17-02-18

VS: Hogere vermogens moeten noodlijdende radio redden

VS: Hogere vermogens moeten noodlijdende radio redden

Amerikaanse lokale commerciële stations binnenkort van 6 naar 12 kilowatt

 

De FCC, de Amerikaanse mediaregulator, zet haar plannen door om een nieuwe klasse FM-zenders in te voeren. Het gaat om de zogenaamde nieuwe categorie C4, waardoor honderden lokale commerciële zenders hun zendvermogen zouden mogen verdubbelen van 6 naar 12 kilowatt.

fcc-black-and-white-logo.png

FCC-topman Ajit Pai maakte tijdens de Broadband and Social Justice Summit de op til staande wijziging bekend.

De Amerikaanse mediaregulator hanteert voor de commerciële zenders op FM acht verschillende categorieën van licenties, gaande van 6 kilowatt en een antennehoogte van 100 meter (klasse A) tot 100 kilowatt op een antennehoogte tot 600 meter (klasse C). De gehanteerde categorieën variëren wel per regio. Zo liggen in dichtbevolkte regio’s en staten de vermogens vaak beduidend lager, om er meer zenders te kunnen toelaten.

In de Amerikaanse radiosector wordt al enkele jaren behoorlijk gelobbyd voor de nieuwe categorie C4, vooral omdat de financiële leefbaarheid van de lokale commerciële stations (klasse A) al enkele jaren zwaar onder druk staat. Voor die klasse A-stations is een upgrade naar klasse C3 (25 kilowatt) vaak niet haalbaar. De nieuwe klasse C4 (12 kilowatt) moet daaraan tegemoet komen.

Daarnaast wil de FCC met deze nieuwe categorie vooral ook komaf maken met de wildgroei aan zogenaamde «FM Translators». Dat zijn steunzenders tot 250 Watt die FM-radiostations sinds 1970 mogen gebruiken in de regio’s binnen hun zendgebied waar de ontvangst bv. zwaar wordt gehinderd door bergen. Ook op AM bestaan dergelijke steunzenders.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Pré Historie van morgen 18 februari 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 18 februari 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 3e week van februari 1962 (56 jaar geleden), van de 3e week van februari 1972 (46 jaar terug), van de 3e week van februari 1982 (36 jaar geleden), en van de 3e week van februari 1992 (26 jaar terug in de tijd).

3848709966.5.jpg

Enkele opvallende hits van 56 jaar geleden waren: Run To Him van Bobby Vee, Je Bent Nu 17 Geworden door Will Tura, en Crying In The Rain door The Everly Brothers. Verder hoor je de eerste ruimtereis van de Amerikaanse astronaut John Glenn, de komst van de ondertussen alweer verdwenen Fordfabriek in Genk, Robert Kennedy –broer van president John F Kennedy- op bezoek in West-Berlijn, Karel Bossaert -de Vlaamse vader van de Amerikaanse ruimteraket Atlas- die erg bescheiden deed over zijn werk, en landelijke jongeren met een mening.

- Mother And Child Reunion van Paul Simon, Ieder Mens van Paul Severs, en Sacramento door Middle Of The Road (zie foto) waren enkele van de straffe platen in de 3e week van februari 1972. Verder hoor je meer over de staking van de uitbaters van benzinestations in ons land, uiteenlopende meningen over de geplande aanleg van de ring rond Mechelen, tevreden Britse vakbondsleiders na hun bezoek bij de Engelse premier, en een betoging van medische studenten in Vlaanderen.

- na 11 uur nieuws en hits van de 3e week van februari 1982 met premier Martens over de devaluatie van de Belgische Frank, kritiek door Karel Van Miert van de Vlaamse socialisten op die devaluatie, de Amerikaanse minister Haig met een geestige reactie op de manier waarop hij zich zou uitgelaten hebben over zijn Britse collega Lord Carrington, en veldloopster en mama Marleen Mols uit de Kempen. Enkele hits van 36 jaar geleden waren: Don’t You Want Me van The Human League, Ik Voel Me Goed van Johan Verminnen, en Jo Lemaire met Je Suis Venue Te Dire Que Je M’En Vais van Serge Gainsbourg.

- daarna terug naar de 3e week van februari 1992 met Jean-Luc Dehaene over de regeringsvorming, Guy Verhofstadt tegen de geplande rooms-rode coalitie die Dehaene vormde, de ruimtevluchtvoorbereidingen van de Vlaamse astronaut Dirk Frimout, en het bedrijf Ecol won een milieuprijs. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Justified And Ancient door The KLF & Tammy Wynette, Finally door Ce Ce Peniston, en In De Zin Van Mijn Leven, een vergeten singeltje van De Kreuners.

logo Radio 2.jpg

De platenspeellijst

I'm gonna knock on your door - EDDIE HODGES

Let's twist again - CHUBBY CHECKER

Run to him - BOBBY VEE

Crying in the rain - THE EVERLY BROTHERS

I know (you don't love me anymore) - BARBARA GEORGE

Walking back to happiness - HELEN SHAPIRO

Je bent nu 17 geworden - WILL TURA

Midnight in Moscow - KENNY BALL

How do you do - MOUTH & MCNEAL

Mother and child reunion - PAUL SIMON

American pie - DON MCLEAN

Ieder mens - PAUL SEVERS

Sacramento - MIDDLE OF THE ROAD (zie foto)

Brand new key - MELANIE

Copacabana - TWO MEN SOUND

Sleepy shores - JOHNNY PEARSON (instrumental)

I won't let you down - PHD

Don't you want me - THE HUMAN LEAGUE

A town called Malice - THE JAM

Ik voel me goed - JOHAN VERMINNEN

Je suis venue te dire que je m'en vais - JO LEMAIRE

Easier said than done - SHAKATAK

I'm doing fine now - THE PASADENAS

Finally - CE CE PENISTON

Ik blijf bij hou - BART VAN DEN BOSSCHE

She goes nana - THE RADIOS

Justified and ancient - THE KLF & TAMMY WYNETTE

In de zin van mijn leven - DE KREUNERS

 

Middle%20Of%20The%20Road.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.2.jpg

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.2.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buitenlandse radiostations mogen in de toekomst op DAB+ in VK !

  Buitenlandse radiostations mogen in de toekomst op DAB+ in VK !

 

Het wordt voor buitenlandse radiostations in de toekomst mogelijk om in het Verenigd Koninkrijk via DAB+ te gaan uitzenden. In eerste instantie krijgen alleen stations uit Ierland toestemming, maar later ook stations elders uit Europa.

 

station.jpg

 

De wijziging is het gevolg van de deregulatie van commerciële radio die de Britse overheid gaat doorvoeren.

 

Tot nu toe was het alleen voor radiostations uit het Verenigd Koninkrijk toegestaan om in het Verenigd Koninkrijk, zowel analoog als digitaal, uit te zenden. Dit moest voorkomen dat Buitenlandse partijen er met vergunningen aan de haal gingen.

 

Nu steeds meer digitaal geluisterd wordt (internet en DAB) is er veel meer ruimte en dus worden de regels versoepeld. In veel Europese landen is het voor stations uit het buitenland al toegestaan om uit te zenden. Hierdoor is de Worldservice van de BBC via DAB+ in Nederland, België en Denemarken te ontvangen.

 

Het is de bedoeling dat de wet aangepast gaat worden waardoor buitenlandse radiostations ook in het Verenigd Koninkrijk via DAB+ kunnen gaan uitzenden. In eerste instantie geldt de versoepeling alleen voor stations uit Ierland, later worden ook andere Europese partijen toegelaten.

 

Door de wijziging wordt het bijvoorbeeld voor de Ierse publieke zender RTÉ Radio 1 om digitaal in het Verenigd Koninkrijk te gaan uitzenden, waarmee een goed alternatief voor de langegolf gecreëerd kan worden.

 

Momenteel zendt RTÉ Radio 1 nog via de langegolf uit om de oudere Ierse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken. Eigenlijk wilde de omroep de dure langegolfzender al in 2014 uitzetten, maar dat leverde vele protesten op. Na meerdere keren de afschakeling uitgesteld te hebben, staat deze nu gepland voor juni 2019.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |