10-04-18

Het ‘ei’ van (Radio) PROS

Het ‘ei’ van (Radio) PROS

Lokale radio vier weken lang terug op FM

PROS-terug-op-FM-800x445.jpg

Even was er twijfel bij de redactie in welke rubriek dit bericht thuishoort. ‘Lokale Helden’ is de plek waar alle nieuws rond en over… lokale radio terecht komt. Tot voor 1 januari 2018 had ook PROS er zijn vaste stek. Maar voldoet het Heldergemse station nog wel aan die ‘plaatselijke’ voorwaarde? Programmatorisch uiteraard wel. Want PROS klinkt nog steeds zoals voor de diefstal van hun FM-frequentie. Puur technisch is het station echter wel wereldwijd te ontvangen. De vraag blijft of dit een opwaardering dan wel een degradatie is? 

PROS is niet enkel daarom een ‘geval apart’. Het station was en is één van de meest ingebedde lokale radio’s van Vlaanderen. Niemand die ook maar durfde vermoeden dat ze hun FM-erkenning zouden kwijtraken. Toen dit toch gebeurde werd even gevloekt, geslikt en gezucht maar al snel werden alle hens aan dek geroepen om de doorstart als webradio tot een succes te maken. Wat het inmiddels ook is geworden. 

Kermisradio wordt ook lenteradio

In tegenstelling tot vele andere lokale zenders die door het verlies van hun FM-licentie noodgedwongen doorgingen als webradio, is PROS er wel in geslaagd om enerzijds in de actualiteit te blijven en anderzijds mede daardoor veel luisteraars aan zich te binden. Niet zelden zijn er pieken tot zeshonderd luisteraars via de diverse streams. Een aantal oren waar zelfs lokale radio’s mét een FM-frequentie van dromen. 

Eén en ander heeft uiteraard ook te maken met de verkoop van de juiste ontvangers door PROS zelf. En met de financiële steun van de gemeente Haaltert die minder bedeelden tegemoet komt bij de aanschaf van een digitaal toestel. Zo werden er gisteren weer tachtig exemplaren aan de man/vrouw gebracht. Daarvoor worden zogenaamde ‘ophaaldagen’ in het lokale radio-praathuis gehouden. De toestellen van het prima merk Lenco gaan voor 60,00 euro van de hand. Indien nodig gaan PROS-medewerkers ze bij de kopers thuis zelf installeren. 

PROS-webradio-1.png

PROS-Lenco-3.png

PROS-webradio-2.png

Twee keer twee weken

Maar ondanks de vele digitale luisteraars is en blijft een deel van de regio verstoken van het vertrouwde PROS-geluid. Niet iedereen heeft een internetverbinding, toch essentieel om de zender te kunnen ontvangen. Daarom keert PROS terug op FM. Tijdelijk weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf 1 mei aanstaande tot en met de 28ste van diezelfde maand is men te beluisteren in de Heldergemse regio op 97.7 FM dankzij de bekende evenementenvergunning. Zoals de benaming het inhoudt, wordt deze tijdelijke vergunning toegekend om een lokale gebeurtenis te ondersteunen.

Daarom wordt de terugkeer van PROS in de analoge ether ingedeeld in twee periodes waar van alles gebeurt. Aaneensluitende weken bovendien. Het ei van PROS, als het ware. De eerste twee weken wordt er ‘kermisradio’ gemaakt (kermis in Haaltert en Moederdag), de volgende weken wordt dat ‘lenteradio’ (kermis Heldergem). De terugkeer op FM wordt ingezet met de traditionele ‘Dag van het Nederlandstalige lied’.  Op 1 mei te beluisteren tussen 06:00 en 20:00 uur. Luisteraars kunnen hun vijf favoriete nummers trouwens hier doorgeven. Zaterdag jongstleden 7 april, kregen de terrasmeubelen alvast een grote beurt, want er wordt opnieuw veel volk verwacht in en aan het PROS Praathuis tijdens de komende evenementen-uitzendingen.     

° Radio PROS
° Fotocredits: PvB

PROS-tuin-1.png

PROS-tuin-2.png

PROS-terras-3.png

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

De foto's van het 'weekend' op een rijtje.Voor groter formaat klik op de foto !

Lenco Internetradio PROS.jpg

Op zaterdag 7 april...

received_2132993346716550.jpeg

received_2132993370049881.jpeg

received_2132993403383211.jpeg

received_2132993693383182.jpeg

received_10208927829632120.jpeg

received_10208927829952128.jpeg

 

Op zondag 8 april...

DSC02075.jpg

DSC02076.jpg

DSC02077.jpg

DSC02078.jpg

DSC02079.jpg

DSC02080.jpg

DSC02081.jpg

DSC02082.jpg

DSC02083.jpg

DSC02084.jpg

DSC02085.jpg

DSC02086.jpg

DSC02087.jpg

DSC02088.jpg

DSC02089.jpg

DSC02090.jpg

DSC02091.jpg

DSC02092.jpg

DSC02093.jpg

DSC02094.jpg

DSC02095.jpg

DSC02096.jpg

DSC02097.jpg

DSC02098.jpg

IMG_20180408_134504.jpg

IMG_20180408_134712.jpg

IMG_20180408_140044.jpg

IMG_20180408_140526.jpg

Radio PROS ONAIR.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Muziekmuseum Vlaanderen dreigt te verdwijnen

Muziekmuseum Vlaanderen dreigt te verdwijnen

Skynet Blogs houdt er mee op. De bekende blogpagina’s zijn, volgens Skynet zelf althans, een soort relikwie aan het worden. Nieuwe en meer uitgebreide mogelijkheden zijn in de plaats gekomen. Er worden enkele alternatieven geboden, maar niet iedereen is daarmee vertrouwd of heeft zin om alle inhoud, soms van vele jaren te transfereren.

Muziekmuseum Vlaanderen 9-4-2018.jpg

Eén van de ‘slachtoffers’ is Muziekmuseum Vlaanderen. Ondanks de naam, een blog waar erg veel (historische) radio-informatie is terug te vinden. Gestart op 27 oktober 2007 zijn er inmiddels ruim 12.000 berichten verschenen, met honderden foto’s, vaak in groot formaat. Met heel veel reacties en suggesties als gevolg. Initiatiefnemer Pieter Van Banden zoekt een oplossing want het zou zonde zijn om deze schat aan informatie te zien verdwijnen. Tot 31 mei aanstaande blijven de stukjes verschijnen. Wie intussen zelf één en ander wil bijhouden voor z’n persoonlijke archief, mocht een doorstart niet lukken, kan hier terecht.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Het Avondblad: 9 april 2018

 
 
 
Logo
Skynet Blogs
 
 
 
 
 
La fin des blogs Skynet
 
 

Beste blogger, beste blogster,


Met spijt moeten we aankondigen dat Skynet binnenkort de blogservice - die je misschien al sinds jaren gebruikt - zal beëindigen. Gedurende meer dan vijftien jaar creëerden en ondersteunden we een gepassioneerde en opwindende community van bloggers. Helaas is onze missie vandaag niet meer dezelfde als toen en is het voor ons nu tijd om dit hoofdstuk af te sluiten.

Hoe zal de stopzetting precies verlopen?

Je hebt ons als host al die tijd jouw blog en inhoud ervan toevertrouwd en we zijn vast van plan om je tot op het einde bij te staan. De volledige inhoud van jouw blog (tekst, afbeeldingen, video's, commentaren, ...) kan nu worden geëxporteerd en opnieuw worden geïmporteerd op een Wordpress-platform. We nodigen je uit om dit zo snel mogelijk te doen.

Vanaf vrijdag 31 mei 2018 is je blog niet langer zichtbaar voor je bezoekers, maar je hebt nog een maand toegang tot de beheertool van je blog. Zelfs als je blog niet langer online is, kun je de inhoud ervan nog steeds exporteren om deze opnieuw te importeren naar een ander platform.

Op vrijdag 29 juni 2018 is het volledige blogplatform offline, inclusief de beheertool. Na deze datum worden de gegevens van de servers verwijderd en is het niet langer mogelijk om de inhoud van jouw blog op te halen (noch voor jou, noch voor onze services).

Hoe zet je de inhoud van jouw blog over?

De procedure om de inhoud van jouw blog over te zetten is heel eenvoudig. Die wordt in detail beschreven in onze stapsgewijze handleiding. Het zou in totaal niet meer dan een uur van je tijd mogen kosten. Als je problemen ondervindt, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen via het contactformulier (bloggers die op een andere manier contact met ons opnemen, worden doorgestuurd naar hetzelfde formulier). Onze agenten zullen hun best doen om je zo snel mogelijk te antwoorden.

We hopen dat je dankzij deze procedure jouw blog kunt blijven voortzetten en animeren zoals jij dat zelf wilt! We wensen je tot slot nogmaals hartelijk te bedanken voor al die jaren van vertrouwen.

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Deense regering zet FM-zenders uit in 2021

Deense regering zet FM-zenders uit in 2021

Denemarken volgt de digitale voetsporen van Noorwegen

Denemarken-dab-kort-800x445.jpg

De Deense regering kondigde donderdag aan dat het tijd wordt om, naar het voorbeeld van Noorwegen, de FM-radio uit te schakelen. Tegen eind 2021 mogen de landelijke omroepen enkel nog via DAB+ uitzenden.

Denemarken besliste al in 2015 dat FM binnen de twee jaar zou worden uitgeschakeld, zodra het percentage digitale luisteraars boven de 50 procent zou gaan. Momenteel ligt dat percentage DAB-luisteraars op 38 procent.

Mette Block, minister van Cultuur (en bevoegd voor Media), vindt nu dat het formeel vastleggen van een einddatum voor FM de transitie naar DAB+ zal versnellen, zoals Noorwegen al heeft bewezen. Ze kondigt tegelijk een grootscheepse informatiecampagne aan om de burgers voor te bereiden op de overgang.

De Deense Volkspartij (FDM), die in de oppositie zit maar de minderheidsregering mee in het zadel houdt, is niet zo enthousiast, vooral omdat in Denemarken momenteel nog ruim 2 miljoen auto’s vandaag geen DAB aan boord hebben. Slechts één op de vijf bestverkopende automodellen in Denemarken wordt vandaag al standaard uitgerust met een DAB-radio.

Geen BTW op DAB

Een van de opmerkelijke voorstellen in het regeringsplan is om de BTW-heffing op DAB-toestellen af te schaffen. Dat moet de consumenten stimuleren om in de auto sneller voor een digitale radio-ontvanger te kiezen.

Volgens enkele technologische Deense websites laat de ontvangst van DAB+ in het land nog behoorlijk te wensen over. Ze wijzen er voorts op dat het sluiten van de FM-band in Denemarken helemaal niet zo dringend is als in Noorwegen. In het zeer uitgestrekte Noorwegen lag de kostprijs van de dubbele distributie – FM en DAB+ – veel hoger dan in Denemarken het geval is.

Denemarken heeft twee DAB-muxen – een openbare en een commerciële – en maakte pas in oktober vorig jaar formeel de overstap van de oude DAB-standaard naar DAB+. Er komt ook een derde mux waar 82 regionale radiostations een plekje krijgen.

Radio24syv

De digitale transitie past ook in een ruimere hervorming-slash-besparing voor het Deense medialandschap. Een van de slachtoffers is Radio24syv, een volkse Deense talkradio, die trouwens sinds twee jaar volledig eigendom is van, jawel, onze Belgische mediaholding De Persgroep (Het Laatste Nieuws, VTM, Qmusic, e.a.).

Dit station is dan wel een privaat initiatief, maar het wordt integraal gesubsidieerd door het Deense ministerie van Cultuur en draait geen commercials. Nu heeft de regering beslist om die subsidie aan Radio24syv op vier jaar tijd met 33 procent terug te schroeven. Het station krijgt in ruil nu de mogelijkheid om zich ook op de advertentiemarkt te begeven.

Radio24syv is overigens echt wel een bijzonder buitenbeentje in het radiolandschap. Bij De Persgroep zelf omschrijven ze het zo: “Innoverend en traditioneel: Radio24syv is het allebei. Soms moet je iets ouderwets doen om modern te zijn. En dat is wat deze zender doet: er is ruimte voor mensen om te praten over inspirerende en boeiende onderwerpen. Het is een volkse radiozender. Radio24syv heeft de ambitie om “praat-radio” te herdefiniëren.”

 
 
 
 
radiovisie-logo-klein.png.jpg
 
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook Radio Expres heeft come back plannen

Ook Radio Expres heeft come back plannen

Dossier is alvast ontvankelijk verklaard

Radio-Express.jpg

Alles komt terug. Er is ooit een populair tv-programma van, met en door Marc Uytterhoeven geweest met die titel. Het moet dus wel waar zijn. Dat geldt straks misschien ook voor  het Antwerpse Radio Expres. De voormalige vrije zender heeft in ieder geval plannen in die richting. Oud programmaleider Marc Dhollander hoopt op een vrije frequentie want “We hebben de ambitie om weer een echte stadsradio op te richten”, zegt hij in de Gazet van Antwerpen.

 

“Vroeger stonden we bekend als een goed uitgebouwde stadsradio met de focus op de Antwerpse actualiteit. We willen Antwerpenaren dichter bij elkaar brengen met muziek en nieuws over de stad. De zin om opnieuw een stadsradio te maken is enorm groot en we hopen dan ook dat we die kans krijgen”, aldus Dhollander (foto).

 

Marc-Dhollander.png

 

Vorig jaar hielden Expres-medewerkers een succesvolle reünie. Zo is het idee ontstaan om terug een echte stadsradio op te richten. Na de vorige erkenningsronde voor lokale radio’s bleven er nog twee vrije frequenties over, waarop Dhollander zijn kans waagde. Het dossier werd in ieder geval ontvankelijk verklaard.

 

Radio Expres was van 1982 tot 1997 een vaste waarde in de radiowereld en jarenlang één van de meest beluisterde zenders van Antwerpen. Een format met veel lokaal nieuws en lokaal getinte programma’s. Met een eigen nieuws- en sportdienst was het station in de jaren ’80 en ’90 toonaangevend en heel aanwezig in ‘t Stad met interviews en live uitzendingen. Radio Expres was ook de eerste zichtbare radio met studio’s in de winkelgalerij van de Boerentoren.

 

Radio-Express-studio.jpg

 

Bekende Expresstemmen waren Michel De Ville (Van der Auwera), Els Broekmans, Guy Van Antwerpen, Pat Van Loon, Ruud Koninckx. Ook acteurs Sven De Ridder, Alex Van Haecke en Anton Peters maakten er ooit programma’s. Günther Levi, Christoff, Patrick Onzia, Barbara Dex en DJ Laurent Wery zetten er hun eerste radiostappen.

 

Econoom Geert Noels was medewerker, Georges Küster en Bob De Richter waren er weerman. Voormalig BRT 2 boegbeeld en platenverzamelaar Jos Baudewijn (met een collectie van 100.000 vinylplaten) behoorde eveneens tot de kern van de medewerkers.

 

Na Antigoon, straks ook Expres terug? De kans bestaat. 

RadioVisie.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC heeft koudwatervrees voor afschakeling FM

BBC heeft koudwatervrees voor afschakeling FM

Radiobaas Bob Shennan geen voorstander meer van geforceerde switchover naar digitale radio

Bob-Shennan-BBC-radio-768x685.png

Bob Shennan, directeur van BBC Radio

 

Het lijkt erop dat de de Britse openbare omroep BBC en de Britse regering met elkaar gaan botsen over de switch van de analoge FM naar digitale radio. Bob Shennan, directeur van BBC-radio, vindt het nog veel te vroeg om FM uit te schakelen. Het is de eerste maal dat de BBC openlijk terugkrabbelt in haar plannen om volledig in te zetten op digitale radio. “Het publiek wil kunnen kiezen”, zei Shannon maandag in Wenen, tijdens de Radiodays Europe. “Op dit moment is de onmiddellijke toekomst hybride en kan DAB nog geen volledige vervanging zijn voor FM. Er verandert nog te veel.”

BBC-Radio.png

Oorspronkelijk wilde de Britse regering al in 2015 starten met het afschakelen van de analoge radiozenders. Nadien werd beslist dat het omschakelingsproces pas zou starten zodra de helft van het publiek digitaal luisterde (DAB plus internet). Die drempel is nu overschreden en de regering lijkt van plan om, naar het Noorse model, de “geforceerde switchover” effectief door te voeren.

Maar in Groot-Brittannië hebben momenteel nog zo’n twee miljoen voertuigen enkel een analoog radiotoestel aan boord. Ander gegeven is dat wellicht al volgend jaar het mobiele 5G-internet wordt uitgerold. Die aanbestedingsprocedure ging maandag van start. Volgens Shennan heeft 5G het potentieel in zich om het radioluistergedrag nogmaals ingrijpend te wijzigen.

Daarnaast is de radiodirecteur bang dat in de nieuwe generatie «connected cars» de radio nog meer in de verdrukking zal komen door streaming-apps als Spotify en Apple Music. “Het stopzetten van FM kan hun groei versnellen, ten koste van de radio”, aldus Shennan, die ook een oproep doet aan zijn commerciële radiorivalen om samen één front te vormen. “Het is tijd om als één verenigde radio-industrie onze toekomst veilig te stellen.”

De plotse koudwatervrees van de BBC-radiobaas is wellicht ook geïnspireerd door de terugvallende luistercijfers van de Beeb. Het blijkt namelijk dat vooral de commerciële radiosector garen spint bij de gestage groei van digitale radio. In 2017 bereikten de commerciële omroepen globaal voor het eerst meer luisteraars dan alle BBC-radio’s samen. Tegelijk steeg de reclameomzet van de commerciële radio’s naar een nieuw record.

Ook in het televisiesegment verliest de BBC zienderogen marktaandeel ten voordele van Netflix en Amazon.

De overigens bijzonder stijlvolle speech van Shennan is hieronder te herbeluisteren, maar luister vooral ook goed tussen de regels.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eerste Schotse radiozender zet vrijwillig AM uit

   Eerste Schotse radiozender zet vrijwillig AM uit

Ook in Schotland gaat het langzaam maar zeker stiller worden op de middengolf. Het commerciële lokale radiostation Northsound 2 in Aberdeen, in het noordoosten van Schotland, staakt vanaf 3 april haar uitzendingen op AM1035 (780 Watt).

 

Northsound 2 staakt de uitzendingen op middengolf omdat de grond waarop de zendmast staat herontwikkeld wordt. Eigenaar Bauer vindt het economisch niet meer verantwoordelijk om te investeren in de verplaatsing van de AM-zender en een nieuwe zendmast terwijl de kans groot is dat de AM-uitzendingen over een paar jaar alsnog gestaakt zouden worden.


Digitaal radioluisteren nadert de 50% en groeit snel,” aldus het radiostation. “Northsound 2 wordt de eerste Schotse commerciële zender die volledig digitaal gaat.” Northsound 2 is al jaren ook via DAB en internet te beluisteren.

 

Eind vorig jaar had digitale radio in Aberdeen, stad met ruim 212.000 inwoners een aandeel van 41,6%. 53,1% van de huishoudens heeft een DAB-radio. Wekelijks trekt Nortsound 2 22.000 luisteraars en heeft het een marktaandeel van 2,1%.

 

file_57948.jpg

 

Inmiddels zijn op Northsound 2 al regelmatig promo’s te horen waarin luisteraars worden gewezen op het ‘digitaal gaan’ van het radiostation.

 

Northsound 2 begon in 1981 met uitzenden onder de naam Radio Northsound via zowel AM als FM. In 1995 werden de uitzendingen gesplitst. Op FM verscheen Northsound 1 met een hitformat, terwijl op AM Northsound 2 van start ging met een oldiesformat.

 

Vandaag de dag draait Northsound 2 nog steeds “The Greatest Hits for North-East Scotland.” De uitzendingen komen echter al enkele Jaren niet meer uit Aberdeen, maar uit Glasgow. Sinds 2013 is op alle lokale middengolfstations van Bauer in Schotland hetzelfde programma te horen.

 

Wel worden de zenders overdag nog wel op vaste tijden ontkoppeld voor lokaal nieuws, weer en verkeer en lokale reclame.

 

 


Northsound 2 is niet het eerste radiostation in het Verenigd Koninkrijk dat de middengolf vaarwel zegt. Recent diende zusterstation Absolute Radio nog een verzoek in bij mediaregulator Ofcom om flink te mogen besparen op middengolfdistributie. Daarnaast is de BBC ook al gestart met het uitzetten van middengolfzenders van haar lokale radiostations.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flashback:Uylenspiegel loopt vast op strand van Cadzand

Flashback 1962:Uylenspiegel loopt vast op strand van Cadzand

 

Zendschip wordt toeristische attractie

 

Radio Antwerpen was op 12 oktober 1962 in de Appelzak, twaalf mijl voor de kust van Oostende voor anker gegaan en begon onmiddellijk met de programmering. Er werd uitgezonden op de 201 meter. De Vlaamse en Franstalige muziekprogramma’s werden opgenomen in een studio aan de Nerviërsstraat in Antwerpen.

Begin december 1962 stemde het Belgische Parlement een anti-zeezenderwet. Op 13 december wilde de overheid de Uylenspiegel enteren, maar dat werd uitgesteld vanwege het slechte weer. Diezelfde dag stierf Georges De Caluwé na een operatie. Op 16 december werd het schip in een zware storm met windkracht 12 beschadigd en raakte het op drift. De bemanning werd door de Kustwacht Oostende en de reddingboot President Wierdsma van de K.N.Z.R.M. uit Breskens van boord gehaald. Eén bemanningslid kwam tussen beide schepen terecht en overleed.

 

11072110.jpg

 

Een sleepboot uit Zeebrugge kreeg de opdracht om het zendschip naar Vlissingen te slepen. Door het slechte weer bleek dat echter onmogelijk. Het schip strandde diezelfde avond op het Cadzandse strand, paal 24, bij ’t Zwin. Alsnog werd op 18 December 1962 in België de anti-zeezenderwet goedgekeurd met 123 stemmen vóór en 35 tegen.

Toeristische attractie

Er kwamen duizenden mensen naar het gestrande schip kijken, een deel van hen stal de inboedel. Wachtmeester Eerste klasse H.W. van de Berg van de post Cadzand van de Rijkspolitie hield daarom met twee andere agenten enkele weken de wacht bij de gestrande schip. Dankzij de inzet van burgemeester Ko Leenhouts beschikten ze over een wachthokje van anderhalf bij anderhalve vierkante meter, met twee houten en een rieten stoel, plus een petroleumkacheltje.

Omwille de hoge bergingskosten maakte niemand aanspraak op de gestrande, inmiddels leeggehaalde Uylenspiegel. Eigenaar De Caluwé was overleden. Zijn beheermaatschappij Ship Broadcasting Company in Lichtenstein en de verzekerings-maatschappij Lloyds lieten niets van zich horen.

 

radio_10.jpg

 

Het overgebleven betonnen casco stond bij de Rijkswaterstaat te boek als wrak nummer 93 in het rivierbed van de Westerschelde. Het leverde voor de scheepvaart geen bezwaren op. Omdat het schip een geweldige toeristische attractie bleek, maakte de gemeente Cadzand geen haast met het opruimen.

In de loop der jaren zakte het beton steeds verder weg in het zand en werd het een gevaar voor de badgasten. Uiteindelijk besloot waterschap Het Vrije van Sluis de romp begin 1971 te laten verwijderen op kosten van de verzekering. Aannemer C. H. van Wijnen uit Papendrecht kreeg de opdracht.

Het casco werd opgeblazen en het puin werd afgevoerd naar ’t Zwin, waar het is gebruikt voor duin- en dijkversterking. De 55 meter lange kiel van gewapend beton bleef liggen. Men hoopte dat deze verder zou wegzakken in de bodem. De kiel kwam echter bloot te liggen en zorgde jarenlang voor ongemak bij de badgasten. Uiteindelijk werd het 1993 met stenen en bitumen bedekt.

° Fotocredits: Christian Schoeters

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wordt kaartlezer binnenkort overbodig voor identificatie ?

Wordt kaartlezer binnenkort overbodig voor identificatie ?

 

Als het van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) afhangt, identificeren we ons straks via smartphones, tablets of online. Nu is daar nog een kaartlezer en een identiteitskaart voor nodig, maar binnenkort zou dat volledig online moeten kunnen. Over twee jaar wil minister Jambon de identiteitskaart grondig hervormd hebben, zowel vanbinnen als vanbuiten.

 

kaartlezer.gif

                             Foto:https://shop.vasco.com

 

Dat stond te lezen in De Standaard, die de beleidsnota van de minister kon inkijken, en werd bevestigd aan deredactie.be De bedoeling is om de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Zo zal iedere Belg over een digitale kopie van zijn identiteitskaart kunnen beschikken, waardoor de kaartlezer overbodig wordt. Tax-on-web invullen zal dan bijvoorbeeld via de tablet of smartphone kunnen gebeuren.

 

Jambon wil het daarnaast ook moeilijker maken voor vervalsers. De lay-out van de identiteitskaart zou daarom om de drie jaar veranderd worden. De informatie die op de chip van de identiteitskaart staat, zou ook beter versleuteld worden en zou vanop een afstand gelezen kunnen worden. Het kabinet van Jambon verduidelijkt aan De Standaard: "Bij de veranderingen staat veiligheid uiteraard voorop. Het is niet de bedoeling dat je zomaar de gegevens kunt kopiëren van iedereen die passeert."

 

Door de veranderingen zal ook de procedure om een identiteitskaart aan te maken gemakkelijker worden. De aanvraag zou online kunnen gebeuren, waardoor het aantal uitstapjes naar het stadhuis teruggedrongen wordt van twee naar een. Ook zal bijvoorbeeld de pasfoto verspreid worden onder de verschillende diensten.

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |