09-09-17

Radio1:Kies jouw favoriete Nederlandstalige nummers

Radio1:Kies jouw favoriete Nederlandstalige nummers

 

De zomer is voorbij. Of toch op de radio.

 

Als je overspoeld wordt door paniek en angstaanvallen bij het lezen van dit bericht, hebben ze bij Radio 1 nog een kleine overgangsmaatregel want ze kunnen jouw suggesties nog heel hard gebruiken.

 

Ze zoeken de beste Nederlandstalige nummers uit België of Nederland. Die geef je door op de pagina van De Lage Landenlijst

 

Op 16 september brengen Jan Hautekiet en Jan Douwe Kroeske De Lage Landenlijst van 2017 op Radio1. Maar jij beslist natuurlijk wat in die lijst moet.De Lage Landenlijst verzamelt net als vorig jaar de mooiste Nederlandstalige nummers uit België en Nederland. Welk nummer mag volgens jou niet ontbreken? Laat het hen weten!

 

logo Radio 1 (VRT).jpg

 

Wat is voor jou het allerbeste Nederlandstalige nummer sinds 1945? Kies HIER jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Staat jouw favoriet er niet, dan kan je die onderaan nog toevoegen. Bepaal mee of het Zuiden of het Noorden de strijd der Lage Landen wint, en maak kans op een Lage Landenlijst dubbel-cd.

 

De Lage Landen stem nu.jpg

 

Als uw persoonlijke favoriet niet in de lijst staat kan je er hem onderaan zelf aan toevoegen !

 

Radio1

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 10 september 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 10 september 2017 

 

Morgen-zondag 10 september 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 2e week van september 1964 (53 jaar geleden), van de 2e week van september 1974 (43 jaar terug), van de 2e week van september 1984 (33 jaar geleden), en van de 2e week van september 1994 (23 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 53 jaar geleden waren: You Really Got Me van The Kinks, Draai Dan 79 72 04 van Will Tura, en Liebeskummer Lohnt Sich Nicht van Siw Malmkvist. Verder hoor je voetballegende Jef Jurion over de terugwedstrijd van Anderlecht tegen Bologna voor de Beker Der Landskampioenen, Jan Briers op zoek naar geld voor zijn Festival Van Vlaanderen, waarom Françoise Luc stopte met zwemmen, senator Houben over de Vlaamse Sociale Studiedag in Houthalen, en de organisator van het Jazzfestival in Kortrijk.

 

Rock Your Baby door George McCrae, Mirella van Rob de Nijs, en Teach-In met In The Summernight waren enkele van de straffe platen in de 2e week van september 1974. Verder hoor je een kleuterleidster van een alternatieve kleuterschool, pomphouders die de prijsverlaging van de benzine niet mochten toepassen van de oliebazen, de toeristische dienst van Midden-Limburg was blij dat het Circuit van Zolder kon en mocht blijven, en Antwerpse mensen uit de toeristische sector over Italiaanse toeristen in hun stad.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van september 1984 met een vat uranium dat was komen bovendrijven bij de berging van het gezonken schip Montlouis voor de kust van Oostende, het Greenpeace-schip Sirius kwam een oogje in het zeil houden bij die berging, en Tina Turner over het verschil tussen Rhythm & Blues en Rock ‘n’ Roll. Enkele hits van 36 jaar geleden waren: What’s Love Got To Do With It door Tina Turner, Self Control door Laura Branigan, en Ik Leef Voor Jou door Ann Christy.

 

Daarna terug naar de 2e week van september 1994 met een hilarische Margriet Hermans in het tv-programma Zeg Eens Euh over Fred Flintstone, Jan de Bont, de Nederlandse regisseur, over zijn Hollywoodfilm Speed, Sabine De Vos die een rijvaardigheidstest deed en daarbij zonder handen reed, en Fredje Raketje die brons haalde op de 100 meter schoolslag. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Meet The Flintstones van de BC 52’s, Laisse Rouler Le Bon Temps van Margriet Hermans, en Seven Seconds van Youssou N’Dour & Neneh Cherry.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

You really got me - THE KINKS
My guy - MARY WELLS
A hard day's night - THE BEATLES
Draai dan 79 72 04 - WILL TURA
On the beach - CLIFF RICHARD
Liebeskummer lohnt sich nicht - SIW MALMKVIST
I'm into something good - HERMAN'S HERMITS
La ferme du bonheur - CLAUDE FRANCOIS
Kissing in the back row of the movies - THE DRIFTERS
Rock your baby - GEORGE MCCRAE
I shot the sheriff - ERIC CLAPTON
Mirella - ROB DE NIJS
Honey Honey - ABBA
In the summernight - TEACH IN
Man of action - LES REED ORCHESTRA
Ghostbusters - RAY PARKER JR
Jump (for my love) - THE POINTER SISTERS
Self control - LAURA BRANIGAN
I won't let the sun go down - NIK KERSHAW
Ik leef voor jou - ANN CHRISTY
What's love got to do with it - TINA TURNER
Games people play - INNER CIRCLE
Meet the Flintstones - BC 52's
Laisse rouler le bon temps, Jacqueline - MARGRIET HERMANS
Love is all around - WET WET WET
Declaracion de amor - THE DINKY TOYS & BEA LUNA
Baby, I love your way - BIG MOUNTAIN
7 seconds - YOUSSOU N'DOUR & NENEH CHERRY

 

The%20Beatles%20A%20Hard%20Day's%20Night.jpg

  De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-17

Satelliet:HD pakket uit Dubai op Hotbird (13° Oost)

Satelliet:HD pakket uit Dubai op Hotbird (13° Oost)

 

Het Free To Air HD-zenderaanbod op de Eutelsat Hotbird satelliet (13° Oost) groeit explosief. Vanuit Dubai is een volledige transponder in gebruik genomen met daarop ook interessante sportkanalen.

 

dubai-sport-hd.jpg

 

Satellietontvangst via de Hotbird satelliet op 13° Oost wordt steeds interessanter doordat met name vanuit het Midden-Oosten steeds meer Arabische zenders Free To Air in HD gaan uitzenden. Ook het sportaanbod is daarbij interessant, vooral omdat regelmatig Engelstalig commentaar wordt meegezonden.

 

Vrij recent kwamen al Abu Dhabi Sports 1 en Yas uit uit de Verenigde Arabische Emiraten in een hoge SD-kwaliteit beschikbaar. Dubai TV is vanaf nu zelfs met een heel HD-pakket te zien, waaronder Dubai Sports 3 HD.

 

De ontvangst van zenders op Hotbird is technisch gezien eenvoudig te combineren met het aanbod van zowel Canal Digitaal als TV Vlaanderen. Hiervoor zijn aanpassingen aan de LNB kop op de schotel (eventueel) noodzakelijk.

 

Diverse sportzenders zijn te vinden op 11.747 GHz.(H) en Dubai Media HD op 12.399 GHz.(H) met SYM: 29.700 en FEC: 2/3 (DVB-S2, 8PSK). Canal Digitaal en TV Vlaanderen nemen trouwens de zenders van Eutelsat Hotbird automatisch op in de Fastscan zaplijsten.

 

DubaiSports.jpg

TotaalTV (Jan-Hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Open Studio Dagen op 9 en 10 september in Hilversum

NL:Open Studio Dagen op 9 en 10 september in Hilversum

 

Mediastad Hilversum trekt ook dit jaar weer alle registers open tijdens de tiende editie van de 'Open Studio Dagen' op zaterdag 9 en zondag 10 september. Onder het motto ‘Discover the power of media’ kunnen bezoekers een ontdekkingsreis maken langs een groot aantal media op het MediaPark én in de stad.

 

file_21838.jpg

 

In totaal zijn er 50 spots met activiteiten van AvroTros, Bnn-Vara, Rtl Nederland, Npo ,Nos, Ntr, Eo en Max.

 

De toegang tot de Open Studio Dagen op het Mediapark is wederom gratis.

 

De Open Studio Dagen maken onderdeel uit van Dutch Media Week, een zevendaags evenement van 6 tot en met 13 september.

 

Voor de vierde keer in de geschiedenis wordt ook dit jaar de TV-toren weer opengesteld.

 

Het weekend biedt voor elk wat wils: van het bekende kijkje achter de schermen tot leuke workshops. En wie zichzelf als dé nieuwe presentator ziet of gewoon wil weten hoe het voelt om te presenteren, kan ook terecht bij de Open Studio Dagen. Diverse omroepen bieden de kans om achter een presentatiedesk plaats te nemen. Degenen die liever achter de schermen blijven, kunnen zich onder meer uitleven met het maken van een radiospot.

 

file_368524.jpg

Veel programmamakers, presentatoren en deejays zijn ooit bij een lokale omroep begonnen. Tijdens de Open Studio Dagen laten ook lokale omroepen zien waartoe ze allemaal in staat zijn tijdens een live-marathon-uitzending op tv van vijf uur in Beeld en Geluid. Wie nog meer over de wereld van de media willen ontdekken, kan tijdens de Open Studio Dagen een (gratis) bezoek brengen aan de 'Experience' in Beeld en Geluid.  In hetzelfde gebouw wordt ook live radio gemaakt door bekende deejays.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-09-17

Britse FTA aanbod via satelliet (Astra 2 )uitgebreid

Britse FTA aanbod via satelliet (Astra 2 )uitgebreid

 

Satellietkijkers met ontvangst van de Astra-2 (28,2° Oost) hebben een aantal nieuwe FTA zenders erbij, maar helaas zijn veel Aziatische kanalen juist gaan coderen.

 

ASTRA 2 (28,2) UK ku band spotbeam.jpg

 

Vorige maand zijn Home en Dave, thematische kanalen van UKTV en A&E Networks, free to air (FTA) gaan uitzenden via de Astra 2 satelliet (28,2° Oost) via de UK-spotbeam. Daar voegde zich vanaf 31 augustus ook nog Freesports bij.

 

Deze zenders zijn ongecodeerd en ook in het Freesat aanbod opgenomen. Freesports vindt u op de frequentie 11.426 GHz.(V) met FEC: 5/6 en SYM: 27500.

 

Dave & Home zijn te vinden op de frequentie 12.129(V) met FEC: 2/3 met SYM: 27500.

satellietschoteltje.gif

Wie van Hindi TV houdt komt er bekaaid af sinds de wijzigingen die inhielden dat zenders als Zing, Colors HD, Rishtey en nog veel meer andere Aziatische kanalen zijn gaan coderen. Dit is het gevolg van het feit dat Sky Digital het aparte Asia pakket ophief en met alle zenders afspraken maakte om gecodeerd in het basispakket te gaan uitzenden. Betaalkanalen gingen naar een lager pakket en de rest exclusief naar Sky. Een alternatief vormt nog Zee ONE op de Astra-1 (19,2° Oost), maar daarop wordt wel bijna alles in het Duits nagesynchroniseerd.

 

TotaalTV (Jan-hein Visser)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Videoverslag 'Radioday 2017' in Harlingen van 20 mei j.l.

Videoverslag 'Radioday 2017' in Harlingen van 20 mei j.l.

 

Zaterdag 20 mei j.l.werd het evenement Radioday 2017 in Harlingen gehouden. Het was voor de thuisblijvers zelfs allemaal live te volgen via radio en Internet.

 

waddenzee.jpg

 

De RadioDay 2017 ging door in het Entrepotgebouw aan de Dokkade (Willemshaven) in Harlingen. Liefhebbers van zeezenders kwamen ook dit keer weer ruim aan hun trekken. In het gebouw waren verschillende mogelijkheden om de dag door te brengen.

 

In een apart deel was een ruimte waar interviews werden gehouden, nog nooit eerder vertoonde films werden gedraaid en andere interessante dingen waren te horen of te zien . Ook werden de Radio-Awards uitgereikt, een blijk van waardering voor ‘oude rotten in het vak’ In het gebouw waren ook marktkramen aanwezig waar van alles te koop was.

 

Buiten het gebouw kon een bezoek worden gebracht aan de legendarische zeesleper Holland. Op zich is/was dit schip al de moeite van het bekijken waard, maar het heeft voor de radioliefhebbers nog iets om de vingers bij af te likken want in het ruim van de sleper ligt exact hetzelfde type motor zoals dat ooit de Ross Revenge van Caroline aandreef.

 

Thuisblijvers konden het evenement helemaal volgen via de radio. De uitzendingen kwamen vanaf het radiolichtschip Jenni Baynton dat ook in Harlingen ligt afgemeerd en waar normaal de programma’s van KBC Radio/Radio Seagull te horen zijn. Via de middengolffrequentie 747 kHz waren speciale programma’s te horen. Het thema van alle programma’s was: Radio Mi Amigo.

 

Op de radiodag zelf waren er overdag live programma’s met dj’s van weleer van Mi Amigo zoals Ferry Eden, Wim de Groot, Johan Vermeer, Marc Jacobs en Ad Roberts. De overige uren werden gevuld met programma’s uit het archief.

 

De uitzendingen waren in Friesland te horen via 747 kHz en landelijk via Internet (in middengolf-sound). Ook in Zuid-Holland via Radio Groeistad werden op zaterdag de programma’s vanaf de Radioday 2017 doorgeven via de middengolffrequentie 747 kHz.

 

Maar van het radio evenement werd ook een video gemaakt.Deze kan je hieronder bekijken.

 

 

Radio Day 2017, Saturday May 20th Harlingen The Netherlands. With Stevie Gordon (Caroline, Voice of Peace), Dick de Graaf (Radio Noordzee Internationaal), Paul Rusling (Laser 558), Lion Keezer (Radio Caroline), Sietse Brouwer (Jenni Baynton), Wim de Groot (Radio Mi Amigo), Johan Vermeer (Radio Mi Amigo), Frans van der Beek (Radio Veronica) and Marc Jacobs (Radio Mi Amigo, Radio Caroline) to name a few.
Regrettably there wasn't an audio output available at the venue. Helaas was er geen audio output beschikbaar in de zaal.

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-17

FTA kijken Formule 1 op RTL Duitsland bijna voorbij?

FTA kijken Formule 1 op RTL Duitsland bijna voorbij?

 

Waarschijnlijk kijken meerdere Vlamingen tegenwoordig naar de kwalificatie en races van de Formule 1 via RTL Duitsland. Zeker omdat we een Belg in competitie hebben (Stoffel Vandoorne ).De kans is echter groot dit vanaf volgend seizoen niet meer kan. Formule 1 komt meer en meer achter de betaalmuur terecht.

 

naamloos.png

 

Dit is een voortvloeisel van het beleid van Liberty Media. Dit Amerikaanse bedrijf is de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Het investeerde tientallen miljarden euro’s om de Formule 1 in bezit te krijgen. Om het geld terug te verdienen, is een verandering van de verkoop van uitzendrechten zichtbaar. Deze moeten meer geld opleveren. Te veel geld dus voor zogenaamde open net-zenders die de investering alleen met de verkoop van reclamezendtijd moeten terugverdienen. Betaalzenders willen en kunnen meer geld voor de uitzendrechten betalen maar willen hiervoor meer exclusiviteit terugkrijgen. Ook dat is een reden waardoor wordt verwacht dat de Formule 1 op meer open net-zenders in Europa gaat verdwijnen.

 

RTL Duitsland heeft nog een uitzendrechtenovereenkomst voor de Formule 1 tot het einde van het huidige seizoen. De Duitse zender heeft al eerder laten weten dat het niet bereid is om meer geld aan de Formule 1-rechten te willen uitgeven. Met het nieuwe beleid van Liberty Global komt een einde van de live-uitzendingen van op RTL Duitsland steeds meer in zicht. De Duitse zender is in Vlaanderen nu waarschijnlijk drukker bekeken bij Formule 1 wedstrijden omdat het in het zenderaanbod van o.a.Telenet beschikbaar is in het digitale basispakket. Ook is de zender ongecodeerd en Free To Air via de Astra1-satelliet (19,2° Oost) te ontvangen.Ideaal dus voor de schotelliefhebber. 

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tot hiertoe geeft de VRT een korte samenvatting van de F1.De RTBF zendt de wedstrijd in zijn geheel uit.Ook de Britse TV zender Channel 4 zendt (sommige) wedstrijden( FTA) uit en zelfs in HD.

Of dat dus zal blijven duren?

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet TV & Radio, wat zijn de voordelen ervan?

Satelliet TV & Radio, wat zijn de voordelen ervan?

 

Om via de satelliet naar tv-zenders te kunnen kijken of radiozenders te beluisteren, is er uiteraard een schotelantenne voor nodig. Deze moet natuurlijk goed uitgericht op de satelliet worden. Een best lastige en soms tijdrovende klus.Maar een iet wat handige doe-het-zelver kan deze klus wel aan.Ook een satellietontvanger is nodig natuurlijk al kan deze ook ingebouwd zijn in het TV-toestel zelf.Rustig de handleiding bekijken,'placeren', instellen en klaar is kees. 

 

Draaiende schotelantenne.gif

 

Maar heeft men het werk eenmaal uitgevoerd dan zijn er toch veel voordelen aan verbonden om de signalen in de huiskamer te brengen. Het belangrijkste is wellicht een (nog) grotere keuzevrijheid.

 

Via de satelliet zijn duizenden tv- en radiozenders zonder enige vorm van abonnement te ontvangen.Het gaat hierbij om internationale zenders die in verreweg de meeste gevallen niet bij Vlaamse aanbieders in het zenderaanbod beschikbaar zijn.In Vlaanderen zijn de meest gebruikte satelliet posities de Astra 1 (19,2° Oost),de Astra 2 (28,2° Oost) de Astra 3 (23,5° Oost) én de Hotbird (op 13° Oost).Maar automatisch als je de Astra 2 hebt op 28,2° Oost heb je ook nog de Eurobird op 28,5° Oost.En maak je zeker niet ongerust dat je zoveel schoteltjes moet plaatsen.Voor de opgegeven satelliet posities volstaat één schotelantenne (65 of 80 cm. diameter volstaat ruimschoots met uiteraard juist een paar LNB's).Zelf hebben en gebruiken we een combi set van 48 cm.Meestal volstaat deze al.

 

Voor menig Vlaming wordt satellietontvangst dan ook nogal dikwijls gecombineerd met het zenderaanbod van aanbieders (providers) die via vaste netwerken tv-diensten verkopen zoals bv.Proximus TV en Telenet.

 

Het ongecodeerde aanbod is natuurlijk ook beschikbaar voor huishoudens die via de satelliet met een abonnement van TV Vlaanderen naar de Vlaamse (en andere) zenders kijken.

 

tv-vlaanderen.gif

Satelliet biedt nog meer voordelen. Heeft men een Ultra HD-televisie dan vindt men het grootste Ultra HD-zenderaanbod op de satelliet. Ook hierbij zijn veel 4K UHD-zenders ongecodeerd te ontvangen. Van de duizenden ongecodeerde tv-kanalen die in Europa via de satelliet zijn te ontvangen, zijn er meer dan honderd in HD zichtbaar.

 

En duur hoeft satellietontvangst niet te zijn. Een satellietontvangstinstallatie voor ongecodeerde zenders is, inclusief HD-satellietontvanger, al voor minder dan een eenmalige investering van minder dan honderdvijftig euro verkrijgbaar. Vlaanderen kent tientallen satellietspeciaalzaken waar men zowel fysiek in winkels als online informatie over satellietontvangst kan krijgen en de benodigde apparatuur kan kopen.En ik haalde het al eventjes aan.Bij de aanschaf van een nieuwe TV doet u er goed aan een toestel aan te schaffen met ingebouwde sat.tuner.Kost misschien wel een ietsje duurder in de aankoop van de TV maar het zal zeker goedkoper zijn dan een apart toestelletje aan te schaffen.

 

i8389.jpg

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Maar hoe was het vroeger allemaal met die TV ontvangst?

 

De eerste tv-avond in Vlaanderen ging op 31 oktober 1953 de ether in onder de toenmalig benaming NIR.  Enkele jaren later ontstond er op de daken van de huizen een heel woud van televisieantennes. In 1960 werd de naam van de nationale omroep veranderd naar BRT.  De televisiesignalen die men toen gratis kon ontvangen waren de BRT en de RTB in Vlaanderen.In grensgebieden met Nederland (maar de signalen kwamen tot vrij ver in Vlaanderen) ook Nederland en in grote delen van Vlaanderen kon men ook nog de Franse RTF ontvangen.Wie in een grensgebied met Duitsland woonde had het geluk van de ARD te kunnen bekijken.

 

Maar meestal waren de zenders die we konden bekijken in midden Vlaanderen de BRT,de RTB én de RTF.

Uiteraard werd in de loop der tijden het TV aanbod uitgebreid met extra kanalen.Zeker ook wanneer de VHF band werd aangevuld met de UHF band.

 

tv-antennes.jpg

 

In het zuiden van het land (in Wallonië dus) en meer bepaald in rivierdalen had men heel slechte of was er zelfs geen ontvangst mogelijk. De oplossing die men had was een coaxiaal netwerk aan te leggen alleen voor radio en televisie, in de volksmond "de kabel" of "kabeltelevisie" genoemd.

 

Het eerste netwerk werd in Sint-Servaas (Namen) aangelegd door Coditel. Al heel snel volgden Luik, Verviers en Wezet.  Brussel was aan de beurt in 1964. In de jaren '70 waren er reeds meer dan 1 miljoen aansluitingen. De antennes verdwenen uit het straatbeeld en werden in bepaalde steden zelfs verboden.Via de kabel werden al vlug een groter aantal tv-zenders van andere landen aangeboden met uitstekende beelden.De 'sneeuw' verdween letterlijk van het TV scherm.Meteen werden ook zuivere FM (radio) signalen mee uitgezonden.

 

Sinds eind der jaren negentig wordt via de kabel ook digitale televisie aangeboden. Hiervoor had men een "kastje" of settopbox nodig.  Ook de ontwikkeling van de TV stond niet stil en die werd digitaal.  Een digitaal televisietoestel heeft in feite ook een ingebouwde tuner welke geschikt is voor digitale televisie via kabel, afgekort DVB-C.Digitale televisie wordt naast de kabel (DVB-C) ook aangeboden via terrestrieel (DVB-T), satelliet (DVB-S) en xDSL of glasvezel.

 

ANTENNE ROND 1970.jpg

Sat Digitaal.be

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-09-17

Zweden:Veiling commerciële FM-frequenties

Zweden:Veiling commerciële FM-frequenties

 

De Zweedse pers- en mediaregulator MPRT is gestart met de veilingprocedure van alle commerciële FM-frequenties. Landelijke stations hebben tot eind september de tijd om een plan en financieel bod in te dienen, de regionale en lokale stations hebben tot half november de tijd.

 

Op 31 augustus j.l.liepen alle commerciële FM-vergunningen af. Besloten is om het radiolandschap voor commerciële radio geheel opnieuw in te richten.

 

Momenteel kent Zweden officieel alleen lokale commerciële radio. Maar door versoepeling van de regels zijn veel FM-kavels aan elkaar geregen en grote semilandelijke netwerken als Mix Megapol, Rix FM, NRJ en Rockklassiker ontstaan.

 

file_43568.jpg

 

Doordat een groot deel van de FM-band op de schop gaat zijn er 170 nieuwe FM-frequenties gevonden. Daarnaast worden 180 bestaande frequenties geoptimaliseerd. Hierdoor is er ruimte voor drie landelijke FM-pakketten. Twee hiervan hebben een dekking van 83%, de derde 81%. De drie FM-kavels komen grotendeels overeen met die van de grootste drie commerciële netwerken: Mix Megapol, Rix FM en NRJ.

 

Daarnaast krijgt elke provincie een regionaal netwerk, waarvan de dekking uiteenloopt van 12 tot 71%. In Skåne, in het zuiden van Zweden, heeft dit regionale netwerk de minste dekking vanwege de nabijheid van buurland Denemarken. In de grote steden blijven er frequenties beschikbaar voor lokale commerciële stations. In bijvoorbeeld Stockholm blijft dit aantal ongewijzigd op zes. In totaal is er ruimte voor 35 regionale en lokale radiostations verdeeld over 21 uitzendgebieden.

 


Net als nu zullen de FM-frequenties geveild worden. De nieuwe vergunningen zijn acht jaar geldig en winnaars dienen het complete veilingbedrag ineen keer bij het ingaan van de nieuwe licentie te betalen. Hierdoor kunnen alleen radiostations met voldoende kapitaal meedoen.

 

Om de opbrengsten te maximaliseren voor de staat wordt er een gesloten veiling gehouden. Dit houdt in dat radiostations maar één keer een bod mogen doen en niet kunnen zien wat de concurrent biedt. Deze methode werd in 2003 ook in Nederland toegepast, waardoor veel stations een te hoog bod deden om zeker van een frequentie te zijn.

 

Het maakt gelijk duidelijk waarom de Zweedse overheid vast blijft houden aan FM en niet (meer) inzet op DAB+. De veiling van de FM-frequenties levert veel meer geld op, omdat er minder beschikbaar zijn. Via DAB+ zou er namelijk ruimte zijn voor 21 landelijke radiostations.  Ondanks het besluit van de overheid zijn er in Zweden nog altijd verschillende DAB+netten in de lucht met zowel publieke als commerciële radiozenders.

 

file_51303.jpg

 

In het komende najaar wordt duidelijk welke drie stations er landelijk mogen gaan uitzenden in Zweden. Welke lokale en regionale stations een plekje in de ether krijgen wordt eind van het jaar bekend.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minder luisteren naar de radio door jongeren?

Minder luisteren naar de radio door jongeren?

 

Jongeren luisteren minder en minder rechtstreeks naar de radio. Slechts 47 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar luistert nog live naar de radio en 39,5 procent gebruikt daarvoor streaming. Dat blijkt uit de studie Radio Observer van reclameregie IP België bij 2.438 mensen.

Volgens de studie luistert de Belg dagelijks gemiddeld 4 uur en 22 minuten naar de radio. “Radio neemt nog altijd een belangrijke plaats in in het mediagebruik van de Belgen”, zegt IP België. Terwijl jongeren steeds minder rechtstreeks luisteren, luistert 81 procent van de totale Belgische bevolking wel nog live naar de radio, via diverse vormen (FM, TV, internet of app). Streaming maakt slechts 12,1 pct uit van de totale radioconsumptie.

 

 

“Via FM naar de radio luisteren vormt de hoofdbrok op elke plek waar er geluisterd wordt, en dat geldt zeker voor de auto. Daar geniet deze manier van luisteren nog altijd duidelijk de voorkeur”, zegt Steven Van den Audenaerde van IP België.

 

Vlamingen luisteren per dag 30 minuten langer dan Franstalige Belgen. De grootste verschillen situeren zich volgens de studie vooral tussen de leeftijdsgroepen. “Wie jonger is dan 25 luistert meer naar muziek dan wie ouder is. Dat is altijd zo geweest. Het feit dat muziek dankzij de digitalisering toegankelijker is geworden, heeft beslist ook bijgedragen aan een stijging van de luisterduur bij jongeren. De 18-24-jarigen besteedt meer dan de helft van zijn audioconsumptie aan muziek. Naarmate de Belg ouder wordt, gaat hij meer belang hechten aan nieuws en serviceberichten, zoals het weerbericht en verkeersinformatie”, aldus Van den Audenaerde.

 

Muziek neemt een belangrijke plaats in op de radio. “Dat geldt zeker in het noorden van het land, waar 66 pct van de zendtijd (tussen 6 en 19 uur) aan muziek wordt besteed. Het zuiden doet het niet veel slechter met 56 pct muziek”, besluit IP België.

 

Het Nieuwsblad 11/5/2017

 

Lees ook op deze blog: NL:Live radio luisteren blijft zeer populair (9/10/2015)

 

luisteren naar radio-2.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |