08-04-18

Korte berichtjes !

Korte berichtjes !

Kort Radionieuws.jpg

VS: Radio blijft belangrijkste medium

nielsen700.jpg

In het meest recente Nielsen Audio Today Report zegt algemeen directeur Brad Kelly dat AM/FM-radio in de VS nog steeds wekelijks meer mensen bereikt dan eender welk ander medium. Niet slecht voor een medium dat de leeftijd van honderd jaar nadert.

Liefst 93% van de Amerikaanse bevolking blijft wekelijks op hun radiostations afstemmen. Bij consumenten van achttien jaar en ouder zijn dat wekelijks 228,5 miljoen mensen. Dat is meer dan voor televisie (216,5 miljoen), de smartphone (203,8 miljoen) en video via smartphone (127,6 miljoen). Het wekelijkse bereik van de radio overtreft ook de 68,5 miljoen mensen die audio streamen. Niet minder dan 35,7 miljoen personen luisteren naar satellietradio en 21,9 miljoen naar podcasts.

“Radio speelt een bijzondere rol in onze cultuur. Het publiek is net zo gevarieerd en divers als dat van ons. Alle generaties, demografieën en etniciteiten stemmen  af. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de grote nationale merken. De grootste adverteerders ontdekken opnieuw de kracht van radio en hoe het hun mediamix kan vergroten, aanvullen en versterken. Nieuwe reclamedollars vloeien naar het medium, en grote nationale merken die al tientallen jaren afwezig waren bij de commerciële radio zijn weer terug”.

Het onderzoeksbureau Nielsen brengt periodiek het Amerikaanse luistergedrag in kaart.

Moppentapper Moustache dagelijks op Radio Noordzee

moustache-radio-noordzee-1.jpg

De Oostendse moppentapper Jean-Marie Bolle (62, foto), beter bekend als Moustache, is voortaan dagelijks te horen op Radio Noordzee op 105 FM. De gewezen vishandelaar, gelegenheidsdeejay en fervent biljarter tapt al moppen sinds zijn jeugd. In de loop der jaren legde hij op die manier een databank aan van een paar duizend moppen. In de jaren negentig was hij te zien in het bekende moppenprogramma HT&D (VTM) en in Afrit 9 (VRT). Moustache zal zijn moppen uiteraard in het dialect vertellen. ‘Mopperen met Moustache’ is te horen op weekdagen om 11:45 en 19:45 uur.

VBRO in de Denderstreek en Mechelen

Als wie iets in één zin kunnen melden, dan doen we dit: Netwerkradio VBRO heeft deze week zijn zenders in Aalst (90.0 FM) en Mechelen (99.0 FM) aangezet. (gemeld door Dimitri Smekens)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denemarken schakelt uiterlijk 2021 FM af

   Denemarken schakelt uiterlijk 2021 FM af

 

Als het aan de Deense regering ligt gaat FM uiterlijk 2021 uit en vindt het radioluisteren voornamelijk plaats via DAB+ en internet. Dit blijkt uit het plan “Nieuwe media, nieuwe gewoonten, nieuwe tijden” dat afgelopen donderdag is gepresenteerd.

 

Al enige tijd gold de regel dat FM in Denemarken uiterlijk twee jaar plaatsvindt nadat het aandeel digitaal radioluisteren de 50% heeft bereikt. Nu heeft de Deense overheid besloten een keiharde sluitingsdatum vast te stellen op 2021. Momenteel bedraagt het aandeel digitaal luisteren 38%.

 

Momenteel zijn een groot aantal Deense radiostations naast FM ook op DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er diverse themakanalen beschikbaar of hebben de stations op DAB+ een grotere dekking dan ze op FM hebben. Denemarken kent namelijk maar vijf landelijke FM-netten aangevuld met diverse regionale en lokale kavels.

 

Overigens worden veel lokale FM-kavels gebruikt door grote netwerkzenders als Radio 100, MyRock, The Voice, Radio Soft, Skala FM en Classic FM.

 

file_37874.jpg

 

Omdat de Deense overheid wil dat meer mensen kunnen genieten van de uitgebreidere keuze wordt er aangestuurd op een geforceerde switch-over. Ook komt er ruimte voor een cultuurkanaal op DAB+ die gesubsidieerd wordt door de staat.

 

Naast het uitzetten van FM heeft de overheid besloten dat niet alleen de publieke omroep DR 20% moet bezuinigen, maar ook dat de omroep twee van haar zes tv-kanalen moet sluiten. Daarnaast verkoopt de staat 40% van haar aandeel in de door de staat gefinancierde commerciële tv-zender TV2. Ook Radio 24syv, de commerciële nieuws- en talkzender die overheidssubsidie ontvangt moet de komende vier jaar 33% besparen.

 

Vooral de plannen om FM uit te zetten heeft al voor flink wat reacties gezorgd. De Deense Volkspartij heeft inmiddels al aangegeven alles in te zetten om de afschakeling tegen te houden.

 

Het afgelopen jaar zette Noorwegen als eerste land ter wereld FM grotendeels uit. In Zwitserland gaat de FM gefaseerd tussen 2020 en 2024 uit. In Nederland zijn nog geen concrete plannen, al sturen de radiostations af op 2023.

 

file_35852.jpg

 Martin Slijperradio nl.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oostenrijk:DAB+ officieel van start gegaan!

   Oostenrijk:DAB+ officieel van start gegaan!

 

In Oostenrijk zijn de eerste reguliere uitzendingen van DAB+ gestart. In de regio Wenen zijn 12 radiostations op kanaal 11C te ontvangen. Het gaat hierbij grotendeels om programma’s die niet op FM te ontvangen zijn.

 

De regionale multiplex wordt geëxploiteerd door Radio Technical Center, die hiervoor begin dit jaar een licentie kreeg van KommAustria.

 

De afgelopen drie jaar verzorgde Radio Technical Center al de testuitzendingen die in Wenen plaatsvonden.

 

Sedert dinsdag 3 april zijn de testuitzendingen omgezet in reguliere uitzendingen. Wel is het aanbod gewijzigd. Een aantal stations zijn gestopt, terwijl nieuwe stations hun kans grijpen om via de ether uit te zenden. Op dit moment zijn er 12 radiostations te ontvangen via DAB+, waarvan er slechts vier op FM te ontvangen zijn.

 

Naast Energy, Radio Maria, Radio Arabella Wien en Mein Kinderradio wordt het aanbod aangevuld met ARBÖ Verkehrsradio (muziek uit de jaren ’70, ’80 en ’90 afgewisseld met actuele verkeersinformatie), Citytech (smooth Jazz en loungemuziek afgewisseld met nieuws uit de stad), 1Tech (Classic Hits), Big City Live (softpop, jazz, soul en lounge), ERF Plus (christelijke radiozender), Now Radio (christelijke jongerenzender), Sout al khaleej (radio voor de Arabische gemeenschap) en Mega Radio (pophits en nieuws uit Rusland).

 

Binnenkort start ook nog radiozender Info & Kultur (non-stop nieuws, weer, verkeer, zakennieuws, beursberichten en cultureel nieuws voor Wenen).

 

 

Vrijwel alle grote radiostations ontbreken vooralsnog via DAB+. Dat komt mede door de boycot van de Oostenrijkse publieke omroep ORF en Kronehit, de enige landelijke commerciële zender op FM. Zij hebben besloten dat 5G mobiel internet, waarvan de frequenties nog geveild moeten worden en de netwerken nog gebouwd moeten worden, de toekomst van radio is.

 

Wel willen zij dat de Oostenrijkse regering gaat regelen dat radiostations via 5G gratis worden doorgegeven. Of dit reëel is, is nog sterk de vraag. Telecomproviders moeten eerst miljoenen neertellen bij een veiling die terugverdiend moeten worden. Daarnaast zullen ook de vele terabytes aan dat die internetradio verbruikt op de netwerken op één of andere manier betaald moeten worden.

 

Later dit jaar wordt er nog een vergunning verleend voor de exploitatie van een landelijk DAB+ multiplex.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VS: 1.300 radiostations onder curatele

VS: 1.300 radiostations onder curatele

 

In de Verenigde Staten staan sinds deze week liefst 1.300 radiostations onder «curatele». Na Cumulus Media, met 445 stations de tweede grootste commerciële radiogroep in de VS, vroeg deze week ook iHeart Media, de grootste radiogroep met 850 stations, het faillissement aan. Dat bankroet hing trouwens al een hele tijd in de lucht.

KIIS-Los-angeles.png

Toch wordt dit nieuws in de VS door de industrie zelf vreemd genoeg op applaus onthaald. Niet omdat men de twee grote bedrijven graag op hun bek ziet gaan, wel omdat er nu eindelijk enig licht komt aan het eind van een veel te lange, donkere tunnel. Met samen meer dan 22 miljard dollar aan schulden, opgestapeld door overdreven groeiverwachtingen met geleend kapitaal, was het dringend nodig dat de stal eens werd uitgemest.

Analisten van de Amerikaanse radio-industrie maakten er al jaren geen geheim van dat de veel te zware schuldenlast van de twee grootste spelers als een zwaard van Damocles boven de hele industrie hing. “Het straalde negatief af op de volledige branche, inclusief adverteerders, dus hoe sneller ze hun balansen opruimen, hoe beter voor iedereen”, aldus de analisten.

In de VS verloopt dit soort bankroet – het fameuze chapter 11 – doorgaans op een heel andere manier dan bij ons. Meestal ligt daar het reddingsplan al kant en klaar nog voor de boeken worden neergelegd. Een faillissement wordt daar verkocht als goed nieuws. Ook hier is dat het geval.

Zo trof iHeart Media eerst een schikking met de schuldeisers voor ongeveer de helft van de 20 miljard dollar schulden. In ruil krijgen ze ruim 90 procent van de aandelen in handen, plus een stevige poot in Clear Channel Outdoor, de grootste Amerikaanse firma in reclameborden. Al is het nog niet zeker of deze regeling groen licht zal krijgen, omdat enkele kleinere schuldeisers intussen verzet lieten aantekenen.

Samen hebben iHeart Media en Cumulus Media 11 procent van de zowat 11.300 Amerikaanse radiostations op AM en FM in handen.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederland: geen ‘vrijgeleide’ voor landpiraten

Nederland: geen ‘vrijgeleide’ voor landpiraten

 

Landpiraten, het is en blijft een hardnekkig fenomeen in Nederland. Het is er zozeer vervlochten in een bepaalde cultuur dat een poos gleden kamerleden Henk Nijboer en Kirsten Van den Hul, beiden van de PvdA (vergelijkbaar met de Vlaamse sp.a) opperde om hen te legaliseren. Staatssecretaris Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, liet nu echter weten dat zoiets helemaal niet aan de orde is. 

De twee Kamerleden hadden gevraagd of het mogelijk zou zijn om hobbymatige uitzendingen op de FM-band zonder vergunning toe te staan. Volgens hen neemt het belang van de FM-band af vanwege de digitalisering van het etherlandschap en biedt dit wellicht mogelijkheden voor piraten om hun hobby legaal uit te oefenen. De Staatssecretaris volgt deze redenering evenwel niet omdat ‘het belang van de FM-band momenteel wél nog groot is.’

Mona Keijzer: “Hoewel digitalisering de toekomst van etherradio is, onder andere via DAB+ volop aan de gang, kan Agentschap Telecom kan niet toestaan dat mensen vanuit hun hobby op illegale wijze in FM-band uitzenden. Op dit moment is er nog geen afschakeldatum bekend. Ook is er nog geen alternatieve bestemming voor de FM-band nadien bekend. Om bij wijze van hobby te willen uitzenden, zijn diverse legale alternatieven voorhanden”.

Hiermee wordt verwezen naar de mogelijkheden voor het aanvragen van een laagvermogen middengolf-vergunning (LPAM), een evenementenvergunning op FM, uitzenden via een lokale omroep of via internet. Volgens de staatssecretaris is er ook geen sprake van een buitensporig beleid met betrekking tot het beboeten van illegale radiozenders. Iets wat door diverse ‘overtreders’ wel eens geopperd wordt. “De boetes worden altijd proportioneel opgelegd en regelmatig in procedures getoetst door de rechter. Voor de nadere beeldvorming: de gemiddeld opgelegde boete in 2017 is rond de 3.000 euro geweest.”

° Lees ook: Radiopiraten op de lijst van immaterieel erfgoed?
° Lees ook: AT ziet legalisering radiopiraten niet zitten

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marina, het ‘foute’ zusje van Veronica (1)

Marina, het ‘foute’ zusje van Veronica (1)

Voortborduren op de restanten van 'Radio Uylenspiegel'

 

Radio-Marina-dossier-01.png.0bbea2aa8a7aa6cb3069874a6ec2ce21.png

De tweede helft van de 20ste eeuw kenmerkte zich door tal van innovaties op mediavlak, niet in het het minst waren de vele zeezenders daar een onderdeel van. Minstens een dubbel dozijn haalden de ether, het ene project al succesvoller dan het andere. Niet te tellen zijn evenwel de plannen die nooit uitgevoerd werden. Sommige bestonden enkel in de gedachten van fantasten. Het Belgische Radio Marina is er één van. Een (waan)idee van de uit Lokeren afkomstige, maar in Gent beter bekende Valère Broucke. De man had eerder een faillissement achter de rug met een elektriciteitszaak en was bekend als oplichter van een restauranthouder. Daarom stond hij in 1969 op de lijst van gezochte personen. Maar niets weerhield hem ervan om een zeer opmerkelijk radiohoofdstuk te schrijven. Zo goed als vergeten, nu voor het eerst helemaal verteld.

 

58cd50d93f061_1Valre-Broucke.png.307486a9b9a473b8ea07dad8eb5b5794-300x169.png

Valère Broucke

Het is 1970 als voor het eerst de naam Marina opduikt in Vlaanderen. De link naar de succesvolle Nederlandse ‘radiopiraat’  Veronica, alweer in de lucht sedert mei 1960, is uiteraard heel snel gelegd. Beiden hadden zusjes kunnen zijn. Maar hun verhaal liep helemaal anders. Naar eigen zeggen borrelden bij initiatiefnemer Valère Broucke de plannen al vele jaren eerder op. Een gevolg van de korte, maar opvallende avonturen van Radio Antwerpen, uitzendend vanaf de MV Uilenspiegel eind 1962 (oktober-december). 

Een klein decennium later begon Broucke voormalige dj’s van Uilenspiegel en van de Nederlandstalige service van Radio Luxemburg te benaderen. Het commerciële station uit het Groot Hertogdom had in 1969 de meeste Nederlandstalige programma’s geschrapt met als gevolg dat er flink wat potentiële radiomakers geïnteresseerd waren in een nieuw groot project voor de Lage Landen. Ook bij enkele Uilenspiegel-medewerkers was het vlammetje nog niet gedoofd. Omdat enkel de openbare omroepen BRT-RTB uitzendingen mocht verzorgen in België, kon niemand zijn ei op een andere plek kwijt. Er was dus aardig wat talent voor handen.

Valère Broucke in het Zondagsblad van 7 februari 1971: “Uilenspiegel deed de Westhoek daveren van enthousiasme. Dat was nu eens een radio! Ik zag brood in dat succes. Waarom het zelf niet eens proberen? Ik heb acht jaar lopen piekeren tot ik op een goede dag al mijn moed in handen nam en naar vennoten begon te zoeken om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Tot één van mijn medewerkers er met de centen vandoor ging. Was dit niet gebeurd, dan zaten we al in de lucht. Het schip bleef ook nog langer in herstelling dan voorzien. Weinig schepen zullen zo degelijk uitgerust zijn als mijn radioschip. Ik zal het de naam geven van mijn zoon Marc en het station zal ik dopen naar mijn dochter Marina. Die naam zal inslaan als een klok.”

Marina 1.jpg

PIONIEREN VANUIT GENT

Niet enkel de markante belevenissen van ‘den Uilenspiegel’ zullen voor een deel hebben bepaald dat het Radio Marina-verhaal een Gentse voedingsbodem kreeg, de stad en bij uitbreiding de hele provincie waren jaren eerder en vrij langdurig zelfs een bastion van illegale radio-uitzendingen geweest. Vooral in de periode 1962-1965, onmiddellijk na de zeezenderavonturen van Radio Antwerpen waren er vanuit de regio Gent al diverse radiostations actief op de middengolf. Verschillende zenders waren te beluisteren op 195, 194 en in de buurt van de 187 meter (beter bekend als de visserijband).

Eerst gebruikte men namen als 6QR7 en 5AR6, referenties van radiolampen. Nadien werden het Radio Atlantis 1, Radio Atlantis 2, Radio Atlantis 3… Men was meestal ’s avonds en in het weekend actief. De avond- en nachtuitzendingen waren hoofdzakelijk bedoeld om de zenders beter af te stellen. Waren de initiële vermogens 10 tot 15 Watt, algauw werd dat vertienvoudigd. De gebruikte antennes, met een lengte van soms vijftig en meer meter waren geen uitzondering. Ontvangstrapporten kwamen uit alle Vlaamse provincies maar ook uit Middelburg en Noordwijk in Nederland. De ‘piraten’ en veel van hun luisteraars kwamen regelmatig samen in de Ankerslaan te Gentbrugge. Een plek die ook Valère Broucke, als handelaar in elektrische apparaten, niet onbekend was. Er toefden immers potentiële klanten. In 1965 werden alle Gentse zenders in beslag genomen door de toenmalige RTT. Een jaar later werden de initiatiefnemers correctioneel veroordeeld?

 

58cd50e809f24_11Valrie-Broucke-en-onbekende-medewerker.png.9c3324676a8c662a8ed62b23e116652d-768x689.png

Valère Broucke met een onbekende medewerker

 

‘UNIVERSITAIRE’ HULP

Valère Broucke kwam dus niet zomaar uit het grote niets het radiowereldje binnengestapt. Er was een voorgeschiedenis die hem inspireerde. En hij zou het slimmer doen. Vanaf land uitzenden leek immers tot strenge boetes te leiden. Naar zee dan maar! Veronica, Caroline en London achterna! Hij ging op zoek naar medewerkers. Eén van de eerste en meest bekende mensen, iemand die eerder zijn sporen had verdiend in de wereld van de radio, was Pit Jager (géén Piet). De Antwerpenaar was de programmaleider geweest bij Radio Antwerpen/Uilenspiegel. Al stond er toen wel nog een letter ‘i’ in zijn voornaam. In beide gevallen betrof het een synoniem want de man werd immers als Piet Jegers gedoopt. Ook zijn Parijse vrouw Micheline presenteerde bij de zeezender. Zij maakte wekelijks een Franstalig uur. Na de Noordzee trok Pit naar Radio Luxemburg om nog later de media helemaal vaarwel te zeggen en in de circuswereld te belanden, tot ver na zijn pensioengerechtigde leeftijd. Even leek Marina zijn kans op een comeback bij de radio. Maar al snel zou blijken dat het bij een poging zou blijven.

Broucke klopte ook aan bij de Belgische afdeling van de Free Radio Association (FRA). Een club van Britse origine, ontstaan in de nadagen van de offshore stations, die ijverde voor vrije radio. Toen het in de tweede helft van 1967 de Britten verboden werd om mee te werken aan uitzendingen vanaf zee, probeerde de organisatie het tij te keren mits het mobiliseren van zoveel mogelijk luisteraars. In andere Europese landen ontstonden lokale afdelingen. In België vertegenwoordigde Ronny Major uit Oostende de FRA. Via hem beschikte Valère Broucke over een onschatbare bron van (achter)grondinformatie. Kortom, in zowat alle lagen van de maatschappij was het enthousiasme groot. De vijver waaruit kon worden gerecruteerd leek eindeloos. Eindelijk zou de nationale omroep concurrentie krijgen. Marina zou de Vlaamse versie van Veronica worden.

Iedereen werkte gratis, de plannen waren immers zo mooi. Bovendien kon Broucke zijn verhaal prima aan de man brengen. Hij zag er niet uit als een zakenman, maar zijn lichtblauwe ogen straalden blijkbaar vertrouwen uit. Er kwamen studenten bij van de Gentse Universiteit, contacten werden gelegd met diverse platenmaatschappijen en potentiële adverteerders. Er werden Marina-lidkaarten, stickers en allerhande promomateriaal gedrukt. Enkele showavonden volgden. De medewerkers werd door Broucke eerst verteld dat het om een Engels project ging dat voor de helft zou betaald worden door de Free Radio Association. Die hadden alles bijeen minstens 500.000 leden. De andere helft van het kapitaal zou ingebracht worden door de Marina-organisatie.

GEEN OFFICIËLE LICENTIE

Via Ronny Major werd op 28 oktober 1970 zelfs een officiële zendvergunning voor België aangevraagd bij de minister van PTT. In de toenmalige CVP-regering (christen democraten) van Gaston Eyskens was Eduard Anseele (socialistische partij BSP) bevoegd. Omdat België nog niet opgedeeld was in gewesten, betrof het een licentie voor het hele land. Maar er kwam geen reactie. Volksvertegenwoordiger Luc Vansteenkiste uit Kortrijk en lid van oppositiepartij Volksunie (Vlaams nationalistisch), werd ingeschakeld. Hij interpelleerde de minister over het uitblijven van een antwoord. Die beweerde nooit iets te hebben ontvangen. Een nieuwe poging, dit keer via een aangetekend schrijven, werd op 6 februari 1971 gedaan. Ontkennen dat er geen documenten op het kabinet waren bezorgd, zou niet meer kunnen. De minister liet daarop weten dat er geen frequenties beschikbaar waren.

Valère Broucke: “Dat is larie. Een tijdje geleden heeft het Amerikaanse leger nog twee steunzenders gekregen in België, één in Chièvres en nog één in Brussel. De regering heeft er niet bij te verliezen. De staatskas zou er wel bij varen. Denk maar aan de belastingen op al die reclamespots. Er is genoeg geld te scheppen om de putten van de BRT en de RTB samen te delgen. Bovendien zitten de luisteraars te smeken naar een commerciële radio…/… Ons schip is 95 meter lang en er staat een mast op van 75 meter. Het is een oude oorlogsboot. “

Het is duidelijk dat Valère Broucke het over de MV Galaxy had, het oud-zendschip van Radio London (1964-1967). Of de Vlaamse radiobaas in spé eigenhandig fotomateriaal aan de krant bezorgde, of dat misschien het Zondagsblad haar eigen redactie archieffoto’s liet bewerken, is onbekend. In ieder geval vonden de lezers twee ‘opnames van Radio Marina’ terug in het weekblad die het verhaal moesten ondersteunen.  Op één daarvan is de boordstudio van Big L te zien met de Engelse presentator Dave Dennis aan het werk in … 1965. Het onderschrift luidt; “Een oefening in één van de studio’s op het schip van Radio Marina. De studio is authentiek. De disc-jockey is intussen vervangen.”

Ook een afbeelding van de MV Galaxy werd afgedrukt (foto onderaan). Op de romp van het schip is de naam Radio Marina te zien. Evenwel niet geschilderd op het schip zelf, wel aangebracht op een bestaande foto. 

AMBASSADES BEZOEKEN

Diverse ambassades kregen een bezoekje van het Marina-team. In ruil voor een officiële zendvergunning zou men er de maatschappelijke zetel onderbrengen. Wat meteen een bron van inkomsten zou betekenen. De belastingen moesten immers daar betaald worden. Rusland was eerst aan de beurt omdat men tijdens de koude oorlog nu eenmaal overal spionnen probeerde te plaatsen. Griekenland, dat toen een dictatoriaal kolonelsregime kende, volgde.

Hen werd beloofd dat zij de tweede zender van Marina, die bedoeld was voor Franstalige uitzendingen, zouden mogen gebruiken voor propaganda. De kolonels wilden graag de vele Griekse staatsburgers die in Duitsland woonden, kunnen bereiken via de radio. Ook de Japanse gouverneur kwam aan de beurt. Dat land probeerde immers de Europese markt te veroveren met auto’s en electronica. Zij zouden gratis reclame krijgen voor hun producten. Zuid-Afrika volgde, het Apartheidsregime kon alle steun voor zijn politiek gebruiken. Tot slot werd Rhodesië (nu Zimbabwe) benaderd.

DaveDavisbijMarina-300x211.jpg

Dave Dennis in de boordstudio van Big

 

Valère Broucke werd overal ontvangen, helaas nam niemand hem ernstig. Maar hij gaf niet op. “Desnoods beginnen we uit te zenden met de vergunning van communistisch China”, liet hij optekenen in de pers. “Want die hebben we. Veel bescherming kan de volksrepubliek ons wel niet bieden, maar een vergunning is een vergunning. En een vlag is een vlag!”. Een aantal medewerkers begon echter achterdocht te krijgen. De startdatum werd keer op keer opgeschoven. Bovendien had nog niemand het schip, toch een cruciaal onderdeel voor een… zeezender, echt gezien.

58cd50daaec4e_2Radio-Marina-dossier.png.a540d1f92af0213f6f372020cfc4056a.png

De MV Galaxy “vermomd” als het zendschip van Radio Marina

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Wordt vervolgd

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

JLB gaat soms naar zee

JLB gaat soms naar zee

De lange weg van een korte groet

 

JLBnaarzee-709x445.png

Struinend door de stapel RadioVisie-tijdschriften, botste ik op een aantal vaste rubrieken over landpiraten, kortegolfstations en DX-ing. In een groot aantal had ene Herbert Visser een flinke vinger in de pap. Ik zou de jongeman voor het eerst ontmoeten in 1981 toen ik een soort (circus)directeur was bij het lokale Radio Gemini. Opererend vanuit Moeskroen, maar met uitzendingen die vooral bedoeld waren voor het zuiden van de provincie West-Vlaanderen, regio Kortrijk. 

Herbert had het plan opgevat om bij Gemini een nieuwsdienst op te richten. Wie was ik om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Trouwens, wie zegt ooit nee tegen Herbert? Op een ochtend stond hij bij mij op stoep in Geluwe. Een rugzak vol potten pindakaas torsend want in die tijd was het broodsmeersel nauwelijks verkrijgbaar in België. Zijn plan nam een vliegende start. Herbert woonde een tijdje in de studio, startte de nieuwsdienst op. Eenmaal klaar, trok hij weer verder. Dit keer richting Brussel. De imperialistische genen in de Nederlanders…

Ik bleef altijd contact houden. Er werd veel getelefoneerd. Meer dan eens bleek hij ook een fantastische neus voor nieuws te hebben. Hij bleef RadioVisie bevoorraden met berichten, zeker toen we een online mediakrant was geworden. Maar nu ga ik te snel. 

Heer Visser, anno 2018 directeur van 100% NL en Slam!, was in de tweede jaarhelft van 1986 op de Ross Revenge beland. Hij presenteerde er de ochtend voor Radio Monique. In die jaren werkte ik op het postkantoor van Menen als chauffeur. Om 05:00 uur begon ik een brievenbusronde. Zoals het woord het zegt; met de auto van brievenbus naar brievenbus rijden, openmaken en de inhoud in een grote postzak kieperen, naar kantoor brengen om te sorteren en voor verzending klaar maken. Een ochtendlijke rit die toch algauw een uur in beslag nam. 

Ik had mijn gewaardeerde collega’s, niet zonder moeite overigens, zover gekregen dat ze naar de zeezender luisterden in plaats van naar de nationale omroep. Die ene dag, ik kwam net het kantoor terug binnengewaaid, vertelde een collega me dat er een plaat voor mij was gedraaid met een heleboel groeten er bovenop. Jammer maar helaas, ik was er niet. Ik wist dat Herbert aan boord was en dat hij het ochtendprogramma voor zijn rekening nam. Al had ik het zelf niet gehoord, ik was er wel blij mee. Het is een blijft een raar gevoel als iemand vanaf de Noordzee aan je denkt. 

We spoelen door naar… 2001. Hans van Dijk en Harm Koenders starten de downloadclub. What’s in a name? Het idee was even eenvoudig als hartverwarmend voor zeezenderfans. Opnames van offshore stations werden verzameld en op een grote server gezet, waarna de leden van de club die uitzendingen konden downloaden. Een fantastische manier om snel en eenvoudig een verzameling programma’s uit te breiden. Uiteraard was ik lid en haalde ik zowat alles binnen wat er werd aangeboden.

Heel snel ging het om vele uren waarvan ik af en toe een opname beluisterde, meestal tijdens het samenstellen van de dagelijkse RadioVisie. Al naargelang ik er zin in had, koos ik er een station uit. Inmiddels was het… 2005 en beluisterde ik in het voorjaar alles wat ik bezat van Radio Monique. Een vriend, ooit helemaal in de ban van het station, was jarig in de maand mei en ik wilde hem verrassen met een cd boordevol opnames van zijn favoriete zender.

Herbert Visser en zijn oud Monique collega Erik Beekman

Eenmaal het schijfje klaar, wilde ik de kwaliteit testen. De CDR ging in de speler en helemaal toevallig hoorde ik de stem van Herbert Visser. Zonder er verder bij stil te staan, bleef ik luisteren… Tot mijn eigen stomme verbazing noemde hij mijn naam, groetjes volgden en een plaat werd gedraaid. ‘Ook voor alle mensen die zo vroeg in de ochtend op het postkantoor van Menen druk aan het werk waren’.

Na ruim acht jaar had ik eindelijk de boodschap gehoord die vanaf de Ross Revenge kwam. De wonderen der techniek zijn oneindig, maar dat was nog veel meer het wonder van het toeval. Of heet dit karma? Voorbestemd? Het lot?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Medewerker (toenmalige) BRT werkte voor Veronica

Medewerker (toenmalige) BRT werkte voor Veronica

 

Technicus stond in voor antennes op de Norderney

 

Terwijl de VRT in 2005 uitvoerig ’75 jaar radio’ vierde op alle netten, raakte in de marge een vreemd bericht bekend. Een 69-jarige gepensioneerde medewerker van de publieke omroep, toen nog BRT, heeft in de jaren zestig en zeventig de zeezender Radio Veronica, en de grootste concurrent van de toenmalige openbare omroep, geholpen om de zender en de antennes op het zendchip te optimaliseren.

Norderneymasten-791x445.png

Het moet gezegd dat Veronica met een zendvermogen van 10 kiloWatt zowel op 192 als op 538 meter (AM) in Vlaanderen goed te ontvangen was, terwijl collega zeezenders als Radio Noordzee Internationaal, Caroline, Mi Amigo en Atlantis met gelijkaardige of grotere vermogens of een dichtere ankerplaats, niet veel beter te beluisteren waren. 

juulzendbuis.jpg

Harry Knipschild, Juul Geleick en Frederic van Duerm tijdens de Veronica reünie in 2004. (Copyright foto: Perry Bos)

 

De man in kwestie, Frederic Van Duerm ging een twee à drie keer per jaar naar de Norderney. Dat heeft hij gisteren zelf aan het persagentschap Belga verteld. Wat meteen een uitspraak van ex-Veronica-directeur Bull Verweij in een ander daglicht zette. Toen we hem in 2000 in IJmuiden ontmoetten, vertrouwde hij ons toe dat Radio Veronica op technisch gebied heel wat hulp had gekregen van een man uit Gent. 

Frederic Van Duerm zegt altijd gepassioneerd te zijn geweest door propagatie, de voortplanting van radiogolven. De BRT-medewerker nam contact op met Veronica en stond de zeezender vervolgens tot het einde op 31 augustus 1974 bij. Hij was ook het brein van de omschakeling van de 192 naar 538 meter, waardoor Veronica meer grondgolf en overdag een bereik van ongeveer 250 km kreeg. Niemand op de BRT heeft ooit geweten dat Van Duerm Veronica zendtechnisch bijstond. 

Opvallend is het dat Frederic Van Duerm zijn technische hulp aan Veronica bekend maakte aan de vooravond van het afsluiten der feestelijkheden van ’75 Jaar radio’. Wat trouwens een enigszins uit z’n verband gerukte feesttitel is. Er is enkel 75 jaar ‘publieke’ radio in dit land, terwijl de algemene Belgische radiogeschiedenis reeds 91 jaar oud is. De allereerste radio-uitzending op Belgische bodem ging al op 28 maart 1914 de lucht in. Feest vieren is dik OK, maar de radiogeschiedenis moet natuurlijk wel correct blijven. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Over verbruik Gigabykes van mijn smartphone

Over verbruik Gigabykes van mijn smartphone

 

Het verbruik van internetdata met je smartphone heeft een bepaalde limiet. Dat is bij iedereen anders en afhankelijk van het abonnement dat je bent aangegaan bij je provider. Je springt er dus maar beter zorgvuldig mee om want het kan opgebruikt zijn voor je het zelf beseft. En bij extra verbruik, ga je ook extra moeten betalen.

 

svenpichal inspecteur.png

 

Het zijn vaak de apps die je data opslorpen. Probeer daarom best uit te zoeken welke apps het meest van je data verbruiken. Dat kan je makkelijk doen bij je 'Instellingen', je vindt er een knopje 'Dataverbruik'.

 

Daar kan je dan voor iedere app afzonderlijk de instellingen gaan aanpassen. (afzonderlijk inderdaad, want een algemene instelling inschakelen voor alle apps is niet mogelijk) Zo kan je dan kiezen om apps enkel actief te maken als je op Wifi zit, op die manier verbruik je gaan data.

 

Maar natuurlijk heeft iedere app ook zeer appgebonden instellingen. Bij een bekende app zoals Facebook is het bijvoorbeeld aan te raden om de video's op je tijdslijn niet automatisch te laten afspelen. Dat is een functie die heel veel data vraagt.

 

Ook foto's die overgezet worden naar je cloud vragen veel verbruik, daar is het dus ook aangeraden om dat enkel te laten gebeuren als je op Wifi zit.

 

Verbruik.jpg

Foto:Mijn verbruik.nl

 

Heel vaak gebeuren die zaken zonder dat je het zelf weet of zelfs op momenten dat je je smartphone niet in je handen hebt. Updates van apps bijvoorbeeld, en dat kan al snel oplopen tot een verbruik van 30 of 40 megabyte.

 

Het komt dus altijd neer op hetzelfde: Ga naar je 'Instellingen' en kies bij 'Dataverbruik' wat je wil of net niet wil.

 

Extra dataverbruik brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Daarom dat je provider je tijdig zal verwittigen dat je de limiet bereikt. Ook daar kan je zelf kiezen wanneer dat gebeurt. Op 75% van je verbruik bijvoorbeeld, of op 90%.

 

En bij de meeste providers kan je ook laten instellen dat je de limiet niet kan overschrijden en dus geen extra kosten wil betalen voor je dataverbruik. Je mobiele internet zal dan niet meer werken als je je beschikbare data hebt opgebruikt. Maar als je rekening houdt met de tips hierboven ga je alleszins meer controle hebben over wat er precies gebeurt op die smartphone.

 

De Inspecteur

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Komt het cassettebandje weer terug?

Komt het cassettebandje weer terug?

 

Regelmatig schrijft de media over een comeback van het cassettebandje. De verkoop van cassettes stijgt de laatste tijd weer. In 2016 werden er in de Verenigde Staten 129 duizend stuks verkocht, zo meldt het Nielsen’s eindejaars muziekrapport. In 2015 waren het 74 duizend stuks.

 

bandje.jpg

 

De verkoop van de nostalgische bandjes steeg het afgelopen jaar in de VS met 74%. Hoeveel er in Nederland zijn verkocht is nog niet bekendgemaakt.

 

Alternatieve muziek wordt momenteel steeds vaker op cassette uitgebracht. Maar ook bekende namen zoals Justin Bieber, Metallica en Eminem verkopen hun albums op het bekende cassettebandje.

 

De muziekdrager in broekzakformaat wordt ook nog steeds gemaakt en sommige muzikanten zweren bij het geluid van een bandje in een walkman. Muziekwinkels zijn nagenoeg verdwenen. Maar het cassettebandje, ontwikkelt in de jaren zestig in de fabriek in Hasselt door Philips, lijkt weer in opmars te zijn.

 

 
 
RadioNL(Martin Slijper)
 
 
Audiocassettes zijn terug van weggeweest (Terzake 10/3/2017)
 
 
Dat de vinylplaat een comeback maakt, dat wisten we al. Maar nu is ook de audiocassette weer terug van weggeweest. En het zijn niet alleen de nostalgici die zich eraan wagen. Justin Bieber, Metallica en Kanye West doen het weer op tape. Vincent Verelst sprak met enkele believers.
 
Klik HIER
 
Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |