05-03-18

Mark Vanlombeek is overleden.

Mark Vanlombeek is overleden.
 
Mark Vanlombeek (67) is gestorven. De oud-wielerjournalist en presentator van de VRT overleed gisteren thuis aan de gevolgen van kanker. Op het einde van zijn actieve loopbaan was hij woordvoerder van VTM.

fotos.jpg

Al als student politieke en sociale wetenschappen in Leuven begon Vanlombeek aan zijn mediacarrière: in 1969 begon hij als losse medewerker bij Omroep Brabant, een regiozender van de toenmalige BRT.

Vanaf 1975 ging hij aan de slag als sportjournalist voor de VRT, wielrennen was zijn domein. Als commentator groeide hij uit tot de wielerstem van Vlaanderen, waarbij hij vaak een gesmaakt duo vormde met collega Mark Uytterhoeven.

Vanlombeek presenteerde ook heel wat programma's op de openbare omroep en heeft enkele wielerboeken op zijn palmares staan.

In 1999 ruilde Vanlombeek de VRT voor de Medialaan, waar hij tot maart 2010 en zijn pensioen woordvoerder was.Na zijn afscheid bij VTM trad hij op met een theatershow 'Van onze reporter ter plaatse', waarin hij verhalen vertelde uit zijn 40-jarige mediacarrière.

Vanlombeek, die zelf aan diabetes leed, werd in 2009 peter van de Vlaamse Diabetesvereniging.

Tijdsbalkje rood.gif

 

12:58 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RTBF:Vanaf april geheel in DAB+?

RTBF:Vanaf april geheel in DAB+?

 

logo RTBF.jpg

 

Alhoewel nog onbevestigd bestaan intussen diverse aanwijzingen dat de Waalse omroep RTBF vanaf april ook DAB+ gaat uitrollen. Testuitzendingen bestaan al enige jaren via de huidige DAB multiplexen die nog  in de oude MP2 norm uitzenden.

 

Wanneer de RTBF de digitale uitzendingen geheel op DAB+ overzet gaat het regionale netwerk Vivacité (vroeger bekend als RTBF Radio 2) al haar regionale varianten via DAB+ aanbieden.

 

De ontvangst van DAB+ van de RTBF is in heel Wallonië mogelijk evenals delen van Vlaanderen. Maar ook in Nederland, meerbepaald in Zuidwest-Brabant .Maar ook in Zuid- en Midden-Limburg, maar dan wel uitsluitend met richtantennes die buiten zijn geïnstalleerd.

 

radio nl.jpg

Jan-Hein Visser

 

 

 

Lees ook op deze blog: DAB+ radio stapje dichterbij via RTBF? (6/3/2011)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Retro: Een VW busje met bijgeleverde transistorradio

Retro: Een VW busje met bijgeleverde transistorradio

 

Uiteraard gaat het ons uitsluitend, enkel en alleen om de transistorradio. Het apparaat ziet er leuk uit, maar lijkt op (te) veel andere modellen. Vandaar dat we het merk en het type schuldig moeten blijven.  We herkennen wel  de Volkswagen Camper, in de volksmond beter bekend als de Bulli. Al ruim zestig jaar symbool voor de ultieme vorm van vrijheidsbeleving. De foto werd genomen in de Italiaanse stad Verona en aan het nabijgelegen Gardameer.  (Non conosco nemmeno i nomi delle ragazze) (RadioVisie)

 

radio luisteren volkswagenbus jaren 60.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

In 2050 kan onze elektrische stroom groen zijn

In 2050 kan onze elektrische stroom groen zijn

 

Tegen 2050 zou alle opgewekte stroom in ons land hernieuwbaar kunnen zijn. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse onderzoeksbureau CE DELFT in opdracht van enkele milieuorganisaties. Bovendien zou de helft van alle nodige stroom door burgers zelf opgewekt kunnen worden, individueel of via groepsprojecten.

 

3838812943.jpg

                                                                                                                Foto:Rescoop.eu

 

Volgens het onderzoek zou 47% van de stroom in ons land geproduceerd kunnen worden door burgers, collectief of individueel. Heel wat Belgen hebben al zonnepanelen laten installeren die tot die energieproductie kunnen bijdragen. In totaal zouden 2 op 3 Belgen zelf groene stroom moeten gaan opwekken. Dat kan voor 35% via wind- en zonne-installaties op gebouwen, zowel van bedrijven als van particuliere woningen. Momenteel gaat er nog 20 miljard euro per jaar naar het importeren van buitenlandse energie.

 

Daarnaast zouden particulieren samen in groep energieprojecten kunnen opzetten. Die zogenoemde coöperaties rond wind, zon, water of biomassa bestaan nu al, maar er zit nog veel rek op. In Europa zijn er in totaal 650.000 burgers actief in een burgercoöperatie, waarvan de meeste in Duitsland.

 

"We vinden dat het vooral aan de overheid is om burgers te ondersteunen om zelf hernieuwbare energie te gaan opwekken, hetzij individueel met bijvoorbeeld zonnepanelen op hun eigen dak, hetzij in collectief verband via een burgercoöperatie", aldus Daan Creupelandt van de Europese Federatie van Hernieuwbare Energiecoöperaties.

 

”Momenteel zijn er 100.000 Belgen al bij een coöperatie betrokken. Volgens de studie zit daar nog veel potentieel in en zou tegen 2050 twee derden van de Belgen in zijn eigen stroom kunnen voorzien. Maar dan moet de overheid eerst enkele administratieve barrières wegwerken, zodat er kan geïnvesteerd worden in de juiste technologische infrastructuur. Daarna moeten de kerncentrales gesloten worden, waardoor mensen die investeren in hernieuwbare energie meer vertrouwen krijgen."

 

De Redactie

 

stroomgroen.jpg

                                                                                          Foto:energienieuws.info

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |