08-03-18

Nostalgie ging tegen de vlakte:Zendmasten langegolf Duitsland opgeblazen

  Nostalgie ging tegen de vlakte:Zendmasten langegolf Duitsland opgeblazen

 

Het op één na hoogste bouwwerk van Duitsland ging vrijdagmiddag 2 maart j.l.tegen de vlakte. De twee zendmasten voor de langegolf bij Donebach, die tot enkele jaren geleden door Deutschlangfunk gebruikt werden, werden opgeblazen.

 

Deutschlandfunk zond sinds 1967 vanuit Donebach, in het noorden van Baden-Württemberg, uit op de langegolffrequentie 153 kHz. De uitzendingen waren tot ver buiten Duitsland te ontvangen. Wegens bezuinigingen, en omdat steeds meer mensen op andere manieren naar de landelijke publieke zender luisterden, werden de uitzendingen via de langegolf eind 2014 gestaakt.

 

 

Sindsdien werden de twee 363 meter hoge zendmasten niet meer gebruikt. En omdat ze ook niet meer gebruikt gaan worden, en onderhoud dus zonde van het geld is, moesten beide masten plat.

 

De twee masten werden opgeblazen en daarmee ging een stukje Duitse radiogeschiedenis definitief verloren.

 

Over een tijdje worden ook de twee langegolfzendmasten bij Aholming, in zuidoost-Beieren, opgeblazen. Ook deze werden gebruikt door Deutschlandfunk. Met 260 meter hoogte zijn deze iets minder hoog dan de masten bij Donebach, dat momenteel het op één na hoogste bouwwerk van Duitsland is. Alleen de zendtoren in Berlijn is met 368 meter iets hoger.

 

Na het slopen van de zendmasten Donebach en Aholming zijn alle grote zendmasten die in het verleden voor de langegolf en middengolf gebruikt werden, in Duitsland verdwenen. De laatste middengolfzender werd in 2016 uitgezet.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.