12-04-18

Oostenrijk:Aanvraag 2e landelijke commerciële radio afgewezen

   Oostenrijk:Aanvraag 2e landelijke commerciële radio afgewezen

 

Mediaregulator KommAustria heeft een aanvraag voor een tweede landelijke commerciële radiozender in Oostenrijk afgewezen. Mediagroep “Österreich” van mediamagnaat Wolfgang Fellner had een aanvraag gedaan, maar KommAustria lijkt allerlei middelen te zoeken om de komst tegen te houden.

Aanvraag 2e landelijke commerciële radio Oostenrijk afgewezen Momenteel kent Oostenrijk slechts één landelijke commerciële zender via de ether: Kronehit. Het radiostation verwierf eind 2004 als eerste een landelijke vergunning. Sindsdien is het geen andere partij meer gelukt om landelijke status te krijgen.

Dat komt onder meer omdat KommAustria behoorlijk strenge eisen heeft. Om in aanmerking te komen voor een landelijke vergunning dient een partij namelijk minstens 60% van de Oostenrijkers via de ether te kunnen bereiken. Ook moeten de radiozenders minstens twee jaar uitzenden.

 

Opkopen bestaande stations


De enige mogelijkheid om dus in aanmerking te komen voor de landelijke vergunning is door het opkopen van andere radiostations. En dat is precies wat Fellner nu aan het doen is. Eerder gaf hij al aan zich aan te willen melden voor de landelijke vergunning.

Fellner is momenteel al eigenaar van radiozenders Radio Ö24 in Wenen, Vorarlberg, Opper-Oostenrijk en Stiermarken, alsmede van Antenne Salzburg en Antenne Tirol. Deze stations hebben bij elkaar echter nog geen 60% dekking en dus werden de vergunningen van Lounge FM in Klagenfurt (hoofdstad van Karinthië en zesde stad van Oostenrijk), Graz (hoofdstad van Stiermarken en tweede stad van Oostenrijk) en Opper-Oostenrijk overgenomen.

Maar ook radiozenders Welle 1 Oberland en Welle 1 Außerfern in Tirol en Radio West in Stiermarken zouden overgenomen worden.

file_48071.jpg

Minder dan 2 jaar uitgezonden


Met al deze vergunningen zou volgens Fellner 65,4% van Oostenrijk bereikt worden. KommAustria komt bij een hertelling echter tot 64%. Dat zou echter nog ruimschoots voldoende zijn, ware het niet dat de mediaregulator een konijn uit de hoed tovert. De overgenomen vergunning van Lounge FM in Opper-Oostenrijk verliep namelijk 25 januari 2018, maar eind vorig jaar werd met 10 jaar verlengd.

Nu zegt KommAustria dat de teller bij verlenging van een vergunning weer op 0 gaat en dat er via deze vergunning nog geen twee jaar uitgezonden is zoals verplicht is. Dit geldt eveneens voor vergunningen in Stiermarken en het Noorden van Tirol die recent verlengd zijn of de procedure momenteel loopt. En dus tellen deze vergunningen niet mee, waardoor het gezamenlijke bereik van de FM-vergunningen nog maar tot 55,3% komt. Te weinig dus voor een landelijke vergunning.

Fellner heeft nu vier weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de afwijzing van KommAustria. Verwacht wordt dat er een flinke juridische strijd gaat volgen.

 

1 Programma


Het voordeel van een landelijke vergunning is dat dan op alle frequenties hetzelfde programma mag worden uitgezonden. Nu moeten vergunninghouders op elk FM-kavel aan verschillende eisen voldoen, vergelijkbaar met regiogerichtheid in ons land. Fellner wil op al zijn FM-frequenties Radio Ö24 gaan uitzenden.

Andere partijen die voor een landelijke vergunning in aanmerking willen komen hebben tot 8 juli de tijd om zich aan te melden bij KommAustria.

Overigens heeft Oostenrijk sinds 2017 naast landelijke, regionale en lokale commerciële radio ook bovenregionale commerciële radio. Voorwaarde is wel dat niet meer dan 45% van de Oostenrijkers via de ether bereikt kan worden. Tot nu toe heeft alleen Radio 88.6 in de regio Wenen, Burgenland en Neder-Oostenrijk een vergunning voor bovenregionale radio.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.