10-02-18

Radio2:De Pré Historie van morgen11 februari 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 11 februari 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 2e week van februari 1964 (54 jaar geleden), van de 2e week van februari 1974 (44 jaar terug), van de 2e week van februari 1984 (34 jaar geleden), en van de 2e week van februari 1994 (24 jaar terug in de tijd).

3848709966.5.jpg

Enkele opvallende hits van 54 jaar geleden waren: Needles And Pins door The Searchers, Pour Moi La Vie Va Commencer door de onlangs overleden Johnny Hallyday, en The Beatles live tijdens hun eerste optreden in de Verenigde Staten in The Ed Sullivan Show met All My Loving. Verder hoor je wie de geheimzinnige Monsieur X was bij de Franse presidentsverkiezingen, Jos Ghysen over de Kleinkunsteiland-elpee, The Beatles in de States over hun succes, en wat onze studenten toen aten.

- Thanks For Saving My Life door Billy Paul, Laat Me Nu Toch Niet Alleen van Johan Verminnen, en Star van Stealers Wheel waren enkele van de straffe platen in de 2e week van februari 1974. Verder hoor je meer over Terloops, de opvolger van het legendarische tv-programma Echo, schepen Lippens van Knokke over de slechte staat van de zeedijken, acteur Julien Schoenaerts (vader van Matthias) over de brand in zijn Ringtheater in Antwerpen, en Marcel die zijn eigen kunstnier had moeten kopen om te kunnen overleven.

- na 11 uur nieuws en hits van de 2e week van februari 1984 met het verbod op blote barmeisjes in Oostende, een Limburgse landbouwer over de overstroming van de Maas, minister Herman De Croo over de Gouden Gids, en de luchthaven van Oostende die méér vroeg aan de overheid. Enkele knappe hits van 34 jaar geleden waren: My Ever Changing Moods door The Style Council, Rikky van Wim De Craene, en Listen To The Radio door Tom Robinson.

- daarna terug naar de 2e week van februari 1994 met de paters Trappisten in Westmalle die hun 200e verjaardag vierden, Ludo Mariman van The Kids zonder werk, en per autocar naar Spanje. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: La Solitudine van
Laura Pausini (zie foto), Vergeet-Mij-Nietje van Leopold 3, en Love’s Embrace van The Dinky Toys en Khadja Nin.

logo Radio 2.jpg

De platenspeellijst

If I had a hammer - TRINI LOPEZ

Needles and pins - THE SEARCHERS

Pour moi la vie va commencer - JOHNNY HALLYDAY

Spiegelbeeld - WILLEKE ALBERTI

Be my baby - THE RONETTES

All my loving - THE BEATLES (live in The Ed Sullivan Show)

Bits and pieces - DAVE CLARK FIVE

Hippy hippy shake - THE SWINGING BLUE JEANS

Dirty ol' man - THE THREE DEGREES

Thanks for saving my life - BILLY PAUL

Star - STEALERS WHEEL

Laat me nu toch niet alleen - JOHAN VERMINNEN

You won't find another fool like me -THE NEW SEEKERS

The most beautiful girl in the world -CHARLIE RICH

Jambalaya (on the bayou) - THE CARPENTERS

Love's theme - LOVE UNLIMITED ORCHESTRA (instrumental)

Love of the common people - PAUL YOUNG

Reggae night - JIMMY CLIFF

Rikky - WIM DE CRAENE

My ever changing moods - THE STYLE COUNCIL

Fraction too much friction - TIM FINN

What is love - HOWARD JONES

Twist and shout - CHAKA DEMUS & PLIERS

The sign - ACE OF BASE

La solitudine - LAURA PAUSINI (zie foto)

Sensualité - AXELLE RED

Vergeet-mij-nietje - LEOPOLD 3

Love's embrace - THE DINKY TOYS & KHADJA NIN

 

laura-pausini.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.2.jpg

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.2.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Gewoon televisie kijken nam in 2017 verder af

NL:Gewoon televisie kijken nam in 2017 verder af

 

De traditionele kijktijd in Nederland nam opnieuw af. Maar Nederlanders keken wel meer ‘uitgesteld’ en naar video on demand. Dit schrijf het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) op basis van het voorlopige jaaroverzicht van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Op woensdag 17 januari wordt het complete jaaroverzicht gepubliceerd door SKO.

TV technieker.jpg

 

Het SvdJ concludeert op basis van het voorlopige jaaroverzicht van Stichting KijkOnderzoek dat voor het derde jaar achtereen Nederlanders minder kijken naar (traditionele) televisie. In het ‘topjaar’ 2014 werd er nog 200 minuten voor het grote scherm gezeten, in 2015 was dat 198 minuten, in 2016 192 minuten en in 2017 190 minuten.

Maar niet alles daalde, het aantal minuten dat Nederlanders ‘uitgesteld’ kijken, dat wil zeggen tot een week na uitzending van het lineaire programma, nam opnieuw toe. In 2008 werd dat voor het eerst gemeten en was toen 2 minuten. In 2017 is dat al een kwartier.

Sinds 2015 meet SKO (Kijkonderzoek) ook de ‘overige’ schermtijd (Netflix en bijvoorbeeld andere video on demand). Die nam met 50 procent toe van 8 minuten in 2015 tot 12 minuten in 2017. In 2017 is 14 procent van het totale kijken naar de televisie uitgesteld of ‘overig’. Uitgesteld kijken was goed voor 8,6 procent van het totaal. Bij de groep 20-34-jarigen was dat zelfs 11,8 procent.

Van de grote drie zagen NPO en RTL hun marktaandeel (van 18:00 tot 24:00) licht dalen, bij de NPO van 35,1 naar 34,9; bij RTL van 28,6 naar 27,5. SBS bleef stabiel op 18,5.

Meer informatie op de website van SvdJ en Stichting KijkOnderzoek.

tv.png

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Over aanvullende DAB+-diensten

NL:Over aanvullende DAB+-diensten

Onderzoeksbureau Dialogic ziet weinig ontwikkeling op het gebied van nieuwe, DAB+- gebaseerde radio-gerelateerde diensten. Dit schrijft het onderzoeksbureau in haar rapport “Argumenten en impact bij een zinvolle afschakeling van analoge radio-etherdistributie via FM en AM”.

dab radio.jpg

Dit rapport is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zoals eerder bericht wordt er in dit onderzoeksrapport een realistische afschakeldatum genoemd voor het afschakelen van de analoge uitzendingen via de FM in de periode 2027-2032.

Het onderzoeksbureau heeft ook onderzoek gedaan naar de aanvullende datadiensten die kunnen worden aangeboden via DAB+. Deze standaard biedt daarvoor een kanaal met (naar huidige standaarden) beperkte bandbreedte en alleen in de richting van de luisteraar.

Dit kanaal zou kunnen worden gebruikt voor verschillende (radiogerelateerde) diensten, zoals informatie over het huidige nummer, songteksten, een stationslogo, et cetera. Daarnaast kunnen informatiediensten worden geboden die voor luisteraars relevant zijn (zoals verkeersinformatie). Verschillende stations in Nederland bieden enkele van de hierboven genoemde diensten op dit moment aan.

Het onderzoeksbureau ziet echter weinig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aanvullende diensten voor DAB+. “Er worden weliswaar aanvullende radio-gerelateerde diensten geïntroduceerd (zoals het kunnen terugluisteren van shows, het kunnen sturen van berichten aan de deejay, et cetera), maar deze zijn allemaal gebaseerd op SMS en/of internet (via een app). Voor deze diensten is de capaciteit van DAB+ mogelijk te beperkt en/of is verkeer van de luisteraar richting de omroep benodigd.”, aldus het onderzoeksbureau.

Het onderzoeksbureau geeft ook een aantal argumenten aan waarom deze ontwikkeling niet verder van de grond komt. De belangrijkste reden voor de beperkte introductie van DAB+-gebaseerde radiodiensten is volgens Dialogic het feit dat het niet loont om uitsluitend voor deze standaard dergelijke diensten te ontwikkelen, terwijl het overgrote deel van de luisteraars die de diensten zouden willen gebruiken ook een smartphone op zak heeft.

De ontwikkeling van standaarden voor datadiensten over DAB+ gaat daarnaast langzamer dan over andere kanalen omdat er veel minder afnemers zijn. Argumenten waarom de DAB+-luisterapparatuur beter geschikt zou zijn voor het leveren van een datadienst (zoals het argument dat een DAB+-autoradio de dienst geïntegreerd in het dashboard zou kunnen aanbieden) vallen steeds meer weg door verdergaande integratie van smartphones met auto’s en andere apparatuur (zoals televisies en stereo-installaties).

De aanvullende datadiensten middels de digitale ether kunnen ook worden ingezet voor zakelijke afnemers. Zo werd in het verleden het FM-signaal gebruikt om informatie van het openbaar vervoer naar bushokjes te sturen. DAB+ heeft ten opzichte van FM betere eigenschappen om dergelijke data te versturen.

Ten opzichte van reguliere mobiele netwerken en IoT-netwerken (LoRa, SIGFOX, LTE-M/NB-IoT) heeft DAB+ andere eigenschappen. Zo biedt deze standaard geen retourkanaal voor data, is de standaard vooral geschikt om veel dezelfde data naar objecten te sturen, er is amper standaardapparatuur beschikbaar is om DAB+-datadiensten mee te kunnen ontvangen en de capaciteit is erg beperkt.

Volgens het onderzoeksbureau is er slechts een capaciteit beschikbaar van 50-100 MBit/sec als alle capaciteit van de aanwezige DAB+-netwerken in Nederland worden ingezet voor datadiensten. Deze capaciteit is te laag voor toekomstige diensten als de ondersteuning van ‘connected cars’, aldus het onderzoek. Een 4G-netwerk biedt bijvoorbeeld een capaciteit van 6,2 Gbit/sec per 2 kilometer.

Het gehele rapport van onderzoeksbureau Dialogic vind je hier.

mediamagazine.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |