11-11-17

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

 

Radio Katanga blaast het alom gekende radioluisterspel, dat is toneel op de radio, nieuw leven in. In samenwerking met de regie en cast van “Ik was 19 in 14”, het succesvolle toneelstuk dat werd opgevoerd op verschillende locaties in het Sint-Maarteninstituut waarbij het publiek van de ene locatie naar de ander werd gebracht, vonden het voorbije jaar in de Radio Katanga studio de opnames plaats van een echt radiotoneel. De radiobewerking van “Ik was 19 in 14” werd geschreven door de regisseur van het originele stuk, Wilfried De Muynck, gebaseerd op een idee van Erwin De Swaef en Wim Sonck. Een aantal van de originele acteurs lazen voor de microfoon de rollen in, en de radiomakers van Katanga namen de montage en sonorisatie op zich. Geluiden werden opgenomen en vermengd met de ingelezen acteerprestaties. Het resultaat is een beklijvend stukje radio van 70 minuten waarin de luisteraar wordt meegenomen naar 1914 en een Aalsterse familie in de Groote Oorlog volgt.

Radio-Katanga-studio-Persregio-Dender.jpg

Het stuk volgt Frans Rabier, van zijn mobilisatie in 1914 tot zijn dood, eind augustus 1918, in de hel van Diksmuide. Samen met de achtergebleven familie en een Aalsterse vluchteling, Theofiel Van Den Driessche, ervaren de luisteraars de opwinding van de eerste oorlogsdagen, de misselijk makende angst in een schuilkelder als de Duitse troepen de stad overspoelen en hoe het is om te leven in een bezette stad. De productieploeg van “Ik was 19 in 14” vernam vorige maandag dat collega en mede-acteur Filip De Boeck, leerkracht L.O. aan het Sint-Maarteninstituut, plots is overleden. We wensen dit radioluisterspel met ons hele hart aan hem op te dragen. Filip vertolkt de stem van een Duitse soldaat die binnenvalt in de schuilkelder waarin moeder en dochter van de hoofdrolfamilie vluchten.

Het radioluisterspel “Ik was 19 in 14” wordt op Radio Katanga uitgezonden op Wapenstilstand, vandaag-zaterdag 11 november- vanaf 13u. Elk uur begint met een deel van het stuk. ’s Avonds wordt het hele stuk integraal nogmaals uitgezonden.Overmorgen- zondag 12 november - wordt dit geheel herhaald. Na uitzending kan men het radioluisterspel, een uniek historisch document, op CD in huis halen. Je kan Radio Katanga beluisteren in Aalst en omstreken via 105.1 FM en wereldwijd via www.radiokatanga.be, de Radio Katanga app, Sonos, iTunes, Wi-Fi-radio en Proximus TV.

radio katanga aalst.png

Pers Regio Dender

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

 

Morgen-zondag 12 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 2e week van november 1962 (55 jaar geleden), van de 2e week van november 1972 (45 jaar terug), van de 1e week van november 1982 (35 jaar geleden), en van de 1e week van november 1992 (25 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 55 jaar geleden waren: Big Girls Don’t Cry van The Four Seasons, Return To Sender van Elvis Presley, en It ‘ll Be Me van Cliff Richard. Verder hoor je premier Lefèvre over de plannen van de Belgische regering, jonge werknemers tijdens hun eerste dag in de fabriek, wat en hoe bestel je eten in een Italiaans restaurant, en 40 jaar BBC.

 

Crocodile Rock van Elton John, 1948 door Gerard Cox, en Bottoms Up van Middle Of The Road waren enkele van de straffe platen in de 2e week van november  1972. Verder hoor je meningen over vrouwenemancipatie naar aanleiding van vrouwendag, een bijdrage over een werkgemeenschap voor bejaarden in Leuven, rallywagens die werden beschoten tijdens de Rally van België, en Toots over het ontstaan van zijn bijnaam.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van november 1982 met een auto-arme zondag in onze steden, de 11.11.11-actie tegen honger in de wereld, en de Nederlandse Xaviera Hollander over haar boek The Happy Hooker. Enkele hits van 35 jaar geleden waren: Maneater van Hall & Oates, Saddle Up door David Christie, en Hittentit van Urbanus

 

Daarna terug naar de 2e week van november 1992 met jongeren over drugs, regisseur Francis Ford Coppola over zijn film Dracula, en Herman Brusselmans over boeken schrijven met pen en papier of met de computer. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Highland door One More Time, Changes van Soulsister, en Will Tura met Moa Ven Toh !  

3797016920_35.png

De platenspeellijst

Return to sender - ELVIS PRESLEY
Big girls don't cry - THE FOUR SEASONS
Let's dance - CHRIS MONTEZ
Sealed with a kiss - BRIAN HYLAND
The James Bond Theme - JOHN BARRY
He's a rebel - THE CRYSTALS
It 'll be me - CLIFF RICHARD
Chariot - PETULA CLARK
Crocodile rock - ELTON JOHN
This world today is a mess - DONNA HIGHTOWER
Garden party - RICK NELSON
1948 - GERARD COX
Mexico - LES HUMPHRIES SINGERS
Bottoms up - MIDDLE OF THE ROAD
I think I love you - THE PARTRIDGE FAMILY
Mouldy old dough - LIEUTENANT PIGEON
Heartbreaker - DIONNE WARWICK
Annie I'm not your daddy - KID CREOLE & THE COCONUTS
Hittentit - URBANUS
Do you really want to hurt me - CULTURE CLUB
Saddle up - DAVID CHRISTIE
Maneater - DARYL HALL & JOHN OATES
Iron Lion Zion - BOB MARLEY
Highland - ONE MORE TIME
Changes - SOULSISTER
Sleeping satellite - TASMIN ARCHER
Sweat (a la la la long) - INNER CIRCLE
Moa ven toh! - WILL TURA
Cantaloop (Flip fantasia) - US 3

Elvis-Presley.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-17

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

 

Lokale radio PROS kreeg vrijdagnamiddag 10 november 2017 bezoek van de cameraploeg van 'Iedereen Beroemd'.Het is trouwens niet de eerste keer dat de ploeg ter plaatse kwam.Eerder midden mei werden in Studio 1 de proefopnamen gemaakt.Uiteraard haalde die opname het scherm wel niet én was het dus afwachten of het programma item het beeld bij Eén zou halen.Na afllop was de regisseur Geert De Clercq méér dan tevreden !

 

iedereenberoemd.jpg

 

Uiteraard wél dus...want sedert enige tijd ziet de Eén kijker de beelden al van andere lokale radio's in het toch wel zeer populaire TV programma.Een paar jaren geleden was PROS ook al eens een afsluiter in 'Iedereen Beroemd'...dat was op 13 november 2013.De beelden ervan kan je HIER nog (her) bekijken.

Eerder was radio PROS ook al te bekijken op Eén al was dat dan in het programma 'Man Bijt Hond.

 

DSC01579.jpg

De ploeg van 'Iedereen Beroemd' samen met DJ Stef na de geslaagde opnamen !

 

Een paar 'bewegende 'beelden van de TV opname 

 

De ploeg arriveerde stipt op tijd zoals werd afgesproken om 13u45.Het script was trouwens ook al op voorhand doorgestuurd naar PROS zodat de DJ van dienst (DJ Stef) zich kon voorbereiden op het niet alledaagse feit.

In de studio was het meteen gezelligheid troef...want de opnamen verliepen zeer vlot en de (gezellige) ploeg zorgde in Heldergem voor een gezellige sfeer.

De luisteraars hebben uiteraard niks gemerkt van de opnamen...het voorziene programma werd uitzonderlijk vervangen door twee uurtjes non-stop muziek... 

Even voor 16 uur verliet de TV ploeg de studio om nog een opname te gaan maken, blijkbaar in Ophasselt.

Noteer het alvast in uw agenda...Wie wil de gemonteerde beelden zien moet kijken naar Eén op maandag 20 november naar het programma 'Iedereen Beroemd'.Dat kan ook live via internet via VRTNU én herbekijken kan daar ook!

Met dank trouwens namens PROS aan de TV ploeg...het was niet alledaags...en graag tot een volgende gelegenheid !

Dikke proficiat ook aan DJ Stef...je moet het toch maar doen !

Hieronder de foto's die genomen werden tijdens de opnamen.In groter formaat kijken kan door op de foto te klikken.

 

23519016_1529654687088171_8496727700642944778_n.jpg

DSC01570.jpg

DSC01571.jpg

DSC01572.jpg

DSC01573.jpg

DSC01574.jpg

DSC01576.jpg

DSC01577.jpg

DSC01578.jpg

DSC01579.jpg

DSC01580.jpg

DSC01581.jpg

DSC01582.jpg

DSC01583.jpg

DSC01584.jpg

DSC01585.jpg

DSC01586.jpg

DSC01587.jpg

DSC01588.jpg

DSC01589.jpg

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

.

Pieter Van Banden

 

Tijdsbalkje rood.gif

18:18 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

M fm:Cultuurraad laat bewoners WZC Egmont plaatjes aanvragen

M fm:Cultuurraad laat bewoners WZC Egmont plaatjes aanvragen

 

De iets ouderen onder ons waren vroeger iedere zondagavond aan de radio gekluisterd. Lutgart Simoens presenteerde toen “Vragen staat vrij” een leuk programma waarbij de luisteraar zelf een liedje kon aanvragen. In het kader van de Week van de Verdraagzaamheid, die dit jaar loopt onder de slagzin “k ben zot van ou”, pikt de Cultuurraad hierop in. 
 

unnamed.jpg

 
Aanstaande zondag 12 november zal Johan Persyn 2 uur lang plaatjes draaien op aanvraag voor de bewoners van het woonzorgcentrum Egmont. De bedoeling van het concept is dat de bewoners plaatjes kunnen aanvragen voor iemand die ze graag zien. ‘'Yesterday live' zal rechtstreeks te volgen zijn tussen 14 en 16 uur via radio M fm op 107.6 of via internet via www.radiomfm.eu. Techniek: Guy De Clercq.
 
Het zou fijn zijn, mochten er heel veel mensen de uitzending volgen, licht schepen van Cultuur Sandra De Roeck toe en wie er graag bij is, kan de uitzending ter plekke bijwonen “Chez Marnic”.
 

MFMlogo.png

Ook al heeft het station nog geen nieuwe vergunning op zak na 35 jaar uitzenden, ze blijven externe activiteiten ontplooien.
 

Johan Persyn -Yesterday-Jukebox.jpg

 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DE ‘UITVINDING’ VAN DE ‘GESPROKEN’ RADIOVISIE

DE ‘UITVINDING’ VAN DE ‘GESPROKEN’ RADIOVISIE
 
 
- Een gratis wekelijks nieuwsbulletin van 3 minuten
 
 
3027925-260865d0871d4d7c1ed79f0d3acd46f9.jpg
 
‘Was het vroeger allemaal beter?’. Moeilijk! Het was in ieder geval ànders. Zo was er, wat mij betreft veel meer ruimte voor creativiteit. Tegenwoordig is er voor alles een app, een apparaat, een antwoord. Een probleem? Nog voor het zich stelt heb je het opgelost. MacGyvers die aan een tandenborstel, een leeg conservenblikje en een schoenveter genoeg hadden om de Gran Canyon over te steken, zijn overbodig geworden. Jammer, het beknot het denken, het uitvinden, het oplossen…
 
 
Ik haal het enkel aan omdat we met RadioVisie in 1978 op een probleem botsten. Ons maandblad hinkte vaak achter de feiten aan. Tussen het schrijven van een artikel en het moment dat de lezer het onder ogen kreeg, zat niet vaak een periode van zes weken. Al ging het leven toen bijlange na niet zo snel, toch gebeurden er zaken die we veel vlugger bekend wilden maken. Daarom werd de RadioInfoon bedacht. Ik vertelde er eerder over. Maar omdat intussen een editie in betere kwaliteit is teruggevonden, kom ik er nog eens op terug.
 
 
De RadioInfoon, dat waren twee antwoordapparaten van het merk Telerep. Op beide redactie-adressen van RadioVisie werd er eentje geposteerd. Van de vrijdagmiddag 12:00 uur tot de maandagmiddag 12:00 uur, kon naar de nummers in Geluwe en Breda getelefoneerd worden, waarna de bellers de meest recente radioberichten konden beluisteren. In de vorm van een nieuwsbulletin, verfraaid met jingles, korte fragmenten en achtergrondmuziekjes. Eén aflevering duurde maximaal drie minuten.
 
 
Het werd een succes. Bedacht vooraleer betaalnummers bestonden, voor podcasts werden uitgevonden. Tel hoeveel maal er drie minuten in 72 uur gaan en je weet hoeveel keer beide antwoordapparaten aan het werk werden gezet. Na enkele weken moesten we het geweer van schouder wisselen, want Sabam stuurde een factuur. Om onder die wurggreep uit te komen, werd het nieuws enkel nog ‘sec’ voorgelezen. Alles wat maar enigszins in de buurt van muziek kwam, werd geweerd.
 
 
Collega Frans Schuurbiers en ikzelf deden het redactionele werk. We verzamelden het nieuws waarna Rob Ronder (Alfons Jagtman) of Jaak vanden Broek, in hun respectievelijke thuisstudio’s de berichten inlazen. Daarna werden twee kopietjes gemaakt die op de speciale Telerep-cassettebandjes werden overgezet. Omdat Frans en ik elkaar wekelijks zagen, de ene keer in Breda, de andere keer in Geluwe, was het geen probleem om de tapes op het juiste moment, in het juiste apparaat te stoppen.
 
 
Wat je nu kan beluisteren, is de laatste opname uit december 1978, van de ‘Gesproken RadioVisie’. Eerder zette ik al een aflevering online, maar daarvan was de kwaliteit niet bijster goed. Het ging toen trouwens om een onderdeel van een dagelijks programma dat op FamilyRadio (toen nog een onderdeel van de Contact-groep) werd uitgezonden en waarin Marc Huylebroeck en Ben Van Praag (Eric Van Houtte) de geschiedenis van de vrije radio en de zeezenders vertelden. Filip Bomberna, een andere RadioVisie-collega deed daar dan weer het meeste redactionele werk voor.  
 
 
 
 
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK

HET ‘BETERE’ PIRATENWERK
 
 
Onlangs trok ik nog eens een blik ‘piraten’ open. Daarbij vroeg ik me af waarom het fenomeen in Nederland een stuk intenser lijkt te zijn dan in Vlaanderen. De reacties waren talrijk, vooral om te bewijzen dat het fenomeen in de zuidelijkste provincies wel degelijk bestaat.
Ik geef eerlijk toe, ik had geen idee van het aantal ‘illegalen in de Vlaonders'. Maar echt vergelijken kunnen we niet want we hebben het over twee verschillende categorieën. De illegale zenders die ik bedoel gebruiken een deel van de AM-band om hun doel te bereiken. Lees; veel luisteraars van zover mogelijk. In Vlaanderen, dat begreep ik uit de reacties, gaat het vooral om een FM-verschijnsel. 
 

3022494-67747b83cbf494375b673b06a4ba5c42.jpg

 

De verschillen zijn navenant. Enerzijds op technisch vlak, anderzijds qua zendbereik en tenslotte ook in geluidskwaliteit is het onderscheid significant. Ik kom dan als het ware weer bij de eindconclusie van mijn vorige stukje uit: ‘Sire in Vlaanderen hebben we geen AM-piraten’. Niet dat ik er op zit te wachten. Jij misschien ook niet, of net wel. Het is wat het is, een vaststelling. 

 

Net als het feit dat Radio Barones ofte ‘Zender Baro’, terloops aangehaald in het vorige stukje, blijkbaar één van de actievere middengolfpiraten is. Tijd voor een babbel vond Peter Landuyt, waarna hij de telefoon nam en naar Nederland belde.

 

‘Barones’ is een zender die al sinds 1973 actief is. Vroeger ‘in’ de middengolfband, nu net erboven, rond de 1640 kHz. Om te kunnen luisteren heb je minstens een wereldontvanger nodig. Mijn Sony ICF-SW7600G doet dat overigens prima. De meeste ‘gewone’ ontvangers gaan niet zo hoog in de omroepband. 
 

Zender Baro heeft een dertig meter hoge zendmast in de tuin. De dichtste buren wonen een halve kilometer verderop, dat scheelt dus een slok op een borrel in verband met mogelijke hinder van allerlei aard. Het gebruikte zendvermogen is 400 à 500 Watt, goed voor een flink bereik. De ‘bak’ heeft trouwens een maximaal vermogen van vijf KiloWatt. Radio Barones straalt dat ietwat richting Frankrijk uit.

 

Spitant detail: op 1 september kon een Nederlandse toerist, met vakantie op... Kreta, het signaal ontvangen met een draagbaar ontvangertje. Kortom, het betere ‘piratenwerk’ dus! En nu opnieuw op zoek naar een AM-piraat in Vlaanderen. Waar een vrije zondag al niet goed voor is!  

 

Hieronder kan je leven uisteren naar Radio De Barones

 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-11-17

Topradio start crowdfunding campagne

Topradio start crowdfunding campagne

 

Topradio, moeten we het eigenijk nog herhalen (?), verdwijnt per 1 januari 2018 van de FM. Internet en DAB+ blijven over. Is het eerste quasi gratis, dan is dit voor de tweede digitale mogelijkheid, een totaal ander verhaal. Er moet immers een contract worden gesloten met Norkring. De enige partij in Vlaanderen die DAB+ mag beheren. En de Noren zijn niet per definitie een liefdadigheidsinstelling.

 

Zenders die gedwongen migreren naar DAB+ kijken dan ook tegen een flinke extra factuur aan. Daarom gingen er eerder stemmen op om de overheid te vragen naar subsidies. Niet enkel in het geval van Topradio, maar de gehele sector die straks opgezadeld zit met extra kosten, kijkt richting Brussel. “OK, als we moeten, dan kunnen we niet anders dan ons erbij neerleggen, maar help ons dan financieel op weg aub”. Iets in die aard. Maar dat kan niet, mag zelfs niet. Dat liet Minister van Media Sven Gatz gisterenochtend zelf optekenen tijdens zijn passage bij Topradio, in het ochtendprogramma van Jeroen en Koen.

IMG_1485-wMt1-wrRv9-800x445.jpg

Europa laat geen overheidssteun toe aan privé initiatieven. Daarom maakt de minister zich ook zorgen over het voortbestaan van Bruzz, in de hoofdstad. De opvolger van FM Brussel. Dat Vlaamse project leeft nagenoeg uitsluitend van de centen die de overheid hen toestopt. Straks mag dat misschien niet meer. Of het radiostation daarmee verdwijnt is een ander verhaal. Alternatieve constructies kunnen gezocht worden. Noem het een achterpoortje.

Dat achterpoortje, wat heet, het is eerder een reddingsboei, gooit Topradio aanstaande maandag 13 november zelf uit. Met flink wat klaroengeschal zal dan immers een grote crowdfunding actie van start gaan. Tegenwoordig vaak een laatste, maar ook geslaagd initiatief om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Power to the people. Als het ware. Met de eindejaarsdagen in vooruitzicht weten de fans van Topradio waarmee ze hun zender een plezier kunnen doen.

Als er dan nog maar genoeg centen overblijven om zelf een DAB+-ontvanger te kopen om te kunnen blijven luisteren.

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook Maria trekt naar de rechter

Ook Maria trekt naar de rechter

 

Topradio en de combinatie ClubFM/Family Radio, hebben het gezelschap gekregen van Radio Maria. In de ether was dit al veel langer het geval, maar ook het station van directeur Karlo Tyberghien trekt nu naar de rechtbank om hun verbanning van de FM-band, vanaf 1 januari, aan te vechten.

 

image26.jpg

 

Radio Maria valt zelden op, is steeds behoedzaam en is vrij van grote stunts. Ook hun gerechtelijke stappen worden eerder onopvallend bekend gemaakt. Dat doen ze niet met een vlammend persbericht, enkel met een korte mededeling op hun eigen website. Toch is dit een opvallende bocht want eerder had de leiding aangekondigd zich neer te leggen bij het verdict.

Beste luisteraars, na intens beraad is Radio Maria tot het besluit gekomen om ook juridische stappen te ondernemen tegen de besluitvorming omtrent de FM-frequenties. Er zijn immers objectieve redenen om aan te nemen dat niet alles correct verlopen is. We vragen hiervoor zeker jullie gebed. Van harte dank!

Naast bidden, kunnen er op de website ook commentaren worden achtergelaten.

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

nieuwbrief-radiovisie.png

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Gebruik DAB+ in tweeënhalf jaar verdrievoudigd

NL:Gebruik DAB+ in tweeënhalf jaar verdrievoudigd

 

Het gebruik van DAB+ is sinds 2015 verdrievoudigd naar inmiddels 13%. Op dit moment kunnen ruim 2 miljoen mensen radioluisteren via DAB+, de digitale opvolger van FM. Volgens Digital Radio Nederland bereikt DAB+ hiermee een volgend stadium in haar productlevenscyclus, de adoptie door de massamarkt.

 

DAB+ logo.png

 

In Nederland zijn op dit moment ruim 719.000 DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, verkocht. De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol. Dit blijkt uit onderzoek van NLO.

 

Vorig jaar bleek nog uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal Nederlanders dat een DAB+ radio heeft niet was gestegen. Het aantal mensen dat een radio met digitale ether heeft blijft op zes procent steken. De bekendheid is wel licht gestegen. 29 procent van de Nederlanders weet wat DAB+ is.

 

De meest verkocht DAB+ radio’s zijn draagbare radio’s. Het percentage nieuw verkochte auto’s met standaard een DAB+ autoradio is in de eerste helft van 2017 met 9%-punt toegenomen tot 35% ten opzichte van 2016.

 

Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices. Onze ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.”

 

DAB-radio.jpg

RadioFreak

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-17

Kijk uit! Zwarte panter op komst. Of niet?

Kijk uit! Zwarte panter op komst. Of niet?

 

Het is nog niet officieel. Maar wie 1 plus 1 optelt weet wat de uitkomst is. S-Radio, de grote winnaar van de laatste frequentiecarrousel, is volgens de indieners van SBS-Mediahuis, een werktitel. De beoordelaars mogen dus niet weten welk soort radiostation er op komst is. Dat is op zich al een vreemde zaak. Hoe kan je oordelen over een programma-offerte die niet specifiek is? Maar ook S-Radio moet zich aan de mediawet houden en kan niet zomaar het format wijzigen. Dat element moet men dus toch prijsgeven. We maken een evaluatie.

La-radio-NRJ-epinglee-par-le-CSA-pour-des-blagues-graveleuses-800x445.jpg

Het format bestaat voor zeventig procent uit muziek van de laatste vijf jaar. Dat is voor ‘een echte expert’ een eenvoudig op te lossen raadsel. We kijken even over enkele grenzen. Het merk Nostalgie is eigendom van de NRJ-groep in Frankrijk. Via een tussenweg, die over Wallonië loopt, is de NRJ-groep betrokken bij Nostalgie Vlaanderen. Uiteraard zijn er meer zenders met eenzelfde soort format; o.a. Fun, Slam!, FG en… Topradio. Er is meer; in maart 2017 registreerde de NRJ-groep het domein NRJ.Vlaanderen. Wij schatten de kans dat de zwarte panter alhier ten lande opnieuw opduikt op negentig procent.

Vanaf 1998 was de zender ook al een keertje actief in Vlaanderen maar ging in 2002  failliet. 

Wat betekent ‘diversiteit’?

Waarom doet SBS-Mediahuis zo geheimzinnig over de naam van het project? Is dit omdat men eerder naast een nationale licentie greep? Was het lastig om te verkopen dat een Franse groep straks twee merken in Vlaanderen zal hebben? De N-VA is hier waarschijnlijk toch niet echt blij mee. Moest Topradio verdwijnen om plaats te maken voor NRJ? Beide zijn weliswaar een ander soort zenders, maar richten zich wel tot 12 tot 34-jarigen. Die doelgroep wordt trouwens wel heel erg aardig bediend met MNM, Studio Brussel, Qmusic. En straks ook nog NRJ?

Allemaal projecten met een hitradio format. Het draagt flink bij aan de diversiteit. Euh.. of niet? Dat was toch vooropgesteld in de inmiddels beroemde conceptnota. Misschien had men de dossiers toch beter laten beoordelen door mensen met echte vakkennis. Aanstaande donderdag is er een bevraging over de beruchte radiojury in het Vlaams Parlement. We zijn benieuwd of iemand onze conclusies hardop zal (durven) herhalen…

Was getekend: G. Marconi

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |