14-02-18

Gisteren was het 'Wereld Radio Dag'

  Gisteren was het 'Wereld Radio Dag'

 

Gisteren-dinsdag 13 februari 2018 - was het 'World Radio Day'. Een dag om even stil te staan bij het mooiste medium. Radiostations en exploitanten over de hele wereld staan op deze dag stil bij de kracht van het mediumtype radio. Het is dit jaar de zesde keer dat World Radio Day wordt gevierd. Maar waar staat radio vandaag de dag?

 

oude radio.jpg

 

Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking.

 

Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot radio. Er wordt geschat dat er 44.000 radiozenders wereldwijd zijn.

 

In Nederland bereikt de radio wekelijks bijna 90% van bevolking in de doelgroep 10+ en luistert men gemiddeld 2 uur en 52 minuten per dag (NLO nov/dec2017). Overdag is radio nog steeds het grootste medium.

 

Radio.NL, de grootste radioportal van Nederland, maakt het al vele jaren mogelijk voor luisteraars om een heleboel verschillende radiostations binnen een één klik te beluisteren.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Logo_english_WRD2018.png

 

Ingesteld door UNESCO / Verenigde Naties. Jaarlijks op 13 februari is het 'Wereld Radio Dag' (World Radio Day). Op deze dag worden er wereldwijd evenementen georganiseerd door omroepen en radioverenigingen om het belang van vrije en onafhankelijke radio te benadrukken. Vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie staan op 'Wereld Radio Dag' centraal.

Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwartier in New York.

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+: Een meer divers radiolandschap?

DAB+: Een meer divers radiolandschap?

 

In zijn beleidsnota zegt Sven Gatz dat hij streeft naar meer diversiteit. Er is echter een probleem. Meer radiozenders is niet in het belang van de grote mediaspelers. Die willen vooral een status quo want er gaat heel veel geld om in de radiomarkt. En die inkomsten wil men, uiteraard, te allen koste beschermen. Zo werkt het nu eenmaal in ons Westerse systeem. 

DAB+ Jou volgende radio.jpg

Probeert men daarom de lokale spelers digitaal buiten te houden? Want dat is uiteindelijk een potentiële commerciële bedreiging. Zo’n 7 tot 10% marktaandeel is nog steeds niet in handen van de grote mediaspelers. Nieuwe nationale concurrentie is eveneens nefast. De publieke omroep lost deze situatie uiterst handig op. Om te beginnen wordt Radio 2 maar liefst vijf keer nationaal verspreid. Dat is niet conform de Europese richtlijnen. Je kunt het vergelijken met het dubbel gebruik van FM-frequenties door de VRT. 

Maar er is meer. Zonder enige discussie werden de submerken MNM Hits en Klara Continuo op DAB+ gezet. Dat heeft op lange termijn het effect dat de VRT meer radiozenders zal bezitten. VRT mag deze via eender welke distributie verdelen. Dat staat zo in de beheersovereenkomst. Er is echter een beperking aan dit verhaal; distributie via extra platformen van submerken moet bijdragen aan de strategische doelstelling van de openbare omroep. Ook dat staat in de beheersovereenkomst. Op pagina 50 lezen we het volgende:

'Volgende diensten worden niet beschouwd als een nieuwe dienst of activiteit en behoeven derhalve geen voorafgaande toestemming van de Vlaamse Regering en advies van de Vlaamse Regulator voor de Media: De creatie van submerken, dienstverlenende merken of interactieve afgeleiden die bijdragen tot de realisatie van de strategische doelstellingen'.

Maar is een non-stop muziekkanaal een strategische doelstelling van de openbare omroep? Die vraag zou politiek gesteld kunnen worden. Een openbaar karakter bedenken voor een non-stop zender lijkt vrijwel onmogelijk. Je zou het kunnen vergelijken met ‘de lege dozen’ die men eruit wilde hebben bij de recente erkenningsronde voor lokale radio.

Wat zijn de plannen van de nationale commerciële spelers? Het scenario ligt voor de hand. Die gaan het voorbeeld van de VRT volgen. Inhoudsloze non-stop kanalen starten met het uiteindelijke doel een flink aantal plaatsen op DAB+ te bezetten. Dit voorkomt echte concurrentie. Het gaat over veel geld. Uiteraard zal men graag betalen voor die extra ruimte om de markt af te schermen. Geen enkele grote commerciële speler wil vijf complete radiozenders maken. Toch is er in Vlaanderen al een partij die veel meer plaatsen kocht dan dat men producten maakt. De schaarste is dus artificieel.

Deze strategie zorgt er verder voor dat echte nieuwkomers geen schijn van kans hebben. Stel je voor dat er toch een plekje vrijkomt, dan heb je slechts één kanaal. Doe je dan iets heel goed, dan maakt men jouw product gewoon twee keer na. Er is immers geen enkel wetgevend kader. Bovendien blijf je een heel kleine partij, je hebt immers maar één zender.

Heeft het parlement hier een rol te spelen? Een duidelijk wetgevend kader is zeker geen overbodige luxe. Men moet verdere mediaconcentratie voorkomen. De distributie van het signaal werd in handen gegeven van Norkring. Het begrenzen van het aantal programma’s per mediagroep is juridisch perfect mogelijk. De discussie zou kunnen gaan over de volgende zaken; ‘Willen we de niet nationale omroepen digitaal uitsluiten?’, ‘Mag de VRT meer dan vijf nationale radionetten exploiteren?’,  ‘Wat is het maximaal aantal radionetten dat in handen kan zijn van één mediagroep?’ We zijn benieuwd of deze discussie ooit plaats zal vinden. Indien dat niet gebeurt, dan is de kans op verschraling en verdere concentratie levensgroot. 

Wie denkt dat de FM-band straks volledig gebruikt zal worden voor streekgebonden radiostations droomt. Ondanks de toezeggingen van Sven Gatz lezen we in de beheersovereenkomst dat de VRT zal blijven uitzenden op FM tot de algehele afschakeling van FM. Dat heeft tot gevolg dat de commerciële nationale zenders dit ook zullen mogen doen. Men mag immers niet discrimineren tussen privé en openbare omroep. De vraag voor de lokale sector is bijgevolg: ‘Waar is die beloofde extra frequentieruimte?’ Ook dat lijkt, helaas, een wassen neus te gaan worden.

Digitaliseren op een eerlijke en gelijktijdige manier voor alle spelers lijkt ons de enig logische oplossing.

° Lees ook:  Wel of geen extra DAB+-kavel voor de zomer?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Commerciële radiozenders Berlijn starten via DAB+

  Commerciële radiozenders Berlijn starten via DAB+

 

Het aanbod van commerciële radiostations via DAB+ in Berlijn en de omliggende deelstaat Brandenburg wordt fors uitgebreid. Grote commerciële radiostations als RS2, Berliner Rundfunk, BB Radio, Star FM en Kiss FM gaan binnen enkele maanden uitzenden via digitale etherradio.

 

In totaal vergaf de regionale mediaraad MABB 23 vergunningen aan radiostations om uit te mogen zenden via DAB+ in Berlijn en omgeving.

 

file_14415.jpgNaast de landelijke multiplex op kanaal 5C kent Berlijn momenteel twee lokale DAB+multiplexen. Eén hiervan wordt gebruikt voor commerciële radiostations (7B), de andere voor de radiozenders van de RBB (7D), de regionale publieke omroep van Berlijn en Brandenburg. Daarnaast heeft de RBB nog een multiplex in Brandenburg (10B).

 

Op de lokale multiplex voor commerciële radiostations zijn momenteel voornamelijk kleinere radiozenders te ontvangen, zoals de schlagerzender Radio B2 en de christelijke softpopzender Radio Paradiso. Ook themakanalen als ERF Pop (christelijke popmuziek), Gold (oldies) en StarSat Radio (hits van de jaren ’80 en nu). Ook enkele publieke stations uit andere deelstaten maakten gebruik van capaciteit op dit netwerk.

 


Grote regionale/lokale commerciële radiostations ontbraken tot nu toe in het aanbod. Daar komt vanaf maart verandering in. Doordat DAB+ steeds populairder wordt bij onze oosterburen, gaat de digitale ether in de regio Berlijn op de schop.

 

Vanaf maart wordt het aanbod dan ook flink uitgebreid en starten ook diverse grote regionale en lokale commerciële radiostations via DAB+ in de Duitse hoofdstad en de omliggende deelstaat Brandenburg.

 

Omdat de vraag groot is, komen er twee DAB+multiplexen voor commerciële radio: één voor Berlijn (7B) en één voor Brandenburg die ook dekking krijgt in Berlijn (12D).

file_18672.jpg

Op de lokale multiplex voor Berlijn blijven Maxx FM (hits van nu), Gold, StarSat Radio en Pure FM (dance) uitzenden. Nieuw toegevoegd worden 94 3 RS2 (pophits van de jaren ’80 tot nu), Berliner Rundfunk 91 4 (classic hits), 98.8 Kiss FM (urban jongerenzender), Radio Teddy (kinderzender) en Nice (radio spin-off van de gelijknamige tv-zender). De twee publieke zenders uit de andere deelstaat verhuizen naar de multiplex van de RBB.

 

Voor Kiss FM betekent het een terugkeer via DAB+. Het station zond tot en met maart 2014 uit via de landelijke multiplex.


Radio B2 (schlagers), Radio Paloma (schlagers), ERF Pop (christelijke pophits), HIT 104 (hits van nu) en 98 2 Radio Paradiso (softpop) verhuizen naar de regionale multiplex voor Brandenburg. Daarnaast gaan ook 87,9 Star FM (classic rock), BB Radio (actuele hits en hits uit de jaren ’90 en ’00), Power Radio (oldies & evergreens), Big FM (jongerenzender) uit Zuidwest-Duitsland, Domradio (pophits en kerkdiensten) uit Keulen, Rock Antenne uit Beieren en Rockland uit Saksen-Anhalt uitzenden via deze multiplex.

 

Met de uitbreiding gaan vrijwel alle grote regionale/lokale commerciële zenders in Berlijn en Brandenburg uitzenden via DAB+. Alleen marktleider 104.6 RTL en zusterstation Spreeradio blijven vasthouden aan FM. Energy is in Berlijn al te ontvangen via de landelijke multiplex met voicetracks van dezelfde deejays als op FM in Berlijn te horen zijn.

 

De enige partij die door de MABB is afgewezen voor een DAB+vergunning in Berlijn is Megaradio SNA. Deze zender vult 12 uur per dag met programma’s van de Russische staatsomroep Sputnik. De uitzendingen van Mega Radio SNA zijn omstreden in Duitsland.

 

radio nl.jpg

 Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |