22-02-18

DAB+ enkel voor de grote jongens?

DAB+ enkel voor de grote jongens?

 

k vraag me al een tijdje af waarom er geen digitale ruimte voor lokale radio wordt gereserveerd. Officieel is het omdat men hen niet op kosten wil jagen. Maar is dat de echte reden? Indien men de lokale radio direct op DAB+ had laten starten dan moesten zij dezelfde behandeling krijgen als die andere digitale intreders. Dat betekent dus dat iedereen een nieuwe licentie had moeten krijgen. Zonder meer. Kortom dan had SBS niet met die vele FM-frequenties kunnen gaan lopen.

DAB+ Jou volgende radio.jpg

Uiteraard is SBS een grote mediagroep die ook radio wil maken. Maar is het logisch dat, als er geen VRT-frequenties beschikbaar zijn, dat men die dan maar bij anderen gaat lenen? Om de woorden van de minister van Media zelf te gebruiken: “DAB+ is zoals de omschakeling van zwartwit-tv naar kleuren-tv.  Of nog mooier gezegd zoals men in de jaren 70 van AM naar FM overschakelde”.

Begrip opbrengen voor de start van de SBS-radio dat lukt nog wel. Maar wat zijn de gevolgen? Zodra eind volgend jaar de promotiecampagnes van start gaan om DAB+ te introduceren, begint de ellende voor de lokale zenders. Ik hoor het een klant al zeggen: “Waarom zitten jullie niet op DAB+?” Leg dan maar eens uit dat SBS zo nodig op de FM moest gaan uitzenden. Denk ook eens terug aan de periode dat lokale radio’s enkel in… mono mochten uitzenden. Pas eind jaren 90 kwam daar verandering in.

Waarom wordt lokale radio keer op keer technisch op een achterstand gezet? Wordt het geen tijd om met de hele sector uit te zoeken waarover men het eens is? Niemand heeft de vraag gesteld of lokale omroepen wel of niet op DAB+ willen uitzenden. Zou het niet redelijk zijn om hen tenminste die kans te geven? De grote jongens hebben op alle gebied een voorsprong. Misschien kan men een keer technisch voor een gelijke start zorgen?

In het buitenland bestaan er drie soorten DAB+. Mini lokaal, boven lokaal en nationaal. Voor je het weet is er in Vlaanderen een situatie waarbij alle ruimte nationaal wordt aanbesteed.

Dat betekent dus dat lokale radio op termijn gewoon zal verdwijnen. Er zijn mensen die alleen DAB+ luisteren, dat zullen er steeds meer worden. Eens gevonden, gaat men zijn radio steeds minder vaak terugschakelen naar de FM om  even naar de lokale radio te luisteren.

Nu niet met één stem spreken betekent dat lokale omroepen straks uitzenden in een band die niet meer gebruikt zal worden. Wat zou je vandaag zeggen als de overheid zou meedelen dat je toch maar beter op AM-kan gaan uitzenden. We kunnen niet kijken in de toekomst. Dus een discussie of DAB+ het helemaal gaat worden is boeiend en tegelijk ook zinloos. Maar deze kans laten liggen en zomaar akkoord gaan met een achterstand, dat is echt niet slim.

Over een paar weken weten we welke lokale stations er blijven uitzenden op de FM. Misschien wordt het tijd dat er eens wat mensen de koppen bij elkaar steken. Bovendien kan DAB+ een leuk alternatief worden voor zij die naast de prijzen zijn gevallen. Wie belt wie?

Is getekend: G. Marconi

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eregalerij:Eremetaal voor Axelle, Mary en Stefaan

Eregalerij:Eremetaal voor Axelle, Mary en Stefaan

 

eregalerij_header1.png

Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Axelle Red, tekstschrijfster Mary Boduin en auteur-componist Stefaan Fernande op in ‘De Eregalerij voor een Leven vol muziek’. Met het initiatief bekronen de familiezender en Sabam for Culture jaarlijks zowel artiesten als tijdloze nummers die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute. Christel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn gastduo tijdens de prijsuitreiking op donderdag 8 maart 2018 (vanaf 20:00 uur) in een live show in Kursaal Oostende met optredens van onder meer Clouseau, Stan Van Samang, Günther Neefs, Liliane Saint-Pierre, Willy Sommers, Free Souffriau en Dana Winner.

 

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TF1 moet regels Franse gemeenschap in ons land respecteren

TF1 moet regels Franse gemeenschap in ons land respecteren

 

TF1 zal bij het uitzenden van reclame zowel de Franse als Belgische spelregels moeten naleven. Dat zegt minister van Media van de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS) nu de Franse zender reclameboodschappen uitzendt die op de Belgische markt zijn gericht.

 

tf1.jpg

 

Volgens de regels die in de Franse gemeenschap gelden, mag TF1 in geen geval programma's die gericht zijn op kinderen onderbreken voor reclame, net zomin als tv-journaals. De zender mag dan wel groen licht hebben gekregen van de Franse autoriteiten voor zulke onderbrekingen, in ons land mag het niet, verzekert Marcourt.

 

Voor reclame voor alcohol zal dan weer de (strengere) Franse wet gelden, ook voor de Franse gemeenschap. En de commerciële omroep zal ook op het vlak van product placement de strengste norm uit beide landen moeten hanteren.

 

Marcourt wil ook dat TF1 in de toekomst audiovisuele producties in Franstalig België steunt, a rato van de omzet die de zender in België draait. Dat kan echter enkel in het kader van een Europese richtlijn die momenteel tegen het licht wordt gehouden.

 

Volgens ramingen zouden RTBF en RTL zowat 20 miljoen euro per jaar mislopen door de komst van TF1 op de Belgische reclamemarkt. RTL kondigde vorige maand een stevig herstructureringsplan aan, waarmee de zender wil anticiperen op de financiële gevolgen van de concurrentie van de Franse zender op de Belgische reclamemarkt.

 

VRT NWS

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |