11-04-18

Satelliet: Turksat volledig naar HD

Satelliet: Turksat volledig naar HD

 

Het aantal HD-zenders dat satellietkijkers kunnen ontvangen, wordt in de komende periode uitgebreid. Men moet dan wel over ontvangst van de Turksat-satelliet op 42°Oost beschikken.

 

3319740043.jpg

 

De Turksat is deels in Vlaanderen met relatief kleinere schotelantennes te ontvangen. Het gaat hierbij om de Europese beam van de satellieten die op de satellietpositie op 42° Oost actief zijn. De zogenaamd Turkse beam is in West-Europa niet te ontvangen. Vooral op de Europese beam worden veel zenders ongecodeerd uitgezonden en zijn dus zonder abonnement te bekijken. Het gaat in deze voornamelijk om zenders die uit Turkije afkomstig zijn.

 

De komende periode gaat op de Turksat-satelliet veel wijzigen. Zo worden de toelatingseisen voor de satelliet bijgesteld. Zenders mogen in de toekomst alleen nog van de satelliet gebruik gaan maken als deze in HD-kwaliteit verspreid worden. Onduidelijk is nog op welke datum de overgang naar HD voltooid moet zijn. De kans bestaat daarnaast dat zenders in slechte HD-kwaliteit gaan uitzenden waarbij de HD-flag wel aan wordt gezet maar met een soortgelijke bandbreedte als de huidige SD-verspreiding wordt uitgezonden. Op de Turksat is echter voldoende ongebruikte bandbreedte om een goede overstap naar HD te kunnen maken. De overstap naar HD geldt voor alle beams van de satelliet. 

 

Maar het huren van extra bandbreedte zorgt voor hogere distributiekosten voor zenders. En juist op de Turkse tv-markt is de concurrentie door het aantal beschikbare zenders groot. Turksat wil echter zenders tegemoet komen door de kosten voor huur van bandbreedte goedkoper te maken.

 

radio nl.jpg

Gijsbert de Fokkert

 

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.