15-11-17

TOPradio:Crowdfundingproject voor DAB+-uitzendingen

TOPradio:Crowdfundingproject voor DAB+-uitzendingen

 

Onze Vlaamse commerciële radiozender TOPradio is een crowdfundingproject gestart om ook vanaf volgend jaar digitale uitzendingen via de ether (DAB+) te kunnen verzorgen.
Dit heeft de radiozender bekend gemaakt.

Klembord01.jpg

Zoals eerder al bekend was geworden verliest de commerciële radiozender vanaf 1 januari aanstaande haar etherfrequenties in Vlaanderen. De zender is dan alleen nog te ontvangen via de digitale ether (DAB+). Aangezien het uitzenden via DAB+ geld kost probeert de radiozender haar luisteraars in stelling te brengen om deze kosten gedeeltelijk mee te financieren.

De voorbije jaren werden de DAB+ distributiekosten betaald met de (regionale) FM-reclame-inkomsten. Deze inkomsten vallen, door de recente overheidsbeslissing, vanaf januari 2018 volledig weg. Volgens de radiozender kost het uitzenden via DAB+ ongeveer 75.000 euro per jaar.

Daarnaast gaat de radiozender het gebruik van digitale radio’s onder de Vlamingen promoten. Momenteel zou nog maar zes proces van de inwoners in Vlaanderen beschikken over een DAB+-toestel.

Om de kosten voor de digitale etheruitzendingen op te hoesten vraagt de radiozender haar luisteraars om de digitale etheruitzendingen mee te financieren middels een crowdfundingproject. Luisteraars die meer dan 250 euro in het fonds inleggen krijgen zelfs een DAB+-radio van de radiozender. Inmiddels heeft de actie al bijna 7000 euro opgehaald. Meer informatie over het project vind je hier.

De radiozender heeft eerder al een petitie in het leven geroepen voor behoud van haar FM-frequenties. Deze petitie is door meer dan 70.000 luisteraars ondertekend.

De radiozender heeft inmiddels het besluit van de Belgische minister van media, Sven Gatz, aangevochten bij de Raad van State. Ook de radiozenders Family Radio, Club FM en Radio Maria gaan het besluit aanvechten.

Mediamagazine.nl

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-17

Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

 

Collega JL Bostyn had het onlangs over het Nederlandse NPO Radio 5, een publieke zender voor de ietwat oudere medemens. En daar horen hij, de grote helft van de redactie van RadioVisie en ikzelf bij. Geen wonder dat het Nederlandse station met onze bijzondere aandacht gaat lopen. Want we voelen ons, samen met heel veel generatiegenoten, in de steek gelaten in eigen land.

NPO-Radio-5-plopkap-e1466777462585-1.png

Ik ben vermoedelijk één van de allereerste Vlaamse luisteraars van Radio 5. Toen nog vrolijk uitzendend op de 747 AM. Op het moment dat ze daar verdwenen in 2014, schakelde ik gezwind over op satelliet en internet. Maar niet iedereen doet dit, of heeft de mogelijkheden om het te doen. De kabel zou een oplossing kunnen bieden. Dus trok ik op onderzoek. Maar daar was ik snel mee klaar. Radio 5 wordt nérgens in heel het land doorgegeven. Of je moet de moed hebben om de Radioline app van Proximus TV te gebruiken. Eigenlijk is dit niks meer dan een equivalent van het bekende Tunein radio. Maar dit terzijde.

Wat mij het meest opviel… alle kabelmaatschappijen geven standaard alle Nederlandse publieke zenders door maar niet… NPO Radio 5. Toch ook een openbaar net?  Vreemd. Het deed me terugdenken aan 1986 toen het commerciële Sky Radio en Radio 10 Gold her en der op de Vlaamse kabel verscheen. Een groot succes in handelszaken, bij dokters, ziekenhuizen, kappers. Maar even snel als ze waren verschenen, verdwenen ze ook weer van de kabel. Zou er een stil verbond zijn gesloten om Radio5 Nostalgia te weren? Want die zender is populair. Mogelijk té. Wordt Radio 2 van de VRT beschermd? Stille afspraken?

Maar waarom zet de Vlaamse publieke omroep dan zelf geen gelijkaardig format in de markt? DAB+, DVB-T en internet zijn braakliggend terrein. Wegens te duur? Onzin, ik ken zelf oud-radiomedewerkers, gepensioneerd, die voor de spreekwoordelijke appel en een ei nog steeds radio willen maken. En je hebt geen team van honderd mensen nodig. VRT stuurt iedereen die 65 is geworden onherroepelijk de laan uit. Laat mensen met kennis van zaken toch radio maken voor hun leeftijdsgenoten.

Pieter Van Banden

° Waar is Radio Mona Lisa gebleven?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Binnenkort 'Antenne TV'via DVB-T2 in Vlaanderen

Binnenkort 'Antenne TV'via DVB-T2 in Vlaanderen

 

TV kijken zonder schotel of kabel

Digitale tv via DVB-T2 kijk je overal in Vlaanderen en Brussel dankzij een compacte antenne. Het is de beste tv-oplossing voor thuis, in de auto, op de camping of op de boot...

Digitale tv via DVB-T2

Met Antenne TV ontvang je meer dan 10 Vlaamse tv-zenders overal in Vlaanderen en Brussel via een kleine DVB-T2 antenne. Je hebt er dus geen satelliet, kabel of internet voor nodig.

Antenne TV is zo de beste tv-oplossing om live tv te kijken waar en wanneer je wilt, zonder je zorgen te moeten maken over de kabel of het internet.

Klembord01.jpg

Voor het tv-signaal heb je een DVB-T2 antenne nodig en een CI+module voor het tv-abonnement. Deze module steek je in een aparte decoder die speciaal voor Antenne TV verkrijgbaar zal zijn. Als je een tv-toestel hebt met een DVB-T2 tuner, kan je deze module zelfs rechtstreeks in je televisie schuiven.

Logo DVB-T2.jpg

Antenne TV krijgt een bijzonder tv-aanbod met meer dan 10 zenders waaronder vtm, Q2, 4, VIJF en meer. Het volledige zenderaanbod vind je op de website van TV Vlaanderen vanaf midden december.

 

Klembord02.jpg

 

De zenders Eén, Canvas en Ketnet zijn al vrij te ontvangen via de ether.

TV Vlaanderen

 

Lees er hier nog wat meer (iets uitgebreider) over via Satellite Magazine

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-17

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

 

Eigenlijk is het ongelooflijk, het feit dat Radio Caroline gisteren terug op de AM is verschenen, beheerste dit weekend het nieuws in de radiowereld. De zeezender die liefst 63 jaar geleden van start ging, in 1968 verdween om daarna nog ontelbare keren terug te keren, heeft blijkbaar nog niks van z’n impact verloren. Het station heeft dan ook menige hoofdstukken in de radiogeschiedenis geschreven.

images.jpg

Op vele frequenties, met diverse formats en steeds wisselende ontvangstmogelijkheden. Van redelijk tot beperkt. Van aardig, tot triest. Meer dan wàt Caroline brengt, gaat het uiteraard om het feit dat het net Caroline betreft. Een ijzersterk merk dus, zet het wat ons betreft maar naast Apple, Coca Cola en MacDonalds.

Het werd dus een erg levendig weekend. Ook op onze redactie. Mails, Messenger-berichten, telefoontjes. Om je een idee te geven, op onze Facebook-pagina hadden op zondagavond, om 20:30 uur, al liefst 2225 personen ons bericht over de come back gelezen. En de teller gaat maar door…

Mensen gingen spontaan hun lampenradio van de zolder halen, stuurden massaal ontvangstrapporten, de sociale media klopten overuren. Heel snel bleek dat de ontvangst in het Verenigd Koninkrijk, grote delen van Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk prima was, goed meeviel en/of beluisterbaar was. Maar wààr kwam het signaal nu eigenlijk vandaan? De Caroline-organisatie zelf, deed er nogal geheimzinnig over. Pas in de loop van de vroege ochtend (zondag 12 november), kregen we Orfordness als bevestiging.

Op de foto ziet u de gebruikte omnidirectionele zendmast voor de 648 kHz. Het gaat om een reservemast van de BBC, bedoeld voor uitzendingen naar het Europese vasteland (zie vier van de vijf masten op de achtergrond). De constructie is professioneel gebouwd, perfect afgesteld en geaard. De locatie in de buurt van de zee, vochtig dus, maakt het de perfecte plek om het maximale uit Caroline’s beperkte 1 kiloWatt te halen.

zendmast 648 AM caroline.jpg

Een ‘radiopiraat’ die in de ether kwam om het BBC-monopolie te bekampen, die nù gebruikt maakt van een zendersite van diezelfde Britse publieke omroep… ‘Het kan verkeren’, zei ene Bredero ooit. Gelijk had de man!

(Met dank aan Bart Serlie e.v.a.)

° Radio Caroline

° Lees ook: Radio Caroline gestart met tests op 648 kHz

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Classic FM niet meer via DAB+

NL:Classic FM niet meer via DAB+

 

 

Pech voor de Vlamingen die houden van klassieke muziek en die wonen in het grensgebied met Nederland (en met een buitenantenne wel een ietsje verder) én luisteren via DAB+.

 

naamloos.png

 

De eigenaar van Classic FM  heeft de zender op 1/11 j.l. uit het DAB+ aanbod gehaald wegens te lage luistercijfers ten opzichte van het bereik. Wat vooral opvalt is dat enkele andere zenders (die allen onder Talparadio vallen) op DAB+ een hogere bitrate hebben gekregen. De vrijgekomen ruimte - 64 kbps in dit geval- van Classic FM is herverdeeld en aan zenders als Veronica en Radio 10 toebedeeld. Toch zijn ook die laatste twee in een hogere kwaliteit via de satelliet en bij Canal Digitaal te beluisteren en dat geldt al helemaal voor Classic FM dat via de Astra 3 (23,5° Oost) satelliet wél beschikbaar blijft in heel Nederland én Europa  (en dus ook in Vlaanderen) met bovendien een stabieler ontvangstbereik. De uitzendingen zijn bovendien FTA en dus te ontvangen zonder abonnement door iedere bezitter van een schoteltje.Via de satelliet is sprake van een bitrate van wel 192 kbps (MPEG audio) voor alle commerciële radiozenders.

 

Ook Classic FM - UK via de satelliet te ontvangen

 

Naast de Nederlandse Classic FM is - voor wie een ontvangstinstallatie inclusief de Britse Astra-2 positie (28,2° Oost)heeft - bovendien de Britse variant van Classic FM te beluisteren. En ook het Duitse equivalent te weten Klassik Radio en het Franse Radio Classique zijn free to air te beluisteren via de Astra-1 satelliet (19,2° Oost).

 

Satellite Magazine (Jan-Hein Visser)

 

Voor de juiste frequenties via satelliet verwijzen we u graag door naar KingOfSat

Meer over Classic FM lees je HIER

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

 

Lokale radio PROS kreeg vrijdagnamiddag 10 november 2017 bezoek van de cameraploeg van 'Iedereen Beroemd'.Het is trouwens niet de eerste keer dat de ploeg ter plaatse kwam.Eerder midden mei werden in Studio 1 de proefopnamen gemaakt.Uiteraard haalde die opname het scherm wel niet én was het dus afwachten of het programma item het beeld bij Eén zou halen.Na de opnamen was regisseur Geert De Clercq enorm tevreden !

 

iedereenberoemd.jpg

 

Uiteraard wél dus...want sedert enige tijd ziet de Eén kijker de beelden al van andere lokale radio's in het toch wel zeer populaire TV programma.Een paar jaren geleden was PROS ook al eens een afsluiter in 'Iedereen Beroemd'...dat was op 13 november 2013.De beelden ervan kan je HIER nog (her) bekijken.

Eerder was radio PROS ook al te bekijken op Eén al was dat dan in het programma 'Man Bijt Hond.

 

DSC01579.jpg

De ploeg van 'Iedereen Beroemd' samen met DJ Stef na de geslaagde opnamen !

 

Een paar 'bewegende 'beelden van de TV opname 

 

De ploeg arriveerde stipt op tijd zoals werd afgesproken om 13u45.Het script was trouwens ook al op voorhand doorgestuurd naar PROS zodat de DJ van dienst (DJ Stef) zich kon voorbereiden op het niet alledaagse feit.

In de studio was het meteen gezelligheid troef...want de opnamen verliepen zeer vlot en de (gezellige) ploeg zorgde in Heldergem voor een gezellige sfeer.

De luisteraars hebben uiteraard niks gemerkt van de opnamen...het voorziene programma werd uitzonderlijk vervangen door twee uurtjes non-stop muziek... 

Even voor 16 uur verliet de TV ploeg de studio om nog een opname te gaan maken, blijkbaar in Ophasselt.

Noteer het alvast in uw agenda...Wie wil de gemonteerde beelden zien moet kijken naar Eén op maandag 20 november naar het programma 'Iedereen Beroemd'.Dat kan ook live via internet via VRTNU én herbekijken kan daar ook!

Met dank trouwens namens PROS aan de TV ploeg...het was niet alledaags...en graag tot een volgende gelegenheid !

Dikke proficiat ook aan DJ Stef...je moet het toch maar doen !

Hieronder de foto's die genomen werden tijdens de opnamen.In groter formaat kijken kan door op de foto te klikken.

 

23519016_1529654687088171_8496727700642944778_n.jpg

DSC01570.jpg

DSC01571.jpg

DSC01572.jpg

DSC01573.jpg

DSC01574.jpg

DSC01576.jpg

DSC01577.jpg

DSC01578.jpg

DSC01579.jpg

DSC01580.jpg

DSC01581.jpg

DSC01582.jpg

DSC01583.jpg

DSC01584.jpg

DSC01585.jpg

DSC01586.jpg

DSC01587.jpg

DSC01588.jpg

DSC01589.jpg

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

.

Pieter Van Banden

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-11-17

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

 

De legendarische Radio Caroline is gisteren onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 khz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg  Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

IMG_4644-800x445.jpg

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite.

Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 khz mag gebruiken, met een vermogen van 1 Kw. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in het flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 Kw-zender.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanmorgen meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen en Kent. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites met weergave van de lokale AM-ontvangst op allerlei plaatsen – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal opgepikt tot tegen Brussel.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere uitzendingen worden aangekondigd voor “de komende dagen”.

23517844_1476887259074969_479276329738230815_n.jpg

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Het luisterrapportje van Jos Gurdebeke uit Blankenberge

From S.W. Listener                                                                                  To RADIO:

 

Jos Gurdebeke                                                                                            Radio Caroline                                 

                                                                                                                Test Transmission

Belgium/Europe

 

Dear Sirs,

I have much pleasure in informing you of hearing your station on medium-wave and I hope you will be interested in the following reception report.

 On attachment:  MP-3 file  with a piece from the monitored program

 

Data:             12 november 2017 (Sunday)

Time:             08:41 - 09:10 UTC

Language:     English

Frequency:    648  Khz

SINPO:          4 5 4 4 4                                Broadcasting direction: ?

 

Details of the programme heard:  (all times utc)

-08:41 - music: English pop song

-08:44 - music: English pop song

-08:48 - music: English pop song

-08:53 - music: English pop song   (non-stop music)

-08:58 - "This is the engineering test of Radio Caroline on 648 Khz, full test and normal programming.........and address for reception reports"

              and  music: English pop song

-09:02 - music: English pop song

-09:06 - music: English pop song

-09:08 - music: English pop song

 

Technical remarks:

 

Very good signal here on Belgium coast!  No interferance or qsb!


Congratulations and welcome  with the new transmitter 

 

The information you had on your programme was very useful to me, and I hope to tune in again.

 

Will you please compare this report to your station log, and, if it is correct, please confirm this by your QSL-card or letter,

programme schedule, pennant, sticker or technical information for my collection?

 

I’m very interested in history, photos from studio’s, antenna’s and transmitters of your station.

If you, at any moment, want more information about the reception over-here, I will be glad to supply it.

 

 

My receiving equipment: KENWOOD R5000 Comm. Receiver

Antenna: Longwire 15 m long, 9 meter high with Magnetic Longwire Balun

My reception area: Rural seaside

My age: 65 years

 

Best wishes and 73 to all of you 

 

Jos Gurdebeke:  (DXA311, BDXC0893, ADDX21678, ON8VRT)

 

HIER kan je luisteren naar een MP3 fragment van de testuitzendingen van RadioCaroline in Blankenberge!

 

Ontvangst in de streek van Aalst (Oost-Vlaanderen)

-Valt al met al nog vrij goed mee, laat ons zeggen nog beluisterbaar (getest tussen 9 en 10u) deze morgen.

-Of deze 's avonds nog zal meevallen? Afwachten is dus de boodschap.Gisterenavond rond 21u30 even getest en op die frequentie zat er storing van andere radiozenders.Waarschijnlijk stond de AM zender van Radio Caroline ook af want ik hoorde geen Engelse klanken...

-Radio 2/5  vanmorgen dus.

-Vanavond terug een tijdje geluisterd vf 18u30 (donkere uren).De ontvangst valt buiten mijn verwachtingen best mee.Voorlopig zeer weinig fading.Caroline is nog altijd goed 'luisterbaar'.

Doet wat nostalgisch terug denken aan de goeie ouwe radiotijden.Toen van DAB+ nog geen sprake was...

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steeds meer lokale en regionale stations via DAB+ in Italië

Steeds meer lokale en regionale stations via DAB+ in Italië

 

Steeds meer lokale en regionale commerciële radiostations in Italië starten met uitzenden via DAB+. De afgelopen weken zijn er nieuwe multiplexen in Toscane en Sardinië gelanceerd. Daarnaast heeft mediaregulator Agcom de kanalen voor alle 39 regio’s vastgesteld.

 

file_58189.jpg

 

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, de techniek die ook in Nederland wordt gebruikt. Toch duurde het nog tot eind 2012 voordat de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ van start gingen.

 

Italië telt drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (o.a. RTL 102.5, Kiss Kiss en Radio Italia), DAB Italia (o.a. Radio Deejay, R101, Radio 24 en RDS) en de publieke omroep RAI. Deze netwerken zijn overigens geen van allen echt landelijk dekkend, maar aan uitbreiding wordt hard gewerkt.

 

In 2014 werd er ook vaart gezet achter de uitrol van regionale DAB+netten. Italië is hiervoor opgedeeld in 39 regio’s. Elke regio krijgt circa drie regionale DAB+netten. De kanalen worden gefaseerd vrijgegeven.

Sindsdien zijn er al een flink aantal consortiums opgericht om de regionale DAB+netten te exploiteren. Onder meer in de regio Piëmont, Trentino-Zuid-Tirol, Rome, Turijn, Cuneo, Umbrië en Napels zijn al regionale DAB+multiplexen in de lucht. Eerder deze maand gingen ook twee multiplexen in Toscane van start met daarop in totaal 24 regionale en lokale radiostations. Een derde multiplex is gestart met testuitzendingen. Daarnaast zijn ook op Sardinië de eerste radiostations gestart via digitale etherradio.

 

Inmiddels zenden al meer dan 200 radiostations in Italië uit via DAB+. Dat aantal zal de komende jaren nog verder stijgen, want eerder dit jaar kondigden de Italiaanse overheid en mediaregulator Agcom aan nog meer vaart te zetten achter de uitrol van DAB+. Dit heeft ertoe geleidt dat Agcom inmiddels alle kanalen waarop mag worden uitgezonden heeft vastgesteld.

 

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is.

 

In Italië zijn inmiddels een slordige miljoen DAB+radio’s verkocht. 26% Van de nieuwe auto’s wordt standaard geleverd met een DAB+ontvanger.

 

dab-radio.jpg

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-11-17

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

Radio Katanga (Aalst) brengt radioluisterspel over Eerste Wereldoorlog…

 

Radio Katanga blaast het alom gekende radioluisterspel, dat is toneel op de radio, nieuw leven in. In samenwerking met de regie en cast van “Ik was 19 in 14”, het succesvolle toneelstuk dat werd opgevoerd op verschillende locaties in het Sint-Maarteninstituut waarbij het publiek van de ene locatie naar de ander werd gebracht, vonden het voorbije jaar in de Radio Katanga studio de opnames plaats van een echt radiotoneel. De radiobewerking van “Ik was 19 in 14” werd geschreven door de regisseur van het originele stuk, Wilfried De Muynck, gebaseerd op een idee van Erwin De Swaef en Wim Sonck. Een aantal van de originele acteurs lazen voor de microfoon de rollen in, en de radiomakers van Katanga namen de montage en sonorisatie op zich. Geluiden werden opgenomen en vermengd met de ingelezen acteerprestaties. Het resultaat is een beklijvend stukje radio van 70 minuten waarin de luisteraar wordt meegenomen naar 1914 en een Aalsterse familie in de Groote Oorlog volgt.

Radio-Katanga-studio-Persregio-Dender.jpg

Het stuk volgt Frans Rabier, van zijn mobilisatie in 1914 tot zijn dood, eind augustus 1918, in de hel van Diksmuide. Samen met de achtergebleven familie en een Aalsterse vluchteling, Theofiel Van Den Driessche, ervaren de luisteraars de opwinding van de eerste oorlogsdagen, de misselijk makende angst in een schuilkelder als de Duitse troepen de stad overspoelen en hoe het is om te leven in een bezette stad. De productieploeg van “Ik was 19 in 14” vernam vorige maandag dat collega en mede-acteur Filip De Boeck, leerkracht L.O. aan het Sint-Maarteninstituut, plots is overleden. We wensen dit radioluisterspel met ons hele hart aan hem op te dragen. Filip vertolkt de stem van een Duitse soldaat die binnenvalt in de schuilkelder waarin moeder en dochter van de hoofdrolfamilie vluchten.

Het radioluisterspel “Ik was 19 in 14” wordt op Radio Katanga uitgezonden op Wapenstilstand, vandaag-zaterdag 11 november- vanaf 13u. Elk uur begint met een deel van het stuk. ’s Avonds wordt het hele stuk integraal nogmaals uitgezonden.Overmorgen- zondag 12 november - wordt dit geheel herhaald. Na uitzending kan men het radioluisterspel, een uniek historisch document, op CD in huis halen. Je kan Radio Katanga beluisteren in Aalst en omstreken via 105.1 FM en wereldwijd via www.radiokatanga.be, de Radio Katanga app, Sonos, iTunes, Wi-Fi-radio en Proximus TV.

radio katanga aalst.png

Pers Regio Dender

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

Radio2:De Pré Historie van morgen 12 november 2017

 

Morgen-zondag 12 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 2e week van november 1962 (55 jaar geleden), van de 2e week van november 1972 (45 jaar terug), van de 1e week van november 1982 (35 jaar geleden), en van de 1e week van november 1992 (25 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 55 jaar geleden waren: Big Girls Don’t Cry van The Four Seasons, Return To Sender van Elvis Presley, en It ‘ll Be Me van Cliff Richard. Verder hoor je premier Lefèvre over de plannen van de Belgische regering, jonge werknemers tijdens hun eerste dag in de fabriek, wat en hoe bestel je eten in een Italiaans restaurant, en 40 jaar BBC.

 

Crocodile Rock van Elton John, 1948 door Gerard Cox, en Bottoms Up van Middle Of The Road waren enkele van de straffe platen in de 2e week van november  1972. Verder hoor je meningen over vrouwenemancipatie naar aanleiding van vrouwendag, een bijdrage over een werkgemeenschap voor bejaarden in Leuven, rallywagens die werden beschoten tijdens de Rally van België, en Toots over het ontstaan van zijn bijnaam.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van november 1982 met een auto-arme zondag in onze steden, de 11.11.11-actie tegen honger in de wereld, en de Nederlandse Xaviera Hollander over haar boek The Happy Hooker. Enkele hits van 35 jaar geleden waren: Maneater van Hall & Oates, Saddle Up door David Christie, en Hittentit van Urbanus

 

Daarna terug naar de 2e week van november 1992 met jongeren over drugs, regisseur Francis Ford Coppola over zijn film Dracula, en Herman Brusselmans over boeken schrijven met pen en papier of met de computer. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Highland door One More Time, Changes van Soulsister, en Will Tura met Moa Ven Toh !  

3797016920_35.png

De platenspeellijst

Return to sender - ELVIS PRESLEY
Big girls don't cry - THE FOUR SEASONS
Let's dance - CHRIS MONTEZ
Sealed with a kiss - BRIAN HYLAND
The James Bond Theme - JOHN BARRY
He's a rebel - THE CRYSTALS
It 'll be me - CLIFF RICHARD
Chariot - PETULA CLARK
Crocodile rock - ELTON JOHN
This world today is a mess - DONNA HIGHTOWER
Garden party - RICK NELSON
1948 - GERARD COX
Mexico - LES HUMPHRIES SINGERS
Bottoms up - MIDDLE OF THE ROAD
I think I love you - THE PARTRIDGE FAMILY
Mouldy old dough - LIEUTENANT PIGEON
Heartbreaker - DIONNE WARWICK
Annie I'm not your daddy - KID CREOLE & THE COCONUTS
Hittentit - URBANUS
Do you really want to hurt me - CULTURE CLUB
Saddle up - DAVID CHRISTIE
Maneater - DARYL HALL & JOHN OATES
Iron Lion Zion - BOB MARLEY
Highland - ONE MORE TIME
Changes - SOULSISTER
Sleeping satellite - TASMIN ARCHER
Sweat (a la la la long) - INNER CIRCLE
Moa ven toh! - WILL TURA
Cantaloop (Flip fantasia) - US 3

Elvis-Presley.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |