07-04-18

Radio 1: Karolien komt en Jan gaat...

Radio 1: Karolien komt en Jan gaat...

 

Vanaf september presenteert Karolien Debecker van MNM een nieuw programma op Radio 1. Jan Hautekiet gaat na dit seizoen van “Hautekiet” met pensioen.

d63ae277-3330-11e8-abcc-02b7b76bf47f.png

Jan Hautekiet (°1955) stond aan de wieg van Studio Brussel in 1983; in “Hallo Hautekiet” gaf hij al ruim baan aan bellende luisteraars. Sinds 2012 presenteert hij “Hautekiet” op Radio 1. 

Jan Hautekiet : “Toen we bij Radio 1 met "Hautekiet" begonnen, was het ons doel om een netwerk van burgerexpertise te bouwen. Luisteraars inspireren ons, wij geven hen een stem, op de radio, maar ook daarbuiten. Online tijdens en na de uitzending of bij acties en uitzendingen op locatie.”

Karolien Debecker (°1979) was wrapster op Ketnet en presenteert nu "Generation M" op MNM, waar ze ook in dialoog gaat met de luisteraars. Onlangs kwam ze in het nieuws omdat ze weigerde nog nummers van Boef te draaien, omdat ze te vrouwonvriendelijk zijn.

Debecker kijkt uit naar haar overstap naar Radio 1. "Elke generatie heeft nood aan informatie en het recht om zijn mening te delen en dus neem ik die dynamiek met de luisteraar graag mee naar Radio 1. Wat een eer trouwens om de fakkel over te nemen van een groot radioman als Jan. Ik was als 14-jarige al zijn grootste fan.”

Op 6 april houdt Hautekiet een Groot Dictee in de Senaat. In de week van 4 tot en met 8 juni sluit hij af, samen met Karolien Debecker, in een reeks uitzendingen op locatie. In september start dan het nieuwe programma van Debecker op Radio 1.

logo Radio 1 (VRT).jpg

VRT NWS

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 8 april 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 8 april 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de  2e week van april 1966 (52 jaar geleden), van de 2e week van april 1976 (42 jaar terug), van de 2e week van april 1986 (32 jaar geleden), en van de 2e week van april 1996 (22 jaar terug in de tijd).

3848709966.5.jpg

Enkele opvallende hits van 52 jaar geleden waren: Somebody Help Me door The Spencer Davis Group, Welterusten Mijnheer De President van Boudewijn de Groot, en These Boots Are Made For Walking van Nancy Sinatra (zie foto). Verder hoor je Eddy Merckx die was gevallen in de Ronde van Vlaanderen, Mitterrand over de beslissing van president De Gaulle om met Frankrijk uit de Navo te stappen, de Amerikaanse ambassadeur bij de Navo Charles Bohlen met een reactie op die Franse beslissing, en Sophia Loren in Parijs -niet om in het geheim te huwen met Carlo Ponti zoals de roddelpers beweerde- maar gewoon met vakantie.

 

- Let Your Love Flow van The Bellamy Brothers, Zet Een Kaars Voor Je Raam Vannacht door Rob de Nijs, en Fooled Around And Fell In Love door Elvin Bishop waren enkele van de straffe platen in de 2e week van april 1976. Verder hoor je de burgemeester van het dorp Bekkerzeel dat zou opgaan in Asse, een betoging van pluimveehouders in Geel, pisterenners over Oscar Daemers die stopte als directeur van het Gentse sportpaleis, en Jef Houthuys van het ACV  over de sociale verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. 

 

- na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van april 1986 over het proces van ex-premier Paul Vanden Boeynants, Greenpeace tegen illegale lozingen van Tessenderlo Chemie, en sportreporter Jan Wauters in panne met de volgmotor tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Enkele hits van 32 jaar geleden waren: Conga van Gloria Estefan & The Miami Sound Machine, Ik Dans Dus Ik Besta van Het Goede Doel, en Move Away van Culture Club.

 

- daarna terug naar de 2e week van april 1996 met een fruitteler in Sint-Truiden die omwonenden vergiftigde, een passagier over het treinongeval in Roeselare, Jean-Marie Pfaff over de film van zijn leven, en de situatie 10 jaar na de kernramp van Tsjernobyl. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: You Don’t Fool Me van Queen, Het Allermooiste van Garry Haggar, en Don’t Wanna Lose You van Lionel Richie.

logo Radio 2.jpg

De platenspeellijst

Somebody help me - SPENCER DAVIS GROUP

These boots are made for walking - NANCY SINATRA (zie foto)

Ring ring I've gotta sings - FERRE GRIGNARD

Welterusten mijnheer de president - BOUDEWIJN DE GROOT

Le petit oiseau de toutes les couleurs - GILBERT BECAUD

(You're my) soul and inspiration - THE RIGHTEOUS BROTHERS

Dedicated follower of fashion - THE KINKS

Let your love flow - THE BELLAMY BROTHERS

December, '63 (Oh, what a night) - THE FOUR SEASONS

Zet een kaars voor je raam - ROB DE NIJS

Fooled around and fell in love - ELVIS BISHOP

Love is the drug - ROXY MUSIC

The alternative way - ANITA MEYER

In dulci jubilo - MIKE OLDFIELD (instrumental)

Conga - GLORIA ESTEFAN & THE MIAMI SOUND MACHINE

How will I know - WHITNEY HOUSTON

Ik dans dus ik besta - HET GOEDE DOEL

Mowe away - CULTURE CLUB

The promise you made - COCK ROBIN

Absolute beginners - DAVID BOWIE

Oooh aah... just a little bit - GINA G

Liever dan lief - TIM IMMERS

Don't wanna loose you - LIONEL RICHIE

Missing - EVERYTHING BUT THE GIRL

Het allermooiste - GARRY HAGGER

You don't fool me - QUEEN

Children - ROBERT MILES (instrumental)

 

boots-nancy-sinatra.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.2.jpg

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.2.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Caroline krijgt plekje op Londense DAB+

Caroline krijgt plekje op Londense DAB+

Ex-zeezender verrast alweer tijdens verjaardagsweekend

 

Ruim drie maand na de opgemerkte start van de middengolfuitzendingen op 648 kHz verraste Radio Caroline vorig weekend opnieuw. De voormalige zeezender is sedert zaterdag 31 maart j.l.te horen op DAB+ in Londen. Het is, na Norwich, de tweede plek waar Caroline digitaal via de radio is te beluisteren.

Ross-Revenge-Radio-Caroline-1.jpg

Caroline kreeg een onlangs vrijgekomen plekje op de minimux “London trial”. Op deze mux is plaats voor negen stations. Exploitant is het bedrijf u.dab van Martin Spencer. Je vindt het signaal in Londen in blok 9A (202.928 MHz). Het is een van de 10 lokale muxen die in 2015 een testvergunning kregen van de Britse telecomregulator Ofcom.

Het Londense digitale signaal van Caroline wordt doorgegeven in 64 kbps in stereo. Naar Londense normen is dat een hoge kwaliteit. In de Engelse hoofdstad zitten momenteel 105 radiostations op DAB en DAB+. Heel wat van hen worden doorgegeven in 32 of 48 kbps.

De mux London trial beschikt over drie zenders: Southwood Park Highgate, Honor Oak Park en Notting Hill. Het is zeker niet de beste en sterkste mux in Londen, maar de dekking in de miljoenenstad is toch meer dan behoorlijk, volgens de Londense radiowatchers.

Fondsenwerving

Het moet voor de Caroline-organisatie natuurlijk betaalbaar blijven, want dergelijke digitale plekjes komen met een kostprijs. De start op de Londense DAB+ werd niet toevallig gekoppeld aan een feestelijk vierdaags live-weekend vanop de Ross Revenge, ter gelegenheid van de 54ste verjaardag van het station.

caroline-t-shirts.png

De maandelijkse live-weekends op de Ross worden door Caroline steeds nadrukkelijker gebruikt om aan fondsenwerving te doen. Zo werden vorig weekend twee nieuwe t-shirts gelanceerd ter ondersteuning van de middengolffrequentie 648 kHz. Wie 25 Britse pond of meer doneert of lid wordt van de Radio Caroline Support Group voor een minimum van 7,50 pond per maand, krijgt meteen een van deze nieuwe t-shirts.

Tot slot nog twee leuke details: (1) op de DAB-schermpjes in Londen verschijnt de tekst «Johnnie Walker always said one day Caroline would be heard in London» en (2) op de Londense DAB bevindt Caroline zich nu net naast de populaire Capital Radio.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flash Back:Maeva ‘Een bom in de radio’

Flash Back:Maeva ‘Een bom in de radio’

Unieke film over Radio Maeva duikt op

 

Terwijl je tegenwoordig verbaasd bent als er ergens géén foto of bewegend beeld van bestaat, iedereen is sinds de doorbraak van de smartphone immers filmmaker geworden, was dat voordien net omgekeerd. In de jaren 80 van de vorige eeuw was het zelfs eerder uitzondering dan regel als er goede foto’s gemaakt werden door niet professionelen.

Maeva_sticker.gif

Pas met de voorzichtige doorbraak van de videorecorder en camera kwam daar heel langzaam enige verandering in. In datzelfde decennium brak de vrije radio door in Vlaanderen. Net op tijd om filmpjes te draaien van hun exploten. Niet in grote getale, maar ze bestaan. Dat mochten we zelf weer ondervinden toen we in onze archieven uiterst merkwaardige beelden terugvonden van Radio Maeva.

Een opname met de niet mis te verstane titel ‘Een bom in de radio’. Een soort documentaire gemaakt door twee medewerkers van Vlaanderens’ populairste station op dat moment; Marc Hermans en Ben van Praag. Al laat de beeldkwaliteit hier en daar een beetje te wensen over (logisch na dertig jaar) blijft dit een zeer boeiende film over de geschiedenis van dit station. In z’n geheel vind je hem niet terug op het internet, wel diverse fragmenten.

In 1987 hadden Marc en ik een eigen video-bedrijfje opgericht, omdat we toch met ièts onze dagelijkse boterham moesten verdienen en radio alleen was daarvoor niet genoeg. Ons bedrijf heette Exclusief Beeld en Geluid (EBG) en onze eerste eigen productie was een videofilm over onze tijd bij Maeva. We hadden namelijk in het voorjaar van 1983 een videorecorder en bijhorende camera cadeau gekregen van Denise en Achiel en vanaf die dag begonnen we met het sporadisch filmen van leuke momenten.

Drie jaar later besloten we al die fragmenten bij elkaar te rapen en er een film van te maken. We noemden het eindresultaat ‘Een bom in de radio’, naar een uitspraak van Ron van de Plas, die in het prille begin van Maeva tegen mij opmerkte (toen de eerste zakken met post binnenstroomden): “Jongen, we zitten hier op een bom!“. Commercieel was de film een flop. We verkochten er een paar honderd exemplaren van, maar video stond toen ook nog maar in de kinderschoenen.

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flashback2011: Vragen over Duinkerke-spots op VRT radio

Flashback2011: Vragen over Duinkerke-spots op VRT radio

 

Parlementairen boos op de publieke omroep

 

Vlaams Volksvertegenwoordigers Carl Decaluwe (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld) zijn niet te spreken over de radioreclame op de openbare omroep VRT waarin promotie wordt gemaakt voor de Noord-Franse regio rond de Duinkerkse haven als werkgever.

“Volgens de regelgeving doet de VRT niets wat niet mag, maar er stelt zich toch een groot probleem als de openbare omroep reclame gaat maken voor buitenlandse havens. Dit strookt helemaal niet met de maatschappelijke opdracht die de VRT heeft.”

Duinkerke.png

“We zetten ons als Vlaamse overheid in voor de Vlaamse werkgelegenheid; dan is het wraakroepend dat net de Vlaamse publieke omroep het buitenland als werkgever gaat promoten. Ik vind dit er ver over. Ik vraag me af of de VRT ook reclamespots zou uitzenden voor bijvoorbeeld Qmusic”, aldus Carl Decaluwé.

Ook Bart Tommelein sluit zich hier bij aan: “De VRT mag dan volgens de regels wel commerciële activiteiten uitoefenen, dat betekent nog niet dat ze zich als commerciële speler moet gedragen. De publieke omroep krijgt elk jaar miljoenen euro’s van de Vlaamse belastingbetaler.”

“Het kan dan ook niet dat net die VRT de havens van Oostende en Zeebrugge in haar reclamewerving helpt beconcurreren. Elk commercieel bedrijf mag dit van mij doen, dat is vrije marktwerking in een geglobaliseerde wereld, maar niet de VRT. Daar is er blijkbaar dringend nood aan wat zelfreflectie. Ik hoop dat de mediaminister de VRT daar duidelijk op wijst.”

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie

 

Vlaamse presentatoren en Nederlandse dj’s

 

Een paar decennia geleden luisterden veel, heel veel Vlamingen naar de Nederlandse zeezenders, of naar de Vlaamse collega-stations Atlantis en Mi Amigo, waar tal van… Nederlanders werkten. Om nog maar te zwijgen over de schare Vlaamse fans die afstemden op Hilversum 3. Bij gebrek aan muziekzenders in Vlaanderen waren er ook geen muziekbladen. Enkel Juke Box was min of meer overeind gebleven. In de slipstream van de Nederlandse top 40-stations volgden bladen als Muziek Express, Muziek Parade, Muziekkrant Oor, Hitkrant… Ook de Nederlandse televisie koloniseerde Vlaanderen.

Als je bij de hond slaapt, krijg je zijn vlooien. Dat werd helemaal duidelijk toen de vrije radiostations overal in Vlaanderen de kop opstaken. Omdat de bovenburen nu eenmaal lichtjaren voorsprong hadden opgebouwd bij het medium, doken ze dan ook in grote getale op bij de Vlaamse zenders. Het Nederlandse accent deed immers terugdenken aan de hoogdagen van de zeezenders. Dat gaf een vertrouwd gevoel bij de luisteraars. Tot ergens midden jaren 80 maakten weinig Vlamingen een punt van de ‘Hollandse invasie’.

MuziekExpress.jpg

Over presentatoren en over dj’s

Toch kwam de kentering nog verrassend snel. Met enige vorm voor overdrijving kunnen we stellen dat Vlaanderen het ‘Hollandse koloniale juk’ afwierp. De Vlaamse vrije zenders leerden snel en ontdekten dat de binding met de luisteraars beter was door de inzet van eigen mensen. De voorbije drie decennia ontstond er dan ook een eigen radiocultuur. Een duidelijke. Met significante verschillen als gevolg. Het medium groeide steeds verder uit elkaar in beide landen.

In Vlaanderen werken er ‘presentatoren’ bij de radio, in Nederland zijn het dj’s. Tenminste toch bij die zenders die een muziekformaat hanteren. Het verschil zit al in dat ene woord; ‘presenteren’. De ‘Dikke Vandale’ legt het als volgt uit; ‘Presenteren heeft iets deftigs, er worden onderdelen aan elkaar gepraat, men biedt informatie aan’. Als je het zo bekijkt dan neigt dat inderdaad een beetje naar… saai, eentonig, vlak. Nederlanders presenteren niet, maar animeren en entertainen de luisteraars. “Vlamingen zijn beleefder”, stelt oud RadioVisie-redacteur Ron Schultz, zelf Nederlander. Dat hoor je op ook op de radio. “Nederlanders zijn rechter voor de raap”.

Ron: “Om het met een voorbeeld duidelijk te maken. De muziek vind ik op veel Vlaamse stations beter, wegens ruimer. In Nederland kent men maar vijf artiesten. Toch luister ik liever een paar keer per uur naar een zichzelf herhalende zangeres die levensmoe lijkt, dan naar goede muziek met een saaie dj. Het valt me ook op in de nieuwsprogramma’s van de VRT. Iemand die geïnterviewd wordt, al dan niet via de telefoon, hoeft niet drie keer in een gesprek bedankt te worden. Dat haalt de vaart eruit. Iets minder lief zijn, levert vaak interessantere programma’s op. Veel Vlamingen geven me op dat punt gelijk, maar misschien zijn ze gewoon beleefd?”

Onverstaanbare Nederlanders 

Inderdaad, het gaat om twee verschillende culturen. Of toch niet helemaal? Als je in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant of Limburg terechtkomt, dan blijken Nederlanders soms verdacht veel op hun Vlaamse buren te lijken. Ook de minzame welwillendheid voor Vlamingen in de Amsterdamse grachtengordel is niet noodzakelijk exemplarisch voor de rest van Nederland. Boven de Moerdijk denkt men trouwens heel vaak dat hun landgenoten uit het zuiden eigenlijk uit… Vlaanderen komen.

JoostdenDraaijer.png

Nederlandse radiomakers worden echter steeds minder goed verstaanbaar… in Vlaanderen. Hun woordenschat staat bol van vernederlandst tot compleet Engels. En zelfs al worden er complete Nederlandse zinnen gebruikt, dan nog is de verstaanbaarheid vaak een ramp wegens het accent. Lang geleden was Joost de Draaijer de enige Nederlandse radiomaker die men in het zuiden niet of nauwelijks begreep, tegenwoordig zijn het er veel meer. Waar zijn de Frits Spitsen, de Felix Meurders, de Ferry Maats, de Jan van Veenen en de Stan Haags gebleven?

Je hoort nu vooral een Gooise tongval. In het Gooi zitten de media geconcentreerd. Daar is het begonnen en heeft het zich verspreid. Maar ook in Vlaanderen worden we geteisterd door het ‘verkavelingsvlaams’. Gelukkig hoor je dit minder op de radio. TV-presentatoren komen er mee weg. Daar blijkt het hip te zijn, de afstand met de kijker te verkleinen, te zorgen voor een zeker amicaal gevoel. Maar zet één van die ‘animerende presentatoren’ achter een radiomicrofoon dan wordt dat soort foute taalgebruik niét meer gepikt.

Kijk en daarin onderscheiden beide media zich van elkaar, alweer.

Is getekend: JL Bostyn en Ron Schultz

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wordt eens ‘klant’ bij de VRT

Wordt eens ‘klant’ bij de VRT

De VRT doet aan klantenbinding. Het staat als een paal boven water dat dit het beste gebeurt via de programma’s die de diverse radio- en tv-netten uitzenden, maar het mag ook ietsje meer zijn. Door bijvoorbeeld mensen uit te nodigen voor een bezoekje. Je kunt dat doen onder begeleiding van een gids. Wil je meer, dan behoort deelnemen aan een uitzending eveneens tot de mogelijkheden. Zoek je het minder ver, maar wil je graag een video- of een audio-opname toevoegen aan je collectie, of gewoon om nog eens te kijken en/of te beluisteren, dan is ook die service voorzien. Met deze en andere vragen kun je terecht bij de klantendienst. De publieke omroep heeft er zelfs een filmpje over gemaakt.

 

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |