02-03-18

Norkring neemt alweer DAB+-steunzender in Veltem in gebruik

Norkring neemt alweer DAB+-steunzender in Veltem in gebruik

 

Zenderexploitant Norkring heeft gisteren een nieuwe steunzender in Veltem in gebruik genomen voor haar commerciële DAB+-netwerk. De steunzender is bedoeld voor het digitale radio netwerk op kanaal 11A waarop diverse commerciële radiozenders uitzenden.

De nieuwe steunzender in Veltem maakt onderdeel uit van een uitbreiding van het bestaande DAB+-netwerk met vijf nieuwe steunzenders. De afgelopen weken werden er al steunzenders in gebruik genomen in Attenrode-Wever, Antwerpen en Gent. Met de steunzender die gisteren in Veltem in gebruik is genomen moet de dekking van DAB+ in de regio Leuven worden verbeterd.

In de periode tussen april tot en met september wordt het netwerk dan nog verder uitgebreid tot 20 steunzenders. Er zullen in deze fase zenders worden geactiveerd in onder andere Turnhout, Waver, Oostende en Bellegem.

Het netwerk bestond tot op heden uit acht steunzenders die vrijwel geheel Vlaanderen en de regio Brussel van signaal voorzien. Hierbij is voornamelijk outdoor dekking in grote delen van Vlaanderen gegarandeerd. Eind dit jaar moet ook de indoordekking van het netwerk sterk verbeterd zijn.

Momenteel zenden de radiozenders Qmusic, Joe, BBC World Service radio, TOPradio, VBRO Radio, VBRO Evergreen, Radio Maria, FamilyRadio en ClubFM uit via het DAB+-netwerk van Norkring. Daarnaast hebben de publieke omroepen VRT en RTBF eigen DAB/DAB+-netwerken in de lucht. Het netwerk is ook in delen van Zuid-Nederland te ontvangen.

DXHp2TtW0AA0dLf.jpg

Het uitbreiden van het netwerk door de zenderexploitant heeft ook nadelen. Doordat het netwerk wordt uitgebreid tot 20 zenders zal ook de doorgifteprijs voor de radiozenders stijgen. Zo moest eerder Radio FG besluiten de uitzendingen via DAB+ stop te zetten omdat het te duur zou worden om uit te zenden via DAB+.

mediamagazine.nl.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

12:09 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2 W-VL: Nico Blontrock kiest voor Brugse politiek

Radio2 W-VL: Nico Blontrock kiest voor Brugse politiek

 

Ochtendpresentator Nico Blontrock (55) heeft voor het laatst Start je Dag gepresenteerd, vanmorgen op Radio 2 West-Vlaanderen. De populaire presentator kiest voor de politiek.

Nico.jpg

Nico Blontrock

Nico Blontrock is in oktober kandidaat voor CD&V met de gemeenteraadsverkiezingen in zijn geliefde stad Brugge. Dat betekent dat hij afscheid neemt van 'Start je dag'. Nico werkte bijna 30 jaar voor VRT, de laatste jaren als presentator van het ochtendprogramma op Radio 2 West-Vlaanderen. Voor hij in Kortrijk begon, werkte hij al voor lokale radiostations (o.a. VBRO) en als freelancejournalist in Brugge.

Jens Lemant (Lauwenaar -deelgemeente van Menen) wordt de nieuwe stem van 'Start je dag'. Jens werkt al bijna 7 jaar bij Radio 2 West-Vlaanderen. Hij presenteerde een tijdlang 'Avondpost' en tijdens de zomer ook de middaguitzendingen aan zee.Nu gaat het een versnelling hoger.

Jens-Lemant.png

Jens Lemant

Radio2 W-VL

Tijdsbalkje rood.gif

11:13 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noordzee aan de Noordzee, in Oostende

Noordzee aan de Noordzee, in Oostende

Te koud om naar de kust te trekken? Toch doen we het. Naar Oostende, de Koningin der Badsteden dan nog wel.

image.png

Onze lokale correspondent zette er zijn kachel extra hoog en ging op zoek naar verdwenen en nieuwe FM-stations.

De resultaten zijn verrassend. De uitzendingen van VBRO op 102.7 en 104.5 FM zijn eindelijk gestaakt. Mits wat storing kan u nu luisteren naar Musique 3 van de RTBF op 102.6, NPO Radio 1 op 104.4 FM en Classic 21 op 104.6 FM, (ook van de RTBF).

Sinds zaterdag 24 februari is er een nieuw initiatief gestart: Radio Noordzee op 105.0 FM. Er is een eigen website, de ontvangst is vergelijkbaar met die van Hit! op 105.4 FM. (Erik Bouwens)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer?

Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer?

Uitsluiten lokale radio voor DAB+ is juridisch niet houdbaar

 

Radio Nostalgie heeft nog steeds geen distributie via DAB+. Ook de netwerkradio’s krijgen deze verplichting vanaf 1 januari 2019 opgelegd. De Norkring frequentie zit inmiddels helemaal vol. De drie resterende plekjes zijn niet echt leeg. Er wordt reeds voor betaald. Minister Gatz hoopt om de schaarste op te heffen door nog voor de zomer een extra DAB+ kavel aan te besteden. Wie gaat daar het slachtoffer van worden?

DAB+ logo.png

Om te beginnen de lokale radio en de netwerken. Met de aanbesteding van dit kavel zijn de digitale mogelijkheden uitgeput. Norkring heeft nog extra frequentie capaciteit, maar die wordt gebruikt voor DVB-T-uitzendingen. Volgens de regels kunnen de Noren deze licentie in 2024 nog eens met vijftien jaar verlengen. Dus onderzoeken of lokale radio een digitale plaats verdient is weinig zinvol.

Gaan de lokale radio’s zich zomaar laten doen?

Het businessmodel van lokale radio en netwerkradio’s is gebaseerd op regionale reclame. Het is dus ook in het belang van deze laatste groep dat er regionale kavels komen. Alleen dan zijn hun inkomsten op termijn gegarandeerd. Er valt dus wederom juridisch vuurwerk te verwachten.

Wat zijn de mogelijkheden? Om te beginnen moet de overheid een bevraging organiseren over de frequentie-aanbesteding. Bovendien is ook advies van de SARC vereist. Het betreft hier toch een belangrijke beleidskeuze. Er moet nog een wetgevend kader geschapen worden en ook nog eens ter advies voorgelegd aan de Raad Van State. Gebeurt dit niet, dan wordt niet voldaan aan de Europese richtlijn. Doen ze dat wel dan wordt Pasen 2018 zeker niet meer gehaald. Trouwens, het definitief uitsluiten van lokale radio voor DAB+ is moeilijk juridisch overeind te houden.

Technisch uitsluiten is een vorm van discriminatie van spelers. Het Grondwettelijk Hof zal daar niet mee kunnen lachen. De kans dat een dergelijke beslissing succesvol aangevochten wordt, is groot. Zijn er dan geen goede oplossingen te bedenken? Natuurlijk wel. De overheid had regels kunnen maken over het aantal nationale digitale DAB+ programma’s per uitzendgerechtigde. Dat is het geval voor FM-uitzendingen.

Het ‘geval’ Radio 2

Bovendien zou er nagedacht kunnen worden over het aantal programma’s van de VRT. Het zou logisch zijn om Radio 2 via het regionale kavel te verspreiden. Enig verder nadenken maakt duidelijk dat er dan ineens plaats genoeg is. Het kavel dat nu nationaal wordt aanbesteed kan daarna opgesplitst worden in regionale kavels. Dan is iedereen bediend en spreken we van een eerlijke digitale start voor iedereen.

De minister van Media bepaalt in de komende maanden het definitieve lot van onze sector. Indien hij voet bij stuk houdt rest de lokale radio een langzame zwanenzang. Want uitzenden op een frequentieband die straks niemand meer gebruikt dat is dan de toekomst. 2018 wordt een beslissend jaar.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |