08-11-17

1000 TOESTELLEN, 100 FABRIKANTEN, 1 BOEK

1000 TOESTELLEN, 100 FABRIKANTEN, 1 BOEK
 
 
Ik hou van de sfeer van een bibliotheek, van de gestapelde hoeveelheid wijsheid, van de mogelijkheid om zomaar te verdwalen in nieuwe werelden. Onbewust, het lot is nooit veraf bij mij, viel mijn blik op ‘Belgische radioconstructeurs in het interbellum’, een boek van Guido Nys. 
 

3022079-fa1a59256537c22b32e529f5e8ff60cc.jpg

 

Ik beken het eerlijk, noch auteur, noch titel zeiden me iets. Niet verwonderlijk want het erg lijvige werk werd uitgebracht in april 2016 en toen was ik nog met pensioen. Ik woonde in De Haan, op zoek naar de zin van het niets doen. Bijgevolg deed ik ook niks. Uiteindelijk werd dat niets doen... niks voor mij. Terug naar de actieve wereld dus. En af en toe weer eens naar de bib! 

 

Kortom, ik nam het boek mee en heb het op drie dagen uitgelezen, bekeken en heel erg van genoten. Een aanrader voor de komende herfst- en wintermaanden als je interesse hebt in de periode tussen de twee wereldoorlogen. 

 

De tijd waarin radio een volwaardig publieksmedium werd. Overal ten lande werden toen radio-ontvangers gemaakt. Liefst honderd Belgische constructeurs en duizend modellen, alfabetisch gerangschikt, kregen een plekje in dit werk van ingenieur en verzamelaar Guido Nys. 

 

Het is een prachtig geïllustreerd kijkboek geworden voor de radioliefhebber. Er zijn niet enkel foto’s van de toestellen, maar ook van bedrijfslogo's, adreskaartjes, affiches, ontwerptekeningen, catalogi en reclamefolders. Dat alles zorgt voor een perfect tijdsbeeld. 

 

3022079-b3f175f9618e96645793f935aabb5e6d.jpg

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-11-17

Waar is Radio Mona Lisa gebleven?

 

Waar is Radio Mona Lisa gebleven?

 

Per 1 september 2006 herstructureerde de Nederlandse publieke omroep al haar radio- en tv-netten. Meest opvallende ingreep daarbij was het verdwijnen van middengolfzender 747 AM ten voordele van de herintroductie van Radio 5. Om een groter luisterpubliek te gaan trekken werd de naam doordeweeks en enkel overdag omgedoopt in Radio 5 Nostalgia met de slogan ‘Je voelt je thuis’.

NPO-Radio-5-plop.png

Het format werd anders en al heel snel goed bevonden. In die mate dat ook steeds meer Vlamingen het ‘nieuwe’ Nederlandse radionet ontdekten. Een ‘gat’ in de markt werd opgevuld. Radio 5 zoekt zijn publiek immers vanaf 45-plus. De de programmering bestaat uit lichte muziek, spelletjes en gezelligheid. Tijdens de avonduren staat opinie, verdieping en levensbeschouwelijke programma’s centraal. In de nacht zijn programma’s van NPO Radio 6 te horen.

Ook in Vlaanderen is al jaren vraag naar een dergelijk radiostation, toch wat de dagprogrammering betreft. Dat dit niet uit commerciële hoek zal komen, is duidelijk. Marketing gelooft niet in de commerciële haalbaarheid. Zelf durf ik er aan twijfelen. Het gaat in de eerste plaats om het te willen doen, daarna om met de juiste mensen op de juiste plaats een strategie te bedenken. De publieke omroep zou een dergelijk net wel tot zijn kernopdrachten moeten rekenen.

Eind jaren negentig leek het zover, VRT had plannen voor een zevende net. Radio Mona Lisa zou een oldieszender worden. De geruchten kwamen en gingen, om tenslotte helemaal op te houden. De politiek, noch de concurrentie waren wild van een extra publieke zender. De plannen verdwenen en… intussen was Vlaanderen (alweer) ingehaald door Nederland.

Technisch is het perfect mogelijk om een Radio 5 de Vlaamse ether in te sturen met een hele brede waaier van muziek, nieuws en plaatjes van toen. Er moet een variabele programmatie mogelijk zijn waarin de doelgroep, laten we ze omschrijven als 50+, zich kan terugvinden. Vijftigers houden nu eenmaal minder strak vast aan een eng format. Met de paplepel kregen ze alle genres populaire muziek binnen gelepeld.

Een Vlaamse Radio 5 kan zijn stekje krijgen op DAB+, DBV-T, digitale tv en internet. VRT vond het tot haar kerntaken behoren om een extra hitzender (Donna Hitbits), een extra klassiek kanaal (Klara Continuo) en een extra nieuwskanaal (nieuws+) te beginnen, maar vond het niet de moeite een project te starten voor senioren. Er zijn nog DAB+-pakketten vrij. Misschien kan de Vlaamse Minister van Media ook hier eens wat ‘zacht advies’ geven…

Een 50-plusser is anno vandaag nog steeds actief in de maatschappij. Eigenlijk begint voor hem en haar een tweede leven, met veel vrije tijd en meestal met een aardig spaarcentje. “Maar”… zegt marketing,”zij consumeren minder en zijn bijgevolg minder aantrekkelijk voor de reclamemarkt”. ALS dat al zo is, dan is het aan de VRT om een initiatief als het Nederlandse NPO Radio 5 te starten.

Basismateriaal en vakmensen zijn er. Benieuwd of ze aan de Reyerslaan de Mona Lisa plannen nog hebben liggen?

* NPO Radio 5 dat nooit via de FM uitzond, verliet in 2014 de middengolf (747 AM), waardoor het sindsdien heel wat moeilijker geworden is om in Vlaanderen nog te luisteren. Dat kan enkel nog via satelliet, live stream en/of, voor wie in de grensgebieden met Nederland woont, DAB+. In Nederland zelf zit het station ook op de kabel van de grootste gemeenten en wordt het signaal door gegeven via digitale televisie.

Radio5-5.jpg

De studio van NPO Radio5 (orangeframe.nl)

Méér foto's (in groter formaat) zie je HIER


* Klik HIER om te luisteren.

Getekend: JL Bostyn

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:06 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RadioVisie:Dit hadden we u eerst moeten vertellen!

RadioVisie:Dit hadden we u eerst moeten vertellen!

 

Volgens de basisregels van de elementaire beleefdheid had dit stuk eigenlijk het allereerste moeten zijn dat je op deze vernieuwde website kon lezen. Om te melden dat RadioVisie terug was en om iedereen welkom te heten. Het is een enigszins verlaat ‘Hello, we zijn er weer!’ geworden. Deze come back is een beetje toeval, daar moeten we eerlijk voor uit komen. Of karma, of voorbestemd, of gewoon omdat de tijd er rijp voor was.

radiovisie 300.png

Het begon met een persoonlijke Facebook-pagina van JL Bostyn. Hij was in bijna vijftig jaar archiefmateriaal gedoken en vond dat hij één en ander moest gaan delen met andere geïnteresseerden. De persoonlijke verhalen werden al snel afgewisseld met meer algemeen nieuws uit het verleden. Teksten, foto’s, video’s en audio. Om de zaken beter gescheiden te houden kwam er RadioVisie Retro bij. Eveneens via Facebook. Dat bleek de trigger te zijn naar meer… Ook u vond het blijkbaar goed, want de honderden reacties staken het spreekwoordelijke hart onder de riem.

Oud RadioVisie-medewerkers meldden zich om ook ‘iets te gaan doen’. Velen suggereerden een doorstart van de échte website. Omdat we dan helemaal baas in eigen huis zijn. Spontaan werden stukjes gestuurd, gevolgd door tips en goede raad. Verleden en heden gingen een eenheid vormen. Die focus op de actualiteit was wel niét toevallig. Vooral omdat er tegenwoordig, zeker in Vlaanderen best één en ander gebeurt. Waarna het enkel – het lijkt eenvoudiger dan het is – nog zaak was om de violen gelijk te stemmen en een plan van aanpak te verzinnen.

open-sign.jpg

Nieuws brengen is een soort militaire discipline. Je moet er bovenop zitten, de wereld draait immers iedere dag aan een waanzinnig tempo door. Daarom werd er in eerste instantie gezocht naar redactionele versterking. Die kwam er, verrassend vlug. Wie aan deze versie van RadioVisie meewerkt, vind u hier terug.  Iedereen heeft een specifieke taak, maar is ook bekwaam om alle andere aspecten van een nieuwsbedrijfje op zich te nemen. Polyvalentie is het sleutelwoord, anders klopt het verhaal niet.

Omdat eigenlijk niemand al te lang had moeten nadenken om er voor te gaan, las u de eerste berichten op de nieuwe website veel sneller dan we zelf voor mogelijk hadden gehouden. We stonden er met z’n allen bij en keken er naar. Een vreemde geboorte, zonder al te grote moeilijkheden en vooral eentje waar u en wij naar verlangden. Blijkbaar was er (opnieuw) nood aan een radio-nieuws-kanaal. Gestuwd door de vaart der volkeren, heet zoiets.

Wie RadioVisie tot midden 2014 volgde, stelt zich spontaan iets voor bij de inhoud. Een mix van oud en nieuw. Al wordt de invalshoek dit keer toch enigszins anders. ‘RadioVisie geen frequentie, wél een mening’, zal meer dan ooit focussen op het tweede deel van dit motto. Als we de radio-ervaring van ons twaalfkoppige team bij elkaar optellen, dan komen we in de buurt van 300 jaar. We hebben met z’n allen heel veel meegemaakt, nog meer beleefd en tonnen kennis opgebouwd.

Die elementen gaan we gebruiken om de radiowereld, meer dan ooit, kritisch te bekijken en erover te rapporteren. Als het goed is, dan komen er schouderklopjes, is het niet goed, dan volgt er goed bedoelde kritiek. Uiteraard kan zelfs een dozijn redactieleden niet alles in haar eentje. Er is nood aan medewerking van iedereen in radioland die het beste voor heeft met dit medium. Alle berichten, nieuws en andere verhalen van iedereen die ook maar iets doet in radioland, zijn meer dan welkom. Maar ook de modale luisteraar kan mee doen.

Met andere woorden, wie zelf niet actief betrokken is bij het medium, maar een ‘goed’ luisteraar is en iets wil melden, zijn persoonlijke mening geven of gewoon even met ons wil ‘praten’, is welkom. We zijn bereikbaar via alle sociale media, mail en telefoon. Meer dan u vragen om van u te laten horen, kunnen we niet doen. Behalve misschien nog; samen kunnen we veel bereiken. Een stem hebben in het geheel. Uiteindelijk zijn wij met veel en ‘zij’ met een stuk minder.

Waarna we opnieuw bij het begin zijn aanbeland. Welkom bij deze nieuwe RadioVisie. Dat we heel lang, samen van dit oude medium op een nieuwe manier kunnen genieten.

De redactie

RadioVisie breedt.jpg

Radiovisie

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-17

Sven Gatz morgenochtend bij Topradio

 

Sven Gatz morgenochtend bij Topradio

 

Topradio krijgt morgenochtend ministrieel bezoek. Sven Gatz staat voor voor één keer even vroeg op als het ochtendduo Jeroen Gorus en Koen Van der Sloten. De Minister van Media gaat er tijdens de ochtendshow ‘Jeroen en Koen’ (06:00-10:00 uur) officieel praten over DAB+. De vraag die wij ons daarbij stellen is of er ook een boompje zal worden opgezet over de verbanning van het netwerk van de FM-band.

jeroen-en-koen-zoeken-bangeriken-roo_WQ39su.jpg

Topradio geep er naast een verlengd verblijf en stapte daarop naar de Raad van State. Gorus en Van der Sloten, plus de rest van het team gingen verder in hun verweer en waren vaak bijzonder scherp  voor de beslissing van de minister. Vrijwel onmiddellijk werd ook een ‘Topradio-moet-blijven’ petitie gestart, die inmiddels ruim zeventigduizend handtekeningen telt. Des te opvallender is dus het bezoek van Sven Gatz morgen in Gent. Een charme-offensief gekoppeld aan een flinke portie moed. Het zal eigen zijn aan politici.

23270315_10155202561493240_259909423501475875_o.jpg

Luisteraars kunnen bovendien hun steentje bijdragen via Facebook .

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

21:17 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+ in de wereld: een actuele stand van zaken

DAB+ in de wereld: een actuele stand van zaken

Niet zo heel lang geleden was er tijdens de IBC2017 Conferences in Amsterdam, het jaarlijkse feestje van al wat met broadcasting verband houdt, opnieuw een WorldDAB Session. De afgelopen jaren bleken dat telkens zeer boeiende uiteenzettingen over de actuele stand van zaken van dab+ wereldwijd en dat was dit keer niet anders.

Dab+ groeit als kool, met de Europese landen in een leidende rol en met België in het vakje van de «developing countries». Je kunt de video herbekijken via onderstaande link. Een warme aanrader voor wie zijn algemene kennis over dab+ wil bijspijkeren.

worlddab-IBC2017-conferences-e1509709958474-800x445.png

 

Stop aub met 'analog-only-toestellen

Vooral de eerste vier uiteenzettingen zijn de leerrijkste. Zo hoor je Patrick Hannon, grote baas van WorldDAB, zeggen dat er al 50 miljoen dab+ toestellen werden verkocht, verkrijgbaar vanaf 20 euro en waarvan al 12 miljoen autoradio’s. Dab+ is dus geen nicheproduct meer, maar een volwaardig massaproduct. In de UK luisteren 17 miljoen mensen dagelijks naar een «digital-only station». De twee grootste commerciële radiogroepen in de UK (Global en Bauer) konden de voorbije tien jaar dankzij deze nieuwe mogelijkheden elk hun marktaandeel opkrikken met 5 procent (naar resp. 20 en 15 %).

Zijn belangrijkste boodschap was echter voor de Europese Unie: stop nu onmiddellijk met het verkopen van toestellen met «analog-only». Vermijd geldverspilling bij de consument, versnel de digitale transmissie en beperk de kost voor de radiostations om al te lang te moeten simulcasten op FM en dab+. 11 Europese landen (waaronder België) dienden een verzoek in die zin in bij de Europese commissie.

Internet-only:te duur en onbetrouwbaar

Graham Dixon , hoofd van de EBU, breekt vooral een lans voor de blijvende noodzaak aan «terrestrial radio», met dab+ als dé nieuwe standaard die economisch en maatschappelijk wordt verantwoord. Het internet zal om tal van redenen altijd onvoldoende betrouwbaar zijn, plus het is gewoon te duur, voor de radiostations, aldus Dixon.

Waarom Noorwegen FM afschakeld

Bekijk ook zeker de derde uiteenzetting, over de volop aan de gang zijnde FM-afschakeling in Noorwegen. Gek verklaard door de rest van de wereld, maar lang niet zo gek als je eens duidelijk uitgelegd krijgt hoe Noorwegen die digitale ommezwaai uiterst efficiënt en consequent doorvoerde.

Met 5,5 miljoen Noren en 5 nationale producten op FM verschilde de Noorse markt trouwens niet zo fel van onze Vlaamse situatie. Net als bij ons beheerst ook de Noorse openbare omroep de luistercijfers. Hét verschil zit ‘m vooral in de woondichtheid: 14 inwoners per vierkante kilometer in Noorwegen, tegenover 462 bij ons. Dat Noorwegen bewust de periode voor de digitale transmissie beperkte in de tijd heeft dus alles te maken met de enorme kostprijs van de FM-parken in dit uitgestrekte land. Die vele duizenden FM-zenders zijn nu vervangen door duizend veel efficiëntere dab+-zenders. Enkel de lokale radio’s mogen nog enkele jaren op FM blijven uitzenden.

In Noorwegen vonden publieke en private radio’s elkaar en nu hebben de Noren keuze uit 29 nationale producten via dab+, verspreid over 13 radiospelers. Het is ook niet meer nodig om frequenties te veilen (zoals Noorwegen deed voor commerciële omroepen), want er is nu voldoende plaats voor alle potentiële gegadigden. Ook een nuttige les voor Vlaanderen: bij de gefaseerde FM-afschakeling, regio per regio, loopt de openbare omroep telkens twee maand voor op de commerciële zenders. Dat neemt meteen de scepsis weg van de «commerciëlen» om luisteraars te verliezen.

De luistercijfers worden zorgvuldig gemonitord. Zo blijkt er al bij al slechts een lichte terugval in het dagelijkse totale radiobereik (momenteel 2,86 miljoen t.o.v. 2,99 miljoen vorig jaar). Wel opmerkelijk: 28 procent van de luisteraars kiest dagelijks al voor één van de nieuwe digitale producten (11 procent in 2014). Op weekbasis hebben de nieuwe stations samen al een bereik van bijna 50 procent, of 2,6 miljoen Noren.  De grotere keuze zorgt er dus ook voor fors wijzigende luistergewoontes.

FM vs DAB+ vs streaming:wat kost het?

Tot slot laat Marcello Lombardo van de EBU zijn licht schijnen op de kostprijs van FM, dab+ én streaming via internet, gebaseerd op reële cijfers in de vijf grootste Europese radiomarkten. Die berekening bevestigt dat de kostprijs van uitzenden via dab+ slechts 10 procent bedraagt van wat uitzenden via FM kost.

Streamen via internet is minstens vier keer duurder dan dab+, waarbij dan ook nog eens werd rekening gehouden met het feit dat er via internet gemiddeld slechts 17 minuten per dag naar de radio wordt geluisterd. Als iedereen evenveel via internet zou luisteren als er momenteel op FM het geval is (gemiddeld 80 à 90 minuten per dag), dan kost dat de omroepen tot 1,5 keer de prijs van FM en tot 15 keer de prijs van dab+. Of anders gesteld: voor de prijs om 24 uur/dag uit te zenden via dab+ kun je iedereen maximaal 1,7 minuten per dag laten streamen.

(Rudy De Saedeleir)

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

n.v.d.r.

Historisch moment van/bij het NIR

Demonstratie allereerste FM zender NIR 1947.jpg

Demonstratie van de allereerste FM zender van het NIR in 1947.Waar ik de foto vandaan haalde is mij ondertussen onbekend.Werd de foto genomen in het omroepgebouw op het Flageyplein in Brussel (Elsene) of in het zenderpark in Waver? Geen enkel idee van.Als is en blijft deze foto toch een beetje radiogeschiedenis!

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

IEDEREEN AAN DE LPAM STRAKS?

Iedereen aan de LPAM straks?
 
 
- Waar het nuttig voor kan zijn 
 

Een tijdje geleden alweer een ‘gevoelige’ snaar geraakt blijkbaar, die van de onbenutte AM-capaciteit in Vlaanderen (VLAANDEREN KANABALISEERT DE MIDDENGOLF). De reacties logen er niet om. Ook ‘achter de schermen’ werd het druk, want niet iedereen wil met zij naam ‘in de krant’. Waarvoor begrip. Er bestaat ook nog zoiets als Messenger, mail en telefoon. Dat helpt… om rustig van gedachte te wisselen. De grootste gemene deler van alle commentaren was de tegenwoordige onhaalbaarheid van de AM wegens de kwaliteit en wegens te duur. 

 

3026443-9ac62b2bebc8b258d9a410cd03d70a65.jpgDat klopt inderdaad als je ervan uitgaat dat je de middengolf opnieuw zou gaan gebruiken voor grote, landelijke, of regionale stations met een hoofdzakelijk muziek-format. De kwaliteit van het geluid, die in zo’n geval doorslaggevend is, is niet meer wat je vandaag verwacht of gewend bent. Anderzijds zijn AM-zenders duur in onderhoud, vooral in stroomverbruik. Maar… je kan de middengolf ook recycleren voor een ander doel. Vergeet het verleden en mik resoluut op de nieuwe mogelijkheden. Anderen deden het ons voor. Kortom, waar wachten we op om een nieuwe weg in te slaan? 

 

Met mijn aandacht voor de AM wil ik een (on)bestaande situatie bespreekbaar te maken. Die van de LPAM. Vanwege het geringe bereik kan LPAM een sociaal/culturele functie op heel wat gebieden invullen. Het kan historische muziek zijn, de agenda van het buurthuis, een plaatselijk concert, teveel om op te noemen. Het kan een leerschool zijn. Een uitweg voor heel wat mensen die er een hobby in zien. En voor luisteraars gebeurt er weer wat. 

 

radio oog.gifLPAM is een afkorting voor ‘Low Power Amplitude Modulation’. Dat is met een klein vermogen via de radio een lokale gemeenschap voorzien van muziek en nieuws uit de omgeving. Er wordt uitgezonden in het omroepgedeelte van de middengolf, in Europa loopt deze band van 531 tot 1602 kHz. Sinds 2016 zijn dit soort uitzendingen in Nederland mogelijk. Er zijn twee soorten licenties: de 1 Watt (PEP) op 1485 kHz en 100 Watt (PEP). Ze worden vergund op 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz. Voor alle toepassingen is een machtiging van het Agentschap Telecom (AT) nodig, vergelijk het met het VRM in Vlaanderen. Daarbij dient het nieuwe station ook te worden aangemeld bij auteursrechten organisaties zoals Buma/Stemra en SENA (voor Vlaanderen is dat SABAM). 

 

Eén van de voordelen van LPAM ten opzichte van de bekende FM evenementenzenders is het gebruiksgemak. Er zijn immers een hoop minder technische voorzieningen nodig, onder andere met betrekking tot de antenne-installatie. Bij een LPAM-station is die vrij eenvoudig. Een dergelijke opstelling kan bestaan uit een zender, een draadantenne en een studio. Gevoed met een accu kan het gehele station geplaatst worden in een diplomatenkoffertje en in enkele minuten operationeel zijn. 

 

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat het fenomeen al veel langer en wordt het gebruikt voor een groot aantal toepassingen. Zo worden de zenders soms ingezet bij de verkoop van onroerende goederen als 'Talkin House'. Er wordt continu relevante informatie uitgezonden. Bij een woning wordt er bvb een bord geplaatst met de mededeling ‘Information on 1610 kHz’. Het signaal op die frequentie is dan in de omgeving (op de autoradio) te beluisteren. Op dezelfde manier wordt LPAM gebruikt in natuurparken waar bezoekers tijdens de rit een uitgebreide rondleiding met uitleg kunnen beluisteren. 

 

Verder wordt LPAM gebruikt als zeer lokale omroep bij sportevenementen, grote bijeenkomsten, buurtfeesten en andere gelegenheden waar het nodig kan zijn om op een snelle en gemakkelijke manier berichten en mededelingen door te geven aan de bezoekers. LPAM bestaat ook in hogescholen en universiteiten. Ten slotte zijn er ook een aantal, vooral zeer kleine en afgelegen dorpen die LPAM gebruiken als lokaal omroepstation, daar waar de ontvangst van de grote zenders te wensen over laat of niet voorzien in de lokale berichtgeving. Ook spelen LPAM-zenders soms een rol bij calamiteiten als de normale berichtgeving door omstandigheden tijdelijk buiten werking is. 

 

Als de Vlaamse Overheid met haar gedrag tegenover de middengolf eindelijk eens wil afstappen van de houding die werd aangenomen vlak na de Tweede Oorlog; beheersen, behouden en beknotten, dan liggen mooie, zij het kleine radio-avonturen in het verschiet.

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-17

Geen carnaval meer in Aalst vanaf 1 januari?

Geen carnaval meer in Aalst vanaf 1 januari?

 

Drie typische kenmerken voor de periode van het jaar; de wintertijd is ingegaan, de herfstbladeren vallen en de carnavalradio’s duiken weer op. Wat dit laatste betreft is dit eerder een lokaal fenomeen, waarvan Aalst uiteraard de grote exponent is. Ajoin Music is er al en op 13 november gaat ook Oilsjt Mjoezik wederom van start.

763-1-763x445.jpg

Of het duo dit keer ook na middernacht op 31 december 2018 nog te horen zal zijn, is onduidelijk. Vanaf dag 1 in het nieuwe jaar zal immers het nieuwe FM-frequentieplan in werking zijn. Met afvallers, nieuwkomers en zenders die een andere plek hebben gekregen. In Aalst zijn nog slechts twee FM-frequenties voorzien, terwijl er dubbel zoveel kandidaten zijn. “Het zou goed kunnen dat Aalst tegen carnaval geen carnavalszender meer heeft”, zegt Ewoud Van Der Poorten van Oilsjt Mjoezik in Het Laatste Nieuws.

Ajoin Music is alweer sedert dinsdag te horen op 106.7 MHz. Philippe Van Gerven van City Music, is de bedenker van de formule. “Drie maanden lang, elke dag weer live”. Alweer voor de twaalfde keer. Of misschien wordt het maar elf en een halve keer… Want zowel bij Ajoin Music als Oilsjt Mjoezik is er onzekerheid. “De minister zou de erkenningen voor alle resterende kandidaten tegen eind november bekendmaken”, zegt Van Gerven, waar we onlangs nog uitgebreid contact mee hadden.

Op dit moment zijn Studio Ajoin/City Music, Radio Katanga en Stadsradio Goeiedag kandidaat voor 105.1 MHz. De frequenties 107.8 MHz en 105.8 MHz worden gegeerd door City Music, Radio PROS en Stadsradio Goeiedag. “In de wandelgangen is te horen dat we het eind november gaan weten. Het kan goed zijn dat geen enkele carnavalsradio een frequentie binnenhaalt en dat zowel Ajoin Music als Oilsjt Mjoezik er niet meer zijn met carnaval. Dat weerhoudt ons niet om er volledig voor te gaan en vol enthousiasme van start te gaan met de carnavalszender. Met evenveel energie als andere jaren. Er is geen alternatief.”

Tip: Jonas Vierendeel

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Discovery Quest verhuist op de Astra 2 (28,2° Oost)

Satelliet:Discovery Quest verhuist op de Astra 2 (28,2° Oost)

 

quest-red.pngQuest en Quest Red gaan binnenkort vrijwel zeker naar een nieuwe frequentie verhuizen op de Astra-2 satelliet. De zenders bieden een programmering die vergelijkbaar is met die van Discovery in Nederland, maar wel sterk op de Britse kijker gericht. Quest is ook exclusief via de satelliet beschikbaar in het Britse aanbod op 28,2 graden oost en alleen met aangepaste ontvangstinstallaties te zien. Canal Digitaal en TV Vlaanderen hebben de zenders in hun fastscan opgenomen en dat geldt ook voor alle wijzigingen van frequentie. De oude zenders op 11.426 Ghz. verticaal vervallen waarschijnlijk zeer binnenkort.

 

Nieuwe ontvangstgegevens:
12.383 H, SR 27500 FEC 5/6 DVB-S QPSK

 

Vooralsnog met nummer (EPG en naam komen pas als de verhuizing voltooid is)
6213 - Quest
6214 - Quest Red

schotel stralend.gif

Satellite Magazine/Jan-Hein Visser
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-11-17

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM)

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) 

 

Het Muziekmuseum is 'Muzikaal ook te beluisteren' (én ook te bekijken!) op lokale Radio P.R.O.S. op antenne (105.8FM in het uitzendgebied en wereldwijd via video-en livestream) en dit elke zaterdagmiddag tussen 12 en 14 uur.

 

De jaren '60.jpg

 

Semi non-stop worden de plaatjes (dikwijls vinyl) aan elkaar gepraat tijdens een wekelijkse 'Smakelijke goeiemiddag' vanuit Heldergem (9450) in het uitzendgebied op 105.8 FM maar ook via 'video-en livestream'.Dit kan op allerlei manieren, neem maar eens een kijkje op de website van P.R.O.S.Gewoon klikken op de soort dat u het beste past.

 

Rustige hits van vroeger (hier en daar een ferme swingende antieke Rock & Roll is wel niet uitgesloten) uit de jaren '50,'60,'70 en soms toch wel eens uitzonderlijk een uitschietertje uit de jaren '80 tot begin'90 (uiterst zeldzaam).Er is bovendien de 'Nederlandstalige Primitieve' op het einde van het eerste gedeeltje én om niet te vergeten de (krakende) '78-toerenplaat van de week' als afsluiter in het tweede gedeelte (op het einde dus).Een Frans plaatje wordt in het Muziekmuseum aangekondigd als 'vieux-temps', vroeger ook wel eens 'Vieux-Machin' genoemd op de RTB radio in Formule J door presentator Claude Delacroix.'Salut les copins' uit die radiotijden op Europe 1  is trouwens ook nooit ver weg dan.Een plakker van een slijpende oldie slow wordt ook wel eens 'Luikse peresiroop' of 'bruine suiker genoemd. 

 

Niet onbelangrijk in het Muziekmuseum is dat er ook nogal eens een 'Anderstalige' van achter het hoekje komt kijken (herinner u de Talenknobbel van Guy Depré in Goudzoekers) én bovendien bevat het muziekarchief van P.R.O.S. plaatjes waarvan men zegt, waar halen ze deze uitzonderlijk moeilijk te vinden antieke spullen toch nog vandaan.Maar in de kelder én op zolder bij P.R.O.S. zitten nog schatten verborgen in blikken koekendozen !

 

Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord maar graag worden dus deze (antieke) plaatjes nog eens van onder het stof gehaald en opgepoetst met regenwater...al zijn de kraakjes natuurlijk dan ook nooit ver weg van deze 33-45 en 78 toertjes.Die kraakjes hebben echter hun charmes in deze toch wel moderne Hi-Fi CD en MP-3 wereld.

 

Overigens...én met enige trots kunnen we ook vermelden dat het Muziekmuseum momenteel het langst lopende programma is op P.R.O.S..De allereerste uitzending op zaterdagmiddag ging van start op zaterdag 16 augustus 2003 om precies 12 uur.

 

De jaren 70.jpg

 

Verzoekplaatjes (op 33-45 zelfs 78t) en suggesties zijn/blijven natuurlijk altijd welkom in/voor het Radio P.R.O.S. Muziekmuseum maar voor alle duidelijkheid... het is geen 'groetenprogramma'.Daarvoor is er bij de lokale radio PROS meer dan genoeg gelegenheid tijdens andere programma's.

 

Pieter Van Banden -Leuven 26-3-2014 Radiohuis Expo R100 foto Wim Moortgat VRT.jpg

Pieter Van Banden (koptelefoon & microfoon uit 1934)

.

Voor plaataanvragen en suggesties in het Muziekmuseum kan je HIER terecht.

Op de website van Radio P.R.O.S. heeft het 'Muziekmuseum' ook een apart stekje, vindt u HIER.

Het Muziekmuseum op/bij lokale Radio P.R.O.S. iedere zaterdag tussen 12 en 14 uur.

 

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014-website.jpg

.

Pieter Van Banden

 

tijdsbalkje rood

09:56 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 5 november 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 5 november 2017

 

Morgen-zondag 5 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 1e week van november 1968 (49 jaar geleden), van de 1e week van november 1978 (39 jaar terug), van de 1e week van november 1988 (29 jaar geleden), en van de 1e week van november 1998 (19 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 49 jaar geleden waren: Elenore van The Turtles, In Elk Hart Is Een Huis door Marva, en La Bambola door Patti Pravo. Verder hoor je de Amerikaanse president Lyndon B Johnson over de bomstop boven Noord-Vietnam, een reactie door de Belgische premier Harmel op die Amerikaanse bomstop, Unicef-ambassadeur Danny Kaye wilde naar Hanoï voor Unicef, en reporter Bob Van Bael over 15 jaar Vlaamse televisie. 

 

Tell Me Your Plans van The Shirts, Dreadlock Holiday van 10CC, en Hot Shot door Karen Shot waren enkele van de straffe platen in de 1e week van november  1978. Verder hoor je de Amerikaanse president Jimmy Carter over maatregelen tegen de vrije val van de dollar, een betoging VOOR de aanleg van de A19-snelweg in Kortrijk, en circus Ronaldo stapte over op voorstellingen voor kinderen.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 1e week van november 1988 met de man die de Bistel-computer van premier Martens kraakte, cadmium-vervuiling in Tienen, en een varken dat in huis leefde en weg moest onder druk van de buren. Enkele hits van 29 jaar geleden waren: 1 2 3 van Gloria Estefan, Verlangen door Clouseau & Ingeborg, en Kim Wilde met You Came.

 

Daarna terug naar de 1e week van november 1998 met Tura en enkele fans nalv 40 jaar Tura op de planken, overstromingsproblemen langs de Nete, en Banderas en Zeta-Jones over hun film Mask Of Zorro. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Alleen Gaan -de Vlaamse bewerking van My Way door Will Tura-, Outside van George Michael, en Believe door Cher.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Nog niet vrij gegeven.

 

Patty_0.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

09:49 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |