19-01-18

Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?

Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?

Taal-analfabetisme rukt op

 

Vandaag is Herman Boel gastauteur bij RadioVisie. Herman is master in de toegepaste taalkunde. Hij hielp de nieuwsredactie van VTM efficiënt werken. Gaf zes boeken uit bij uitgeverij Lannoo, waarvan één in het Chinees vertaald werd. In de radiohobby, met name het luisteren naar midden- en kortegolf, zorgt hij als secretaris en webmaster ervoor dat de leden van de Medium Wave Circle van een magazine en website kunnen genieten. Sinds april 2011 is hij freelance vertaler in combinatie met extra diensten.

 

Herman-Boel-800x445.jpg

 

Hebt u al eens naar een Franstalig radiostation geluisterd? Hoeveel Nederlandstalige nummers hebt u toen gehoord? Inderdaad, er wordt nooit een Nederlandstalig nummer gedraaid. En die ‘nooit’ mag je dan nog letterlijk nemen ook. Vreemd, toch? Dus vroeg ik onlangs aan diverse zenders waarom dat zo was. Ik stuurde op 20 februari de volgende vraag (weliswaar in het Frans) naar La Première, Vivacité, Classic21, Pure FM, Radio Contact, Nostalgie la Légende, Bel RTL en NRJ:

Geachte,

Ik vraag me af waarom <station> nooit Nederlandstalige muziek draait. Aangezien het Nederlands de meest gesproken taal is van ons land, lijkt het me logisch dat die taal een plaats heeft op elke radiozender van ons land, niet? Kunt u me zeggen waarom uw station muziek in het Frans, Engels, Italiaans enz. draait maar nooit Nederlandstalige muziek?

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Herman Boel

Van alle aangeschreven stations was er maar één dat me een antwoord stuurde. Ik had een aangenaam e-mailgesprek met Jean-François Pottier, Head of Music van Radio Nostalgie. Hij erkent het probleem en meldt dat ze er bij Nostalgie wel gevoelig voor zijn. Maar dan verwijst hij naar het Franstalige publiek dat nu eenmaal niet erg veel interesse heeft in Nederlandstalige muziek. Reden: Nederlandstalige artiesten breken niet door in de Federatie Brussel-Wallonië (sic) zodat het publiek hen niet kent. Vlaamse artiesten die in het Engels zingen, komen dan weer wel vaak aan bod.

Maar dat antwoord roept twee andere vragen op. ‘Vanwaar haalt hij het dat zijn publiek niet geïnteresseerd is in Nederlandstalige muziek?’ ‘Zijn daar enquêtes rond gehouden? Bestaan er statistieken daaromtrent?’ Voorts redeneert hij uiteraard omgekeerd. Hoe kan een Nederlandstalige artiest doorbreken in Brussel of Wallonië en dus bij het publiek bekend raken als de radiozenders geen airplay geven? Het is al te gemakkelijk om de schuld bij de luisteraar te steken die zogezegd geen zin heeft in Nederlandstalige muziek. Onbekend maakt immers onbemind.

De heer Pottier gaf toe dat er geen objectief onderzoek is gevoerd naar de mogelijke interesse voor Nederlandstalige muziek. Nostalgie heeft intern enkele studies uitgevoerd waar al eens een Nederlandstalig nummer in zat, maar de resultaten waren niet hoopvol. Bovendien is het evenmin de taak van Nostalgie om artiesten op te starten. Naast het feit dat de platenlabels kiezen waar hun artiesten worden gedraaid, verwijst hij in de eerste plaats naar de… politiek. De taalgrens is ook een cultuurgrens die steeds ondoordringbaarder wordt ondanks de te zeldzame initiatieven om die te doorbreken.

Wat Nostalgie wel doet, is muziek uit het noorden en het zuiden van het land verenigen in het programma ‘Made in Belgium’ dat van maandag tot en met donderdag om 18:30 uur te horen is. Maar de muziek uit het noorden van het land is dan wel uitsluitend Engelstalig. Jammer. Geen antwoord dus van de andere stations, en dus ook niet van de openbare omroep RTBF.

Ik moet toegeven dat ik het niet begrijp. Waarom is het zo moeilijk om een beetje interesse te tonen in de taal van de landgenoten? Hoe kunnen we landgenoten en hun ideeën en meningen begrijpen als we niet eens hun taal (willen) begrijpen? De kennis van de andere landstaal gaat er trouwens ernstig op achteruit. Recent werd nog bekendgemaakt dat slechts 11 procent van de Franstalige werkzoekenden kennis heeft van het Nederlands. Elf procent.

Ook in Vlaanderen was de kennis van het Frans bij de Vlaamse studenten nooit zo slecht en gaat ze jaar na jaar achteruit. Wanneer ik naar mijn collega-vertalers in het Franstalige landsgedeelte kijk, zijn er die prima Nederlands spreken, maar er zijn er minstens zoveel die zelfs geen eenvoudig gesprek aankunnen. Als vertalers het al niet kunnen, waarom zou de modale Franstalige het dan wel kunnen?

Taal is zonder enige twijfel de sleutel tot begrip tussen twee mensen, tussen twee volkeren, tussen twee landen. Wie het beste met ons land voor heeft, toont dan ook interesse voor de andere landstaal (het Duits als derde landstaal laat ik gemakshalve even achterwege). Dat is de enige manier om misverstanden en onbegrip tegen te gaan.

Een beetje wederzijds respect en interesse in de taal van de andere zou ons land heel wat verder helpen. En jij, hoe goed ken jij de andere landstaal?

° De Taalfluisteraar

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Virgin Radio breidt uit naar Zwitserland

Virgin Radio breidt uit naar Zwitserland

 

file_41636.jpg

 

Een bekend merk betreedt binnenkort de Zwitserse radiomarkt. Uiterlijk maart 2018 starten onder de vlag van Virgin Radio twee radiostations in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland via DAB+ en internet.

 

Virgin Radio Hits gaat een progressief muziekformat bieden met uitsluitend de nieuwste hits en richt zich op de jongerendoelgroep.

 

Liefhebbers van de beste rock van nu en de afgelopen twintig jaar kunnen binnenkort terecht bij Virgin Radio Rock.

 

Voor Virgin Radio Hits en Virgin Radio Rock heeft AZ Medien een licentie verworven bij Richard Branson, eigenaar van het merk Virgin. AZ Medien is momenteel al actief met de lokale zenders Radio Argovia en Radio 24 die ook in heel Duits-Zwitserland via DAB+ te ontvangen zijn.

 

 

Het is de bedoeling dat beide Virgin zenders in heel Duits-Zwitserland via DAB+ gaan uitzenden. Op welke manier dit gaat gebeuren is nog onduidelijk, want zowel de landelijke als regionale DAB+netten in Zwitersland zitten momenteel (zo goed als) vol.

 

Virgin Radio startte in 1993 met uitzenden in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is het radiomerk, middels licentieovereenkomsten, ook te vinden in de ether van onder meer Frankrijk, Italië, Roemenië, Jakarta, Dubai, Canada, Libanon en Turkije.

 

RadioNL (Martin Slijper)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-18

EBU: pleidooi voor gelijke aanpak DAB+

EBU: pleidooi voor gelijke aanpak DAB+

 

Van goede tot hele slechte leerlingen

 

De European Broadcast Union (EBU) pleit bij al de aangesloten leden om mee over te stappen van FM naar DAB+. Niet helemaal onverwacht en enigszins noodzakelijk, want in veel landen is er tot op vandaag nauwelijks een begin gemaakt van de overstap naar de nieuwe digitale techniek.

dab-antenne.jpg

Niet enkel Europese landen zijn lid van de EBU, ook heel wat landen in het Midden-Oosten zijn dat. Zeker in deze laatste regio is DAB+ niet tot nauwelijks bekend en maakt men totaal geen aanstalten om daar snel enige verandering in te brengen. Dat staat dan weer in schril contrast met Europese voortrekkers als Zwitserland, Noorwegen en in iets mindere mate ook Duitsland en Groot-Brittannië. Al wordt in dat laatste land vooral nog de ‘oude’ DAB-norm gebruikt. Zonder + dus. Denemarken, Nederland en België zitten in een derde peleton. Frankrijk behoort tot de slechtste leerlingen.

Maar zelfs al speelt de overheid in een bepaald land een voortrekkerssol, dan nog blijft dé grootste uitdaging om de bevolking er toe te bewegen een nieuwe ontvanger te kopen. Waarom zou men, zolang er ook nog naar de FM kan worden geluisterd? Niet elke land wil het zo drastisch aanpakken zoals Noorwegen, waar nog deze maand de FM wordt afgeschakeld in de laatste regio. Veel, landen, veel verschillende aanpakken, nog veel werk aan de winkel voor de EBU.

° European Broadcasting Union

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VK: Minder regels voor commerciële radio

VK: Minder regels voor commerciële radio

Britse media zijn wel vaker voorlopers

 

Terwijl het complete Vlaamse radiolandschap nog steeds in rep en roer staat omdat in de nieuwe radioplannen van het kabinet Gatz de bestaande ketenradio’s, die ontstaan waren uit privé initiatief, moesten verdwijnen en vervangen werden door vier overheidsgereguleerde netwerken, zijn er elders in Europa landen die net het omgekeerde beslissen.

UK-radio.png

De voorbije periode werd in het Verenigd koninkrijk de complete radiosector geconsulteerd om tot een nieuwe, eigentijdse aanpak te komen. Er waren 62 deelnemers. Het medium is er immers sterk onderhevig aan veranderingen, vooral door de komst van de digitale mogelijkheden. De huidige regelgeving in het VK voor commerciële radio stamt uit de tijd dat er enkel AM en FM was. Om de pluriformiteit in de ether te bewaken werden daarom strenge regels opgelegd.

Minister Matt Hancock van cultuur, media en sport: “Naarmate de radio dichter bij een digitale omschakeling komt, moeten we hen de vrijheid geven zich aan te passen en te concurreren met online zenders. Door onnodige lasten weg te nemen, krijgen commerciële radiostations nu de vrijheid en flexibiliteit om te reageren op hun lokale publiek en luisteraars meer keuze te bieden.”

Weliswaar zijn de regels zeven jaar geleden al eens versoepeld, maar commerciële zenders moeten nog steeds toestemming aan mediawaakhond Ofcom vragen als ze hun muziekformat willen aanpassen. Daarnaast zijn lokale stations verplicht om tenminste zeven uur per dag (waaronder de ochtendshow) lokale programma’s aan te bieden die in of in de directe omgeving van hun verzorgingsgebied gemaakt worden. Straks krijgen commerciële lokale en regionale radiostations een stuk meer vrijheid en kunnen ze hun format wijzigen en 24 uur per dag netwerken.

Nu radio steeds meer digitaal wordt en de luisteraar tientallen keuzemogelijkheden heeft, wil de overheid een vergaande deregulatie doorvoeren. Hiermee zou een gelijk speelveld moeten ontstaan voor analoge en digitale radiostations. Want terwijl er voor FM en AM strikte regels gelden, zijn deze er voor digitale radiostations nauwelijks. Door de deregulatie worden vrijwel alle regels met betrekking tot formats, verplichte aantal lokale uren en locatie van de studio geschrapt.

Momenteel zijn er al flink wat netwerken op FM actief, zoals Heart, Capital, Smooth en The Breeze, maar deze stations zenden nog steeds zeven uur per dag lokale programma’s uit die in hun verzorgingsgebied gemaakt worden. Uit onderzoek blijkt nu dat het luisteraars niet interesseert waar vandaan een programma gemaakt wordt. Waar ze wel belang aan hechten is een goede nieuwsvoorziening uit hun regio. Daarom blijven er in de vergunningen wel regels opgenomen die de hoeveelheid lokale info, zoals nieuws, weer, verkeer en uitgaansinfo, moet garanderen.

Een nieuwsverplichting voor radiostations die uitsluitend via DAB uitzenden komt er vooralsnog niet. De consultatie leverde geen duidelijke voorkeur op voor de manier hoe dit geïmplementeerd moet worden. De overheid gaat straks nog in gesprek met de sector om dit verder vorm te geven. Daarnaast moet er nog een besluit worden genomen over de versoepeling van de regels voor exploitanten van DAB-multiplexen.

Ook zij dienen momenteel nog voor elke wijziging in het zenderaanbod toestemming te vragen. Voor sommige multiplexen is zelfs voorgeschreven welke formats ze moeten aanbieden. Het Ministerie van cultuur, media en sport gaat de voorgestelde wijzigingen nu omzetten naar wetswijzigingen. Deze dienen vervolgens door het Parlement goedgekeurd te worden. Dit proces neemt nog zeker een jaar in beslag. (radio.nl)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TV Vlaanderen lanceert Antenne TV zonder kabel of internet

TV Vlaanderen lanceert Antenne TV zonder kabel of internet

 

TV Vlaanderen lanceerde op 7 december 2017 een nieuwe dienst. Met Antenne TV kunnen kijkers voor 9,95 euro per maand 15 zenders digitaal uit de ether plukken, zonder kabel of internet. Er is enkel een kleine antenne nodig.

3338272535.112.jpg

Sinds de afkoppeling van de analoge uitzendingen via de ether in 2008 is het enkel nog mogelijk om met een digitale ontvanger (DVB-T) naar televisie te kijken via een antenne. De zenders van de VRT waren al gratis uit de digitale ether te plukken, maar commerciële zenders waren al enkele jaren niet meer beschikbaar.

Telenet heeft een tijdje een aanbod gehad onder de naam Teletenne, maar daar werd in 2014 de stekker uit getrokken wegens de lage vraag. Het was dan ook verrassend dat TV Vlaanderen aankondigde DVB-T nieuw leven te willen inblazen met Antenne TV.

Het nieuwe aanbod omvat naast de gratis VRT-zenders die van Medialaan (vtm, Q2, Vitaya, Caz, vtmKzoom, Kadet), SBS Belgium (4, VIJF, ZES), de Nederlandse zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 en de Franstalige zenders RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL.

Belga kon Antenne TV al testen. De omvang en de kostprijs van het startpakket hangen af van de televisie. Heeft de klant een moderne tv met een sleuf voor een CI+-module, dan volstaat het om enkel zo'n module (een kaart) en een antenne te kopen. TV Vlaanderen vraagt 39 euro voor de module en 29 euro voor de antenne, die de omvang van een dun boek heeft. Wie een oudere tv heeft, zal er nog een decoder bij moeten kopen. Die kost in pakket met de CI+-module tijdelijk 99 euro.

De installatie is niet al te omslachtig. Om storingvrij beeld te krijgen, moest Belga in het centrum van Brussel wel wat zoeken naar de juiste positie van de antenne. Een buitenantenne kan soelaas bieden bij verbindingsproblemen. In afgelegen regio's is dat wellicht een noodzaak. Onder meer in de Vlaamse Ardennen zijn er nog blinde vlekken. De 15 zenders zijn enkel in Vlaanderen en Brussel te ontvangen. TV Vlaanderen heeft geen plannen om in Wallonië met Antenne TV te starten.

Tegenover de klassieke digitale televisie van Proximus en Telenet zijn er nogal wat gebreken. Zo zijn de uitzendingen niet in High Definition. "Het is technisch mogelijk om over te stappen naar HD, want DVB-T2-tuners zijn hiermee compatibel, maar HD-zenders nemen een stuk meer bandbreedte in dan SD-zenders, wat ervoor zou zorgen dat het aantal zenders dat we kunnen aanbieden sterk zou afnemen", zegt country manager Yannick Altruy. Opnemen en programma's pauzeren is ook niet zo eenvoudig. Er is een extra USB-stick voor nodig en de mogelijkheden zijn beperkt.

Het is dan ook de vraag op welk publiek TV Vlaanderen mikt. In zijn communicatie zegt het bedrijf te willen inspelen op de opmars van mobiel tv-kijken. Antenne TV kan dienen als tweede aansluiting in de slaapkamer, maar kan ook mee op de camping, op de boot of op kot. Op voorwaarde natuurlijk dat die binnen de grenzen van Vlaanderen en Brussel liggen. Daarnaast rekent Altruy erop dat volgend jaar nieuwe producten op de markt komen om mobiel te kijken. Zo zullen er volgens hem draagbare DVB-T2-tuners komen, zoals er al draagbare dvd-spelers bestaan.

VRT NWS

Meer over Antenne TV leest u op de website van TV Vlaanderen of meteen HIER

Lees ook op deze blog: Binnenkort 'Antenne TV'via DVB-T2 in Vlaanderen (14/11/2017

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-01-18

Radio 2 roept burgemeesters ‘op het matje’

Radio 2 roept burgemeesters ‘op het matje’

Luisteraars mogen hun burgemeester uithoren

 

Radio 2 brengt van 22 tot 26 januari de Vlamingen online samen met hun burgemeesters. ‘De grootste familie van Vlaanderen’ nodigde alle Vlaamse burgemeesters uit om in dialoog te gaan met hun inwoners tijdens een Burgemeestersmarathon. Luisteraars kunnen live vragen stellen via de regionale Facebookpagina’s van Radio 2. 

 

burgemeestersmarathon_header.png

 

Januari is de maand van de beste wensen en nieuwjaarsrecepties. Maar ook van goede voornemens. Zeker voor de burgervaders want voor hen gaan de laatste maanden in van hun huidige ambtstermijn. Wat gaan zij nog doen dit jaar?

Radio 2 geeft alle Vlamingen de kans om hun burgemeester te confronteren met hun vragen. Hoe kunnen de burgemeesters hun inwoners nog helpen? Wat willen ze op de valreep nog rondkrijgen vóór de volgende gemeenteraadsverkiezingen?    

In de laatste week van januari brengt de publieke zender 280 Vlaamse burgemeesters samen tijdens een unieke Burgemeestersmarathon. Elke dag in een andere provincie, in een ander regiohuis. Eén voor één beantwoorden ze in een Facebook-Live gesprek de vragen die er echt toe doen voor hun inwoners.

logo Radio 2.jpg


 De burgemeesters van de provincie Antwerpen starten met de marathon op maandag 22 januari 2018. Daarna volgen Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg en ten slotte Vlaams-Brabant. Alle vragen voor burgemeesters zijn nu al welkom via de website van Radio 2 en op de regionale Facebookpagina’s .

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuws over...Euronews

Nieuws over...Euronews

Euronews na 25 jaar verder met Amerikaanse NBC

Het 25 jaar bestaande nieuwskanaal Euronews staat aan de vooravond van grote veranderingen. De samenwerking met het Amerikaanse NBC News is daarvan de oorzaak.

tZsCnjuh.jpg

Euronews blijft ook nadat de Amerikaanse nieuwszender NBC hier een groot belang heeft gekregen een zender die zich nadrukkelijk op Europa richt. Diverse lokale edities zijn al een tijdje in de lucht. Niet voor de Benelux, waar de Engelstalige versie wordt gedistribueerd, maar elders in Europa is bijvoorbeeld een Griekse, Franse, Duitse en Hongaarse versie te vinden. Behalve het opsplitsen in regionale Europese edities volgen binnenkort ingrijpende wijzigingen. De programmering gaat voor het eerst deels gepresenteerd worden. Dit is een gevolg van de fusie met NBC News. Items van NBC News zijn sedert 2 januari van dit jaar al veelvuldig te zien op de nieuwszender.

Euronews is bij alle aanbieders van digitale tv te zien. De (Engelstalige) HD-versie is vooralsnog enkel via de Eutelsat Hotbird satelliet op 13° Oost te ontvangen.

logo TotaalTV-2.jpgJan-Hein Visser

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TIP VOOR DONKERE DAGEN: DE GESCHIEDENIS VAN RADIO DELMARE

TIP VOOR DONKERE DAGEN: DE GESCHIEDENIS VAN RADIO DELMARE

 

De erfenis van Jan Kat is eindelijk helemaal afgewerkt
 
 
Je bent geïnteresseerd in radio, je valt voor het fenomeen zeezenders? En je heb tijdens deze sombere dagen echt niet veel zin om wat anders te doen? Dan kan je van de nood een deugd maken. ‘Fiets’ even door de markante geschiedenis van Radio Delmare, een zeezender die vooral is blijven steken in veel goede bedoelingen. Verhalen en anekdotes die niet hadden misstaan in een spannend jongensboek, ware het niet dat ze echt plaatsvonden. 
 

3031582-230cf046d8cce3605de5264f4edfd1b2.jpg

 
 
Radio Delmare heeft van 1977 tot 1982 geprobeerd om vanaf diverse schepen voor de Nederlandse kust radio uitzendingen te verzorgen. Oud Radio Delmare medewerker Jan Kat (John Anderson) begon in 2005 om de geschiedenis van het station op zijn weblog te publiceren. Met daarbij honderden unieke foto's uit deze merkwaardige geschiedenis. Jan Kat overleed in november 2012. Daarna werd zijn weblog offline gehaald. Daardoor was de geschiedenis van dit zeezenderproject niet meer te zien.
 

3031582-012df9e10a7ad83f37ee1b8739512074.jpg

 
 
Tot Vincent Schriel en Leendert Vingerling er hun sterke schouders onder zetten. Vanaf half maart hebben ze ruim tweehonderd uur gewerkt om alle teksten en foto's van de oorspronkelijke Radio Delmare geschiedenis van Jan Kat weer bij elkaar te zoeken. Walter Galle, Jan Paparazzi en Frans Schuurbiers hebben hen geholpen om de laatste ontbrekende foto's aan te leveren.
 
 
De volledige geschiedenis van Radio Delmare, zoals deze vanaf 2005 werd geschreven door Jan Kat, is weer online. Met alle historische foto's uit deze opmerkelijke periode. Leendert Vingerling, destijds ook medewerker van Radio Delmare, schreef er een mooi voorwoord bij.
 

3031582-efa1def53489e8a2ec2f2275f3af0fb2.jpg

Bron: Vincent Schriel
 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-18

Duitsland:Veranderingen in de nacht bij regionale publieke radio

   Duitsland:Veranderingen in de nacht bij regionale publieke radio

 

De Duitse regionale publieke radiostations gaan hun nachtprogrammering herstructureren. Grootste wijzigingen zijn dat NDR2 en WDR2 de ‘ARD Popnacht’ weer gaan uitzenden. De ‘NDR1 Nacht’ wordt ingeruild voor de ‘ARD Hitnacht’ terwijl het door WDR4 geproduceerde ‘Rhythmus der Nacht’ verdwijnt.

 

image.png

 

Tot nu toe werd de ARD Popnacht uitgezonden door de popzenders Bremen 4, hr 1, hr 3, SR 1 Europawelle en Radio Berlin 88 8. Eigenlijk betreft de ARD Popnacht gewoon de overname van de nachtuitzendingen van SWR 3.

Vanaf 17 januari sluiten ook NDR 2 in Noord-Duitsland en WDR 2 in West-Duitsland zich weer aan bij de ARD Popnacht. Voor NDR 2 betekent dit een terugkeer na 27 jaar. Sinds 1990 had NDR 2 haar eigen nachtprogramma. Sinds 2011 werd het nachtprogramma van NDR 2 onder de naam ‘NDR 2 und WDR 2 Die Nacht’ ook op WDR 2 uitgezonden.  

Maar ook de ARD Hitnacht,  het gezamenlijke nachtprogramma van de oldies- en Duitstalige popzenders hr 4, Antenne Brandenburg, WDR 4, SR 3 Saarlandwelle en SWR 4 op de schop. De Saarlandische Rundfunk stopt het de productie van het nachtprogramma en geeft het stokje over aan de NDR.

 

file_177290.jpg

 

Als gevolg hiervan is de ARD Hitnacht vanaf 17 januari ook te horen op NDR 1 Niedersachsen. NDR 1 Radio MV, NDR 1 Welle Nord en NDR 90,3. De gemeenschappelijke ‘NDR 1 Nacht’ verdwijnt hierdoor.

Daarnaast stopt ook WDR 4 met het produceren van de ARD Hitnacht in de nacht van zaterdag op zondag, waardoor ‘Rhythmus der Nacht’ verdwijnt.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Véél Nederlandse 65-plussers gebruiken een laptop

Véél Nederlandse 65-plussers gebruiken een laptop

 

Vier op de tien senioren gebruikt geen smartphone of tablet'

Van de 65-plussers gebruikt zes op de tien mensen een laptop, smartphone en/of tablet. Ouderen gebruiken de apparaten vooral om online informatie op te zoeken en te internetbankieren.

 

ordinateur_portable.jpg

 

Google en ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, presenteerden woensdag de uitkomsten van een onderzoek naar Nederlandse 65-plussers en digitale technologie.

 

Daaruit blijkt dat 65 procent zichzelf digitaal vaardig vindt. Eén op de drie zou graag actiever zijn online. Als belangrijkste reden daarvoor geven zij dat "internet het leven gemakkelijker maakt". Ook blijven ze online "beter op de hoogte van activiteiten" en vinden ze "meer informatie over hun interesses".

 

Hoewel ruim de helft van de 65-plussers het lastig vindt om bij te blijven met technologische ontwikkelingen, vindt een klein deel daarvan (13 procent) zich te oud om het te leren. Eén op de drie zegt dat de mogelijkheden van internet hen te veel tijd kost.

 

De meeste 65-plussers gaan online om informatie op te zoeken. Daarnaast is internetbankieren populair bij negen van de tien senioren. Ook lezen 65-plussers veel nieuwsbrieven en gebruiken ze het internet om routes te plannen en te winkelen. Twee op de drie kijkt wel eens naar een video op YouTube. Zij kijken dan met name naar instructiefilmpjes en informerende video’s.

 

Bijna alle ondervraagden (negen van de tien) geven aan maatregelen te nemen om hun "privacy en veiligheid te waarborgen". Ze bekijken de veiligheid van websites via het slotje naast de url en controleren of een webadres begint met 'https’. Ook probeert 70 procent zo weinig mogelijk gegevens achter te laten online. Daarnaast denkt 60 procent van de ondervraagden dat ze mails van onbetrouwbare afzenders direct herkennen.

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |