05-04-18

NL:Radio10 werd gisteren precies 30 !

NL:Radio10 werd gisteren precies 30 !

 

Radio 10, het oudste nog bestaande commerciële radiostation van Nederland, bestond gisteren precies dertig jaar. De geschiedenis gaat terug tot halverwege de jaren ’80.

file_19286.jpg

Commerciële radio was in Nederland nog verboden, maar toch had VARA-deejay Jeroen Soer plannen om met een commerciële zender te starten. Het uitzenden gebeurde in eerste instantie via een U-bocht constructie om de Nederlandse mediawet te omzeilen. Het was namelijk wel toegestaan om een buitenlandse commerciële radiozender door te geven op de kabel. Deejays van het eerste uur waren Adam Curry, Daniel Dekker, Rob van Someren en Ferry Maat. Dit is de start van zijn eerste programma.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:07 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DL:Alweer Langegolf-zendmasten tegen de grond

DL:Alweer Langegolf-zendmasten tegen de grond

 

In Duitsland zijn donderdag 29 maart j.l. twee zendmasten die gebruikt werden voor de langegolf-uitzendingen van de radiozender Deutschlandfunk ontmanteld. Het gaat om twee masten van 265 meter in Aholming (Beijeren).

De zendmasten werden in de periode 1989 tot en met eind 2014 gebruikt voor uitzendingen via de langegolf van Deutschlandfunk op 207 kHz. Er werd uitgezonden met een maximaal vermogen van 500 kiloWatt. Eind 2014 werden de uitzendingen van Deutschlandfunk via de langegolf gestaakt.

Eigenaar van de zendinstallatie, Media Broadcast, kon geen nieuwe bestemming vinden voor de twee hoge masten en werd er besloten de zendmasten te ontmantelen. Donderdag 29/3 werden met een aantal explosieven de tuidraden van de masten opgeblazen waarna de zendmasten omvielen.

Naast uitzendingen van Deutschlandfunk via de langegolffrequentie 207 kHz waren er ook uitzendingen via de langegolffrequentie 153 kHz vanuit Donebach. Deze zendinstallatie werd eerder al ontmanteld.

Media Broadcast is druk bezig om oude lange- en middengolfantennes te ontmantelen. Naast de langegolf-installaties in Aholming en Donebach werden eerder dit jaar al middengolfantennes ontmanteld in Tannfeld en vorige week nog in Nordkirchen.

Overigens zijn er nog wel uitzendingen op de langegolf vanuit Duitsland. De Franse commerciële radiozender Europe 1 zendt vanuit Duitsland uit op 183 kHz.

mediamagazine.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denemarken schaft kijk- en luistergeld af

   Denemarken schaft kijk- en luistergeld af

 

Denemarken gaat het kijk- en luistergeld voor de publieke omroep afschaffen. Dit is het gevolg van de invoering van een nieuwe mediawet waar de Deense regering groen licht voor heeft gegeven. Als gevolg hiervan krijgt de publieke omroep DR 20% minder budget ter beschikking.

 

2675649186_4.jpgDoor het afschaffen van het kijk- en luistergeld, dat vermoedelijk per 1 januari 2019 gaat plaatsvinden, wordt de publieke omroep in de toekomst betaald uit belastingopbrengsten.

 

Momenteel betalen de Denen nog een slordige 339 euro aan kijk- en luistergeld per jaar. Bij elkaar wordt er bijna 497 miljoen aan inkomsten bij elkaar geharkt waarvan het overgrote gedeelte naar de publieke omroep DR gaat. Een klein deel gaat naar de commerciële zender TV2, die voor het grootste gedeelte bekostigd wordt uit reclame-inkomsten.

 

Door het afschaffen van het kijk- en luistergeld moet de DR de komende jaren flink bezuinigen. In totaal krijgen zij 20% minder budget. De Deense publieke radio en tv is geheel reclamevrij.

 

Het wegvallen van bijna 104 miljoen euro is een hoop geld en heeft grote consequenties voor de productie van nieuwe Deense programma’s,” zo vertelt Maria Rørbye Rønn, baas van de publieke omroep, aan Borsen.dk. “Het zal te merken zijn voor kijkers en luisteraars.

 

Mijn taak is nu om de DR economisch in evenwicht te houden en te zorgen dat er een nieuwe strategie voor de toekomst komt.

 

Denemarken is niet het eerste land waar het kijk- en luistergeld wordt afgeschaft. In Nederland gebeurde dit al in 2001. Vlaanderen volgde een jaar later. In Wallonië zijn plannen om kijk- en luistergeld af te schaffen, maar dit is nog niet doorgevoerd.

 

In landen als Duitsland, Franrijk en Engeland betalen inwoners nog altijd kijk- en luistergeld. Zwitserland stemde onlangs tijdens een referendum tegen het afschaffen van het kijk- en luistergeld.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |