13-07-17

Viceland:Wekelijks met ‘Viceland x Cinéart Indie Film Night’

Viceland:Wekelijks met ‘Viceland x Cinéart Indie Film Night’

 

Sedert vorige vrijdag 7 juli, is er een wekelijkse ‘Viceland x Cinéart Indie Film Night’ te zien in Nederland en Vlaanderen via Viceland Nederland en Viceland Vlaanderen.

 

viceland.2.jpg

Deze filmavond, lopend tot en met eind december, zal kijkers van de televisiezender onafhankelijk geproduceerde films bieden als kwalitatief alternatief op het huidige prime time TV-aanbod. Hierbij is de televisiezender een samenwerking aangegaan met Cinéart Benelux.

 

In lijn met VICELAND’s focus op het vertellen van verhalen vanuit andere perspectieven, staan de verhalen en de alternatieve invalshoeken centraal tijdens deze filmavond. Daarnaast lopen de genres van de filmavonden uiteen, van horror tot drama en comedy, om een afwisselend schema te presenteren aan de kijkers, aldus de zender in een persbericht.

 

Marc Smit, Co-CEO Cinéart Benelux: “We zijn verheugd om samen met Viceland een wekelijks filmslot te creëren voor bijzondere en unieke films. We denken dat onze brands elkaar zeer goed aanvullen om samen dit doel te bereiken”. De televisiezender Viceland is op 1 maart van start gegaan en richt zich op millennials.

 

Vorige week vrijdag was er om 21.00 uur de film ‘13 Assassins’ van regisseur Miike Takashi. In deze Japanse actiefilm komt een groep samoerai in het feodale tijdperk bij elkaar om een meedogenloze leider te verslaan.

 

Tevens zijn deze maand de met prijzen bekroonde ‘Kill List’ van regisseur Ben Wheatley, ‘In Jouw Naam’ van Marco van Geffen en ‘Maps to the Stars’ van David Cronenberg te zien.

 

In Vlaanderen is de televisiezender te zien via aanbieders Proximus en Telenet.

 

filmprojectorgif.gif

Mediamagazine.nl

 

Lees ook: Viceland TV zender van start gegaan bij (o.a.) Telenet (1/3/2017)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwitserland: Herstructurering radiolandschap vanaf 2020

Zwitserland: Herstructurering radiolandschap vanaf 2020

 

In Zwitserland gaat de huidige structurering voor lokale commerciële stations vanaf 2020 op de schop. De verzorgingsgebieden van radiostations in en om de grote steden verdwijnen uit de vergunningen. Daarnaast wordt DAB+ als primaire etherdistributie aangemerkt in plaats van FM.

 

file_16292.jpg

 

Momenteel kent Zwitserland tientallen lokale commerciële radiostations. In hun vergunning staat exact vermeld wat hun verzorgingsgebied is met daarbij de verplichting om het aangeboden programma specifiek te richten op dit gebied.

 

Zo moet Radio 24 uit Zürich haar programma specifiek op deze regio richten, terwijl FM1 haar programma specifiek op de regio “Ostschweiz” moet richten. Deze regels stammen nog uit de tijd dat radioluisteren vooral via FM plaatsvond. Daarnaast heerste er schaarste op FM.

 

Inmiddels vindt meer dan de helft van het radioluisteren (54%) via digitale platformen plaats. De meeste lokale commerciële radiostations (55 van de 57) zenden inmiddels via DAB+ uit. In vele gevallen is het gebied waarin de stations via DAB+ te ontvangen is vele malen groter dan het gebied waarin ze op FM te ontvangen zijn. Zo is Radio 24 zelfs in heel Duits-Zwitserland digitaal via de ether te ontvangen.

 

De Zwitserse overheid wil daarom de vergunningen voor radiostations gaan moderniseren. Daarom verdwijnt vanaf 2020 het verzorgingsgebied uit de vergunningen. Hierdoor krijgen radiostations meer vrijheid in wat ze kunnen uitzenden. Ook wordt DAB+ in de nieuwe vergunningen als primaire etherdistributie vastgelegd in plaats van FM. Dit moet ervoor zorgen dat de radiostations ook in de toekomst gegarandeerd zijn van capaciteit op de verschillende DAB+ multiplexen.

 

Het is de bedoeling dat de analoge FM tussen 2020 en 2034 afgebouwd gaat worden in Zwitserland. Na 2024 zal radio uitsluitend nog digitaal te beluisteren zijn in Zwitserland.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-07-17

Radio2:"Een ster" op nummer 1 in de Vlaamse 100 !

Radio2:"Een ster" op nummer 1 in de Vlaamse 100 !

 

Stan Van Samsang staat met "Een ster" op nummer 1 in de Vlaamse 100 van Radio 2. Op nummer 2 prijkt Raymond van het Groenewoud met "Twee meisjes" en op nummer 3 volgt "Mia" van Gorki. Dat heeft de persdienst van de VRT bekendgemaakt.

 

stanvlaamse100.jpg

 

Op onze Vlaamse feestdag gisteren is Radio 2 in de 'Vlaamse 100' naar het beste nummer uit de Vlaamse muziekgeschiedenis op zoek gegaan. Luisteraars konden hiervoor de voorbije weken op hun favoriete nummers stemmen.

 

Winnaar is "Een ster" van Stan Van Samang, net zoals vorig jaar. Will Tura is de best scorende artiest. Hij staat met liefst 5 nummers in de lijst. Clouseau volgt met 4 nummers.

 

Christel Van Dyck en Showbizz Bart presenteerden De Vlaamse 100 van 13 tot 20 uur live vanop de Grote Markt in Brussel. De volledige Vlaamse 100 kan u nalezen op de website van Radio 2. Hieronder geven we alvast de top 10 mee:

 

Radio 2 banner.jpg

 

De Top 10 van de Vlaamse 100

 

  1. "Een ster" - Stan Van Samang
  2. "Twee meisjes" - Raymond Van Het Groenewoud
  3. "Mia" - Gorky

  4. "Eenzaam zonder jou" - Will Tura
  5. "Tim" - Wim De Craene
  6. "Ik hou van jou" - Dana Winner
  7. "Afscheid van een vriend" - Clouseau
  8. "Ik hou van u" - Noordkaap
  9. "De Marie Louise" - Bart Kaëll
10. "The way to your heart" - Soulsister

 

De Redactie

Luisteren naar radio retro.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wallonië:FM-vergunningen commerciële radio verlengd

Wallonië:FM-vergunningen commerciële radio verlengd

 

De FM-vergunningen van commerciële radiostations in Wallonië zijn voor onbepaalde tijd verlengd. Reden voor deze verlenging is het ontbreken van een nieuw frequentieplan voor het Franstalige gedeelte van België. Oorspronkelijk zouden de vergunningen op 20 juli a.s.aflopen.

 

file_28991.jpg

 

Door de verlenging kunnen grote zenders als Bel RTL, Contact, NRJ, Nostalgie, Fun Radio en DH Radio, alsmede een groot aantal regionale en lokale stations voorlopig blijven uitzenden. De huidige vergunningen werden in 2008 uitgereikt.

 

Voor hoe lang de vergunningen verlengd zijn, is niet bekend. In de vergunning staat nu dat ze geldig zijn tot een dag voor de toekenning van nieuwe vergunningen. Een ruim begrip dus.

Zo moet er nog een besluit worden genomen over hoeveel FM-vergunningen één mediaconcern mag bezitten en hoe samenwerkingen met andere stations vormgegeven mogen worden. Aanleiding hiervoor was de terugkeer van de pop-rockzender Mint op FM door samenwerking met diverse regionale stations. Mint is eigendom van RTL, dat met Bel RTL en Contact al aanwezig is op FM.

 

En dan is er nog DAB+


Ook moet er nog een besluit worden genomen over een eventuele koppeling met DAB+ en hoe resterende capaciteit verdeeld kan worden.

 

Op dit ogenblik kunnen commerciële radiostations in Wallonië nog niet uitzenden via DAB+. Er is slechts één DAB+ net in de lucht en deze is in handen van de publieke omroep RTBF. Hierop mogen, met uitzondering van korte testperiodes, geen commerciële radiostations op uitzenden.

 

De wil bij commerciële radiostations om te gaan uitzenden via DAB+ is er overigens wel. Zo zijn er al vergevorderde plannen gereed en is ook de financiering al geregeld. Het wachten is op het stuk regelgeving hiervoor.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

file_30648.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-07-17

Over Canvas in het najaar...

Over Canvas in het najaar...

 

Canvas bouwt het komende najaar verder aan zijn identiteit. De zender vertrouwt op vaste afspraken als "Terzake", "De afspraak" en "De ideale wereld". De blikvanger van het najaar wordt "Allah in Europa", het nieuwe programma van Jan Leyers over de evolutie van de islam in Europa.

 

canvas logo nieuw 2015.jpg

 

Canvas wil een onderscheidend aanbod brengen, voor mensen op zoek naar duiding, diepgang en nieuwe perspectieven. "Die missie verandert niet. Hoe we dat aanpakken, blijkt elke dag een uitdaging", zegt netmanager Reinhilde Weyns tijdens de voorstelling van het najaar van de VRT-zender.

 

"Terzake" en "De afspraak" blijven de vaste afspraken in de vooravond. Ook "De ideale wereld" keert terug, maar Weyns weet nog niet hoeveel afleveringen per week geprogrammeerd worden. De zender lanceert komend najaar ook een reeks nieuwe programma's, waaronder "Thomas speelt het hard", "Hopen op de goden", "Strafpleiters" en "Gek en geniaal".

 

De blikvanger van het najaar moet "Allah in Europa" worden. Tien jaar na "De weg naar Mekka" trekt Jan Leyers door Europa. Zijn uitgangspunt: hoe is het gesteld met de islam in Europa? "Het zal geen simpele reeks worden en misschien discussie veroorzaken. We verwachten er veel van", aldus Weyns.

 

In de zomer wil Canvas letterlijk tussen zijn kijkers staan. Tijdens het nieuwe evenement Cinema Canvas vertoont de zender gedurende acht weken zeven films die voorgesteld worden door bekende filmliefhebbers of filmexperts. Michaël Pas en Xander De Rycke leiden deze avonden in goede banen.

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Belgen verzamelden nooit zoveel elektro !

De Belgen verzamelden nooit zoveel elektro als in 2016!

 

In 2016 verzamelde de Belgische bevolking via het Recupel-netwerk in totaal bijna 115.000 ton oud elektro. Nooit eerder werd zoveel elektro ingezameld, maar toch moet en kan het in België nog beter, zo klinkt het bij Recupel.

 

logo_recupel.jpg

 

10,2 kilogram per inwoner. Zoveel oud elektro hebben Belgen ingezameld via het Recupel netwerk in 2016. In totaal zijn dat meer dan 32 miljoen toestellen waar een snoer aan vasthangt of die op batterijen werken.

 

"Die stijging is volgens ons onder meer te danken aan het succes van onze RecyclePunten", zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel. "Deze helpen zeker en vast om van de inzameling van oud elektro een gewoonte te maken bij de consument".

 

De inzameling van lampen en klein elektro steeg het sterkst, respectievelijk met 21,4 procent en 20,1 procent. "Daar zijn we zeer tevreden over", zegt Sabbe. "Ze tonen aan dat onze RecyclePunten niet enkel het inzamelcomfort bij de consument verhogen, maar ook de juiste gewoontes beginnen aan te leren: elektro-afval gooi je niet zomaar weg, je brengt het binnen."

 

Sabbe benadrukt ook dat 85 à 90 procent van ieder ingezameld toestel door bijna uitsluitend Belgische recyclers terug werd omgezet tot nieuwe basisgrondstof. In 2017 wordt verder ingezet op meer RecyclePunten.

 

Ondanks de goede resultaten moet België tegen 2019 een tandje bijsteken. Dan moeten alle lidstaten van de Europese Unie 65 procent van hun elektro-afval inzamelen voor hergebruik of recyclage.

 

Op dit moment is dat in ons land 40 procent. "Om die doelstelling te behalen wordt samenwerking cruciaal", klinkt het. "Alle maatschappelijke actoren hebben alvast iets gemeenschappelijk: ze hebben allemaal baat bij meer inzameling. In België hebben we de beste recyclers ter wereld, een inzamelketen die werkt, een bevolking die het al gewoon is afval te sorteren, en overheden die van circulaire economie een prioriteit maken. Alle puzzelstukken zijn er, het is tijd om ze samen te brengen om van België 's werelds beste Urban Mine te maken", aldus nog Sabbe. Urban Mining is de trend waarbij grondstoffen uit (het elektro-afval van) de stad worden gewonnen.

 

csm.jpg

 

Een van de belangrijke uitdagingen daar is bijvoorbeeld de registratie en recyclage van bedrijfsmatig elektro-afval, aangezien het overgrote deel van de geregistreerde inzameling huishoudelijk elektro-afval betreft. "Om dit tot hetzelfde niveau te brengen als de inzameling van huishoudelijke toestellen zal onder meer sensibilisering van en samenwerking met verschillende sectoren noodzakelijk zijn", luidt het.

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-07-17

Satelliet:Italiaanse Rai reorganiseert radio themazenders

Satelliet:Italiaanse Rai reorganiseert radio themazenders

 

Sedert maandag 12 juni hernoemde en reorganiseerde de Italiaanse publieke omroep Rai haar themaradiozenders.

 

Dat kan van belang zijn als u op reis gaat naar Italië of via satelliet luistert naar de RAI radiozenders !

 

rai-logo.jpg

 

De huidige opzet is nog geen twee jaar oud en werd in augustus/september 2015 gestart. Inmiddels is Rai ook begonnen met het uitzenden van haar gehele radio-aanbod via DVB-T in Italië en via satelliet op de Hotbird (13° Oost) naast internet en DAB+.

 

Rai Radio 4 Light (met haar voorgangers bestaand sinds 1958) zal alleen nog non stop Italiaanse muziek uitzenden en neemt daarmee afscheid van de gevarieerde mix waaronder ook jazz die het de afgelopen decennia bracht.

 

Rai Radio 5 Classica (met haar voorgangers bestaand sinds 1959) zal een kleine naamswijziging ondergaan en voortaan Rai Radio Classica heten en naast klassieke muziek, ook operamuziek uitzenden. Overigens kan de nieuwe naam verwarring opleveren aangezien ook de commerciële zender Radio Classica bestaat sinds 2001.

 

De opera-radiozender Radio 8 Opera is onlangs al gestopt. Dit kanaal wordt nu ingezet voor de nieuwe radiozender Rai Radio Kids, een speciaal kinderradiokanaal voor kinderen van 2 tot 10 jaar die vanuit Turijn zal worden geproduceerd en kindermuziek, amusement en educatie voor kinderen zal uitzenden.

 

Rai Radio 7 Live, de zender met vooral (live) concertregistraties zal voortaan door het leven gaan als Rai Radio Live, de archiefzender Rai Radio 6 Teca verkrijgt de naam Rai Radio Techete’.

 

De hoofdzenders van Rai, Rai Radio 1, Rai Radio 2 en Rai Radio 3 blijven wel hun nummeraanduiding behouden en ook de servicezenders Rai IsoRadio (verkeersinformatie) en Rai GR Parlamento (parlementaire radiozender) behouden hun namen.

 

Mediamagazine.nl

Luisteren naar radio met plezier.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Einde ongecodeerde (commerciële) satellietverspreiding Duitse TV-zenders in zicht

Einde ongecodeerde (commerciële) satellietverspreiding Duitse TV-zenders in zicht

 

Het ongecodeerde aanbod van Duitse zenders (via de Astra 1 op 19,2° Oost) is voor veel Vlamingen en Nederlanders een belangrijke reden om via de satelliet naar tv te kijken. In steeds meer gevallen wordt ongecodeerde satellietontvangst in de huiskamer aan een vast tv-abonnement toegevoegd als extraatje met een Free To Air ontvanger. De zenders van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF blijven in ieder geval wel ongecodeerd via de satelliet beschikbaar.Het gaat dus over de commerciëlen.

 

Technisat Das Original.jpg

 

De grote en meest bekeken commerciële Duitse zenders overwegen in de toekomst de SD-verspreiding via de Astra1-satelliet (op 19,2° Oost) te stoppen. Dit wordt door diverse Duitse media gemeld. De publieke omroepen ARD en ZDF maakten deze stap al enkele jaren geleden. De HD-zenders van de belangrijkste Duitse commerciële zenders zijn wel via de Astra1-satelliet te ontvangen maar worden gecodeerd uitgezonden. Om naar de zenders te kijken, is dus een HD+ abonnement nodig dat op dit moment jaarlijks rond de zeventig euro kost. De commerciële zenders willen de SD-verspreiding mogelijk binnen twee jaar al uitschakelen.

 

7043.jpg

 

De stap van de commerciële zenders is niet verwonderlijk. De zenders hebben te maken met een terugloop van reclame-inkomsten en het aantal lineaire kijkers. Dit wordt veroorzaakt door een veranderende mediaconsumptie waarbij meer online wordt gekeken. De eerste aanzet tot  betaaltelevisie werd eerder dit jaar al genomen. De Duitse commerciële zenders zijn in de ether via de nieuwe DVB-T2 uitzendnorm alleen met een betaalabonnement op Freenet te bekijken. Freenet is vergelijkbaar met HD+ en hanteert vrijwel een gelijke prijsstelling.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-07-17

Oostenrijk:Twee partijen voor de exploitatie van de DAB+netten

Oostenrijk:Twee partijen voor de exploitatie van de DAB+netten

 

Er hebben zich twee partijen gemeld voor de exploitatie van DAB+netten in Oostenrijk. Zenderexploitant ORS wil een landelijke net met vooralsnog 11 radiostations gaan uitrollen, terwijl Radio Technical Center een regionaal netwerk in de regio Wenen wil exploiteren.

 

file_39745.jpg

Kandidaten hadden tot 12 juni de tijd om hun plannen in te dienen bij KommAustria.

 

En dat werd nog even spannend, omdat er recent nog flinke ruzie uitbrak tussen de radiostations en de AKM, dat de muziekvergoedingen voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen regelt.

 

De AKM wil radiostations die via DAB+ gaan uitzenden gelijk aanslaan voor het aantal inwoners dat DAB+ kan ontvangen in plaats van het aantal dat daadwerkelijk luistert. Zo moet een radiostation dat landelijk via DAB+ wil uitgezonden gelijk al 440.000 euro per jaar ophoesten. De radiostations spreken van woekerprijzen. Zeker als dit vergeleken wordt met de vergoedingen die aan de LSG, die artiesten en producenten vertegenwoordigd, betaald moet worden. Voor de 11 zenders die landelijk willen uitzenden bedragen deze kosten op 66.000 euro per jaar.

 


Ondanks het geschil kreeg mediaregulator KommAustria toch twee aanvragen binnen. Allereerst wil Zenderexploitant ORS een landelijk DAB+net gaan uitrollen en belooft in elk geval 11 radiostations. Welke stations dit zijn is nog niet bekendgemaakt. Daarnaast wil Radio Technical Center een regionaal DAB+net in Wenen gaan exploiteren.

Op dit moment is het regionale DAB+net in Wenen al bij wijze van test in de lucht. Hierop zenden momenteel 15 radiostations uit. Naast radiostations die op FM uitzenden, zijn er via DAB+ ook diverse stations te ontvangen die niet analoog uitzenden.

 

De aanmelding van ORS mag enigszins opmerkelijk genoemd worden. ORS is een dochteronderneming van de publieke omroep ORF. De ORF boycot vooralsnog DAB+, zolang het geen toestemming krijgt om extra zenders te starten.

 

Matthias Gerwinat, baas van Digitalradio Oesterreich, spreekt van een belangrijke stap. „We zijn blij dat twee exploitanten zich bij de mediaregulator gemeld hebben om de netwerken te gaan bouwen. Daarmee is een stap gezet naar een innovatieve toekomst voor radio in Oostenrijk.“

 

KommAustria gaat de plannen nu beoordelen. Verwacht wordt dat eind 2017 de vergunningen verleend gaan worden. De uitzendingen kunnen dan volgend jaar van start gaan.

 

Radio NL (Martin Slijper)

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Twee nieuwe Discovery-zenders zijn 'exclusief' via satelliet te bekijken

Twee nieuwe Discovery-zenders zijn 'exclusief' via satelliet te bekijken

 

De nieuwe tv-zenders Quest en Quest Red van Discovery Networks zijn sedert woensdag 28 juni j.l. exclusief voor satellietkijkers beschikbaar. De zenders zenden via de Astra2-satelliet (28,2° Oost) uit.

 

Quest.jpg

 

Het gaat om de Britse versies van Quest en Quest Red. Deze worden sedert 28 juni.j.l. als onderdeel van het Freesat-zenderaanbod ongecodeerd (Free To Air) op de Astra2-satelliet op 28,2° Oost uitgezonden.

 

Vanwege de ongecodeerde satellietverspreiding is geen abonnement bij een tv-aanbieder (provider) nodig om naar beide zenders te kijken. Op de Astra2-satelliet worden trouwens ook alle landelijke tv-kanalen van de Britse publieke omroep BBC en de commerciële zenders als ITV en Channel 4, waarvan de meeste in HD-kwaliteit, ongecodeerd uitgezonden.

 

Op Quest en Quest Red zijn onder meer informatieve- en real life-programma’s als Airplane Repo, Food Factory en Special Forces Secrets te zien.

 

Quest en Quest Red zijn ongecodeerd op de Astra2-satelliet (28,2° Oost) via de uitzendfrequentie 11.426 GHz.(V) met SYM: 27500 en FEC:5/6 te ontvangen (in SD).

Quest +1 is ook ongecodeerd te bekijken via de Astra 2 (28,2° Oost) via de uitzendfrequentie 11.582 GHz.(H) met SYM: 27500 en FEC: 5/6 te vinden

Quest Red +1 op 11.876 GHz.(H) met SYM: 27500 en FEC:2/3.

 

Quest-Red.jpg

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |