10-04-18

Eerste Schotse radiozender zet vrijwillig AM uit

   Eerste Schotse radiozender zet vrijwillig AM uit

Ook in Schotland gaat het langzaam maar zeker stiller worden op de middengolf. Het commerciële lokale radiostation Northsound 2 in Aberdeen, in het noordoosten van Schotland, staakt vanaf 3 april haar uitzendingen op AM1035 (780 Watt).

 

Northsound 2 staakt de uitzendingen op middengolf omdat de grond waarop de zendmast staat herontwikkeld wordt. Eigenaar Bauer vindt het economisch niet meer verantwoordelijk om te investeren in de verplaatsing van de AM-zender en een nieuwe zendmast terwijl de kans groot is dat de AM-uitzendingen over een paar jaar alsnog gestaakt zouden worden.


Digitaal radioluisteren nadert de 50% en groeit snel,” aldus het radiostation. “Northsound 2 wordt de eerste Schotse commerciële zender die volledig digitaal gaat.” Northsound 2 is al jaren ook via DAB en internet te beluisteren.

 

Eind vorig jaar had digitale radio in Aberdeen, stad met ruim 212.000 inwoners een aandeel van 41,6%. 53,1% van de huishoudens heeft een DAB-radio. Wekelijks trekt Nortsound 2 22.000 luisteraars en heeft het een marktaandeel van 2,1%.

 

file_57948.jpg

 

Inmiddels zijn op Northsound 2 al regelmatig promo’s te horen waarin luisteraars worden gewezen op het ‘digitaal gaan’ van het radiostation.

 

Northsound 2 begon in 1981 met uitzenden onder de naam Radio Northsound via zowel AM als FM. In 1995 werden de uitzendingen gesplitst. Op FM verscheen Northsound 1 met een hitformat, terwijl op AM Northsound 2 van start ging met een oldiesformat.

 

Vandaag de dag draait Northsound 2 nog steeds “The Greatest Hits for North-East Scotland.” De uitzendingen komen echter al enkele Jaren niet meer uit Aberdeen, maar uit Glasgow. Sinds 2013 is op alle lokale middengolfstations van Bauer in Schotland hetzelfde programma te horen.

 

Wel worden de zenders overdag nog wel op vaste tijden ontkoppeld voor lokaal nieuws, weer en verkeer en lokale reclame.

 

 


Northsound 2 is niet het eerste radiostation in het Verenigd Koninkrijk dat de middengolf vaarwel zegt. Recent diende zusterstation Absolute Radio nog een verzoek in bij mediaregulator Ofcom om flink te mogen besparen op middengolfdistributie. Daarnaast is de BBC ook al gestart met het uitzetten van middengolfzenders van haar lokale radiostations.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.