tal van medewerkers aan de nationale radiostations. Jan Van Biesen, nu de grote baas van Studio Brussel, is er één van. Ook VTM-weerman Eddy De Mey werkte er ooit. De laatste plaat ooit bij Goeiedag Radio was van André Brasseur. Zijn Eary Bird was immers ook de allereerste die gedraaid werd in 1980 bij Freeland.

Radio-Freeland-t-shirts.png

Radio Freeland verkocht, net zoals àlle andere vrije radio’s beginjaren 80, o.a. t-shirts om de facturen te kunnen betalen.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

MeLoveRadio: ‘de schil over uw radio’

MeLoveRadio: ‘de schil over uw radio’

 

Radio luisteren doe je tegenwoordig overal. Muziek-apps als Spotify, Deezer en Apple Music proberen daarom een radio-achtige ervaring te creëren. Maar dan zonder presentatoren. En zonder hen, geen echt radiogevoel… MeLoveRadio heeft er een oplossing voor bedacht. Dit doen ze door een virtuele schil te leggen over het live geluid van online radio.

Je kiest niet alleen je favoriete station, je ziet in real-time wat er te horen is, welke nummers er nog aankomen en welke je gemist hebt. Per station zijn ook de meest gespeelde liedjes terug te vinden in een soort ‘greatest hits’ playlist.

 

MeLoveRadio-800x445.jpg

 

Deze functies worden momenteel aangeboden voor laptop of computer, mobiel, tablet en uiteindelijk ook op car-system, smart-tv en geluidsinstallatie. In de webversie van de app krijg je zelfs een compleet overzicht van alle zenders en wat ze aan het draaien zijn zodat je meteen kunt reageren als je iets leuk vindt.

Iedere song kun je opnieuw afspelen, doorsturen naar vrienden en opslaan in persoonlijke afspeellijsten. Als je bvb Spotify koppelt aan MeLoveRadio kun je je lijsten direct laten synchroniseren met jouw Spotify playlists. Zo heb je elk nummer dat je ontdekt op de radio direct beschikbaar in je streaming service. Het werkt niet alleen met muziekservices: je kunt binnen de app de nummers ook als videoclip bekijken via YouTube.

MeLoveRadio is gratis te downloaden en er zijn geen reclames. Heb je geen abonnement op een muziekservice dan kun je gewoon live radio luisteren, playlists maken en liedjes beluisteren als videoclips. Bijkomend voordeel is de bijzonder intuïtieve interface. Zo is de koppeling tussen de app en je muziekdienst naar keuze met één druk op de knop gedaan. Naast Spotify ondersteunt de app ook Apple Music en Deezer.

Als deze app nog meer internationale radiostations gaat toevoegen dan hebben Spotify & Co er straks een concurrent bij.

° MeLoveRadio
° MeLoveRadio-Stations

 

persplaat-1024x357.jpg

 

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-18

NL:Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+

   NL:Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+

 

De landelijke commerciële radiostations, verenigd in de VCR, zijn nu nog beter via DAB+ te ontvangen. De optimalisatie van het netwerk op kanaal 11C is afgerond, waardoor de ontvangst in grote delen van het land sterk is verbeterd.

 

Buitenshuis is de dekking vergroot van 95 naar ruim 97%. Binnenshuis is dit toegenomen van 40 naar bijna 75%.

 

file_35744.jpgDe betere dekking is gerealiseerd door het aanzetten van nieuwe zenders en het aanpassen / versterken van bestaande zenders. Het totale DAB+netwerk van de landelijke commerciële zenders bestaat nu uit 39 zenders.

 


Onder meer in Hoogezand, Arnhem, Westdorpe, Lelystad, Doetinchem, Gilze, Megen, Maastricht en Eys is het uitzendvermogen opgeschroefd. Tevens is op een aantal locaties de antenne aangepast, waardoor de ontvangst is verbeterd.

 

Ook zijn er enkele zenders verplaatst. Zo is de zender in het Limburgse Ittervoort vervangen door een sterkere zender in Roermond. Deze zorgt voor betere ontvangst in midden Limburg alsmede, samen met de sterkere zender in Eys, in Parkstad Limburg.

 

De zender in De Lutte in Twente is vervangen door een sterkere zender in Hengelo. Deze zorgt voor betere ontvangst in Twentse steden als Almelo, Enschede en Hengelo en de noordkop van de Achterhoek.

 

Nieuwe zenders zijn er geplaatst in Eindhoven (voor betere ontvangst in de lichtstad), Alphen aan de Rijn (voor het Groene Hart), Zwolle (noordwest-Salland) en Irnsum (Friesland).

 

De optimalisatie zou oorspronkelijk voor de kerst afgerond zijn, maar door het winterse weer half december was er enige dagen vertraging.

 


Herbert Visser, directeur 100%NL en Slam en bestuurslid van de VCR: “De landelijke commerciële radiozenders op DAB+ worden voortaan uitgezonden via één netwerk van maar liefst 39 zendmasten verspreid over heel Nederland. Op FM heeft ieder radiostation z’n eigen netwerk en kunnen de stations meestal nog niet eens de helft aan zendmasten gebruiken, omdat anders andere omroepen in binnen- en buitenland gehinderd zouden kunnen worden. Vandaar dat de ontvangst op FM niet overal in het land even goed is. Op DAB+ is wél overal in Nederland ontvangst mogelijk.”

 

Daarnaast heeft DAB+ minder last van storingen. “Ook dat geflutter dat je op de FM hoort als je in je auto door een gebied rijdt waar de ontvangst wat minder goed is, of wanneer je met de FM-radio van je telefoon in tram, bus of trein luistert, heb je op DAB+ niet meer,” aldus Visser tegenover Radio.NL..

 


Luisteraars met een DAB+radio in de auto en een antenne buiten op de auto gemonteerd hadden de afgelopen jaren al een goede DAB+ ontvangst in vrijwel heel Nederland, maar er bestaan ook DAB+radio’s waarbij een antenne aan de binnenkant van het autoraam moet worden geplakt; een zogenoemde ‘plakantenne’. De ontvangst hiervan was niet overal goed. “Automobilisten met zo’n plakantenne konden tot dusver nog wel wat ontvangsthinder op DAB+ ervaren, maar sinds gisteren doen ook deze dingen het gewoon goed,” laat Visser weten.

 

file_83850.jpg

 

Op het landelijke DAB+net voor commerciële radio op kanaal 11C zenden momenteel 16 radiostations uit. Dit zijn: 100% NL, Radio 538, Slam, BNR, Qmusic, Sky Radio, Sublime, Radio 10, Radio Veronica, 538 Top 40, Sky Radio Hits, Radio 10 60s & 70s, Radio Maria, Groot Nieuws Radio, Qmusic non-stop en Sublime You.

 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 13% van de Nederlanders wel eens via DAB+ naar de radio luistert, wat neer komt op 2 miljoen luisteraars. Het aantal verkochte DAB+radio’s is inmiddels gestegen naar ruim 719.000. “DAB+ groeit snel en zien wij op termijn als de opvolger van FM,” concludeert Menno Koningberger, voorzitter VCR en directeur van Talpa Radio.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

De achterpoortjes, de gaten en de onvolkomenheden

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio maken gaan we over tot de orde van de dag. De realiteit is dat twee van die minizenders exploiteren echt veel te weinig is om er een bedrijf van te maken. Echte lokale radio daar is niets mee te verdienen en dat bestaat al twintig jaar niet meer. De uitzonderingen bevestigen de regel. Wel lastig dat nieuwe decreet. Of valt het toch nog mee? Volgens de conceptnota mogen de volgende zaken echt niet meer:

– Je mag niet meer dan één omroep bezitten, tenzij je twee erkenningen hebt voor één rechtspersoon.
– Je mag geen gezamenlijke programma’s meer maken.
– Je mag geen zenders verkopen tenzij je toestemming hebt.
– Je moet je aan de ingediende offerte houden.

Dat laatste is lastig want als je wat bij elkaar gelogen hebt in je dossier is dat natuurlijk onuitvoerbaar. Om hoge punten te scoren moest je je even vermommen tot BRT Radio 2 in, ik roep maar wat, 1955. Ik moet nog steeds hartelijk lachen om de hogere score voor een netwerkradio met sportprogramma. Hoe kan je het bedenken? Een house zender met een sportprogramma. Enfin veel sport zal er uiteindelijk wel niet te horen zijn. Maar goed ik wil bewijzen dat ook dit decreet niet te handhaven is.

Stel je wil een zender kopen. Negentig procent van de erkenningen is op naam van VZW’s uitgereikt. Het decreet zegt dat je bij wisseling van bestuur je dit moet melden. Je kan dan ook geen vergunning meer overzetten. Maar de hele VZW van een nieuw bestuur voorzien is geen probleem. En aangetrouwde familie heeft iedereen. Die word al dertig jaar voor dat soort doeleinden gebruikt. De handel is trouwens al begonnen.

Gezamenlijk programma’s maken, hoe lossen we dat op? De wetgeving stelt dat je geen gestructureerde eenvormigheid van programma-aanbod mag hebben. Dan is er dus geen probleem voor ‘ongestructureerde’ eenvormigheid van programma-aanbod. En er staat niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van playlists’. Er staat ook niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van naam’. Dus even melden dat je van naam gaat veranderen. Of je naam handhaven maar het programma de naam geven van je nieuwe netwerk. Dezelfde playlist met enkel wat andere voicetracks en het is opgelost.

En als dat niet helpt is er nog een mogelijkheid. Je mag natuurlijk zes keer per uur reclame boeken voor je zender op… een andere zender. Dat lijkt verdacht veel op dezelfde naam hebben. Maar zorg er voor dat er iedere maand een bestelbon en een aanbetaling is. Het kan nog eenvoudiger. Het decreet zegt letterlijk dat je voor éénmalige acties voor goede doelen gezamenlijk mag uitzenden. Er staat niet bij hoe lang zo een actie maximaal mag duren. Zelf denk ik aan een actie die een jaar of negen gaat duren, of elke dag een andere actie. Wel netjes vooraf melden.

Komen we bij het laatste punt. Hoe komen we onder al die leugens uit? Het decreet zegt letterlijk dat, indien je afwijkt van de ingediende offerte, je dit moet melden. Het indienen van een nieuwe programmering die wat makkelijker met je computertje te maken valt, is dus aangewezen. Heb je niet alleen over de programmering gelogen? Dan vertel je ook best met welke tweedehands computer je van start zult gaan. En je geeft best ook aan dat er nog even wat minder vrijwilligers beschikbaar zijn.

Je twijfelt misschien of dit allemaal kan? Maak je geen zorgen. Je bent in goed gezelschap. Hoe zou het originele 4FM dossier eruitzien? Hoe staat het met de aparte nieuwsdienst van Joe die toch echt verplicht was als voorwaarde van de overname? Ik hoor op beide zenders hetzelfde nieuws al vanaf dag één. Nee, de radio die zich aan zijn dossier houdt bestaat niet. En zo zullen alle mooie woorden weer voor niets geweest zijn. Enfin er ligt ook niemand wakker van. De lokale radio was niet meer dan de saus op het hoofdgerecht; Medialaan nog eens voor negen jaar verlengen.

In Nederland brengen veilingen voor dit soort nationale frequenties tot 80.000.000 euro op. Akkoord, Vlaanderen is kleiner. Deel het dan door drie. Even rekenen: Delen door driemaal drie periodes van negen jaar. En dat voor twee omroepen. Ik wil het bedrag niet uitspreken maar hier zijn letterlijk tientallen miljoenen cadeau gedaan. Da’s een betere kerst dan die van PROS. Misschien kan minister Gatz als troostprijs de vergeten hoogvermogen zender in Ninove aanbesteden komend jaar?

Of nog beter. Misschien kan de minister eens laten uitrekenen welke vrije frequentie er nog beschikbaar is in Haaltert. Tip: de  89.2 FM is er helemaal vrij. Maar om dit te realiseren moeten er een paar neuzen in dezelfde richting staan. De afdeling techniek van de administratie moet zin hebben in het uitrekenen van restfrequenties. De VRT zou misschien de bescherming van haar frequenties kunnen beperken tot de ITU-normen. 0,4 MHz bescherming bestaat internationaal niet als norm, dat is 0,3 MHz.

Ik heb het niet over het opgeven van zenders, enkel maar de overdreven bescherming afschaffen. In Brussel stad zijn zowel 103.4, 103.7, 104.0, 104.3, 104.7 als 105.0 FM in gebruik. Dus het feit dat Klara in Sint Pieters Leeuw uitzendt op 89.5 is echt geen technisch probleem. De VRT is ook gebaat bij goede lokale radio. Diezelfde openbare omroep ging toch op bezoek bij PROS. Bedenk voor hen nu eens een oplossing. Niet alle cadeaus moeten uiteindelijk naar de Medialaan gaan.

Is getekend Victor Olsen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio Tequila: back to the future

Radio Tequila: back to the future

Maar eerst even uit de lucht

 

Radio Tequila nam op vrijdag 29 december 2017 afscheid van de vertrouwde 105.1 FM. In de voorbije erkenningsronde kreeg het lokale station een nieuwe erkenning voor nog eens negen jaar.Men keert nu in Deinze terug op de ‘oude’ frequentie, 106.2 FM.

image001.png

De grootste verandering is evenwel dat er nu ook zal worden uitgezonden voor Aalter, via 107.8 FM. In de beginjaren van Tequila, voor het zendgebied werd ingeperkt, had de zender in de regio Aalter een uitgebreid en trouw luisterpubliek. Het is de bedoeling om die verloren plaats weer in te palmen.

Radio Tequila heeft in de voorbije 35 jaar in de Leiestreek een reputatie opgebouwd waarbij de lokale informatie wordt verpakt in muziek. Organisatoren, overheid, handelaars en verenigingen kunnen met hun informatie altijd bij hen terecht. Daarom wil men het team van vrijwilligers uitbreiden met medewerkers en informanten uit Groot Aalter en ook uit Nevele, dat eerlang ‘trouwt’ met Deinze. Het blijft de bedoeling het ‘hartland’ te blijven bedienen. Dat is naast Deinze vooral Zulte, Nazareth en Kruishoutem, waar het ooit begon in 1982.

Tegelijk met het installeren van de twee zenders, in Deinze en Aalter, en de straalverbinding tussen beide, werd ook al een nieuwe opnamestudio geïnstalleerd. In de loop van dit jaar krijgt de live studio volledig nieuwe apparatuur en een nieuw radiopakket.

De automatisering blijft ondertussen wel draaien. Dat betekent dat er op zaterdag, zondag en maandag toch nog via de website kan geluisterd worden. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RadioVisie met uitroepteken

RadioVisie met uitroepteken

 

‘RadioVisie is al een tijdje terug!’ Met uitroepteken. Het zijn niet hun woorden. Alhoewel… Maar zij zouden nooit een uitroepteken gebruiken. Een beetje blij zijn ze, lichtjes trots, maar ijdel niet.

 

1454329542.png

 

Ze zagen de voorbije weken hun terugkeer, met uitroepteken, diverse keren gemeld op sociale media. En daar zijn ze uiteraard content voor. Nog vrolijker werden ze toen enkele lokale en webradio’s vroegen of ze misschien ook een spotje hadden dat ze zouden kunnen uitzenden. Zomaar. Gratis. Uit sympathie. Mooi! En uiteraard hebben ze dat soort ‘infomercial’.

 

Peter Van Dam blikte er ooit eentje in, met de ‘Crunchy Granola Suite’ van Percy Faith als ‘dragend’ muziekje. Ze hebben de spot toevertrouwd aan Youtube. Niet enkel voor radiostations die ‘m willen gebruiken, maar ook voor de ‘gewone man’, de fan, de verzamelaar van alles wat met radio te maken heeft.

 

www.radiovisie.eu

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-01-18

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

VS: radiostations hoeven geen eigen studio meer te hebben

 

Radiostations in de Verenigde Staten hoeven niet langer meer een eigen studio in hun uitzendgebied te hebben.Onlangs schrapte mediawaakhond FCC de 77-jaar oude ‘Main Studio Rule’, waar vooral kleine lokale radiostations al creatief onder uit probeerden te komen.

 

Sinds 1940 was het voor radio- en tv-stations in de VS verplicht om een uitzendstudio binnen 40 kilometer van hun uitzendgebied te hebben. Deze regel moest er voor zorgen dat radio- en tv-stations zich ook echt op de regio gingen richten en ze ‘bovenop het nieuws’ zaten.

 

Daarnaast is het verplicht dat de studio overdag door minstens twee medewerkers bemand wordt. Ook moet er een gedrukt exemplaar van de zogenaamde ‘public service file’ in de studio aanwezig zijn en beschikbaar zijn voor bezoekers. In dit document staan alle gegevens van het radiostation.

 

Pieter Van Banden Radio PROS Heldergem.jpg

De studio van Radio PROS uit Heldergem

 

Maar door de vooruitgang van de technologie en de komst van internet is de vraag of deze regel nog wel van deze tijd is. Vooral stations in kleine radiomarkten cq. dunbevolkte gebieden blijken moeilijk rendabel te krijgen, waarbij lokale programma’s en een dure studio flinke kostenposten zijn.

 

Daarnaast hebben veel kleine radiostations hun lokale programma’s al gestaakt en worden ze de hele dag gevuld met netwerkprogramma’s en voicetracks van deejays van radiostations uit de grote steden. Kortom: veel studio’s van de kleine lokale radiostations worden nauwelijks meer gebruikt.

 

Om kosten te besparen zijn er veel lokale stations die creatief met de regels omgaan. Zo huren ze een ‘bezemkast’ bij een ander radiostation in het verzorgingsgebied. Mocht er controle komen van de FCC, dan wordt de studio van het andere radiostation even tijdelijk omgetoverd tot die van de bezemkasthuurder.

 

Ook zijn er radiostations waarvan de studio uit niet meer bestaat dan een microfoon, een pc en een internetverbinding. Daarnaast zijn de public files van veel radiostations verkleurd zonder dat deze ooit zijn bekeken door een bezoeker of luisteraar.

 

Afgelopen week schrapte de FCC na een 3-2 stemming de gewraakte ‘Main Studio Rule.’ De mediawaakhond is van mening dat in de huidige tijd het niet meer noodzakelijk is om programma’s ook daadwerkelijk in het verzorgingsgebied te maken. Dankzij internet is nieuws en weer overal beschikbaar.

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

De FM uitzendantennes van Radio PROS uit Heldergem (vanaf 1/1/2018 enkel nog via internet te beluisteren)

 

Het schrappen van de studioverplichting zorgt voor een flinke kostenbesparing die moet voorkomen dat radiostations hun uitzendingen wegens financiële problemen moeten staken en het weer interresant wordt om nieuwe radiostations in dunbevolkte gebieden te starten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |