28-02-18

De bekendste radiospot aller tijden?

De bekendste radiospot aller tijden?

 

Wie naar de radio luistert pikt ze mee, bewust, vaak ongewild. Soms met een lichte bewondering voor de aanpak, vaak zuchtend omwille van de kwaliteit. Ze komen in vele vormen voorbij. Soms terugkerend, dikwijls voor een eenmalige periode. Eén uitzondering die de regel bevestigt; de radioreclame voor Gamma…  

Gemaakt door één van de bekendste stemmen, al heeft hij maar één enkele klant die nog langskomt om spotjes op te nemen, Luk Wyns. Straks maakt hij exact een… kwarteeuw reclame voor Gamma op de radio. Het moeten er in totaal zo’n vierhonderd zijn tot op heden. Samen meer dan drie uur en twintig minuten familiegekibbel waar Vlaanderen maar geen genoeg van krijgt.

Luk-Wyns.png

Het begon allemaal in 1993 

Een reclamebureau had zowel aan Jacques Vermeire, Chris Van den Durpel, Kurt Van Eeghem en Luk Wyns gevraagd om iets grappigs te maken voor Gamma. Die spotjes werden alle vier uitgezonden, maar die met ‘De Familie Backeljau’ – de hoofdpersonages van de gelijknamige comedy-reeks op VTM – scoorde het best. Gamma vroeg of Wyns een afgeleide van de Backeljaus kon maken: iets minder Antwerps, iets minder grof, iets minder gek. Wyns had toen zelf een reclamebureau, trok de opdracht naar zich toe en de rest werd geschiedenis.

Nog altijd is de Gamma-spot volgens de metingen van reclameregie VAR één van de populairste bij de luisteraars. En het einde is nog niet in zicht. Werner Van Gansbeke, de marketingdirecteur van het doe-het-zelfbedrijf, heeft in een interview vorig jaar toegegeven dat hij er bij zijn aantreden in 2010 even aan heeft gedacht om de samenwerking met Wyns stop te zetten. Niet uit onvrede, maar om te vernieuwen. Het idee belandde heel snel in de vuilnisemmer. De grote baas van Gamma had het hem al eens voorgedaan. Na drie jaar Wyns-spotjes zegde Eddy Priem, in 1996, het contract op. Een half jaar later kwam hij met hangende pootjes terug. De omzet was aanzienlijk gedaald, met hoeveel werd nooit gezegd. (Bron: HLN)

° Lees ook: De stemmen achter de radioreclames

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Patrick Kicken sprak met Michel Follet (video)

Patrick Kicken sprak met Michel Follet

Over de magie van radio (en nog veel meer)

 

Patrick-Kicken-1.jpg

Patrick Kicken die in diverse periodes tal van programma’s presenteerde voor Radio Veronica, maar daar in november 2016 vertrok, is niet alleen een radiomaker, maar sedert 1998 ook gefascineerd door het wereldwijde web. Twintig jaar geleden al was hij als één van de eerste personen in Nederland actief via zijn eigen website. Toen vooral met het online plaatsen van grappige filmpjes en interessante links.

Hij is daar nooit meer mee gestopt. Naast zijn huidige activiteiten als columnist, het geven van workshops voor radiotalent, blijft hij zijn medemensen verblijden met podcasts. Ze groeiden in korte tijd uit tot de meest populaire op iTunes. Delen van deze gesprekken werden ook door uitgeverij Samsara in boekvorm uitgegeven. Kortom, wie Kicken over de vloer krijgt voor een babbel mag daar terecht trots op zijn.

Zeker wanneer je als Vlaamse radiomaker gevraagd wordt om je mening te ventileren over het medium radio. Meestal is de richting anders; vanuit Vlaanderen wordt heel vaak naar het noorden gekeken. Nederland heeft nu eenmaal in de loop van de voorbije decennia veel meer potten gebroken in de radiowinkel dan hun zuiderburen. Maar de uitzonderingen zijn er om de regel te bevestigen.

Patrick Kicken haalde zopas Michel Follet voor zijn microfoon. Omdat hij eveneens een camera bij had, is er ook beeld van. Follet is immers één van die weinige Vlamingen die in Nederland radio maakten. Tussen 2001 en 2006 presenteerde hij voor de omroepvereniging NCRV op Radio 2 het programma ‘Smaakmakers’. Ook had hij een rubriek in het programma van Jeroen Kijk in de Vegte.

Follet heeft al bijna een kwarteeuw last van tinnitus, een overgevoeligheid voor geluid, iets waar veel discjockeys mee kampen. De continu harde pieptoon noodzaakte hem trouwens om Antwerpen te ruilen voor een rustige plek. Eén van de onderwerpen waarover gepraat wordt. In het gesprek met Kicken gaat Follet ook dieper in op de Vlaamse radio, wat van een radiomaker een goede dan wel een minder bekwame presentator maakt, wie hij zelf best okay vindt en waarom deejays opnieuw meer persoonlijke inbreng moeten hebben.

Zet je schrap voor een babbel die liefst anderhalf uur duurt.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoe we zelf ooit analoge jingles maakten indertijd, pure nostalgie ! 

Hoe we zelf ooit analoge jingles maakten indertijd, pure nostalgie ! 

 

.

                                                    VU-meter2  VU-meter2

.
In november 2009 overleed in Dallas de Amerikaanse jinglecomponist Tom Merriman.Kon u lezen/vernemen ook via deze blog.Merriman behoorde samen met de in 1999 overleden Bill Meeks tot de grondleggers van de jingle industrie in de wereld.Merriman schreef niet alleen jingles, maar ook veel commercials, bedrijfsmuziek, musicals, shows en muziek voor themaparken. In september 2008 kreeg hij nog de Genootschap Jingle Award. Dat gebeurde tijdens een tribute-weekend in Dallas, waar hij werd geëerd door zo ongeveer iedereen in de jingle industrie. Op 9 november 2009, werd hij opgenomen in de 'Texas radio Hall of fame' wegens zijn verdiensten voor dit medium. Hij was dus de aanzetter, Radio Luxemburg en Radio Veronica én later de (bekende) zeezenders waren o.a.zijn volgelingen, althans wat jingles en commercials betrof.Maar ook ik was een volgeling...al kreeg ik geen award of enige trofee...ik hou er echter mooie (soms lachwekkende) herinneringen aan over, maar deze kunnen ze mij niet meer afnemen, ze zijn bovendien onbetaalbaar en niet meer na te spelen.Velen zitten in mijn eigen achiefje en soms kom ik op een of andere magneetband nog wel eens eentje tegen waar ik zelfs geen weet meer van had.En dat is nu juist het leuke eraan....

.

                              MINY-1964

 

Mijn allerseerste bandrecorder (1963-64) waarmee de eerste jingletesten (pogingen) op 3,75 cm/sec. gebeurden.Speciale tape om te plakken had ik niet en dus gebruikte ik maar dunne doorschijnende plakband. Dit apparaatje werk nog altijd prima (zelfs de bandjes heb ik nog)maar het is een echte batterijenverslinder.Werkt met 6 AA en 4 D batterijen!Twee sporen is dat ding rijk.De spoeltjes hebben een diameter van 8 cm en dat was goed voor 30 min muziek langs een zijde (of 45 min. met extra dunne band).

 

Het aantal jingles dat ik ooit zelf opnam kan ik zelfs niet meer inschatten, duizenden moeten het er geweest zijn en de creaties gaan nog altijd door tot de dag van vandaag.Indertijd in de jaren '60 was het wél knippen en plakken met de ouderwetse bandopnemer(s).Programma's maakte ik toen nog voor mezelf én voor een paar geburen... om de familieleden niet te vergeten, die misschien tot vervelens toe MOESTEN gaan luisteren.De ene zelfgemaakte jingle (of wat daar moest voor doorgaan) volgde op de andere in die muziekprogramma's.Radio Luxemburg,Radio Veronica,Radio London en Radio Caroline indachtig zijnde natuurlijk... maar de jingles kregen hier de bovenhand die soms gemaakt werden met oude 78-toerenplaten! De muziek had niet zo'n groot belang.Jingles maken werd toen al een passie.

 

De allereerste eigen (radio?) programma's werden ingeblikt thuis op zolder,een kleine gëïmproviseerde studio was de mededader.De muren waren afgeplakt met afgedankte kartons van eieren...alsof er geen geluid van buitenaf de studio mocht indringen op de derde verdieping van onze woonst.Tijdens de zomer was het er stikheet en in de winter bitter koud.Al zou je misschien het tegendeel gaan denken maar ik zat wél onder de (zwarte) pannen want daar hingen geen kartons van eieren op geplakt.Een staalkacheltje (jawel zo eentje uit kapitein Zeppos,al kwam daar muziek uit i.p.v.warmte) moest zijn uiterste best doen om toch voor enige 'gestraalde' warmte te zorgen... maar soms begaven de zekeringen beneden.Tja, onze 'conteur' thuis was ook niet alles.En om de rust te bewaren in huis beperkte ik het verbruik, zeker 's avonds als men TV zat te kijken in de huiskamer. 

 

Een klein Uher 5 kanaals mengtafeltje (zie foto hieronder) dat ik trouwens nu nog altijd heb én nog werkt, al wordt het niet meer gebruikt (ergens 20 x 25 cm groot) was één van de belangrijkste troeven.Dat was bovendien nog een duur ding ook (in de tijd) en werkte dankzij een batterijtje van 9 volt.Nu...tja 5 kanaals mono hé...wou je stereo (dat kwam later van pas in de jaren '80) dan had je er precies nog twee kanalen van over met (gelukkig) eentje voor de microfoon...

 

 

uher A121.jpg

 

Nu, toen ik dat mengtafeltje (of mixer) nog niet had kon ik mijn stem niet mixen en werd het improvisatie.Dus werd de stem appart maar opgenomen (de stemband dus).Dat stukje band werd er dan gewoon maar tussengeplakt...tussen de twee platen in en zo werden dan ook de jingles opgenomen.Klinkt hedendaags misschien wel lachwekkend maar wordt nu enorm veel toegepast in moderne studio's en radiouitzendingen...digitaal dan wel en ze noemen het nu plechtig 'voice tracks' ! Klinkt moderner maar was precies wat ik al toepaste begin der jaren '60.Een pattent heb ik er nooit op genomen...tommetoch...spijtig misschien.De jingles (of wat daar moest voor doorgaan in den beginne, want zo begon alles) werden ook op die manier ook opgenomen... de (programma) bandjes waren dus meestal een knipsel en plakselwerk om u tegen te zeggen.Maar het functioneerde.Ik kreeg ontzag door Jan & Alleman voor mijn creativiteit en kunde (letterlijk en figuurlijk).Zelfs op onze toenmalige BRT radio hadden ze zo'n jinges niet (?!).Al heeft Jan Van Rompaey verschillende creaties meermaals laten horen in zijn programma 'Jan & Alleman op Omroep Brabant.Bewijzen heb ik er zelfs nog van want die programma's waar ik aan bod kwam werden vastgelegd op...magneetband, of wat dacht u anders?

 

En mocht Jan bij toeval dit stukje lezen...dat was onder de naam van 'Jeanpierro dela Ninovita' ! In het boek dat hij later schreef werd dat trouwens ook in vermeld.Maar ook bij Omroep Brabant begin der jaren '70 liet René Gysenbergh in zijn ochtendprogramma 'Wakker zonder wekker' mijn knipsels wel eens op de luisteraars los vanuit Elsene op het Flageypein in het Flageygebouw.Trouwens ook het allereerste radioprogramma waar ik er zelfs een prijsje mee won op de koop toe.Welgeteld 10 singeltjes en 3 LP's ..... 

 

De microfoon die ik toen gebruikte was trouwens een doodeenvoudige en (gratis) bijgeleverd bij de aankoop van de Grundig bandrecorder (foto afgebeeld ook in dit blogstukje).De houder ervan was een omgebouwde bureaulamp met zo'n veer erop, precies een grijparm...Tegenwoordig zien trouwens professionele micro armen er precies hetzelfde uit! Tja, creatief waren we wel in die tijd.Het mocht ook niks (of zeer weinig) kosten.We gingen nog naar de school en het zalkgeld was (strikt)  beperkt. 

 

Ook nog vernoemenswaardig is volgende element.Buiten de studio en net boven de studiodeur op zolder hing een rode lamp omhoog...een ' peerken ' van precies 25 Watt! Minder zou ook wel gekund hebben maar ik vond geen rode lamp van 15 Watt.Tja, wie zou mij nu komen storen op zolder.Maar het zicht alleen was mooi en het gaf 'cachet', zeker voor degene die eens op bezoek kwam,vandaar dus.De lamp werd 'handbediend' met een oude 'interupteur' nr.1 ...eenpolig dus.Ergens gaan afbreken in een of ander duivenkot bij de geburen.Gemakshalve liet ik de lamp altijd branden.We bleven dus 'on air'.

 

      hobby boxen bandrecorders plak& knip BASF

Mijn hobbyboxen...zoals ze er hedendaags nog uitzien, pure antiek,ik heb er nog een paar.


Gewone doorschijnende plakband werd eind der jaren '60 wel vervangen door hobbyboxen (foto's hierboven).Kwamen ook goed van pas toen ik eind 1979 zelf radio begon te maken.Ideaal voor mijn eigen opgenomen jingles (of wat daar moest voor doorgaan) van en met bandjes gemaakt maar met medewerkng van moderner plakmateriaal dus.Ook ideaal toen ik mijn eerste reklamespotjes opnam.Zelfs mijn allereerste BASF doosjes heb ik nog ( pure rode hobbybox) eerst met behulp via een Uher bandopnemer (1966) en later een Grundig bandrecorder (1969).Beide op bandsnelheid  9,5 cm/sec.De foto zie je hieronder van de Grundig.Kwalitatief al stukken beter al dan de 3,75 cm/sec... Maar in de jaren '60 waren we toch nog de middengolf gewend.

 

                             GrundigTK124Mono-1969 twee sporen 

                            zij-grundig-tk124
 Grundig TK124 mono (1969) en twee sporig (9,5 cm/sec), bestaat niet meer... 


Een oude microfoon dus én een oude platendraaier (78-45-33).Geloof het of niet maar tussendoor werd er zelfs nog een 78-toerenplaat gedraaid want ik was ook verzamelaar van de dingen.Bill Haley en Little Richard met The Platers en Jodie Sands om Pat Boone niet te vergeten en Nat King Cole met zijn Smile kwamen de banden vervoegen op volle 78-toeren.De platendraaier had gelukkig een dubbele naald (N en M).

 

Even later werd het een Philips bandrecorder,rond 1971 moet dat geweest zijn en die had zelfs een 19 cm/sec.bandsnelheid én stereo op de koop toe.Bovendien was er zelfs de mogelijkheid om een echokamer in te stellen.Dat was echt een totale (stem) verbetering want op mijn stem kon ik wat (achtergrond) echo plaatsen, klonk dan wat als echtere radio én paste precies voor  het opnemen van jingles.De drie bestaande mogelijke bandsnelheden (3,75/9,5/18 cm.sec) werden ook al creatief eens gebruikt om mijn stem te vervormen.Monteren verbeterde zienderogend en de kwaliteit ging er weer goed op vooruit.Relatief moest er minder geplakt worden omdat er extra mogelijkheden waren met die Philips N4418 (en zijn 4 sporen).De bandrecorder was de moederband en meestal werd het overgezet op gewone audiocassettes en vice versa.Wijlen Julien Put had meteen ook een mogelijke opvolger voor zijn 'Kort gerockt' op zondagnamiddag ...want op zijn stem stond toen ook wat echo....tja, dat klonk beter bij Jerry Lee Lewis en Buddy Holly.De jaren '50 en '60 herleefden op zolder!

 

Voor alle duidelijkheid en om compleet te zijn had ik ook nog wel een Äkaï (1976) en een Teac (1978) bandopnemer in gebruik. 

 

                      2-N4418%20Philips-1974-2

                      3-N4418 Philips-1974-3

 De Philips N4418 was op dat moment het van het...4,75/9,5 en18 cm/sec. 4 sporig (stereo)Jingles en (vooraf) gemaakte radioprogramma's werden pas nadien op jinglecassette's en andere audiocassette's (120 min. BASF-CRO2) gezet (type gewone audio cassette) .Want op de (inmiddels vrije) radio stonden cassetterecorders, en er was (nog) geen geld voor echte jinglemachines! Meestal knipte ik mijn jinglescassettebandjes ook af op de juiste lengte ...Dat was nogal preciesiewerk want de cassettebandjes moesten volledig ontmanteld worden.Dat eerste lukte best wel aardig.Het opnieuw mooi dichtdoen was andere koek,maar al doende leert men wel en dat ging zelfs zeer vlot.

 

Maar alles was met plakband (BASF) te doen en een schaar én, zeker om niet te vergeten een wit vetpotlood om juist en precies af te tekenen waar geknipt en gesneden moest worden om (alweer) te plakken.

 

       PHILIPS BAND RECORDER N4520
   

                  Philips N4520-b

 

                  1-koppen Philips N4520

Het toetje, de Philips N4520 met zijn 38 cm/sec.en véle mogelijkheden een echt juweeltje!  


Het maken van de jingles zelf verbeterde wel met de aanschaf van de Philips N4520 bandrecorder rond 1984.Een echt 'paradepaardje'.De bandsnelheid werd opgedreven naar de professionele 38 cm/sec! (al was er ook 9,5 en 18 cm/sec).Vanaf dat moment ging ik mij ook echt bezighouden met het maken van reklamespotjes voor de lokale radio. Dat ding (die Philips) wil ik nu voor geen geld van de wereld meer missen.De Philips N4520 blijkt bovendien ook een onverslijtbaar iets te zijn met zijn drie onafhankelijke motoren.Riemen zijn er niet...Talrijke mogelijkheden zijn er in verwerkt...Werkt trouwens nu nog altijd steengoed en is erg dienstig voor de archieven (omzetten ook in MP3 b.v. )! Pure nostalgie...dat nog prima werkt al koste die stukken van mensen, maar dat had ik er voor over !

 

De (radio) programma's die eind der jaren '80 op band (voor) opgenomen werden via de bandrecorder werden overgezet op audiocassette met de Technics (foto hieronder).Lokale radio's kregen automaten en computers (of wat daar moest voor doorgaan naar huidige computernormen)... de bandrecorders verdwenen stilaan al werden ze nog een paar jaren gebruikt voor de non-stop muziek nachtprogramma's.

 

       cassettedeck

 

  De Technics RS-TR165 nog altijd dienstig voor omzetten archieven naar MP3!En tenslotte de intrede van het digitale (jingle) tijdperk.

 

      cool edit pro monteren digitaal

 

             Cool Edith Pro op de PC (laptop) eenvoudig zonder enig 'werktuig!   

 

In 2004 werd dan definitief overgeschakeld op digitale PC programma's om jingles, commercials en info's op te nemen.PC/laptop programma's die ook wel eens in professionale (radio) studio's worden gebruikt.Cool Edith Pro.(soms wordt ook wel eens Audacity gebruikt, daar niet van).Het werd dus de muis die het werk overnam van plakband, schaar en vetpotlood.Gedaan met de spagetti slingers van stukjes magneetband.Kan je echt niet meer vergelijken.Maar het echte plezante (knip/plak/potlood werk) en de andere handwerkjes behoren wél tot het verleden.Blijft over...de creativiteit en handigheid van het werk met de muis en het scherm.

.

Bandrecorders en cassettebandjes zijn dus allemaal niet meer nodig in onze moderne tijden.Al kunnen we ze niet wegbannen, ze hebben hun charme.Het materiaal dient nu om ons archief te bedienen, die het toelaten van het mooi digitaal in MP3 (of andere) om te zetten.De bandopnemer en de cassetterecorder rusten nog net niet in vrede en worden goed bewaard.Tijden veranderen...de (PC) muis heeft nu gewoonweg alles overgenomen.Maar...op de magneetbanden/cassettes staan toch de oudere jingles,ze worden goed bewaard.

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-18

Moet Hit FM al uit de ether ?

Moet Hit FM al uit de ether ?

 

De nieuwe Hit FM moet al uit de ether. Op vraag van Topradio schorst de Raad van State de erkenning van Hit, omdat die loog over een samenwerking met Flair. Dat berichten De Morgen en De Standaard.

 

hitfm.jpg

 

De nieuwe Hit FM moet al uit de ether. Op vraag van Topradio schorst de Raad van State de erkenning van Hit, omdat die loog over een samenwerking met Flair. Dat berichten De Morgen en De Standaard.

 

In zijn aanvraagdossier had CFM nv, het mediabedrijf achter Hit, van een "structurele overeenkomst" gesproken met het vrouwenblad.

Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindend engagement. Dat het enkel ging om nog lopende gesprekken. De Raad van State geeft Topradio nu, na een spoedzitting, gelijk.

VRT NWS

Lees ook: Raad Van State schorst hit fm  (RadioVisie)

Lees ook: Raad van State scoorde een Hit!  (RadioVisie)

Lees ook: Het Hit!-arrest gepubliceerd  (RadioVisie)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Radio Bloemendaal kan weer uitzenden via de middengolf

NL:Radio Bloemendaal kan weer uitzenden via de middengolf

 

Radio Bloemendaal kan vanaf zondag weer gaan uitzenden via de middengolf. De radiozender was sinds de storm van 18 januari van dit jaar niet meer te beluisteren via de ether. In delen van Zuid-Holland is sinds vrijdag ook een nieuwe radiozender te horen via de middengolf: Westcoast AM.

Radiobloemendaal.png

Radio Bloemendaal is sinds 1924 de kerkzender van de Protestantse Gemeente van Bloemendaal en Overveen, vroeger de Gereformeerde Kerk van Bloemendaal. De radiozender is iedere zondag te beluisteren van 9.00 tot 21.00 uur en iedere dinsdag van 12.00 tot 13.30 uur. Naast internet en de app van de radiozender is Radio Bloemendaal ook te beluisteren via de ether: middengolffrequentie 1116 kHz. De zender is het best te ontvangen in een straal van circa 30 km rondom Bloemendaal.

Op donderdag 18 januari brak één van de masten van de antenne-installatie van de kerkzender af tijdens een zware storm. Hierdoor kon de radiozender sinds die dag niet meer uitzenden via de middengolf. Ook KPN maakt gebruik van de zendmast van de radiozender voor haar mobiele netwerk. In samenwerking met KPN is de mast gedeeltelijk herbouwd en kunnen de uitzendingen vanaf zondag 25 februari ook weer via de middengolf worden beluisterd.

Sinds vrijdag 23 februari is er in delen van Zuid-Holland ook een nieuwe radiozender te horen via de middengolf. Vanuit Katwijk aan Zee is Westcoast AM te horen op 1395 kHz. De radiozender maakt gebruik van een frequentie die sinds medio 2016 in handen is van Vooren Media uit Warmond. Op Westcoast is voornamelijk classic rock-muziek te horen.

Tot eind vorig jaar is deze frequentie geheel ongebruikt geweest. Eind 2017 heeft Impact AM een aantal maanden uitgezonden op deze frequentie. Impact AM hoopt binnenkort te kunnen starten met haar uitzendingen op de eigen frequentie 1332 kHz.

mediamagazine.nl.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Satelliet:Terug extra Spaanse TV zenders op Astra 1

Satelliet:Terug extra Spaanse TV zenders op Astra 1

 

De Spaanse aanbieder Movistar+ is na een overgangsperiode definitief gestopt op de satelliet Hispsat op 30° West.

20180123143845_81_movistar.jpg

Alle abonnees van Movistar+ zijn overgeschakeld naar de Astra-1 op 19,2° Oost.

En uiteraard geldt dit ook voor enkele FTA (Free To Air) zenders uit dit pakket.

Ik heb het dan over Aragón TV en Córdoba TV want die zijn nu namelijk via de Astra 1 op 19,2° Oost te bekijken.

Deze komen dus bij het al bestaande FTA (Free To Air) aanbod op de Astra 1 waaronder TVE Internacional, Canal 24 Horas, Galicia TV, Canal Sur en het volledige RNE Radio pakket.

Aragón TV en Córdoba TV zijn dus te bekijken op de Astra 1 (19,2° Oost) via de frequentie 11067.50 GHz. met SYM:22000 en FEC 5/6.Een TV abonnement  is niet nodig !

Even nog meegeven dat  LTC - La Tienda en Casa van frequentie is verandert, deze zender zit nu op 11685,50 GHz (V) i  DVB-S met SYM:22000 en FEC:5/6 (SID:30208 PID:172/128).

 

Tijdsbalkje rood.gif

 
 
 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-18

Nederlandse presentatrice Mies Bouwman overleden (update)

Nederlandse presentatrice Mies Bouwman overleden

 

De Nederlandse televisiepresentatrice Mies Bouwman is op  88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bevestigd aan de Nederlandse openbare omroep NOS.

 

729121e8-132d-11e8-abcc-02b7b76bf47f.jpg

 

16 oktober 1951, een historisch moment in Nederland: de allereerste televisie-avond van de KRO (Katholieke Radio Omroep). De uitzending wordt aan elkaar gepraat door een vlotte 22-jarige jongedame die meteen de aandacht trekt. Mies Bouwman is de naam. Het is het begin van een lange, bloeiende carrière van een vrouw die zal uitgroeien tot een van de grootste Nederlandse tv-coryfeeën.

Nationale bekendheid verwerft Bouwman in november 1962 als ze "Open het dorp" presenteert, de allereerste benefiet op de Nederlandse televisie, voor de bouw van een gehandicaptenwijk in Arnhem.

Lees HIER verder via VRT NWS

 

Mies-Bouwman.png

 

Mies Bouwman volgens: Wikipedia

Update

De Nederlandse Publieke Omroep zendt om 21.25 uur op NPO1 een door Ivo Niehe samengesteld in memoriam uit naar aanleiding van het overlijden van Mies Bouwman. In het programma grijpt Niehe onder meer terug op zijn TV Show uit 2007, waarin hij uitgebreid met Bouman bij haar thuis sprak over haar werk en leven. Het in memoriam wordt na Jinek om 23.55 uur herhaald.(Mediamagazine)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

19:32 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

GB:Absolute Radio wil bezuinigen op AM

GB:Absolute Radio wil bezuinigen op AM

De Britse commerciële radiozender Absolute Radio wil bezuinigen op haar uitzendingen via de middengolf. De radiozender heeft voor de bezuinigingsplannen toestemming gevraagd bij de Britse overheidsorganisatie OFCOM. Dit bericht de website RadioToday op basis van documenten die de radiozender heeft ingediend bij OFCOM.

naamloos.png

Absolute Radio zendt in Groot Brittannië uit via diverse middengolffrequenties waarbij de 1215 kHz de frequentie is die in vrijwel heel Groot Brittannië is te ontvangen. Deze frequentie is ook in delen van Vlaanderen te ontvangen via de middengolf. Naast de middengolf is de radiozender in delen van London te ontvangen via FM en landelijk via de digitale ether (DAB).

Door het grote vermogen dat gebruikt wordt om heel het land te voorzien van signaal zijn de kosten voor het gebruik van de middengolf behoorlijk hoor. Eerder deze maand haalde Britse publieke omroep al een aantal lokale middengolfzenders uit de lucht wegens kostenbesparing. Steeds meer inwoners in Groot Brittannië stappen over op ontvangst via de digitale ether

Absolute Radio heeft bij OFCOM (de Britse variant van Agentschap Telecom) een voorstel ingediend om van een aantal steunzenders met hoog vermogen het signaal met 3 db te reduceren en daarna twaalf kleinere middengolfzenders geheel uit de lucht te halen. Hiermee zou het bereik via de middengolf worden teruggebracht van 90,5 procent naar 85,4 procent. Indien OFCOM akkoord gaat wordt het verlagen van het zendvermogen direct uitgevoerd en de 12 steunzenders worden vanaf 1 mei uit de lucht gehaald.

De radiozender geeft aan dat het economisch niet meer verantwoord is om een bereik van meer dan 90 procent te hebben via de middengolf. De radiozender geeft ook aan dat wanneer de OFCOM de plannen zou afkeuren de radiozender geheel stopt met de uitzendingen via de middengolf en haar vergunning hiervoor inlevert.

OFCOM is bereid het voorstel te accepteren maar neemt hierover in maart een definitief besluit. Tot 2 maart kunnen stakeholders bij OFCOM reageren op het voorstel van Absolute Radio.

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groeispurt voor DAB+ in Duitsland

Groeispurt voor DAB+ in Duitsland

 

Het aantal nieuwe auto’s dat in Duitsland wordt afgeleverd met een DAB+ontvanger is in een jaar tijd bijna verdubbeld. In 2017 verliet 39,1% van de nieuwe auto’s de fabriek met een DAB+radio aan boord. In 2016 was dit 21% en in 2015 slechts 13%. Dit blijkt uit gegevens van de Deutsche Automobil Treuhand (DAT), die de gegevens van alle voertuigen registreert.

kenwood.jpg

In totaal verschenen er in 2017 ruim 3,32 miljoen nieuwe personenauto’s op de weg. Hiervan waren er bijna 1,3 miljoen voorzien van DAB+. Onze oosterburen maken met de flinke stijging een forse groeispurt. In september 2017 bleek al dat er een slordige 3,7 miljoen auto’s met een DAB+radio rondreed. De teller stond toen op bijna 10 miljoen verkochte DAB+-toestelen (inclusief auto’s).

Momenteel wordt er trouwens behoorlijk aan de weg getimmerd met DAB+. Het landelijke net is via 120 zenders buitenshuis voor 93,5% te ontvangen. Daarnaast kan ruim 82% binnenshuis luisteren. Ook wordt ruim 98% van alle snelwegen bedient. Later dit jaar of begin 2019 komt er een tweede landelijke DAB+net bij. Door juridische procedures loopt dit echter flinke vertraging op.

Ook op regionaal niveau wordt het aanbod steeds groter. Bijna alle regionale publieke omroepen hebben dekking in het grootste deel van hun verzorgingsgebied. Alleen de NDR (de publieke omroep voor Noord-Duitsland) blijft achter. Afgelopen woensdag zijn er twee lokale DAB+netten in Leipzig en Freiberg (Saksen) van start gegaan met respectievelijk 15 en 12 radiostations aan boord. Later dit jaar wordt het aanbod aan regionale commerciële radiostations in Berlijn en Brandenburg via DAB+ verder uitgebreid. Ook komt er een regionaal net voor commerciële radio in de regio Bremen. (radio.nl)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna 40% van nieuwe auto’s heeft DAB+ in Duitsland

  Bijna 40% van nieuwe auto’s heeft DAB+ in Duitsland

 

file_14415.jpgHet aantal nieuwe auto’s dat Duitsland wordt afgeleverd met een DAB+radio is in een jaar tijd bijna verdubbeld. In 2017 verliet 39,1% van de nieuwe auto’s de fabriek met een werkende DAB+radio aan boord. In 2016 was dit 21% en in 2015 slechts 13%.

 

Dit blijkt uit gegevens van de Deutsche Automobil Treuhand (DAT), die de gegevens van alle voertuigen in Duitsland registreert.

 

In totaal verschenen er in Duitsland in 2017 ruim 3,32 miljoen nieuwe personenauto’s op de weg. Hiervan waren er dus bijna 1,3 miljoen voorzien van werkende DAB+.

 

Onze Duitse buren maken met de flinke stijging een forse groeispurt. In september 2017 bleek al dat er een slordige 3,7 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rondreed in Duitsland. De teller stond toen op bijna 10 miljoen verkochte DAB+radio’s (inclusief auto’s).

 

Momenteel wordt er behoorlijk aan de weg getimmerd met DAB+ in Duitsland. Het landelijke DAB+net is via 120 zenders buitenshuis in 93,5% van het land te ontvangen. Daarnaast kan ruim 82% van de Duitsers het landelijke net ook binnenshuis ontvangen. Ook wordt ruim 98% van alle autobahnen verzorgt.

 

Later dit jaar of begin 2019 komt er een tweede landelijke DAB+net bij. Door juridische procedures loopt dit flinke vertraging op.

 

Ook op regionaal niveau wordt het aanbod steeds groter. Bijna alle regionale publieke omroepen hebben dekking in het grootste deel van hun verzorgingsgebied. Alleen de NDR (de publieke omroep voor Noord-Duitsland) blijft achter.

 

file_59903.jpg

 

Op woensdag 31 januari j.l.zijn er twee lokale DAB+netten in Leipzig en Freiberg (Saksen) van start gegaan met respectievelijk 15 en 12 radiostations aan boord. Later dit jaar wordt ook het aanbod aan regionale commerciële radiostations in Berlijn en Brandenburg via DAB+ verder uitgebreid. Ook komt er een regionaal net voor commerciële radio in de regio Bremen.

 

Logo Radio NL.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende