08-03-18

Vandaag in Oostende Eregalerij 2018

Vandaag in Oostende Eregalerij 2018

 

Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Axelle Red, liedschrijfster Mary Boduin en auteur-componist Stefaan Fernande op in De Eregalerij voor een Leven vol muziek.

 

eregalerij_header1.png

 

Met het initiatief bekronen Radio 2 en Sabam for Culture jaarlijks zowel artiesten als tijdloze nummers die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute. 

Christel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn gastduo op de prijsuitreiking vandaag-donderdag 8 maart 2018- tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende met optredens van onder meer Clouseau, Stan Van Samang, Günther Neefs, Liliane Saint-Pierre, Willy Sommers, Free Souffriau en Dana Winner.

 

axellered_art.jpg

Axelle Red

De roodharige Limburgse Fabienne Demal kennen we toch vooral als Axelle Red. Zij is een van de bestverkochte Belgische artiesten aller tijden. In 1993 studeerde Axelle Red af als juriste aan de VUB. Datzelfde jaar verscheen haar debuutalbum, waarmee ze internationaal doorbrak. Een paar jaar later en een paar hits rijker (denk maar aan 'Sensualité' en 'A tâtons') werd Axelle Red in 1999 bekroond tot vrouwelijke artieste van het jaar, door de Franse Grammy-equivalent 'Victoire de la Musique'. Daarna volgden talrijke hits in binnen- en buitenland waaronder 'Parce que c’est toi', 'Un coeur comme le mien', 'Rouge ardent' en haar nieuwste 'Who’s gonna help you'.

Axelle Red is een van de weinige Vlaamse artiesten die erin geslaagd is ook in het buitenland potten te breken. Haar eerste single in 1989, 'Kennedy boulevard', is meteen een schot in de roos in eigen land. In 1993 verovert ze met haar debuutalbum in één ruk ook Frankrijk, Zwitserland en Canada. De zangeres pendelt tussen de Franse en Belgische hoofdstad, reist de wereld rond als mensenrechtenactiviste en werkt met internationale namen samen voor haar cd’s. Zowel haar muzikaal als haar humanitair werk, levert haar in de loop der jaren verschillende onderscheidingen op, waarvan de meest prestigieuze ongetwijfeld de Franse 'Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres' is.

Haar internationale successen hebben Axelle Red een plaats bezorgd in de lijst van bestverkochte Belgische artiesten aller tijden, met meer dan 5 miljoen verkochte geluidsdragers. Een carrière om in de spotlights te zetten, vindt ook de jury van De Eregalerij.

Indien je er niet kan bij zijn moet je zeker luisteren zondag a.s.tussen 13 en 16 uur via Radio2 voor de reportages!

 

Logo radio2 Nieuw 2015.png

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nostalgie ging tegen de vlakte:Zendmasten langegolf Duitsland opgeblazen

  Nostalgie ging tegen de vlakte:Zendmasten langegolf Duitsland opgeblazen

 

Het op één na hoogste bouwwerk van Duitsland ging vrijdagmiddag 2 maart j.l.tegen de vlakte. De twee zendmasten voor de langegolf bij Donebach, die tot enkele jaren geleden door Deutschlangfunk gebruikt werden, werden opgeblazen.

 

Deutschlandfunk zond sinds 1967 vanuit Donebach, in het noorden van Baden-Württemberg, uit op de langegolffrequentie 153 kHz. De uitzendingen waren tot ver buiten Duitsland te ontvangen. Wegens bezuinigingen, en omdat steeds meer mensen op andere manieren naar de landelijke publieke zender luisterden, werden de uitzendingen via de langegolf eind 2014 gestaakt.

 

 

Sindsdien werden de twee 363 meter hoge zendmasten niet meer gebruikt. En omdat ze ook niet meer gebruikt gaan worden, en onderhoud dus zonde van het geld is, moesten beide masten plat.

 

De twee masten werden opgeblazen en daarmee ging een stukje Duitse radiogeschiedenis definitief verloren.

 

Over een tijdje worden ook de twee langegolfzendmasten bij Aholming, in zuidoost-Beieren, opgeblazen. Ook deze werden gebruikt door Deutschlandfunk. Met 260 meter hoogte zijn deze iets minder hoog dan de masten bij Donebach, dat momenteel het op één na hoogste bouwwerk van Duitsland is. Alleen de zendtoren in Berlijn is met 368 meter iets hoger.

 

Na het slopen van de zendmasten Donebach en Aholming zijn alle grote zendmasten die in het verleden voor de langegolf en middengolf gebruikt werden, in Duitsland verdwenen. De laatste middengolfzender werd in 2016 uitgezet.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Miljonairs in Nederland luisteren het liefst naar nieuwszenders

Miljonairs in Nederland luisteren het liefst naar nieuwszenders

 

Opmerkelijk nieuwsberichtje dat we konden vernemen via RadioNL.

 

pure.jpg

 

Radio 1 of BNR Nieuwsradio zijn veruit het populairst bij de Nederlandse miljonair, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Vermogend Nederland' van Van Lanschot. Bij de Nederlandse miljonair is NPO Radio 1 veruit het populairst: een dikke 50% luistert met regelmaat naar de publieke zender, gevolgd door BNR Nieuwsradio (34,3%).


NPO Radio 4 wordt met 27,4% ook goed beluisterd, vooral dankzij de 60-plus miljonairs.

 

De jongere miljonair vindt deze drie zenders overigens minder interessant: daar is Radio 538 met 25% het populairst.

 

Al voor het vijfde jaar houdt Van Lanschot dit onderzoek, dat bestaat uit een enquête onder de eigen klanten en een landelijk CBS-onderzoek naar de miljonair in Nederland.

 

Volgens het CBS mogen 106.200 mensen in Nederland zich miljonair noemen, dat is 500 meer dan het jaar ervoor.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |