21-04-18

Qmusic-dj’s verstript op Rode Kruissticker

Qmusic-dj’s verstript op Rode Kruissticker

Robbedoes op bezoek in de studio

Qsticker-Heid-Van-Tielen-800x445.png

Het Rode Kruis ging eergisteren, donderdag 19 april, van start met zijn jaarlijkse stickeractie. Deze keer staat stripfiguur Robbedoes, die intussen tachtig jaar bestaat, centraal. Ook zijn boezemvriend Kwabbernoot en ‘vriendin’ IJzerlijm, zijn van de partij. De tekeningen zijn van de hand van Charel Chambré, die o.a. bekend werd van de erg succesvolle reeks Amoras, waarin Suske en Wiske (en alle andere hoofdrolspelers uit de reguliere reeks), in een hypermodern jasje gestoken werden.

Spe­ciaal aan de nieuwe Rode Kruis-sticker is de mogelijkheid tot personalisatie. Dat hebben de ochtendjocks van Qmusic al ondervonden. Wim Oosterlinck en Heidi Van Tielen kregen gisteren bezoek van niemand minder dan Robbedoes zelf. Hij kwam samen met Charel Chambré en An Luyten van het Rode Kruis op bezoek in de Q-ochtendshow, en ze hadden een verrassing bij. 

Sam Debruyn, Heidi Van Tielen (illustratie bovenaan) en Wim Oosterlinck kregen hun gepersonaliseerde Rode Kruis sticker overhandigd door Robbedoes himself! Voor gelegenheid vertolkt door Maxime Pans. De man die tv-kijkend Vlaanderen, enkele weken geleden, een lichte indigestie bezorgde door in één minuut 24 flans op te zuigen tijdens Belgium’s Got Talent. Ook ministers Maggie De Block en Hilde Crevits kregen reeds een gepersonaliseerde sticker.

De opbrengst gaat integraal naar de lokale Rode Kruisafdelingen. Vooraan op de sticker kan je lezen waarvoor ze het geld in jouw buurt gebruiken: bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe ambulance of materiaal voor de interventiedienst, voor de opleiding van vrijwilligers,  voor materiaal of vakanties voor mensen met een beperking…

Qrobbedoes.png

Heidi Van Tielen, Robbedoes (die voor de gelegenheid een pet op heeft met de naam van zijn Franstalige collega Spirou) en Wim Oosterlinck. (Credits: Qmusic)

Logo Q-Music-2015-You Make us Q.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gastcolumn: Nog steeds dichte radiomist

Gastcolumn: Nog steeds dichte radiomist

Noch bloemen, noch kransen

Luisteren naar radio 1920.jpg

Van gecensureerd stemgebruik bij de meest geoliede Qmusic tot de woordenkramerij in de Classics 1000 van Radio 1. De ‘vijgen na pasen’-tijd stond alweer bol van de extremen in radioland. Centraal een mistgordijn, opgetrokken door de totaal verdwaalde mediaminister Sven Gatz. Geen wonder gezien het ontbreken van een heldere kijk op het medialandschap. Dan maar een nieuwe poging gewaagd om enige klaarheid in deze chaos te ontwaren.

Blablabla

‘Lullen’ dus of in het schoon Nederlands naar Vlaams radiomodel: ‘met de nodige straffe uitschuivers een nochtans sierlijke taal onderuit halen’. Van de opgeklopte herrie en de absurde nonsens bij Dag Allemaal op Qmusic, waarbij de ontwikkelingen in Temptation Island en in De Mol tot een storende blabla leidden. Trouwens, hoe zit het nog met de allesbehalve alcoholvrije presentator, die zijn ochtendshow steeds met de intro ‘de beste hits op het beste moment’ opvrolijkte? En steeds maar denken dat de Contact-verslaving reeds lang was verbannen. Gelukkig geen spoor te bekennen, dus de vrees voor dit inspiratieloos gedram verdween met de snelheid waarmee Stoffel Vandoorne zich op het zanderige circuit van Bahrein naar de voorste gelederen wrong.

Old en allesbehalve radiowise 

Radio Caroline, Chris Rea en eitjes verorberen tijdens een collectie aftellijsten bleven onmiskenbare onderdelen van de pret georkestreerd door de paashaas. Zelfs de ‘dierbare’ publieke omroep waagde zich aan een aantal ‘copy-paste’-oefeningen. Radio 2 hield het,  gezien de K3-status, bij de ‘Week van de jaren 80’ voor ‘Absolute Beginners’, terwijl de buren van Radio 1 de duizend fraaiste songs, gekozen door de luisteraars, onthulden. Ofschoon men per definitie een feestelijke vormgeving verwachtte, overheersten de kille onverschilligheid en een koude begrafenissfeer. 

Zelfs de poging tot interactie tussen Lieve De Maeyer en radio-icoon Zaki klonk nauwelijks hartverwarmend. Bureaucratisch saai dus. Het werd helemaal te bont wanneer men tijdens de ‘ochtend’ schaamteloos en met als excuus de fratsen van een Belgische defensieminister, Trump, Assad en Poetin de sprankelende saxofoonsolo, aan het einde van ‘Old And Wise’ van Alan Parsons Project, boycotte. Een regelrechte aanslag op een meesterwerk uit 1982. Waar zijn de Lex Hardings, de Peter Vandams en de Ferry Maats, die dergelijke marathons met humor, met kennis van zaken en met de lach in hun stem kruidden?

De plaat en zijn non-verhaal

Stadsradio Vlaanderen manifesteerde zich luid en vooral -afhankelijk van de ‘overijverige’ dj- onduidelijk. Omdat ‘toch niemand deze rubriek kent’, tijd voor het zoveelste recyclagewerk van Radio Veronica; ‘De Plaat en zijn Verhaal’. Destijds door monumenten als Bart van Leeuwen en Erik de Zwart telkens opnieuw met de nodige en prima dramatiek aangedikt, nu tot een goedkope imitatie gedegradeerd. ‘Respect’ van Aretha Franklin werd met nauwelijks enig gevoel voor soul geïntroduceerd. 

Dan maar even polsen bij het plezante radiocafé dat zijn aanwezigheid in de Vlaamse provincies langzaam opvoert. De VBRO, alias de pretmakers van ‘Twee ogen zo blauw’, met soms het betere verstaanbare werk. Louis Neefs, Will Tura, Truus en Marco Borsato bekoorden zelfs. Wedden dat de Limburgers hun hersenen volop pijnigen met de vraag ‘waarom een Brugse radio zich met hun interne aangelegenheden komt bemoeien’. Even bellen met Asterix, Obelix en Ambiorix om orde op zaken te stellen en om de indringers te verdrijven? 

Noch bloemen, noch kransen

Zen FM en TOPradio genoten ondertussen van hun welverdiende eerherstel. Van het opzwepend ‘dance geweld’ als voorproefje op Tomorrowland in Boom tot die unieke sfeervolle club op Ibiza waar elegante ladies en modieuze gentlemen met flair het verdrijven van het malafide Hit! vierden. De champagne vloeide rijkelijk. Het daaropvolgende vroege ontbijt van Club FM smaakte echter slecht. Inspanningen om het nieuws deftig te brengen, ontaardden in schaamteloos geklungel. Versprekingen aan de lopende band. Hemeltergend. Voldoende om bij de begrafenisondernemer, die tijdens ‘De inspecteur’ met Sven Pichal op Radio 2 aan bod kwam, een extra bestelling te plaatsen.  

Een korte en snelle crematie van een totaal ontspoord radiobeleid waarbij de onkunde en het amateurisme in rook opgingen. Zonder rozen en zonder kransen, liefst.

Filip Van Molle

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

radio luisteren strand.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 22 april 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 22 april 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 4e week van april 1964 (54 jaar geleden), van de 4e week van april 1974 (44 jaar terug), van de 4e week van april 1984 (34 jaar geleden), en van de 4e week van april 1994 (24 jaar terug in de tijd). 

3848709966.5.jpg

Enkele opvallende hits van  54 jaar geleden waren: Can’t Buy Me Love van The Beatles, Draai Dan 79 72 04 van Will Tura, en Anyone Who Had A Heart door Dionne Warwick (zie foto). Verder hoor je premier Lefèvre over de artsenstaking in ons land, reacties van Nederlanders over de trouwplannen van prinses Irene met de Spaanse Carlos Hugo Van Bourbon-Parma, de opening van New York World Fair door Henry Fonda, commentaar op die wereldtentoonstelling door reporter Rik Onckelinckx, en John Larry aan de telefoon met een producer van de Vlaamse tv.

 

- Mud met Tiger Feet, When Will I See You Again door The Three Degrees, en Julien Clerc met Si On Chantait waren enkele van de straffe platen in de 4e week van april 1974. Verder hoor je Tindemans over zijn nieuwe regering, de ‘intrede’ van minister van Rika De Backer op het ministerie van cultuur, Johan Cruijff over de gigantische sommen geld die hij in Spanje kreeg terwijl een groot deel van dat land in armoede leefde, en de vele vechtpartijen in de Langestraat in Oostende. 

 

- na 11 uur nieuws en hits van de 4e week van april 1984 met stemmenimitators Braem en Van Gool die Dr. Lecompte imiteerden, Nicky Lauda in Zolder voor de Formule 1, geluidsoverlast in dancings, en jazzkenner Juul Anthonissen over het overlijden van Count Basie. Enkele hits van 34 jaar geleden waren: Wang Chung met Dance Hall Days, Against All Odds van Phil Collins, en Cyndi Lauper met Girls Just Want To Have Fun.

 

- daarna terug naar de 4e week van april 1994 met een pleidooi om voor het Flageygebouw een omroepfunctie te behouden, de dood van ex-president Richard Nixon, en Willy Claes als nieuwe Navo-baas. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Rock ‘n’ Roll Kids van Paul Harrington & Charlie McGettigan (voor het derde jaar op rij de Ierse) winnaars van het Eurovisie Songfestival, Fatsoen van Philippe Robrecht, en Jessie door Joshua Kadison.

 

logo Radio 2.jpg

De platenspeellijst

Can't buy me love - THE BEATLES

It's in his kiss (the shoop shoop song) - BETTY EVERETT

Vous permettez monsieur - ADAMO

Draai dan 79 72 04 - WILL TURA

Just one look - THE HOLLIES

Anyone who had a heart - DIONNE WARWICK (zie foto)

Tell me when - THE APPLEJACKS

Tchin, tchin - RICHARD ANTHONY

Tiger feet - MUD

I'm a train - ALBERT HAMMOND

Ik zie een ster - MOUTH & McNEAL

Si on chantait - JULIEN CLERC

When will I see you again - THE THREE DEGREES

Be my day - THE CATS

Satisfaction guaranteed - HAROLD MELVIN & THE BLUE NOTES

TSOP (the sound of Philadelphia) - MFSB & THE THREE DEGREES

Girls just want to have fun - CYNDI LAUPER

Love is a battlefield - PAT BENATAR

'n Beetje meer - ROB DE NIJS

Against all odds - PHIL COLLINS

Dance hall days - WANG CHUNG

Break my stride - MATTHEW WILDER

Hello - LIONEL RICHIE

Don't turn around - ACE OF BASE

Sweets for my sweet - CJ LEWIS

Rock 'n' roll kids - PAUL HARRINGTON & CHARLIE McGETTIGAN

Jessie - JOSHAU KADISON

Fatsoen - PHILIPPE ROBRECHT

Without you - MARIAH CAREY

You smile at me - THE DINKY TOYS

 

dionne%20warwick.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.2.jpg

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.2.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jong en minder jong stemt anders af op de radio

Jong en minder jong stemt anders af op de radio

 

Een recent onderzoek van IP radio Belgium, de reclameregie van onder andere ROXX (ex-Club FM), TOPradio en Nostalgie heeft aangetoond hoe jongvolwassenen radio gebruiken. Al vraagt IP directeur Steve Van den Audenaerde om voorzichtig te zijn met het trekken van algemene conclusies. Vooral met het feit dat de jeugd tegenwoordig véél minder zou luisteren. “Dat is wellicht niet het geval. Vroeger luisterden jongeren ook naar cd’s, cassettes, vinyl en mp3, maar dat werd allemaal niet gemeten”.

Jongeren-luisteren-radio.jpg

Historisch gezien is radio het eerste mobiele medium stelt Audioobserver.be. Ondertussen heeft het zich uitgebreid tot tal van andere zendplatforms en ontvangtoestellen. We luisteren weliswaar nog altijd via een radiotoestel of een autoradio, maar ook via televisie, smartphones, tablets, computers en heel wat andere apparaten waarmee we online kunnen. Deze nieuwe context leidt tot nieuwe luistergewoonten.

luisteren-naar-een-radio.jpg

Diversiteit was nooit groter

Het publiek luistert niet langer enkel ‘live’, maar ook via diverse uitgestelde vormen ‘on demand’. Het aanbod was nog nooit zo ruim en wordt ook meer dan ooit gebruikt als soundtrack bij de dagelijkse activiteiten. Er wordt altijd gezocht naar een geluidsomgeving die aangepast is aan de activiteit van het moment. Zowel thuis als buitenshuis, tijdens het winkelen, tijdens een verplaatsing, op het werk, tijdens het sporten, de maaltijd, om te ontspannen…

Er vallen enkele verschillen op tussen de twee taalgemeenschappen in ons land. In het noorden luistert men per dag dertig minuten langer naar audio en krijgen FM-uitzendingen een grotere rol toebedeeld. Het zuiden luistert graag naar de radio via de televisie. Inzake streaming zijn de Nederlandstaligen sterker vertegenwoordigd op platforms zoals Spotify of Deezer, terwijl Franstaligen de voorkeur geven aan video-streaming.

radiocontactvision.jpg

Er is geen groot verschil in luistergedrag tussen mannen en vrouwen, behalve dat mannen meer te vinden zijn voor digitaal luisteren en muzikale streamingdiensten. De opvallendste verschillen doen zich voor – zoals wel vaker wanneer het om mediagebruik gaat – op het vlak van de leeftijd. Wie jonger is dan 25 luistert veel meer naar muziek dan wie ouder is. Dat is trouwens altijd zo geweest. In de jaren 80 luisterde men naar muziek op cassettes via een walkman, in de jaren 2000 werd muziek het domein van de iPod, tegenwoordig zitten de smartphone en de streamingplatforms in de lift.

De ‘headphone’ generatie

Aan het gedrag is in feite weinig veranderd, enkel het materiaal en de geluidsdrager zijn nu anders. Het feit dat muziek, dankzij de digitalisering toegankelijker is geworden, heeft beslist ook bijgedragen aan een stijging van de luisterduur bij jongeren. We hebben het tegenwoordig al eens over de ‘headphone generation’, de generatie die bij verplaatsingen en op het werk steeds vaker oortjes in heeft of een koptelefoon draagt.

Het aandeel van het live luisteren bij de 18-24-jarigen bedraagt 47 %. Van zodra men begint te werken, loopt dat percentage op tot 74 % (bij de groep 25-34 jaar) en tot 87 % bij wie ouder is dan 35 jaar. Hoe ouder we worden, hoe meer interesse we hebben in nieuws, diensten (weerbericht, verkeersinfo…) en gewoonweg aan menselijke aanwezigheid, via divers entertainment of vaste rubrieken.

audio.png.jpg

Klik op afbeelding om te vergroten

 

Op zich is de vraag naar inhoud mettertijd niet gewijzigd. Wat wel veranderd is, zijn de plekken waar je die content kunt vinden: die zijn nu veel gevarieerder dan vroeger.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DJ KHLR droomt van Antwerpse FM-radio

DJ KHLR droomt van Antwerpse FM-radio

“Er is nog geen échte Antwerpse zender met alternatieve muziek”

 

Een Antwerpse stadsradio op een FM-frequentie, zoals er geen andere is: die wil de Antwerpse dj KHLR (Khalor) in de lucht krijgen. “Antwerpen heeft een immens aanbod aan alternatieve muziek in het nachtleven, maar dat wordt amper op een commerciële FM-frequentie ondersteund.” Op 107.0 FM is dat wél de bedoeling, net als het in de kijker zetten van Antwerpen in àl haar aspecten: van mode tot het culinaire. Van ondernemers, jonge artiesten tot aanstormend talent”.

DJ-Khalid.png

Het is een beetje vechten voor een officiële FM-frequentie. Zeker in Antwerpen liggen de beschikbare plaatsen niet voor het grijpen. Maar Antwerpenaar en resident-dj in zowat àlle grote clubs in de stad, Khalid Naciri aka dj KHLR, heeft zijn erkenningsdossier ingediend en droomt er luidop van om een Antwerpse zender uit de grond te stampen, zoals er nog geen bestaat. Met muziek waar vooral ‘young urban hipster couples or singles’, de zogenaamde yuhcos tussen de 16 en 35 jaar, gek van zijn.
 

DJ-Khalor-2.jpg


Dj KHLR: “Je moet eens vijf minuten scannen tussen verschillende stations en je hoort sowieso telkens die éne zelfde hit. Pas op, ik begrijp dat hitjes heel belangrijk zijn voor een bepaalde doelgroep. Kijk pakweg ook naar nationale zender Studio Brussel. Ze trekken een ietwat andere kaart, maar moeten toch radio maken voor de grote massa. Wij willen iets anders opstarten en voorkomen dat er weer een FM-frequentie als ‘eenheidsworst’ de lucht in gaat.” 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

 

Het was 8 februari 1922 precies dus iets meer dan 96 jaar geleden dat in het Amerikaanse Witte Huis voor het eerst een radiotoestel werd geïnstalleerd.

7.6.2-1-edit-800x445.jpg

De zittende president was op dat moment ene Warren G. Harding. De man wordt in de geschiedenisboeken niet herinnerd als een belangrijke president. Hij overleed aan een hartaanval in het tweede jaar van zijn ambtstermijn, nadat zijn eerste jaar vooral werd gekenmerkt door een schandaal (Google eens naar Tea Pot Dome). Hij stond evenmin bekend als een workaholic.

1200px-Warren_G_Harding-Harris__Ewing.jpg

President Warren G. Harding

 

Maar voor techniek had Harding wel een neus en daarom hoort hij thuis in het rijtje presidenten dat «de toekomst omarmde». Van oorsprong was Harding een krantenuitgever in Ohio en hij besefte snel het belang van het toen nog piepjonge medium radio. In juni 1922 was Harding de eerste Amerikaanse president wiens stem op de radio was te horen. Hij bracht de natie, die nog hard leed onder de naweeën van de eerste wereldoorlog, een boodschap van “nieuwe hoop”. Nog niet rechtstreeks vanuit het Witte Huis, dat zou technisch pas mogelijk worden onder zijn opvolger president Calvin Coolidge.

Maar vanaf toen ging het snel en de radio zou al in 1924 een belangrijke rol spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nacht vóór de verkiezingen schreef Coolidge geschiedenis toen het grootste radio-publiek ooit afstemde op de uitzending van zijn laatste campagnetoespraak. Coolidge won die verkiezingen met een straat voorsprong. In maart 1925 luisterden Amerikanen voor het eerst rechtstreeks vanuit het Witte Huis naar hun president bij diens eedaflegging (foto boven). De uitzending was te horen op 42 stations van «coast to coast».

Het medium radio betekende een belangrijke mijlpaal voor de Amerikaanse politiek, want in het oneindige land was het tot dan voor de Amerikaanse presidenten zo goed als onmogelijk om iedereen aan te spreken. Nieuwe media zouden doorheen de geschiedenis vaak een bepalende rol spelen in het politieke spel.

Calvin_Coolidge_bw_head_and_shoulders_photo_portrait_seated_1919.jpg

President Calvin Coolidge

 

Abraham Lincoln was de eerste president die actief nieuwe technieken gebruikte in zijn campagne. Hij deed beroep op de spoorwegen en de telegraaf. De eerste president die eind jaren 1870 een telefoon installeerde in het Witte Huis was Rutherford B. Hayes. Zijn eerste telefoontje was met Alexander Graham Bell, de uitvinder van het ding. De heilzame woorden van de president aan Graham waren: “Spreek alstublieft wat langzamer.”

FDR-January-11-1944-1024x701.jpg

William Howard Taft, president van 1909 tot 1913, verdeelde zijn toespraken via grammofoonplaten. F.D. Roosevelt (foto) sprak de natie wekelijks live toe op zaterdag van bij het haardvuur via zijn «weekly radio address», een traditie die Reagan een halve eeuw later overnam. Ook de wekelijkse radioshow van Roosevelt’s vrouw Eleanor behoort tot het Amerikaanse erfgoed.

Bij Reagan en eerder al John F. Kennedy zorgde de camera voor een enorme aantrekkingskracht. Bill Clinton bezorgde het Witte Huis zijn allereerste website. Zijn opvolger, George W. Bush, introduceerde de podcast en was de eerste president die op de vingers werd getikt voor zijn onveilige e-mailgedrag. Obama begon als president met een wekelijkse YouTube-video en zette al in zijn eerste presidentscampagne heel hard in op Facebook. Maar het was ook Facebook dat Hillary Clinton acht jaar later zou helpen nekken in haar race naar het Witte Huis. Daar schrijft nu, «as we speak», de twitterende Trump zijn portie geschiedenis.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flashback:Wereldomroep start ‘Grote Vernieuwing’ (2001)

Flashback:Wereldomroep start ‘Grote Vernieuwing’ (2001)

Radio Vlaanderen Internationaal zet puntje op de 'i'

 

Bij Radio Vlaanderen internationaal (RVI) gaat nog dit jaar operatie ‘Grote Vernieuwing’ van start. Het begint al bij de naam. In het vervolg heet ‘de Wereldomroep’ gewoon RVi. Waarbij de (kleine) letter ‘i’ niet langer uitsluitend verwijst naar het ‘internationale’ karakter, maar ook staat voor ‘interactief’ en ‘internet’. Tegen half februari komt er een verbeterde website en zal een eigen server het meer uitgebreide pakket programma’s ‘on demand’ draaien. Nu wordt dat voor RVi gedaan door World Radio Network.

naamloos.png

Bij het ingaan van het nieuwe zomerschema, op 25 maart, zullen ook de programma’s een facelift krijgen. Maar omdat radio tot nader order nog steeds niet te zien is, houdt men het bij nieuwe kenwijsjes, muziekjes en tunes. Die worden eenvoudiger en moderner, zodat de herkenbaarheid groter wordt. In de herfst wordt besloten met fase drie van het plan. Een volledig nieuwe website met actueel nieuws (in beeld en geluid), forums, en veel links naar Vlaanderen. De nieuwe site is niet alleen bestemd voor Vlamingen, maar biedt ook in het Engels, Frans en het Duits achtergrondinformatie van en over Vlaanderen.

° Radio Vlaanderen Internationaal

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Meer over Radio Vlaanderen Internationaal (Wereldomroep) leest u HIER en  HIER.

logo RVI.gif

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Poets je oude vinyl platen met houtlijm !

Poets je oude vinyl platen met houtlijm !

 

Heb je een uitgebreide platencollectie? Durven sommige van die platen al eens te kraken? Met een grondige poetsbeurt los je het op!

Klembord01 (2).jpg

Dit heb je nodig

  • houtlijm
  • houten spateltje
  • platenspeler
  • een krakende plaat

Aan de slag

  • Breng de plaat aan het draaien.
  • Verdeel de houtlijm gelijkmatig over de plaat.
  • Strijk de houtlijm uit met een spateltje.
  • Laat een nacht drogen.
  • Trek de lijm van de plaat.
  • Geniet van de muziek :-)

Kijk HIER naar het filmpje op de website van Radio 2 !

 

Radio2

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Over de eerste zeezender van Europa Radio Mercur

Over de eerste zeezender van Europa Radio Mercur

 

Het is straks zestig jaar geleden, maar Denemarken heeft maar niet gewacht op het mooie ronde getal om alvast Radio Mercur te herdenken.

 

Foto's kan je vergroten door er op te klikken.

Radio-Merc.jpg

 

De eerste zeezender van Europa kwam op 2 augustus 1958 in de lucht en maakte de volle portie ellende mee: mastbreuken, strandingen, ijsgang (want ze lagen in de Sont tussen Denemarken en Zweden, bij de plek waar nu de grote brug ligt).

 

Jongensboekenkost kortom. Na The Ship That Rocked (van algemene signatuur) en 3 Mile Limit (over Radio Hauraki in New Zealand) is het Deense piratenverhaal tot een film uitgewerkt, een serie zelfs. Leuk gedaan, met veel oog voor detail, zie het HIER.

 

Radio-M.jpg

 

Natuurlijk wordt de belangstelling er weer behoorlijk door gevoed, er  is een Mercur tentoonstelling gekomen in het Ringsted Museum en oud medewerkers zijn op zoek gegaan naar foto’s van vroeger, we laten er alvast een paar zien en nog heel veel meer staat HIER.

 

UIteraard willen we op deze plek ook weer graag wijzen op de eerste tune van de zeezenders, wel sort of, gemaakt door Ib Glindemann voor Radio Mercur, die trouwens nog steeds voor een orkest staat. Die tune hoort u HIER.

 

En we verwijzen ook nog graag even naar de uitvoering van een hele MUZIEKSCHOOL.

 

Jingleweb

Radio-Mercur.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |