18-02-18

Kort radionieuws !

Kort radionieuws !

3849807204.2.2.jpg

Oldies but goodies!

NPO Radio 5 blikt sedert gisteren- zaterdag 17 februari- tijdens ‘De Week van de Jaren 60’ terug op het decennium waarin artiesten als The Beatles, Elvis Presley, Dusty Springfield, The Rolling Stones, Aretha Franklin, Golden Earring(s), Neil Diamond en Boudewijn de Groot furore maakten. Luisteraars kunnen weer via de website stemmen op hun favorieten voor de Top 200 van de jaren 60. De lijst vormt vrijdag 23 februari (08:00 tot 20:00 uur) de afsluiting van deze speciale week. Er kan gestemd worden tot donderdag 22 februari 12:00 uur. Vorig jaar stond ‘God only knows’ van de Beach Boys op nummer 1. De helft van de top 10 bestond uit Nederlandse producties.

Zwaar digitaal geschut in Leuven

Als het over DAB+ en Norkring gaat, kunnen we kort zijn. Het Noorse bedrijf blijft zichzelf trouw. Naarstig worden nieuwe steunzenders aangezet, waarover men verder geen enkele communicatie voert. Vreemd. Wilt u digitale luisteraars lokken, dan moet de goegemeente op z’n minst op de hoogte zijn dat de DAB+-zender aan is gezet. Toch? Gelukkig dat wij her en der correspondenten hebben die zowat continu alle banden scannen. Zo kunnen we u vertellen dat gisteren, donderdag 15 februari de DAB+-steunzender in Attenrode – Wever (een van de deelgemeenten van de gemeente Glabbeek), is aangezet, waardoor digitaal luisteren in de regio Leuven nu optimaal is. Onze man ‘ter plekke’ meldt een zwaar vermogenssteunzender. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Akkoord over uitrol DAB+

  Akkoord over uitrol DAB+

 

Voor de implementatie van DAB+ in Vlaanderen is vrijdag een belangrijke stap gezet. De VRT, Qmusic, Joe, Nostalgie, netwerkoperator Norkring en de overheid hebben een zogenaamd “memorandum of understanding” ondertekend over de verdere uitrol van digitale etherradio.

 

De samenwerking zorgt ervoor dat alle partijen de schouders zetten onder de digitalisering van de ether en radio in het bijzonder. Het gaat hierbij om eenvormige communicatie, branding, promotie, contacten met de industrie en openheid naar andere radiozenders op DAB+.

 

Veel Europese landen voeren momenteel een hervorming van het radiolandschap naar digitale radio door. Ook in Vlaanderen heeft Mediaminister Gatz al een tijdspad naar digitale radio voor publieke en commerciële landelijke zenders uitgestippeld. Vanaf uiterlijk 1 september 2018 moeten alle landelijke radiostations overal in Vlaanderen digitaal, via DAB+, te beluisteren zijn. De zenders van de VRT en Qmusic en Joe zitten al op DAB+. Nostalgie zal uiterlijk vanaf september digitaal uitzenden.

 

DAB+ Jou volgende radio.jpg

 

Momenteel is Norkring al druk bezig haar DAB+netwerk uit te breiden.

 

Later gaan ook de nieuwe commerciële netwerkradio’s via DAB+ uitzenden. Ook komt er extra capaciteit beschikbaar. Hoe meer kanalen digitaal worden uitgezonden, des te meer luisteraars het de moeite zullen vinden om digitaal naar de radio te luisteren.

 “Andere landen waar de uitrol van DAB+ al verder gevorderd is, leerden ons dat de overstap naar digitale radio gepaard moet gaan met een goede samenwerking en een doordacht stappenplan,” aldus de Vlaamse minister van Media Sven Gatz.

Het wettelijk kader is er al. Om tot een volledige industriële consensus te komen, is er ook overeenstemming nodig tussen de hoofdrolspelers: de landelijke zenders, de netwerkoperator en de Vlaamse overheid. Vervolgens kan dan de consumentenapparatuur worden aangepakt, wordt er gepraat met de autoconstructeurs om voor een wijder verspreide DAB+ ontvangst op autoradio’s te zorgen en tenslotte volgt er dit najaar een communicatiecampagne.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spotify wil luisteraars weglokken van radio

Spotify wil luisteraars weglokken van radio

Of wil men van teveel walletjes tegelijk eten?

 

Vorige maand kon u bij RadioVisie nog lezen dat podcasts het niet slecht doen, op het vlak van reclame-inkomsten. Ook radio kan op heel wat geld uit reclamespots rekenen. En dat inspireert uiteraard andere bedrijven die ook graag een graantje uit die grote pot vol met goudstukken willen meepikken. Dat is in elk geval het plan van Spotify. 

Spotify.png

De grootste betalende on-demand muziekdienst ter wereld komt namelijk een nieuw aanbod: uitzendingen met nieuws en politiek. Daarvoor zal men samenwerken met acht bedrijven, waaronder Buzzfeed. Zij zullen zorgen voor dagelijkse uitzendingen over algemeen nieuws, popcultuur, sport en politiek. 

Spotify heeft al eerder stappen gezet om nieuwe dimensies te introduceren door video’s toe te voegen bijvoorbeeld. Podcasts waren al aanwezig, en sommige daarvan zullen ook in het nieuwe aanbod opgenomen worden. Die zullen dan in het begin dezelfde advertenties bevatten als de originele podcasts. Hoe de verdeling van de inkomsten met de podcast-producenten geregeld gaat worden, is nog de vraag. In elk geval zullen de podcasts gebracht worden in een format waarbij de luisteraar gemakkelijk bepaalde verhalen en onderwerpen kan zoeken, vinden en/of overslaan.  

Een goede stap? Wij durven daar een vraagteken bij te zetten. Spotify is typisch, om kort door de bocht te gaan, voor de luisteraar die geen moeite wil doen om zelf een playlist samen te stellen, maar gewoon automatisch muziek aangereikt wil krijgen. Zullen de nieuwsuitzendingen niet storen? En is het voor diezelfde luisteraar niet eenvoudiger om een gewone podcast-app te gebruiken waar hij zijn eigen keuze kan maken?

(Hilde Vangool)

Klembord01.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |