04-04-18

Korte nieuwsflasches !

Korte nieuwsflasches !

 

Kort Radionieuws.jpg

 

Oekraïense hoofdstad krijgt DAB+

De Oekraïense hoofdstad Kiev krijgt een DAB+ multiplex met tien radiostations. Dat maakte het Oekraïense parlement zopas bekend. Aan de procedure ging een politieke denkoefening van twee jaar vooraf. Er was ruimte voor veertien zenders, maar uiteindelijk waren er slechts acht kandidaten, samen goed voor tien projecten. De openbare omroep brengt drie programma’s: Ukrainian Radio, Radio Promin en Radio Culture. De private spelers in de hoofdstedelijke multiplex worden Radio Maria, Old Fashioned Radio (foto), Zemlya, Hype Radio, Krayina FM, The First Digital en Radio Meydan. De vier resterende plaatsen worden binnenkort opnieuw opengesteld. Alle stations krijgen een licentie voor zeven jaar.

-radio.png

TV-project vanuit het Vlaams Parlement 

In het Vlaams Parlement is het startschot gegeven voor Vlaamsparlement.tv. Die is nu al te zien bij Telenet en Orange en krijgt weldra ook bij Proximus een kanaal. Het project ontvangt 350.000 euro per jaar van het parlement zelf. Onder meer in Wales, Duitsland en Schotland beschikken de parlementen over een eigen omroep. ActuaTV heeft de opdracht binnengehaald. Het medium bracht ook de voorbije jaren al verslag uit vanuit het parlement. Vlaamsparlement.tv zendt op woensdag de plenaire vergadering uit en op andere weekdagen de commissiezittingen. Er zijn ook interviews en talkshows te zien. Volgens hoofdredacteur Ludwig Verduyn haalde ActuaTV op piekmomenten 35.000 kijkers. De nieuwe zender kreeg geen target mee voor het aantal kijkers. “Wel is vastgelegd hoeveel parlementszittingen we moeten uitzenden”, zegt Verduyn. “We moeten ook voldoende interviews en reportages brengen die aansluiten bij de onderwerpen die op dat moment in het parlement voorliggen.”

Duitsland: minus twee masten

We zouden er inmiddels een vaste rubriek van kunnen maken. In het Duitse plaatsje Aholming (Beijeren) zijn donderdag jongstleden, 29 maart, twee zendmasten van 265 meter, die gebruikt werden voor de langegolf-uitzendingen van Deutschlandfunk, ontmanteld. Ze werden in de periode 1989 tot en met eind 2014 gebruikt op 207 kHz. Er werd uitgezonden met een maximaal vermogen van 500 kiloWatt. Eind 2014 werden de uitzendingen er gestaakt. Eigenaar Media Broadcast kon geen nieuwe bestemming vinden. Met een aantal explosieven werden de tuidraden opgeblazen waarna de zendmasten omvielen. Media Broadcast is druk bezig om oude lange- en middengolf-antennes te ontmantelen. Overigens zijn er nog steeds uitzendingen op de langegolf vanuit Duitsland. Het Franse commerciële Europe 1 gebruikt er de 183 kHz.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook Noorse lokale radio’s stappen over naar DAB+

Ook Noorse lokale radio’s stappen over naar DAB+

 

De hele wereld kent intussen het Noorse verhaal van de toch wel gedurfde switchover van FM naar DAB+. Maar in Noorwegen zenden de meeste lokale radiozenders nog steeds gewoon uit via FM. Hun analoge licenties lopen nog tot eind 2021. Er is nog niet beslist of die licenties nog zullen worden verlengd. In 2017 waren er volgens de Noorse Media Autoriteit 187 actieve lokale radio’s op FM. Daarnaast werden al 84 licenties verleend voor lokale radio op DAB+.

noorwegen-lokale-radio.png

De Noorse regering geeft de resterende lokale zenders op FM dus nog enkele jaren respijt. Vooral de beperkte financiën in de lokale sector maakt het daar voor veel spelers moeilijk om al op korte termijn over te schakelen. Daarom trekt de regering dit jaar een subsidiebudget van 10 miljoen Noorse Kroon (1,04 miljoen euro) uit voor de digitalisering van de lokale radio.

In 36 van de 37 regio’s zijn in het nationale DAB-blok al licenties en frequenties toegekend voor lokale radio, maar het zijn de radiostations zelf die nog niet zijn gestart met het ontwikkelingsproces. Vijftien van de commercieel best draaiende lokale stations, te situeren in de vier grootste steden, kregen in 2017 wel al de verplichting opgelegd om hun FM-zender uit te schakelen. Gevreesd werd dat ze, omwille van hun hoge populariteit, luisteraars zouden afsnoepen van de openbare omroep en de landelijke commerciële omroepen indien zij wel langer op FM mochten blijven.

Volgens het Noorse ministerie van Cultuur bedraagt het globale marktaandeel van de Noorse lokale radio 5 procent en is, sinds het uitschakelen van de landelijke FM-netten, dat aandeel intussen gestegen naar 6 procent. Die verschuiving komt er vooral omdat veel Noorse auto’s nog geen DAB-toestel aan boord hebben.

Overigens woedt in Noorwegen ook volop een politieke discussie over het feit dat steeds meer lokale radio’s syndicated programma’s beginnen uit te zenden, waardoor ze ook beginnen mikken op de nationale reclamemarkt.

En daar zijn ook de FM-piraten

Intussen blijkt in Noorwegen ook het aantal FM-piraten sinds vorig jaar explosief toe te nemen. De Noorse mediaregulator Nkom moest het afgelopen jaar bijna dertig keer optreden tegen illegale FM-zenders. Vroeger was dat hooguit een paar keer per jaar. Sommige van die zenders straalden gewoon het DAB-signaal door van hun favoriete landelijke omroep, zodra die in een bepaalde regio al de FM had uitgeschakeld.

“We hadden dit min of meer verwacht als gevolg van de overgang naar DAB”, zegt Per Eirik Heimdal, hoofd van de spectrumcontrole bij Nkom. “Het blijken vooral hobbyisten. Ze doen dit om praktische redenen, omdat ze veel FM-radio’s hebben staan. Anderen vinden het wellicht gewoon leuk en spannend.” De meeste piraten komen ervan af met een waarschuwing, slechts in enkele gevallen werden boetes uitgedeeld.

Op deze (Engelstalige) projectwebsite, wordt het integrale verhaal van de Noorse switchover mooi én deskundig uit de doeken gedaan.

Rudy De Saedeleir

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Duitse publieke omroep alleen nog in HD

Satelliet:Duitse publieke omroep alleen nog in HD

 

Net als ZDF heeft ARD het jaar 2020 in de agenda staan voor de uitschakeling van SD via de Astra1-satelliet (19,2° Oost) van satellietbedrijf SES.

900522909.jpg

Vanaf dat moment zijn alle zenders van de Duitse publieke omroep alleen in HD via de satelliet te bekijken.

Acht jaar geleden begonnen de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF met satellietverspreiding van enkele kanalen via de satelliet. Enkele jaren later volgde de uitschakeling van analoog dat nu dus door de uitschakeling van SD gevolgd wordt. 

SES en ARD hebben voor de toekomstige HD-verspreiding van televisiekanalen een nieuwe meerjarige overeenkomst gesloten. Het is onduidelijk of ARD – net als ZDF – de vrij te komen bandbreedte gaat gebruiken om de eerste stappen met 4K Ultra HD te zetten.

 

ttv logo.jpgPeter De Koning

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |