17-04-18

Franstalige radio allergisch voor Nederlands?

Franstalige radio allergisch voor Nederlands?

 

Herman Boel onderzocht in 2017 en onlangs nog een keertje de hoeveelheid Nederlandstalige muziek bij  Franstalige in België. Daaruit bleek dat er letterlijk nooit een Nederlandstalig nummer in hun programmering werd opgenomen. In de bewuste onderzoek opnemen richtte hij zich op de ‘grote’ jongens, de stations met meerdere frequenties in Brussel en Wallonië. Maar er zijn uiteraard nog andere stations.

RCF-radio.jpg

Een daarvan is Radio RCF, een station dat een onderdeel is van grote broer RCF Frankrijk en in ons land vier frequenties heeft (in Brussel, Luik, Namen en Bastenaken). En daar hebben ze wel degelijk aandacht voor Nederlandstalige muziek. Drijvende kracht hierachter is Eric Cooper, journalist en programmamaker. In zijn programma’s heeft hij al diverse Vlaamse groepen geïnterviewd en hun Nederlandstalige muziek laten horen, zoals Florian De Schepper, Motivo Loco en Frimout.

Maar hij ondervindt aanzienlijke problemen bij het maken van zijn programma’s. Wanneer hij contact opneemt met artiesten of producenten uit Vlaanderen, dan krijgt hij in 99% van de gevallen geen antwoord. Wanneer contact wordt opgenomen met collega-journalisten/programmamakers (zoals mensen van Radio 2) en communicatiescholen (zoals Artevelde Hogeschool in Gent) met het voorstel om een radio-uitzending rond Nederlandstalige muziek te maken om via RCF uit te zenden, dan krijgt hij opnieuw geen enkel concreet en bruikbaar antwoord.

Bij een dergelijke houding is het niet verwonderlijk dat sommige programmamakers het eenvoudigweg opgeven. En dan is het uiteraard ietwat gratuit dat de researcher bijvoorbeeld Franstaligen van aversie en allergie voor Nederlandstalige muziek verwijt. Kortom, Herman Boel roept de verantwoordelijken van Vlaamse radiozenders, hij denkt daarbij  aan Radio 2 en VBRO, maar ook artiesten en bands op om hun Franstalige collega’s ter wille te zijn. Daar kunnen dan mooie en verrijkende radioprogramma’s uit volgen.

Als er bands, artiesten, programmamakers of anderen geïnteresseerd zijn om contact op te nemen met Eric en hem te helpen bij het promoten van Nederlandstalige muziek in Brussel en Wallonië, dan neem je contact op met Herman Boel, waarna hij het nodige zal doen. 

° RCF radio

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grootschalige uitbreiding dekking lokale DAB-netten afgerond in VK

   Grootschalige uitbreiding dekking lokale DAB-netten afgerond in VK

 

In het Verenigd Koninkrijk is na drie jaar de grootschalige uitbreiding van de ruim 50 lokale DAB-netten afgerond. In totaal zijn er 221 zenders aangepast of in gebruik genomen. De gezamenlijke dekking van de lokale DAB-netten is gestegen van 72% naar ruim 90%.

 

DAB.png

 

Het grootschalige project, dat in maart 2015 startte, werd afgerond met de ingebruikname van de zenders Edinburgh Castle in Schotland en Fishguard in het noordwesten van Wales.

 

Door de uitbreiding kunnen nu 10 miljoen meer luisteraars hun favoriete lokale BBC of commerciële radiozender ontvangen via DAB. Daarnaast wordt nu ruim 6400 km extra aan wegen gedekt door de lokale netten.

 

De grote uitbreiding van de dekking van de lokale DAB-netten maakte deel uit van het zogenaamde “Memorandum of Understanding, dat in 2012 opgesteld werd door de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media.

 

De overheid betaalde bijna 10 miljoen euro van de uitbreiding. De rest is betaald door de BBC en de grote radiogroepen.

 

Het Verenigd Koninkrijk telt momenteel drie landelijke DAB-netten, ruim 50 lokale netten en een tiental mini-lokale netten. Het aandeel digitaal luisteren bedraagt volgens de laatste luistercijfers 49,9%. Driekwart hiervan vindt plaats via DAB. In een groot aantal regio’s ligt het aandeel digitaal luisteren al ver boven de 50%.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook Nostalgie gaat naar zee

Ook Nostalgie gaat naar zee

Nostalgie-Beacxh-Festival.jpg

Nostalgie gaat op 11 augustus weer naar zee. Een jaarlijkse gewoonte, net zoals veel anderen de zomerse lokroep naar het zilte nat niet kunnen weerstaan.

Dit keer trekken de ‘Antwerpse’ radiomakers naar Middelkerke voor een nieuwe editie van hun intussen bekende en succesvolle ‘Beach Festval’. Op dinsdag 20 maart j.l.en net op hun tiende verjaardag, maakten ze de eerste namen bekend van de optredende artiesten.

Stefan Ackermans mocht even na 08:00 uur vertellen voor wie de eer en het absolute genoegen was weggelegd om de spits af te bijten.

Het werden de opnieuw van stal gehaalde Kreuners. Meteen is ook de ticketverkoop van start gegaan. Nog tot en met 31 maart kan dat aan het ‘early bird’-tarief van 54,00 euro als u hier klikt.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Retro 2004: Oud Radio 2-gebouw wordt muziekcentrum

Retro 2004: Oud Radio 2-gebouw wordt muziekcentrum

Jongerencultuurwerking 'De Kreun' krijgt er z'n vaste stek

 

Op 2 oktober 2003 trok Radio 2 West-Vlaanderen definitief de deur achter zich dicht aan het Conservatoriumplein 1 in Kortrijk (zie foto's van studio's onderaan). De ‘oude’ studiogebouwen werden die dag geruild voor een gloednieuw complex  langs de Doorniksesteenweg. Sindsdien staan de panden die de publieke omroep er betrok, helemaal leeg.

Radio2Conservatoriumplein.jpg

Het gebouw, eigendom van de stad Kortrijk, moest dus een nieuwe bestemming krijgen. De knoop is inmiddels doorgehakt. Het voormalige omroepgebouw krijgt een opknapbeurt en zal dienst gaan doen als muziekcentrum. De bekende regionale concertclub annex jongerencultuurwerking ‘De Kreun’ uit de deelgemeente Bissegem zal er (vermoedelijk) onderdak krijgen.

De muziekacademie die in de andere vleugel van het gebouw huist, krijgt extra lokalen ter beschikking. Die academie was trouwens de inspiratie voor het ombouwen van het reuzenpand tot muzikaal eiland. Het gebouw moet straks een plek worden waar letterlijk ‘ruimte’ is voor alle vormen van muziekbeleving.

Vanaf Pinksteren neemt de stad alvast een deel van de ruimte in voor een tentoonstelling over de geschiedenis van Radio 2 in de provincie. Schepen Bral doet bovendien een warme oproep naar alle ‘muziekactoren’ die denken een plaats te moeten krijgen in het gebouw. Al is het wachten op renovatie voor het ontplooien van andere initiatieven. Al bij al misschien geen slecht idee voor tenminste twee lokale radiostations in wording in de Groeningestad die nog op zoek zijn naar ruimte (en geld)?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Retrofoto's (Jos Gurdebeke) Radio2 Conservatoriumplein 1996

Foto's in groter formaat bekijken door er op te klikken !

R2kortrijk96a.jpg

R2kortrijkb.jpg

R2kortrijkc.jpg

R2kortrijkd.jpg

R2kortrijke.jpg

R2kortrijkf.jpg

R2kortrijkg.jpg

R2kortrijkh.jpg

BRT2 Omroep West-Vlaanderen technieker: Etienne Olivier

R2kortrijki.jpg

Aan de witte deur van de studio in Kortrijk herkent u misschien wel huidig Radio2 Nethoofd Jan Knudde

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toen radio de muziek uitvond (5)

Toen radio de muziek uitvond (5)

Niet enkel BBC, maar ook Big L boycotten platen

 

Groot-Brittannië kreunt in 1967 onder het muzikale geweld van liefst tien commerciële radiostations die van op zee hun programma’s uitzenden. Des te opmerkelijker is de passieve houding van de publieke omroep BBC. Die geeft nauwelijks een krimp en blijft oubolligheid en stijfdeftigheid hoog in het vaandel voeren.

Al in 1965 was er een eerste akkefietje toen de Britse nationale omroep weigerde om ‘Eve of destruction’ van Barry McGuire te draaien. Volgens de BBC was de tekst té luguber en moesten de luisteraars tegen zichzelf beschermd worden. Bijgevolg was de song wel te horen bij de zeezenders en die maakten er met veel plezier een enorme hit van! 

Galaxy.jpg

Radio London boycot 

Met de eerste single van Pink Floyd is dan weer iets totaal anders aan de hand. ‘Arnold Layne’ is het verhaal van een man die vrouwenkleren draagt. In 1967 een twijfelachtig onderwerp, vandaar dat je zou verwachten dat dit nummer op de zwarte lijst van de BBC terecht zou komen. 

Het omgekeerde is waar! BBC draait het nummer wel maar Radio London niet. Al heeft dit niks te maken met de tekst, maar wel met het feit dat Big L  psychedelische muziek eerst niet ziet zitten. Later zou het station haar houding wel veranderen. Feit is dat de overige zeezenders Pink Floyd pluggen en Arnold Layne alsnog een Top 20-notering haalt. 

Die ene uitzondering te na, blijft BBC met de regelmaat van een goed geoliede klok het voortouw nemen bij het in de ban slaan van liedjes. Een heel bekend voorbeeld is het fluisternummer ‘Je t’aime, moi non plus’ van het duo Jane Birkin & Serge Gainbourg. En in 1978 is het zelfs helemaal raak. De punkmuziek maakt zijn opwachting. 

Door het agressieve karakter van zowel muziek als vertolkers worden opnieuw heel wat platen niet gedraaid op de Britse nationale omroep. Zeezenders zijn er op dat moment niet meer en de lokale commerciële stations, die intussen zijn kunnen starten, hebben zeker niet dezelfde grote impact die hun offshore collega’s een decennium eerder wel hadden. Men kan zich dan ook terecht de vraag stellen hoe het met punk zou gegaan zijn als het genre een betere kans had gekregen.

Vier gouden jaren  

Popcritici zijn het met elkaar roerend eens, de betere internationale popmuziek wordt gemaakt in de periode 1964-1968. Het zijn vooral de Britse offshore stations die artiesten als Engelbert Humperdinck, David Bowie & The Lower Third, The Cherokees en David Garrick… een eerste kans geven. Zonder de steun van een klein dozijn populaire radiostations zou hun carrière minstens ‘anders’ zijn gelopen. 

Maar de Britse popvloot heeft meer op haar actief staan. Rhytm & Blues-muziek wordt gepopulariseerd. Blanke R&B-artiesten als The Spencer Davies Group en Yardbirds breken door. Amerikaanse soulmuziek is niet meer weg te denken. The Supremes, Martha Reeves, Otis Reading, Wilson Picket… Ook Country & Western muziek bereikt een breder publiek dan ooit; Jim Reeves, Roger Miller en Johnny Cash. En het gaat echt alle richtingen uit. Wat underground music wordt genoemd, vindt net zo goed zijn weg naar het grote publiek. Pink Floyd, Creation en John’s Children (met ene Marc Bolan) hebben hun succes aan de popvloot te danken.

280e050737b2723927e3eb317ca50cfb.jpg

BBC is dit keer wel bij de pinken

Op 14 augustus 1967 komt echter een einde aan de trendsettende invloed van de Britse radiopiraten. De overheid verbiedt iedere medewerking aan dit soort stations. Even valt er een gat, maar gelukkig is de BBC nu wel zo verstandig om reeds op 30 september Radio 1 (pop) en Radio 2 (familie) in het leven te roepen. 

Twee stations die als geen ander een kloon zijn van Radio London en bemand worden door tal van deejays die eerder voor Britse zeezenders gewerkt hebben. Onder meer zijn dit Johnnie Walker, Tony Blackburn, John Peel,  Ed Stewart, Terry Wogan, Jimmy Young, Dave Cash, Kenny Everett, Peter Murray en Bob Holness. 

Wordt vervolgd

° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (1)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (2)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (3)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (4)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Afschakelen FM tussen 2027 en 2032 realistisch

   Afschakelen FM tussen 2027 en 2032 realistisch

 

Een realistische termijn voor afschakeling van FM ligt grofweg de periode tussen 2027 en 2032. Dit stelt Dialogic in het rapport “Argumenten en impact bij een zinvolle afschakeling van analoge radio-etherdistributie via FM en AM,” dat opgesteld werd in opdracht van het Ministerie van EZK.

 

naamloos.png


Komend jaar wil het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het tweede deel van de ‘Nota Omroepdistributie’ aan de kamer versturen. Hierin wordt de langetermijnvisie op omroepdistributie vastgelegd.

 

Waar FM lange tijd de belangrijkste distributiemethode voor radio is, begint de radio steeds meer te digitaliseren. DAB+ en internet zijn steeds meer in opmars en zorgen ervoor dat het aantal luisteraars via FM daalt.


Grote vraag is dan ook wanneer de FM uit kan en wat de impact hiervan is. Het Ministerie van EZK liet hiernaar onderzoek doen door Dialogic.

 

Of afschakeling van FM zinvol is en gerealiseerd zou moeten worden, hangt af van verschillende zaken. Eén van de belangrijkste onderdelen is hoeveel luisteraars er op dat moment al digitaal luisteren en er dus niet meer naar FM luisteren.

 

Hoe langer er gewacht wordt, des de groter de kans is dat luisteraars al naar digitale distributie zijn overgestapt. De impact voor de luisteraar is dan klein. Voor de radiostations is de kosten-baten analyse belangrijk: Wanneer gaat uitzenden via FM te veel kosten ten opzichte van digitale distributie. Met andere woorden: wanneer is het aantal luisteraars via FM dermate laag, dat aanhouden niet meer lonend is.

 


Een realistische termijn voor afschakeling ligt volgens Dialogic grofweg de periode tussen 2027 en 2032. “Gezien de lopende vergunningen kan pas vanaf 2022 gedacht worden aan afschakeling van FM op enige schaal. Een afschakeling in 2022 zou een flinke impact kennen,” aldus Dialogic.

 

Geadviseerd wordt om een eventuele afschakeling van FM ruim van tevoren aan te kondigen, zodat de consument genoeg tijd heeft om hierop te kunnen anticiperen. In Noorwegen, waar de FM dit jaar grotendeels is uitgezet, werd de afschakeling al in 2015 aangekondigd. Toen al bleek meer dan 50% van het radioluisteren digitaal te zijn.

 


Mocht er een afschakeldatum worden vastgesteld, dan is een goede reclamecampagne essentieel, zo stelt Dialogic. Dit moet voorkomen dat consumenten stoppen met radioluisteren. Ook Noorwegen heeft dit gedaan. In Zwitserland, waar de FM vanaf 2020 gefaseerd uit gaat, loopt momenteel de campagne “Radio zieht um af DAB+,” oftewel “radio verhuist naar DAB+.

 

Om de digitalisering te versnellen dienen gebruikers nog meer bewust gemaakt te worden van alternatieven voor FM. Momenteel gebeurt dit al middels de campagne “Let’s get digital” waarin duidelijk wordt gesteld dat DAB+ de digitale opvolger van FM wordt.

 

De komende jaren wordt deze campagne geïntensiveerd om luisteraars zo snel mogelijk over te krijgen op digitale radio. Voor radiostations is FM een relatief dure distributiemethode. Uitzetten zou miljoenen euro’s aan kosten op jaarbasis schelen.

 

Het streven van de radiostations is om in 2022 al een dermate hoog percentage aan digitaal luisteren te hebben, dat een afschakeldatum voor FM kan worden vastgesteld. De FM-vergunningen zouden dan nog één keer verlengd kunnen worden, waarna FM uit gaat.

 


Op de vraag hoe FM het best kan worden afgeschakeld verdient volgens Dialogic theoretisch een trapsgewijze afschakeling de voorkeur omdat zo op een meer natuurlijke wijze de afschakeling kan worden vormgegeven. In de praktijk is stapsgewijze afschakeling lastig te implementeren. Zo is de vraag wie er als eerste haar FM-uitzendingen moet staken en waar.

 

Daarnaast lopen de verschillende FM-vergunningen door de gehele FM-band heen, waardoor er niet simpel een deel van de FM-band in het hele land leeggemaakt kan worden. De radiostations zijn dan ook geen voorstander van een dergelijke gefaseerde afschakeling.

 

Het complete rapport “Argumenten en impact bij een zinvolle afschakeling van analoge radio-etherdistributie via FM en AM” is hier te downloaden.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone met een muggenwerende functie

Smartphone met een muggenwerende functie

 

LG heeft begin dit jaar in India een smartphone met een muggenwerende functie geïntroduceerd. Volgens experts werkt de toevoeging echter niet.

 

re.jpg

 

De nieuwe LG K7i is een smartphone met 5 inch-scherm, 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Achterop de telefoon zit een speciale luidspreker die ultrasone geluiden produceert. Het toestel wordt verkocht voor 7.990 Indiase roepie, omgerekend iets meer dan €100.

 

LG zegt dat de ultrasone geluiden niet door mensen gehoord kunnen worden, maar dat muggen er last van hebben. De insecten zouden hierdoor worden weggejaagd. LG verkoopt ook wasmachines, televisies en airconditioners met dezelfde technologie.

 

In 2012 vertelde entomoloog Bart Knols aan de BBC dat ultrasone speakers niet werken bij het wegjagen van muggen. "Er is geen wetenschappelijk bewijs voor", aldus Knols.
 

Bij een onderzoek in 2010 werd geconcludeerd dat ultrasoon geluid op geen manier helpt bij het voorkomen van muggenbeten. 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

Boek:Zendstation Middelkerke 1928-2016

 

In de reeks Maritieme Radiogeschiedenis is het volgende boek verschenen met een uitgebreide beschrijving van het RMD zendstation te Middelkerke.

 

naamloos.png

Klik op de foto hierboven om te vergroten

 

Gilbert  Ghyselbrecht & Pieter Van Banden-Zendstation Middelkerke- oktober 2015.JPG

Ook ikzelf bezocht nog het zendstation begin oktober 2015 toen het nog actief was.Gilbert Ghyselbrecht gaf mij een deskundige uitleg over het reilen en zeilen van het inmiddels terziele gegaan (historische) radiogebeuren.De foto bekijken in groter formaat kan door er op te klikken.

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Is tien jaar smartphones rampzalig voor het milieu?

Is tien jaar smartphones rampzalig voor het milieu?

 

De productie van smartphones heeft de afgelopen tien grote gevolgen gehad voor het milieu. Dat zegt Greenpeace. De milieuorganisatie dringt aan op een ander productiemodel om de enorme elektronische afvalberg te verminderen en de toestellen langer te doen meegaan.

 

smartphone.jpg

Het rapport "From smart to senseless: the global impact of ten years of smartphones" maakt de balans op van tien jaar smartphonegebruik, sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007. In die periode werden wereldwijd 7,1 miljard smartphones geproduceerd, maar de toestellen gaan maar korte tijd mee.

 

"Als alle smartphones die de voorbije tien jaar zijn geproduceerd, nog zouden werken, zou ongeveer elke mens op aarde er een hebben. De consumenten worden ertoe aangezet om hun model zo vaak te upgraden dat het gemiddelde toestel net ongeveer twee jaar wordt gebruikt. Dat heeft verwoestende gevolgen voor de aarde", zegt Elizabeth Jardim die het rapport heeft geschreven.

 

Dat smartphones zo'n kort leven beschoren zijn, is problematisch, omdat er veel energie en materiaal nodig zijn om ze te maken. Sinds 2007 werd ongeveer 968 terawattuur gebruikt om smartphones te produceren, genoeg om België elf jaar van stroom te voorzien.

 

Bovendien creëren ze een gigantisch afvalprobleem. Volgens een studie van de Universiteit van de Verenigde Naties was het elektronisch afval van kleine IT-producten als smartphones in 2014 goed voor 3 miljard ton. Minder dan 16 procent van alle elektronische afval op aarde zou worden gerecycleerd.

 

Greenpeace zegt dat we niet langer zo kunnen doorgaan en roept de hele IT-sector op om te kiezen voor een "circulair productiemodel", en kijkt daarbij in het bijzonder naar Samsung. Dat zou het goede voorbeeld moeten geven en zich er openlijk toe verbinden om de 4,3 miljoen Galaxy Note 7 te recycleren om de impact op mens en milieu te beperken.

 

Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |