13-02-18

Retro: Maak ZELF uw DVB-T spotgoedkope antenne!

Retro: Maak ZELF uw DVB-T spotgoedkope antenne!

Uit het archief van 20/2/2009

 

Naar wij uit zeer vertrouwbare bron vernomen hebben intussen, blijkt het systeem zelfs al méér dan 40 jaar te bestaan (uit de tijd dat er zelfs nog van geen DVB-T sprake was),al gebruikte men toen nog geen blikjes (waren nog niet in de mode) maar wel zeer lichte alluminiumbuizen.Ons bouwwerk is ook NIET te koop in de handel.Alleen de wat handige Harry kan er mee over weg, want het is een uiterst goedkoop bouwpakket dat je met wat modern wegwerpmateraal ZELF kan gaan bouwen.Wij gingen u voor en deden de test ! Hergebruik, ecologisch en groen dus...Wegwerpmateriaal krijgt een tweede (technisch) leven.Dat Roger de gekende Vlaamse' Doe het zelver ' nog niet op dat idee kwam? En wat je zelf maakt is meestal (véél) beter! En het onderstaande verhaal klopt als een bus.Het resultaat is zelfs BETER dan de (meestal) aangekochte antennes.Ik nam dus zoals al werd aangegeven hierboven zelf de proef op de som. 

         Konig -DVBT- binnenantene       DVB-T binnenantenne

         Binnen DVB-T antenne me versterkertje              Binnen DVB-T antenne

Toevallig al surfen (informatie inwinnen via Google over de ontvangst van DVB-T in dit geval) viel mijn oog op een info-site 'Experimenten met een DVB-T Antenne' (de directe link vindt u trouwens in het blogstukje).En ook ik dacht in eerste instantie aan een goedkope 1 aprilgrap toen ik het kwam te lezen.Niks van want het goedkope systeem is duidelijk dus ook al gekend in Nederland want het werd er al toegepast in een voetbalkantine, en het technische aspect was ferm aanneembaar .

                                        konig dvb- buitenantenne met versterkertje

                                Buitenantenne DVB-T (met versterketje)

Nu zal u zeggen zo'n digitaal (binnen) DVB-T antennetje zonder antenne versterkertje is vrij goedkoop te verkrijgen in de gewone vakhandel voor maar 5 à 6 euro.Welliswaar is het ook te verkrijgen mét ingebouwd signaalversterkje maar dan loopt de prijs al vlug op tot 16 à 18 euro.Weet ook dat een GOEDE antenne de basis is voor goede ontvangst.Zelfs de beste radio en/of TV ontvanger heeft problemen zonder een goede antenne!

Het eenvoudig (multi) antennetje dat we gaan in mekaar steken werkt bovendien ook goed voor analoge radio (FM) en TV ontvangst.Zelfs DAB signalen worden goed opgevangen, hebben we ook al ondervonden bij het uittesten.Bovendien kan het zowel binnen, op zolder en zeer zeker ook buiten geplaatst worden! En we gaan het allemaal sympel uitleggen ook nog.Niet te technisch in detail gaan dus.Allemaal niet nodig, het moet gewoon goed werken!

      Blik-33cl rechtsBlik-33cl links

                  Dit wordt onze DVB-T antenne, zo komt ook de assamblage !

In Vlaanderen zijn de analoge televisiesignalen, zoals u wellicht zal weten, stopgezet op 3 november 2008.Alleen DVB-T signalen zorgen nu nog voor onafhankelijk én vrije gratische beeldontvangst (de RTBF gaat nog analoog door tot 2011).Een degelijk DVB-T ontvangertje (bv Konig scart) voor een vast of draagbaar toestel (scartaansluitingsmogelijkheid is gewenst) kost ongeveer 45 euro, maar blijkbaar zijn er ondertussen al goedkopere toestelletjes op de markt.Bovendien zijn die ook te verkrijgen als stick...voor uw PC of laptop.Ideaal dus als je op verplaatsing gaat en de laptop meehebt (in de wagen bv.kan je TV kijken tijdens een tussenstop, kinderen blijven misschien rustig...).

                                 coax 

                                              Coax kabel 75 ohm

En dan nu de hamvaag.Wat heb je nodig als je aan het knutselwerk begint.Gewoon twee (lege!) drankblikjes van 33 cc die een lengte hebben van 12 cm.Dat is een standaardmaat! Kan geen probleem zijn...Mocht je er geen hebben langs de kant van de weg effen kijken! Let er wel op dat het geen alluminiumblikjes zijn,want meestal zijn cola blikjes (en andere frisdranken) van dat materiaal (alluminium dus) vervaardigd.Desnoods drinkt u maar twee blikjes pils uit (voor de goede zaak), die zijn wel echt uit blik én daar kan je op solderen! Laat de (lege) blikjes wél effen goed uitdrogen (goed uitspoelen en eventueel met een haardroger wat wame-hete lucht in blazen).Twee pilsjes drinken mag en kan geen probleem opleveren moest je net nadien (na de antennebouw) de blaastest onverwachts moeten ondergaan.Drink je liefst geen alcohol, wel desnoods drink je NA (groene alcoholvrije) Jupiler bevoorbeeld.Bovendien zijn twee biertjes per dag nog gezond ook, wetenschappelijk bewezen ondertussen.Voor alle duidelijkheid...méér dan twee blikjes bier heb je hier echt niet nodig !

                              COAX fiche naar TV of DVB-T ontanger

                                             Antennestekketje (coax)

Naast de twee (lege) bierblikjes heb je ook een stukje overschot van coax kabel (75 Ohm) nodig.Wie ooit zijn oude antenne heeft afgebroken heeft dat zeer zeker nog ergens liggen in zijn/haar garage, zolder of tuinhuisje.Misschien kan je gebuur of een vriend u wel helpen aan zo'n 'overschotje'.

Tenslotte nog een (coax) antennestekkertje (mannetje)...kost bijna niks in de handel.

Voilà, al het basis materiaal dat je nodig hebt om uw DVB-T antenne te bouwen is eenvoudig en zeker niet duur.

1-Twee (lege) bierblikjes van 33 cc (merk speelt echt geen rol)

2-Stukje coax kabel (75 Ohm).De lenge speelt direct geen grote rol tenzij u de antenne buite op de gevel plaatst als buitenantenne/zolderantenne).

3-aansluitfiche coaxraad naar ontvangetje (mannetje !!!).

In uw omgeving heb u nog nodig

1-soldeerbout,

2-soldeersel,

3-wat schuurpapier

4-aardappelmesje(of ander)

5-kniptang

6-meetlat (indien u niet goed kan schatten)

Hoe te werk gaan nu.

Dekseltjes (bovenkanten) van blikjes goed opschuren met schuurpapier( hier wordt op gesoldeerd !) en in ééntje achteraan (onderkant) rond gaatje maken.Hier komt de coax kabel door,meestal 8 mm (mag overigens ook wat spannen,zal makkelijker werken zijn).

 

               Bierblik-dvb-t

 

 

 

 

                                   Het zeer eenvoudige werkschema !

 

             soldering 1,5 cm

                                              Een kijkje tussen de twee blikjes in

De blikjes MOETEN precies 1,5 cm van mekaar staan.Je kan eventueel de coax draad die doorloopt verstevigen met wat oude koperdraad dat je ongetwijfeld wel ergens zal vinden in een stukje afgedankte electriciteitsdraad van 1,5 of 2,5 mm.diameter.Ook een houtblokje van 1,5 cm. hoogte (blokkendoos of blokje Lego kinderen?) tussensteken kan.Zo loste ik het in ieder geval op want veel solderen is nogal moeilijk wegens plaatsbeperking om het geheel mooi en goed af te werken.

De mantel (ook 'masse' genoemd) moet je solderen aan het onderste blik.De kern (koperdraad) wordt vast gesoldeerd aan het bovenste blik.

 

Let er wél goed op dat je een tussenruimte hebt van 1,5 cm tussen de twee blikken (zeer belangrijk!), ikzelf heb deze open ruimte nadien licht afgesloten met een brede plakband.Dat maakt het geheel meteen ook wat steviger!

Opgelet, blikjes opschuren mag (van merkdruk ontdoen), zodanig dat ze eventueel mooi blinken.Best nooit verven (onderaan plaats ik ook nog een extra tip).Want geef toe gekleurde bierblikjes in uw ruimte (keuken,living,slaapkamer...) zijn echt geen zicht, tenzij je er creatief mee omgaat natuurlijk! 

Aan het uiteinde van de (lange) coax kabel bevestigd u de (coax) aansluitfiche voor uw DVB-T ontvangertje.

Dan rest alleen nu nog de test van uw creatieve,eigenhandig gemaakte, goedkope en zeer degelijke functionerende antenne! Het plezier van uw eigengemaakte bouwwerk te kunnen zien werken.

Je zal merken (als je goed soldeerde) dat je nogal vlug beeld zal hebben.Vertikale en horizontale polarisatie zullen bijna geen invloed hebben op het onvangstgedrag, zeker niet in goede DVB-T ontvangsgebieden.Indien wel, even de blikjesdoos wat schuin(er) houden.Wie wat aanleg heeft voor  technieken drukt op de afstandsbediening van de DVB-T ontvanger het knopje info in.Dan lees je ook de signaalkwaliteit en signaalsterkte af op het TV scherm. Zet dan de bierblikjes ergens op vast.Ikzelf spaar nu ook electriciteit uit want ik heb geen extra antenneversterkertje (werkt met een voeding!) meer nodig.Alle kleine beetjes helpen! 

Behuizing toonbaar maken?

Zeker, het kan ! Op sommige plaatsen is het misschien nodig om toch in zekere zin (en indien mogelijk) de blikjes onzichtbaar te maken voor het oog.Ikzelf kon alles mooi wegwerken achter de gordijnen...Maar hier kan je echt effectief creatief te werk mee gaan.Met één ding moet je wél rekening houden.Uw zelfgemaakt project mag NOOIT in een metalen behuizing komen te zitten of opgesloten worden!

Stukje witte of grijze plastieken afvoerbuis van sanitair bv.met een diameter van minstens de diameter van een blikje (liefst wat groter om de coax kabel én de blikjes erin te kunnen stoppen) en met een lengte van minimum.25,5 cm., de normale lengte van de zelfgemaakte antenne.Iets langer is absoluut geen probleem.Maak in het midden van de buis een gaatje voor het doorsteken van de coax kabel.Steek die er via de binnenkant in, door het gaatje naar buiten en schuif de blikjes (uw antenne dus) er voorzichtig ook (mee) in/door.

Zo, het is al héél wat anders en toonbaarder geworden.Misschien vind je wel ergens ook een afdichting.Bijkomend voordeel is nu ook dat je dit aan een buitenmuur (makkelijker) kan plaatsen.Wie binnen weinig of slechte (blokvorming) of zelfs geen onvangst heeft kan BUITEN wél een prima signaal hebben! En zo'n stukje buis van 26 cm. zal je gevel zeker niet beschadigen of echt gaan ontsieren.Kan trouwens ook nog altijd achter een bloembak weggewerkt worden....

Ik moet zeer zeker ook de website vernoemen (directe link ook hieronder http://www.pi4zlb.nl) waar ik de mostaard vandaan ging halen voor mijn (zeer geslaagde) proeven.Daar staat het ook allemaal wat grondiger in beschreven, speciaal voor de techneuten dan. 

Veel succes met de bouwwerken en laat maar eens weten hoe de resultaten zijn !

 

    pinkend sterretje   Experimenten met een DVB-T Antenne (http://www.pi4zlb.nl )

                                     DVB-T VRT

Nog nooit had ik zo een goede ontvangst van de digitale VRT-RTBF DVB-T radio-en TV zenders met het aangekochte (degelijk) materaal (zelf niet mét een antenneversterker).Bijna max.ontvangst voor wat betreft signaalsterkte en signaalkwaliteit. Ik heb in het ontvangstgebied (streek rond Aalst) ook geen last van horizontale of vertikale polarisatie.Pracht ontvangst van Eén, Ketnet/Canvas,Kenet+/Canvas+ (binnenkort waarschijnlijk ook Eén+).En ook van La une, La deux, La trois en Euronews (Franse versie).Bovendien komen ook alle nationale (VRT/RTBF) etherradio's digitaal prima door.Trouwens de Fransen (ook RTBF) noemen DVB-T gewoon TNT.Alles is ongecodeerd en gratis te ontvangen.De RTBF is (weer) ook duidelijk aan het expirimenteren op andere kanalen want onlangs ontving ik hier ook een RTBF testbeeld (signaal) via kanaal 39.

                          TNT RTBF logo (DVB-T)

En tenslotte

De aard en het merk van de gebruikte (LEGE) bierblikjes doen er niet toe.Mag gerust van Jupiler, Stella of Maes zijn...zelfs Belle Vue kriek is toegelaten en Palm én vele anderen.Geen voorkeur nodig in dit geval, al moest ik mij tevreden stellen met Heineken.Je proeft het deze keer niet want je ZIET het resultaat.Alleen moeten ze voldoen aan deze eisen.Van echt blik zijn,12 cm.lang en 33 cc. volume inhoud hebben.Precies de goeie maten.Drink met mate en kijk dan ook met mate...allebei gezond!

Moeilijkheden met solderen (indien de soldeerbout te licht is) ? Kan je oplossen door met een kniptang het lipje van het blikje gewoon door te knippen ,even wat buigen en gebruik dan als aansluiting voor de coax een doodgewoon 'suikertje'.In dit geval kan je ook zonder enige moeite blikjes van frisdranken gebruiken.

tijdsbalkje rood

17:25 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oiljst Mjoezik klonk even nationaal

Oiljst Mjoezik klonk even nationaal

En was ook even in beeld tijdens Het Journaal op één

 

Geen optocht van de befaamde Aalsterse carnavalsstoet zonder de obligate mediabelangstelling. De cameraploegen van alle toongevende televisiestations rukten eergisteren, zondag 11 februari, massaal uit naar de carnaval-place-to-be om er een parade van pracht en praal, gekruid met humoristische verwijzingen naar de actualiteit, te volgen. Voor vele wagenbouwers hét ideale moment om ‘grensoverschrijdende’ bekendheid te verwerven. Zelfs de lokale radio profiteerde even mee.

Klembord01.jpg


Verrassing toen de VRT-nieuwsdienst volop de kaart van de volkse verslaggeving trok. Een sterke delegatie werd voor het middagjournaal (13:00 uur) naar de omgeving van het Aalsterse station gestuurd om er de voorhoede van de bonte karavaan op te wachten. Het aanvankelijk excellente weer lokte talloze nieuwsgierigen en feestvierders. Een uitbundige sfeer waarop journaliste Ann De Bie zeer handig inspeelde. Niet beseffende dat één van de voorbij rijdende reclamewagens het populaire Oilst Mjoezik op 105.1 MHz vertegenwoordigde. Zo kwamen de gigantische stickers plus de bindingen met Goeiendag Radio duidelijk in beeld.

naamloos.pngEen dankbare promotie voor dit amusementsinitiatief dat via de prettig gestoorde presentatie en met de aangepaste muziek een uitstekende bekendheid heeft opgebouwd. Duur van deze onverwachte ‘meevaller van formaat’: nauwelijks een halve minuut maar voldoende om in het geheugen te knopen. En dan te weten dat lokale collega’s vaak op de goodwill van het infotainment-programma op één, ‘Iedereen Beroemd’, moeten rekenen om, na het door minister Sven Gatz aangerichte lokale radio bloedbad, toch nog enige aandacht te kunnen opeisen. Stunt geslaagd dus.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:Eregalerij 2018

Radio2:Eregalerij 2018

De Eregalerij eert Axelle Red, Mary Boduin en Stefaan Fernande voor een Leven vol muziek

 

Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Axelle Red, liedschrijfster Mary Boduin en auteur-componist Stefaan Fernande op in De Eregalerij voor een Leven vol muziek.

eregalerij_header1.png

Met het initiatief bekronen Radio 2 en Sabam for Culture jaarlijks zowel artiesten als tijdloze nummers die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute. 

logo Radio 2.jpg

Christel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn gastduo op de prijsuitreiking op donderdag 8 maart 2018 tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende met optredens van onder meer Clouseau, Stan Van Samang, Günther Neefs, Liliane Saint-Pierre, Willy Sommers, Free Souffriau en Dana Winner.

Wil je deze spetterende show in levende lijve meemaken. Dat kan! Er zijn nog enkele tickets beschikbaar.

Klik hier om je tickets te boeken!

Meer info over de artiesten op 8 maart leest u HIER

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sportradiostation gestart in Italië

   Sportradiostation gestart in Italië

 

Italië heeft begin februari kennis kunnen maken met een nieuw radiostation dat de hele dag in het teken staat van sport. Op een flink aantal FM-frequenties van RMC2 is sedert maandag 29 februari RMC Sport Network te horen.

 

RMC Sport is een samenwerking tussen de internetsportzender TMW Radio en Radio Monte Carlo (RMC).

 

De nieuwe sportzender treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Talksport in het Verenigd Koninkrijk en 66 WFAN en 98.7 ESPN in New York City.

 

file_16557.jpg


Voetbal heeft een belangrijke rol in de programmering van RMC Sport, waarmee de tifosi op z’n wenken bediend wordt. Daarnaast komen ook Formule 1, motorsport, wielrennen, tennis, golf en basketbol uitgebreid aan bod. Hiervoor heeft RMC Sport de beschikking heeft over een team van 50 presentatoren, journalisten en commentatoren.

 

RMC Sport is in grote steden als Milaan, Turijn, Rome, Napels, Venetië, Bologna en Palermo op FM te ontvangen. Het sportstation heeft hiervoor een flink aantal FM-frequenties van RMC2 overgenomen. 

 

RMC2, dat een mix van lounge, jazz, deephouse en soul uitzendt, is hierdoor alleen nog in enkele dunnerbevolkte gebieden op FM te ontvangen. RMC, dat internationale en Italiaanse pophits van de jaren ’80 tot nu brengt, blijft in vrijwel heel Italië op haar vertrouwde FM-frequenties uitzenden.

Ideaal dus om nu uw Italiaanse talenknobbel al wat aan te scherpen tegen de vakantie...klik hier, kijk en luister !

 

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |