17-03-18

Een frequentie zonder mast en zender (Wolvertem)

Een frequentie zonder mast en zender (Wolvertem)

ZMVRT-41-van-97.jpg

Wat doet een radiofreak op een zondag? Het volgende: hij gaat een kijkje gaan nemen op het VRT-terrein in Wolvertem. En stelt vast dat alle vijf de zendmasten zijn neergehaald en afgevoerd. Dat gebeurde al verleden zomer tijdens de laatste dagen van juni 2017. Er rest enkel nog een hok met daarin een tuner op 1512 kHz en een grote hoeveelheid ceramische afstem-capaciteiten. Alle koperen spoelen en geleiders zijn naar een handelaar gegaan. De gebouwen werden voor de helft gesloopt en worden verbouwd voor een andere bestemming. De buren zijn blij met de gang van zaken. De aanwezige man van Norkring kon echter niet vertellen wat er zal gebeuren met de 927-frequentie, die nog steeds officieel stand-by is. (Walter Galle)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Zie ook op de site van Radio2 HIER ! (In Imde bij Meise zijn enkele hoge antennes weggehaald).

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 18 maart 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 18 maart 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 3e week van maart 1969 (49 jaar geleden), van de 3e week van maart 1979 (39 jaar terug), van de 3e week van maart 1989 (29 jaar geleden), en van de 3e week van maart 1999 (19 jaar terug in de tijd).

3848709966.5.jpg

Enkele opvallende hits van 49 jaar geleden waren: Seven Horses In The Sky van de Antwerpse Pebbles, Wichita Lineman van Glen Campbell, en Angelina van Will Tura. Verder hoor je Eddy Merckx na zijn eerste overwinning van de wielerklassieker Milaan-San Remo, twee belangrijke Vlaamse politici die niet wilden dat de randgemeenten van Brussel bij de hoofdstad werden gevoegd, Antwerpse plannen om een World Trade Center in de Scheldestad te bouwen, en een dramatische treinramp in La Louvière.

- Tragedy van The Bee Gees, Ouwe Rinus Van de Veen door Joe Harris, en Oliver’s Army van Elvis Costello waren enkele van de straffe platen in de 3e week van maart 1979. Verder hoor je meer over waterellende in een Gentse arbeiderswijk, Paul Vanden Boeynants die mislukte in zijn opdracht als regeringsformateur, en commentaar door journalist Urbaan De Becker op de regeringscrisis.  

- na 11 uur nieuws en hits van de 3e week van maart 1989 over de voetbaloorlog tussen BRT en VTM, minister Patrick De Wael over de onpartijdigheid van de nieuwsprogramma’s op de commerciële tv, Ingeborg en Stef Bos nadat ze de voorselectie van het Eurovisie Songfestival wonnen met het liedje Door De Wind, en premier Martens vs Guy Verhofstadt over de regeringsbegroting. Enkele hits van 35 jaar geleden waren: Door De Wind door Ingeborg, It’s Only Love van Simply Red, en Anything For You door Gloria Estefan (zie foto).

- daarna terug naar de 3e week van maart 1999 met een dramatische kettingbotsing in de mist op de A19 tussen Menen en Wevelgem, een cd van de Paus (!), een Rijkswachtbetoging tegen de éénmaking van de politie, en Karel Van Miert over het ontslag van de Europese Commissie. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Britney Spears met Baby One More Time, het Songfestivalliedje Like The Wind door Vanessa Chinitor, en Will Smith met Miami.

logo Radio 2.jpg

De platenspeellijst

Seven horses in the sky - THE PEBBLES

Sorry Suzanne - THE HOLLIES

Games people play - JOE SOUTH

Angelina - WILL TURA

Don Juan - DAVE DEE, DOZY, BEAKY, MICK & TICH

Wichita lineman - GLEN CAMPBELL

Build me up buttercup - THE FOUNDATIONS

Don't look back - PETER TOSH & MICH JAGGER

Tragedy - THE BEE GEES

Fire - THE POINTER SISTERS

Ouwe Rinus van de Veen - JOE HARRIS

Oliver's army - ELVIS COSTELLO

Chiquitita - ABBA

Music box dance - FRANK MILLS (instrumental)

Everybody needs somebody to love - THE BLUES BROTHERS

Alles kan een mens gelukkig maken - RENE FROGER & HET GOEDE DOEL

Hold me - FLEETWOOD MAC

It's only love - SIMPLY RED

Door de wind - INGEBORG & STEF BOS

Anything for you - GLORIA ESTEFAN (zie foto)

Baby one more time - BRITNEY SPEARS

Maria - BLONDIE

Heb ik ooit gezegd - CLOUSEAU

Better best forgotten - STEPS

Like the wind - VANESSA CHINITOR

Miami - WILL SMITH

GLORIA%20ESTEFAN.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.2.jpg

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.2.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kort radio (en ander) nieuws !

Kort radio (en ander) nieuws !

Meer radioreclame voor de Ieren

De Ierse minister van Communicatie Denis Naughten wil de reclameregels voor radio versoepelen. De actuele 10-minuten-per-uur-regel wordt vaak overtreden. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn spotjes immers interessanter omdat er meer geluisterd wordt en de reclametarieven bijgevolg hoger zijn. Ook tijdens live sportverslaggeving worden de regels overtreden. Dat heeft vooral te maken met pauzes of verlengingen zodat er geschoven moet worden met de reclameblokken naar een volgend uur. Minister Naughten wil het aantal minuten nu gaan verlengen naar 12 of 13. De regel dat tussen 07:00 en 19:00 uur maximaal 15% (gemiddeld negen minuten per uur) van de uitzendtijd uit reclame mag bestaan, blijft. In de Lage Landen mogen radiostations maximaal twaalf minuten per uur aan reclames uitzenden. (Radio.nl)

Spelen met de jingles van Felix

Een boontje voor Felix Meurders? Beetje fan van ‘de radio’? En van jingles? Liefst van het soort dat nog op cartridges staat? Je houdt tenminste wat in je handen. Maar waar vind je ze nog? Het internet biedt hulp met iets wat in de buurt komt van het ‘juiste gevoel’. Soms zijn de eenvoudigste dingen, de leukste. Neem de geweldige virtuele jingle-machine van radiomaker, radiostem en videovirtuoos Ad Mulders. Ideaal om je op een regenachtig dagje bezig te houden. Even met de jingles van Felix Meurders spelen. Knap toch? De ‘gimmick’ is niet nieuw en werd al in 2016 bedacht en gemaakt voor Jingleweb. Met de juiste looks, de juiste functionaliteiten en natuurlijk met een hele rist puike jingles. Felix tevreden, nu jij nog. 

Alles komt terug ook ‘het bandje

Het cassettebandje is weer in. Bedenker Lou Ottens begrijpt alleen niet waarom. “Er zijn altijd gekken die terugkijken naar het verleden.” Vijfenvijftig jaar geleden vond hij het de compact cassette uit. Als directeur van Philips Audio presenteerde hij in 1963 de opvolger van de bandrecorder, die grote, losse spoelen afspeelde. Voortaan zat de kwetsbare tape veilig in een handzaam omhulsel van robuust plastic.Het bleek een baanbrekende vondst te zijn, die de toegankelijkheid van muziek wereldwijd enorm vergrootte. Er werden miljarden cassettes verkocht, totdat de uitvinding van de cd (waarbij Ottens ook betrokken was) en de digitalisering van muziek de tapes verdreven. NRC.nl sprak met de inmiddels 91-jarige uitvinder. De opmerkelijke babbel annex verhaal lees je hier.

Nederlands via de korte en middengolf

We durven als eens klagen dat er tegenwoordig nog weinig in onze eigen moerstaal te horen is op de AM. Dat is ook wel zo, daarom zijn we ‘content ende blij’ als we aandacht kunnen schenken aan de uitzonderingen. Wim de Groot en Johan Vermeer zijn alweer een hele poos te beluisteren op Radio Mi Amigo Internationaal. Het Nederlandse duo werkte o.a. voor de zeezender Radio Mi Amigo 272, in 1979 i  de lucht vanaf de MV Magdalena. Tot aan zijn dood maakte ook Peter Van Dam deel uit van het team. Verder zijn er o.a. voormalige Engelse offshore DJ’s te horen; Stuart Vincent, Bob Lawrence, Paul Graham, Johnny Lewis, Ron O’Quinn, Emperor Rosko en Colin Peters. Radio Mi Amigo Internationaal zendt uit via drie kortegolf-zenders vanuit Duitsland, een middengolf-zender vanuit Letland en het internet. (Mediapages.nl)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |