06-03-18

NL:NPO gaat door met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

   NL:NPO gaat door met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

 

Ook in 2018 zendt de NPO programma’s uit met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. Dit zijn onder andere Flikken Maastricht, Klem, Boer Zoekt Vrouw, Circus Noël en diverse Telefilms.

file_30583.jpg

Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om tv-programma’s te volgen waarin relatief weinig wordt gesproken maar waarin wel veel gebeurt, zoals dramaseries en films.

Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. De service is een aanvulling op gesproken ondertiteling voor blinden en slechtzienden, die de NPO bij alle buitenlands gesproken programma’s met Nederlandse ondertiteling aanbiedt.

Shula Rijxman: “De publieke omroep is van iedereen en voor iedereen. Daarom zetten we zo veel mogelijk diensten in, zodat ook blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden van onze programma’s kunnen genieten. Met audiodescriptie bieden we een mooie, extra service om de verhalen in onze series, films en documentaires ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk te maken. Daarom doen wij deze forse investering, hoe beperkt onze middelen ook zijn.


Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Ter aankondiging dat deze service bij een tv-programma wordt aangeboden, is een audiologo te horen.

Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

VRT :Wat is audiodescriptie?

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.