11-02-18

Unesco World Radio Day: zonder Lage Landen

Unesco World Radio Day: zonder Lage Landen

Radio kan diversiteit, vrede en ontwikkeling versterken via sport

 

World-Radio-Day-2018.png

 

Zoals elk jaar wordt op 13 februari door de Unesco World Radio Day gevierd. UNESCO nodigt alle radiostations en ondersteunende organisaties uit om deel te nemen aan dit evenement. Spijtig genoeg is daar in Vlaanderen en zelfs in het hele Nederlandstalige gebied tot nog toe helemaal niets van te merken. 

Dit jaar is het de bedoeling in de verf zetten dat radio de kans biedt om diversiteit, vrede en ontwikkeling te versterken via sportuitzendingen. Net nu we voor belangrijke  sportevenementen staan die het vermogen hebben om de harten en geesten van mensen overal te verenigen, roept de Unesco op dat alle radiostations over de hele wereld de schoonheid van sport in al zijn diversiteit zou demonstreren. ‘Laten we de traditionele sporten vieren die ons verbinden met ons cultureel erfgoed, maar net zo goed de hedendaagse sporten die ons verankeren in onze gemeenschappen, zowel mannen als vrouwen sportevenementen’.

Op Diamundialradio.org kan elk radiostation of andere organisatie zijn evenement aanmelden. Misschien volgen er in de komende dagen toch nog Nederlandstalige initiatieven. (Guido Schotmans)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Weinig licht in de Gentse radioduisternis

Weinig licht in de Gentse radioduisternis

Voor u beluisterd en geëvalueerd tijdens een rit in de file

 

Onlangs reed ik van Aalst naar Hasselt, onderweg de FM-band scannend om de nieuwe werken van Gatz & Co, Thomas-gewijs zelf te ervaren. U kon mijn verslagje en navenante ontgoocheling al lezen op 30 januari. Maar even later reed ik van Gent naar Aalst. Ideaal om na te gaan wat de ‘fiere stede’ tegenwoordig te bieden heeft. Een beetje gedwongen ook, want plots had ik tijd zat. Ik verzeilde in een file.

Autoradio-3.png

Nog voor het aanbreken van de laatste werkdag stuurde een kleine kettingbotsing op de snelweg alles in de war. Voer voor kijklustige die spontaan op de rem stonden niet beseffende welke obstakels ze opwierpen. Ik zat vast érgens tussen het bruisende Aalst en de fel besproken Ghelamco Arena.

In het voorgeborchte van Gent overlappen de stiltes en de lege dozen elkaar. De gruwel waarmee onze minister voor cultuur en media een streep trok door tal van kleinschalige vrijetijdsondernemingen, laat ook hier pijnlijke sporen na. Om nog te zwijgen van het niveau van de winnaars die in grote getallen kiezen voor improvisatie en geknoei. Tijd voor een meer gedetailleerde evaluatie.

Toch tast de file mijn humeur nauwelijks aan want Oilst Mjoziek op 105.1 MHz spuit de carnavaleske humor onafgebroken in het rond. Niemand uit het lokale politieke leven wordt gespaard en zelfs het repertoire van Mika, Marco Borsato en The Venga Boys wordt een doelwit bij het uiten van kritiek op de lokale actualiteit. Voeg daarbij de presentatoren, die zonder dralen met hun beste dialect jongleren en mijn lachspieren worden voortdurend op de proef gesteld. Prettig  gestoorde radio als alternatief voor het verdriet van deze wereld.

Flashback naar een paar weken geleden: aprilvissen in voorbestelling blijken dus toch te bestaan. Zeker wanneer Queen, Wham en The Carpenters ook na nieuwjaar op Club FM nog steeds in kerstfeest laten baden. ‘Thank God It’s Christmas’ is ruim elf maanden te vroeg! (Of dàgen te laat?). Uiteindelijk grijpt een wakkere technicus in en wordt verder onheil in de kiem gesmoord. Ik mis het perfect georchestreerde Sky Radio waarbij iedere seconde, elke song en de vormgeving gekoesterd worden. Dertig jaar lang met de bekende successen en prima resultaten tot gevolg. Bij FamiliyRadio vindt een presentator het absoluut noodzakelijk om pseudo-intellectuele en wellicht van papier afgelezen interventies te serveren.

Terwijl de presentaties bij Stadsradio Vlaanderen bijna totaal onverstaanbaar door ‘Fresh’ van Kool & The Gang worden overstemd, zorgt Zen FM voor verademing. Niet gemakkelijk voor een erkend station dat door de verregaande ingrepen van minister Sven Gatz plotseling tussen de mastodonten van het Nederlandse NPO Radio 1 op 104.4 MHz en het Waalse Classic 21 op 104.6 MHz gekneld werd. Gelukkig bleef de schade minimaal waardoor men het luistercomfort ruimschoots kon handhaven.

Het duurt daarom niet lang vooraleer de lounge-gerichte-set met onder meer ‘Smooth Operator’ van de Nigeriaanse Sadé rust en puur muzikaal genot uitstrooit. Mijn gedachten dwalen spontaan af naar strandwandelingen onder een hemel vol met sterren en naar het befaamde Café Del Mar waar modieuze Casanova’s bij gedempt licht de jacht openen op het vrouwelijk schoon dat compleet lak heeft aan de #Me Too beweging. Het nieuws op Radio 1 wenkt maar het aantrekkelijke Zen-aanbod weerhoudt me om uit te wijken.

De toekenning van de voormalige frequentie van Radio Beiaard aan ‘Tros FM zorgde voor hysterische discussies bij Facebook. Na een lange dagtaak en net voor de thuiskomst meldt de voormalige Dendermondse afdeling van het deels ontmantelde TOPrado zich luid en duidelijk op 106.3 MHz. De vergelijkingen met Grand Prix Radio en Slam FM bij onze noorderburen duiken op. Het format waarbij trendy hits, r’n’b en dance primeren, klinkt best bekoorlijk en uitermate consumentvriendelijk. Even dreigt de pret te ontaarden wanneer een nieuwslezeres van Belga met haar taalgebruik alle regels van het ABN schaamteloos overtreedt. Net zo erg als een bevoegde politicus die alle respect voor de lokale radio aan zijn laars lapt.

Maar ik overleef.

Is getekend Filip Van Molle

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wat nieuws over 'Trans World Radio'

Wat nieuws over 'Trans World Radio'

 

De Christelijke radio-organisatie Trans World Radio (TWR) heeft onlangs haar nieuwe middengolf zender op Bonaire in gebruik genomen. Met de nieuwe zender kan met meer zendvermogen worden uitgezonden via de middengolffrequentie 800 kHz in delen van Zuid- en Midden-Amerika.

zender.jpg

 

Al sinds 1964 zendt TWR uit vanaf Bonaire naar Midden-Amerika. Het signaal op 800 kHz was erg sterk en ging over grote afstanden. Veel luisteraars in o.a. Cuba en Venezuela groeiden op met de programma’s van TWR. In 1999 werd de vergunning ingetrokken en mocht nog maar worden uitgezonden op 100 kiloWatt. Dit betekende een groot verlies van luisteraars.

In 2012 kreeg TWR Bonaire toestemming om de middengolf uitzendingen weer te herstellen naar 450 kiloWatt. Dit houdt in dat het potentieel aantal luisteraars van 50 – naar 100 miljoen gaat en naast Midden-Amerika ook landen in Zuid-Amerika bereikt kunnen worden. In totaal gaat het project bijna 4 miljoen dollar kosten voor de Christelijke radio-organisatie die hoofdzakelijk opgehoest moet worden door giften van luisteraars.

Onder de naam “Power up Bonaire” wordt sinds 2013 met man en macht gewerkt aan het uitbreiden van de zender. Vorig jaar heeft de radiozender het zenderpark op Bonaire opgewaardeerd. Door gebruik te maken van richtantennes kan de radiozender vanuit het zenderpark op Bonaire diverse richten in Midden- en Zuid-Amerika van signaal voorzien op de 800 kHz. Sinds deze week is ook de nieuwe middengolfzender in gebruik genomen en kan er met 450 kiloWatt worden uitgezonden.

Trans World Radio zendt uit vanuit 14 landen via onder andere korte golf, middengolf, lokale radiostations, kabel, satelliet en het internet. Zo worden miljoenen mensen bereikt in hun eigen taal in 160 landen. In totaal gebruikt de radiozenders programma’s in meer dan 200 verschillende talen en dialecten.

In België en Nederland kan de radiozender het beste worden beluisterd via Internet. Daarnaast is het programma ‘De Bijbel Door’ van Trans World Radio elke morgen te beluisteren bij Groot Nieuws Radio. Sinds enige tijd beschikt de radiozender over een online portal TWR360 waarbij on demand en live naar uitzendingen van Trans World Radio geluisterd kan worden.

naamloos.208.png

mediamagazine.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |