03-04-18

Korte nieuwsberichtjes !

Korte nieuwsberichtjes !

Kort Radionieuws.jpg

De namen zijn bekend

MNM-dj Tom De Cock en Nora Gharib gaan samen op zoek naar… De Strafste School 2018. Waar les gewoon leutig is, waar leerkrachten en leerlingen beste vrienden zijn, waar elke dag iets spannends gebeurt dat je klaarstoomt voor het echte leven. Op 3 mei weten we wie gewonnen heef, met een radiofeest en alle grote sterren van het moment, live op de speelplaats van de grote winnaar. Gisteren, donderdag 29 maart, zijn de finalisten en de namen van de juryleden bekend gemaakt. U vindt ze allemaal en iedereen keurig op een rijtje als u hier klikt. De winnende school krijgt naast het live radiofeest ook een gloednieuwe schoolbib die bestaat uit honderd nieuwe boeken én een coole escaperoom op de speelplaats. Jeugdauteur Mark Tijsmans komt de boeken persoonlijk afleveren op 3 mei.

_j8a8762.jpg

Alweer pech voor Radio Bloemendaal

Radio Bloemendaal is sinds 25 maart (wederom) niet meer te ontvangen via de frequentie 1116 kHz, dit keer vanwege een kapotte middengolfzender. Het signaal is vrij goed te beluisteren in een straal van circa dertig kilometer rondom de gemeente. Op donderdag 18 januari brak één van de zendmasten af tijdens een zware storm. Ook toen was men uit de lucht. Nadat een nieuwe, kortere antenne was gebouwd werden de uitzendingen hervat, met beperkt vermogen en met een tijdelijke zender. “De afgelopen weken is er hard gewerkt om de 500 Watt zender weer in de lucht te krijgen, helaas is dat niet gelukt. We hebben het dus gedaan met de oude 50 Watt zender. Die heeft zondagavond echter de geest gegeven. Wat dat betekent, weten we nu nog niet. We zullen zo spoedig mogelijk de schade opnemen en kijken of er nog iets te doen is“, aldus Radio Bloemendaal op haar website. Radio Bloemendaal is sinds 1924 de kerkomroep van de Protestantse Gemeente van Bloemendaal en Overveen, vroeger de Gereformeerde Kerk van Bloemendaal. De programma’s zijn wereldwijd te beluisteren via internet.

Update !!!

Bloemendaal, versterkt terug op AM

Radio Bloemendaal is sedert afgelopen weekend opnieuw met het volledige vermogen van 500 Watt gaan uitzenden op de middengolf-frequentie 1116 kHz. Het station moest een week eerder de uitzendingen staken omdat de tijdelijke zender defect was geraakt. De originele zender was eerder al uitgezet omdat die, na een storm en een geknakte zendmast, niet meer gebruikt kon worden. Nadat een nieuwe, kortere antenne was gebouwd kon wel een zwakkere zender ingezet worden. Inmiddels is het gelukt om de reguliere 500 Watter alsnog in de lucht te krijgen. Radio Bloemendaal is nu opnieuw in een groot gebied rond Bloemendaal te ontvangen op de middengolf. Daarnaast is de radiozender wereldwijd te beluisteren via internet.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

FM Miserable: U luistert toch ook (niet)?

FM Miserable: U luistert toch ook (niet)?

 

FOTO-1-FREG-Plan-800x170.jpg

 

A new FM is born 

Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams minister Sven Gatz trots de geboorte bekend van de nieuwe lokale radio in Vlaanderen. Er waren geen ‘medische’ bezwaren meer van de Raad van State, de decretale geboorte bij de Vlaamse regering werd daarmee officieel. De procedure mocht dra uw aanvragen verwachten, het frequentieplan was klaar voor vergunde uitzendingen. The future was born!

Don’t worry, be happy 

De minister duwde de laatste twijfelaars over frequentiebundels nog richting Positivo: ‘Dit grotere bereik maakt de lokale radio’s van de toekomst economisch beter leefbaar, omdat ze bijvoorbeeld uit een groter gebied reclame-inkomsten kunnen werven’. Verder in hetzelfde geboortekaartje: ‘De nieuwe lokale radio’s zullen immers dicht bij de mensen uitzenden, met lokaal nieuws en op het zendgebied gerichte ontspanningsprogramma’s’. Hallelujah! 

Zoals na elke politieke peiling of verkiezingsuitslag was er enkel nog vooruitgang: ‘Vandaag zijn er nog 105 verschillende écht lokale radiostations. De andere lokale radiofrequenties zijn in handen gekomen van commerciële ketenradio’s …/… Het nieuwe frequentieplan voorziet nu 124 lokale radiostations via de gebundelde frequentiepakketten’ aldus Gatz. Een radiomens vraagt zich dan af naar welke omroep woordvoerster Eva Vanhengel na de mededeling zou luisteren. 

FOTO-2-Halen.jpg

One year on 

De minister zit volop in negentien verzoekschriften bij de Raad van State, vorderingen tot schorsing, nietigverklaring of uiterst dringende noodzakelijkheid. Daar bovenop is de bisronde of herkansingsronde net beëindigd. Gelukkig kon minister Gatz op 8 maart zelfs meedelen dat zo goed als alle lokale radio’s die een zendvergunning hadden aangevraagd, die ook hebben gekregen. Laat de lente maar komen?

We deden de test vorige zaterdag in Halen, net op de grens tussen de provincies Limburg en Brabant. De stad Halen heeft zelf geen omroep meer. In een lang verleden, en zo ongeveer van  WOI tot en met WOII was Radio Loxbergen, in de Halense deelgemeente Loksbergen, één van de echte radiopioniers in Vlaanderen. In de jaren tachtig ging die spirit over in een vrije radio, die een paar jaren geleden definitief de antenne opborg. 

De gewone radiogebruiker 

We deden de test in een kleine persoonswagen, met een gewone FM-scan op een simpele autoradio. Omdat het neerwaarts verder drukken rond 101.0 FM een eerste maal nogal snel ging, en om helemaal zeker te zijn, deden we er onmiddellijk een aanvullende tweede scan bij. Hoe blij is de eenzame radioluisteraars, onderweg in Halen? 

FOTO-2-Halen.jpg

Scan in Halen 

Radio Diest (107.9 MHz), Radio Benelux (107.5 MHz), Radio Diest (105.1 MHz), MNM (102.0 MHz), StuBru (101.4 MHz), Pure FM (101.1 MHz), Radio 1 (99.9 MHz), Radio 2 (97.9 MHz), RTBF La Première (96.1 MHz), Classique 21 (95.6 MHz), Radio 2 (92.4 MHz), Klara (89.9 MHz), Joe (88.8 MHz). Let op: Qmusic op 102.5 MHz en Radio Nostalgie (102.9 MHz) worden twee keer overgeslagen. 

Samengevat

In Halen zijn op gewone autoradio dertien omroepen te ontvangen, dat zijn er eigenlijk maar elf, Diest en Radio 2 zitten er twee keer in. Er zijn slechts twee lokale omroepen: Benelux in Beringen (vanuit Lummen) en Diest (vanuit Diest of Herk-de-Stad). Verder ook maar één landelijke, Joe. Tussen de overige acht (openbare) zitten er maar liefst drie Waalse.

Merci, monsieur Gatz. 

In procenten 

OPENBAAR NL OPENBAAR FR LANDELIJK LOKAAL
RADIO 1 PURE FM Joe FM Radio DIEST
RADIO 2 LA PREMIÈRE   Radio BENELUX
MNM CLASS 21    
STUBRU      
KLARA      
       
46% 27% 9% 18%
    Met Q-MUSIC  
    Met NOSTALGIE  
39% 23% 23% 15%

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:De meeste Millennials luisteren live naar de radio

NL:De meeste Millennials luisteren live naar de radio

Zestig procent van de Millennials (mensen tussen de 20-34 jaar) luistert naar live radio. Dat blijkt uit het Audio Distributie Onderzoek (ADO) van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek). Dit onderzoek is uitgevoerd door GfK onder ruim 5.300 respondenten van 13 jaar en ouder. Bij alle Nederlanders vanaf 13 jaar luistert 61 procent naar live radio.

Luisteren naar radio met plezier.jpg

In totaal besteden Millennials 202 minuten per dag aan audio. Daarbij hoort ook het luisteren naar muziek via streamingdiensten of Youtube. Het aantal minuten ligt zeven procent hoger dan het niveau van totaal Nederland. Een vijfde van de tijd wordt besteedt aan muziekdiensten. Aan ‘eigen muziek’ wordt zes procent besteedt.

Autoradio

Meer dan de helft (53 procent) van de Millennials gebruikt de autoradio weleens als luisterapparaat voor live radio. Dat is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde van 58 procent.

22780689_345378742539757_3136715599323803210_n.jpg

 

Een groter verschil is te zien bij de smartphone en de laptop. 40 procent gebruikt de smartphone om live radio te luisteren. Het totale gemiddelde van de Nederlanders ligt op gemiddeld 26 procent. De laptop/notebook is bij Millennials het meest selectieve luisterapparaat.

RadioFreak

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |