21-04-18

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

Hoe de radio het Witte Huis veroverde

 

Het was 8 februari 1922 precies dus iets meer dan 96 jaar geleden dat in het Amerikaanse Witte Huis voor het eerst een radiotoestel werd geïnstalleerd.

7.6.2-1-edit-800x445.jpg

De zittende president was op dat moment ene Warren G. Harding. De man wordt in de geschiedenisboeken niet herinnerd als een belangrijke president. Hij overleed aan een hartaanval in het tweede jaar van zijn ambtstermijn, nadat zijn eerste jaar vooral werd gekenmerkt door een schandaal (Google eens naar Tea Pot Dome). Hij stond evenmin bekend als een workaholic.

1200px-Warren_G_Harding-Harris__Ewing.jpg

President Warren G. Harding

 

Maar voor techniek had Harding wel een neus en daarom hoort hij thuis in het rijtje presidenten dat «de toekomst omarmde». Van oorsprong was Harding een krantenuitgever in Ohio en hij besefte snel het belang van het toen nog piepjonge medium radio. In juni 1922 was Harding de eerste Amerikaanse president wiens stem op de radio was te horen. Hij bracht de natie, die nog hard leed onder de naweeën van de eerste wereldoorlog, een boodschap van “nieuwe hoop”. Nog niet rechtstreeks vanuit het Witte Huis, dat zou technisch pas mogelijk worden onder zijn opvolger president Calvin Coolidge.

Maar vanaf toen ging het snel en de radio zou al in 1924 een belangrijke rol spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De nacht vóór de verkiezingen schreef Coolidge geschiedenis toen het grootste radio-publiek ooit afstemde op de uitzending van zijn laatste campagnetoespraak. Coolidge won die verkiezingen met een straat voorsprong. In maart 1925 luisterden Amerikanen voor het eerst rechtstreeks vanuit het Witte Huis naar hun president bij diens eedaflegging (foto boven). De uitzending was te horen op 42 stations van «coast to coast».

Het medium radio betekende een belangrijke mijlpaal voor de Amerikaanse politiek, want in het oneindige land was het tot dan voor de Amerikaanse presidenten zo goed als onmogelijk om iedereen aan te spreken. Nieuwe media zouden doorheen de geschiedenis vaak een bepalende rol spelen in het politieke spel.

Calvin_Coolidge_bw_head_and_shoulders_photo_portrait_seated_1919.jpg

President Calvin Coolidge

 

Abraham Lincoln was de eerste president die actief nieuwe technieken gebruikte in zijn campagne. Hij deed beroep op de spoorwegen en de telegraaf. De eerste president die eind jaren 1870 een telefoon installeerde in het Witte Huis was Rutherford B. Hayes. Zijn eerste telefoontje was met Alexander Graham Bell, de uitvinder van het ding. De heilzame woorden van de president aan Graham waren: “Spreek alstublieft wat langzamer.”

FDR-January-11-1944-1024x701.jpg

William Howard Taft, president van 1909 tot 1913, verdeelde zijn toespraken via grammofoonplaten. F.D. Roosevelt (foto) sprak de natie wekelijks live toe op zaterdag van bij het haardvuur via zijn «weekly radio address», een traditie die Reagan een halve eeuw later overnam. Ook de wekelijkse radioshow van Roosevelt’s vrouw Eleanor behoort tot het Amerikaanse erfgoed.

Bij Reagan en eerder al John F. Kennedy zorgde de camera voor een enorme aantrekkingskracht. Bill Clinton bezorgde het Witte Huis zijn allereerste website. Zijn opvolger, George W. Bush, introduceerde de podcast en was de eerste president die op de vingers werd getikt voor zijn onveilige e-mailgedrag. Obama begon als president met een wekelijkse YouTube-video en zette al in zijn eerste presidentscampagne heel hard in op Facebook. Maar het was ook Facebook dat Hillary Clinton acht jaar later zou helpen nekken in haar race naar het Witte Huis. Daar schrijft nu, «as we speak», de twitterende Trump zijn portie geschiedenis.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.