12-02-18

Nederland in april 2019 geheel over op uitzendtechniek DVB-T2

Nederland in april 2019 geheel over op uitzendtechniek DVB-T2

KPN wil in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. Dit heeft het bedrijf onlangs bekend gemaakt. Digitenne biedt digitale televisie via de ether. Momenteel wordt er nog uitgezonden in de norm DVB-T.

Logo DVB-T2.jpg

KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden.

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken.

KPN had ook aangekondigd dat vanaf 1 februari 2018 alle nieuwe Digitenneklanten een nieuwe ontvanger krijgen. Tot en met april 2019 worden bij alle bestaande klanten de ontvangers omgewisseld. De nieuwe ontvanger wordt gemaakt door de Chinese fabrikant ZTE. Met deze ontvanger kan zowel het oude DVB-T als de nieuwe DVB-T2-norm worden ontvangen. In deze ontvanger zit géén losse smartcard meer. Digitenne gaat gebruik maken van een zogenaamde CAS (Conditional Access System).

Dit betekent concreet dat de smartcard als het ware virtueel in de ontvanger is ingebouwd en het dus niet meer mogelijk is om middels een ander merk ontvanger het Digitenne-signaal te ontvangen. Ook is het niet mogelijk om programma’s op te nemen met de nieuwe ontvanger.

Voor klanten die momenteel gebruik maken van een insteekmodule (common interface module) in plaats van een ontvanger voor Digitenne kunnen bij de overgang naar de nieuwe uitzendnorm hier geen gebruik meer van maken. “De DVB-T software in de meeste huidige televisies kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat dan bekend maken.“, aldus KPN.

Overigens bieden vrijwel alle nieuw verkochte televisietoestellen DVB-T2 HEVC H.265 en CI/CI+ en technisch gezien bestaan er modules zonder smartcard. Het is echter nog niet bekend of KPN gebruik blijft maken van de bestaande Conax-codering bij de omschakeling naar de nieuwe norm.

Wel kunnen de televisie- en radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) worden ontvangen met een eigen ontvanger aangezien deze zenders ongecodeerd uitzenden. De ontvanger moet dan wel geschikt zijn om de norm DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC) te ontvangen. Dit geldt overigens ook voor de regionale omroep. Ook de NPO zal naar verwachting overgaan in DVB-T2 en heeft aangekondigd haar zenders free to air in HD uit te zenden.

KPN gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar starten met het ombouwen van het zenderpark. In april 2019 zal het gehele zenderpark zijn omgebouwd en kan er in alle regio’s middels de nieuwe norm naar Digitenne worden gekeken. Er is geen planning vrijgegeven door KPN wanneer welke regio wordt omgebouwd.

KPN heeft aangegeven dat het zenderaanbod voorlopig niet wordt aangepast. Ook is het niet duidelijk of er televisiezenders in HD-kwaliteit gaan worden aangeboden. KPN heeft niet gereageerd op vragen van deze website hierover.

Het is nog niet duidelijk wat de overgang naar DVB-T2 voor gevolgen heeft voor wederverkoper EDPnet. Deze provider verkoopt het Digitenne-product onder de naam ‘EDP Digi TV’. 

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland: NDR wijzigt planning uitrol DAB+

   Duitsland: NDR wijzigt planning uitrol DAB+

 

De Noord-Duitse publieke omroep NDR heeft een nieuwe planning opgesteld voor de uitrol van DAB+ in de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren. Dit jaar gaan er acht nieuwe zenders aan, waaronder in Lingen langs de Nederlandse grens.

 

defaultbild8_v-contentgross.jpg

 

Oorspronkelijk zou de zender in Lingen, ten oosten van Almelo/Nordhorn, al vorig jaar aangezet zou worden, samen met een nieuwe zender in de regio Heide (in het westen van Sleeswijk-Holstein), maar om onbekende redenen is dit uitgesteld.

 

Beide zenders gaan nu binnen enkele maanden aan. Een precieze datum heeft de NDR nog niet bekendgemaakt. De zender in Lingen zorgt voor dekking in Zuidwest-Nedersaksen, maar zal ook in het zuidoosten van Drenthe, Oost-Salland en delen van Twente te ontvangen zijn.

 

file_164583.jpg

.

Komende zomer gaan er zenders aan Midden-Voorpommeren (regio Züssow, Wolgast, Anklam), Hildesheim (ten zuiden van Hannover in Nedersaksen) en het zuiden van Sleeswijk-Holstein (ten noorden van Hamburg).

 

Voor eind dit jaar staan zenders in de regio’s Schleswig (grofweg tussen Flensburg en Kiel), Stralsund (langs de Oostzee in Mecklenburg-Voorpommeren) en Lüneburg (ten zuidoosten van Hamburg in Nedersaksen).

 

Na de geplande uitrol voor dit jaar blijven er nog steeds flinke gebieden over waar de NDR niet via DAB+ te ontvangen is. De Noord-Duitse omroep loopt hiermee flink achter op andere regionale publieke omroepen in Duitsland, die vrijwel allemaal in hun gehele verzorgingsgebied buitenshuis te ontvangen zijn.

 

Lange tijd bleef ook de RBB, de publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg, achter met de uitrol van DAB+ en was er alleen dekking in de regio Berlijn. Inmiddels is de omroep haar DAB+net in Brandenburg aan het uitrollen. Verwacht wordt dat medio april 97% van Brandenburg verzorgt wordt.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio vanuit een ‘kiosk’ in Brussel

Radio vanuit een ‘kiosk’ in Brussel

Project om lokale artiesten wereldwijd ter promoten

 

Brussel heeft er alweer een nieuw radiostation bij. Nieuw is dat niet voor de hoofdstad want door haar unieke positie in dit land voeren zowel Vlaamse, Franstalige als anderstalige zenders een strijd voor een plaatsje in de FM-band. Het gevolg is een redelijke kakafonie, een amalgaam van zenders waarbij het voor de luisteraar vaak niet eenvoudig is er zijn weg te vinden…

De term ‘radio’ dekt uiteraard vele ladingen. Het hangt er grotendeels van af wat je eronder verstaat. De FM-band zit vol, DAB+ zou voor enige verlichting moeten zorgen. En er is het… internet. De ultieme reddingsboei als er nergens nog een plekje vrij is. En uiteraard ook de minst dure oplossing. Of… en dat gebeurt steeds vaker, je koppelt een webradio aan een ander initiatief als een soort extra ondersteuning.

Dat is het geval met de kiosk van het Warandepark, dat onlangs een echt muziekhuis werd. Webradio Kiosk won de hoofdstedelijke wedstrijd om voor de oude verlaten kiosken een nieuwe bestemming te vinden. Sinds maart 2017 baten vier initiatiefnemers twee kiosken uit met een aanbod van eten en drinken, maar ook concerten, voorleessessies voor kinderen en een radiostation. Lokale, nationale en internationale bands en artiesten treden sinds 11 november op in het park.

Kiosk-Radio-Raphaël.png

De Antwerpse ‘radiolegende’ Rafaël maakt zich klaar voor een nieuw uur Kiosk Radio

Mickaël Bursztejn, Nicolas Bucci, Jim Becker, Thomas Kok en Thanh Lam zijn de mensen achter Radio Kiosk. Het team is ook van plan om een café te openen. De Brusselse gemeenteraad gaf daartoe eerder al de goedkeuring, dit ondanks het feit dat sommige oppositieleden vonden dat er rust en stilte moet zijn in een park.

Nicolas Bucci: “Wij willen met onze muziek de Brusselaars naar het park lokken. We spelen dagelijks van 14:00 uur tot 18:00 uur muziek, die je kan beluisteren op onze website en onze Facebook Live. Zo willen we meer inspelen op de trend van mensen die via hun computer naar de radio luisteren.”

Marion Lemesre (MR), schepen van Economische Zaken: “We kozen dit project, omdat het bijdraagt aan de animatie van het park. In een van de kiosken huist al een bar. Nu installeren we er ook een radio die lokale artiesten in de schijnwerpers zet en internationaal wordt uitgezonden.”

Kiosk Radio wil naast een radiostation ook een ontmoetingsplaats zijn. “Met onze muziek willen we opnieuw lokale bewoners naar lokken. Hier kunnen ze hun lunch opeten met een deuntje muziek op de achtergrond. Ons doel is om te blijven draaien en met het café hopen we alvast een deel te kunnen bekostigen.”

Dankzij de goedkeuring van de stad Brussel wordt het programma nu elke dag tussen 14:00 en 18:00 uur online uitgezonden (ook te volgen via webcams) op kioskradio.com en op Facebook Live.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |