09-02-18

Retro 2004: Oud Radio 2-gebouw wordt muziekcentrum

Retro 2004: Oud Radio 2-gebouw wordt muziekcentrum

Jongerencultuurwerking 'De Kreun' krijgt er z'n vaste stek

 

Op 2 oktober 2003 trok Radio 2 West-Vlaanderen definitief de deur achter zich dicht aan het Conservatoriumplein 1 in Kortrijk (zie foto's van studio's onderaan). De ‘oude’ studiogebouwen werden die dag geruild voor een gloednieuw complex  langs de Doorniksesteenweg. Sindsdien staan de panden die de publieke omroep er betrok, helemaal leeg.

Radio2Conservatoriumplein.jpg

Het gebouw, eigendom van de stad Kortrijk, moest dus een nieuwe bestemming krijgen. De knoop is inmiddels doorgehakt. Het voormalige omroepgebouw krijgt een opknapbeurt en zal dienst gaan doen als muziekcentrum. De bekende regionale concertclub annex jongerencultuurwerking ‘De Kreun’ uit de deelgemeente Bissegem zal er (vermoedelijk) onderdak krijgen.

De muziekacademie die in de andere vleugel van het gebouw huist, krijgt extra lokalen ter beschikking. Die academie was trouwens de inspiratie voor het ombouwen van het reuzenpand tot muzikaal eiland. Het gebouw moet straks een plek worden waar letterlijk ‘ruimte’ is voor alle vormen van muziekbeleving.

Vanaf Pinksteren neemt de stad alvast een deel van de ruimte in voor een tentoonstelling over de geschiedenis van Radio 2 in de provincie. Schepen Bral doet bovendien een warme oproep naar alle ‘muziekactoren’ die denken een plaats te moeten krijgen in het gebouw. Al is het wachten op renovatie voor het ontplooien van andere initiatieven. Al bij al misschien geen slecht idee voor tenminste twee lokale radiostations in wording in de Groeningestad die nog op zoek zijn naar ruimte (en geld)?

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Retrofoto's  Radio2 Conservatoriumplein 1996

Foto's in groter formaat bekijken door er op te klikken !

R2kortrijk96a.jpg

R2kortrijkb.jpg

R2kortrijkc.jpg

R2kortrijkd.jpg

R2kortrijke.jpg

R2kortrijkf.jpg

R2kortrijkg.jpg

R2kortrijkh.jpg

BRT2 Omroep West-Vlaanderen technieker: Etienne Olivier

R2kortrijki.jpg

Aan de witte deur van de studio in Kortrijk herkent u misschien wel huidig Radio2 Nethoofd Jan Knudde

Met dank aan onze rijdende (reizende) reporter Jos Gurdebeke uit Blankenberge 

Tijdsbalkje rood.gif

11:32 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio luisteren blijft een populair medium voor de Vlaming

Radio luisteren blijft een populair medium voor de Vlaming

 

De Vlaming is ook het afgelopen jaar (2017) de radio trouw gebleven. Ondanks het stijgende aandeel van streamingdiensten blijven radiozenders miljoenen luisteraars bekoren, dat blijkt uit de nieuwe CIM-cijfers.

 

radio luisteren volkswagenbus jaren 60.jpg

Radio is ook dit jaar een belangrijk medium voor de Vlaming gebleven. Hoewel we steeds meer verknocht geraken aan nieuwe streamingdiensten als Spotify blijven we als Vlaming trouw aan onze radio. Manager Radio Els Van de Sijpe weet dat de VRT via radio dagelijks meer dan drie miljoen mensen weet te bereiken. 

Els Van de Sijpe: 'Radio, dat is de kracht van het live moment.  We voelen die sterke band met onze luisteraars elke dag opnieuw'.

VRT Radio1 radiostudio (foto VRT).jpg

 

Dat succes is makkelijk te verklaren. "Radio, dat is de kracht van het live moment. We voelen die sterke band met onze luisteraars elke dag opnieuw", stelt ze. Van de Sijpe zegt ook nog dat de komst van het internet zelfs voordelen inhoudt voor het oude medium radio: "We krijgen veel reacties van de luisteraars, via onze apps en andere digitale platformen, maar ook op locatie of bijzondere evenementen houden we een nauw contact met ons publiek."

Bij de VRT blijven Radio 2 en Studio Brussel de koplopers. Zij zijn respectievelijk verantwoordelijk voor  meer dan 30 procent en 12,4 procent van het totale marktaandeel. MNM is niet verassend de meest populaire zender  voor jongeren tussen 12 en 24 jaar. De zender bereikt zo 9 procent van het totaal aantal luisterende Vlamingen. De radiozenders van de Medialaan bereiken meer luisteraars dan de vorige meting, binnen hun doelgroep halen Qmusic en Joe 11,8 en 7,3 procent. Ook Nostalgie kent een lichte stijging naar 5,6 procent.

 

00:07 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

CIM: de meest recente luistercijfers

CIM: de meest recente luistercijfers

 

De meest recente luistercijfers zijn gisteren door het CIM bekend gemaakt. De zogenaamde ‘Golf 3’ werd gemeten in de periode tussen 26 augustus en 25 december 2017. De publieke omroep en de Medialaan stuurden inmiddels de obligate persberichten en commentaren.

CIM.png

De VRT merkt op dat ‘De Vlaming van radio blijft houden’ en dat al haar netten ‘het goed doen’. Radio 1 haalt een marktaandeel van 8%, Radio 2 blijft ruimschoots de grootste met meer dan 30%, MNM haalt 9% en bereikt het meeste jongeren tussen 12 en 24 jaar, Klara en Studio Brussel blijven stabiel op respectievelijk 2,2 en 12,4%. ‘Radio blijft hiermee meer dan ooit de dagelijkse compagnon van de Vlaming’.

Els Van de Sijpe, manager Radio: “Dat elke dag ruim drie miljoen mensen naar een van onze radiomerken luisteren thuis, op het werk of onderweg daar zijn we blij en dankbaar om. Radio, dat is de kracht van het live moment. En de mix van informatie, muziek, verrassende en pakkende verhalen. We voelen die sterke band met onze luisteraars elke dag opnieuw via de reacties in onze apps of andere digitale platformen, via onze uitzendingen op locatie en evenementen.”

Medialaan laat weten dat “Qmusic en Joe het meest groeien van alle radiozenders bij het algemene publiek (12+). Ze doen het ook goed op hun zenderdoelgroepen.” Qmusic groeit van 11,1% (vorige golf) naar 11,8% op 12+. Joe stijgt in die doelgroep van 7,3% (vorige golf) naar 8,8% en is er ook de grootste groeier. Het totale marktaandeel van de Medialaan-radio’s groeit zo verder door van 18,4% (vorige golf) naar 20,6% op 12+. Op de zenderdoelgroepen haalt Qmusic 19,3% bij de 18 tot 44-jarigen en Joe 12% bij de 35-54 jarigen.

Iwan Reuvekamp, programmadirecteur radio: “Onze radiozenders zijn alive and kicking en groeien volop. Qmusic en Joe bereiken elke dag 1,1 miljoen luisteraars. Qmusic verwelkomde Wim Oosterlinck in de ochtend bij Sam & Heidi, Sean Dhondt in de namiddag en bereikt deze golf meer 18-44 jarigen.”

Robin Vissenaekens, zendermanager Joe vervolgt: “Grootste groeier Joe staat zowel in de week met Sven & Anke en Raf & Rani als in het weekend met Kris Wauters en Ann Van Elsen sterk. We bouwen verder aan de grootste supportersclub van de frisse veertiger en we doen dat met classics van toen en hits van nu.”

° CIM: alle resultaten

luisteren radio-vintage-radio-01.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Korte berichten

Stukje van de radiowereld in één app

 

unnamed.pngOm te beginnen snel even meegeven dat Radiogram – Ad Free Radio een gloednieuwe app (voor Android) is om webradio’s van over de hele wereldbol te ontdekken en te beluisteren. Momenteel is de app nog in volle ontbolstering, en valt die hele wereld nog een beetje tegen, maar er worden in snel tempo meer landen toegevoegd. In een overzichtelijke omgeving kunt u nu al stations beluisteren uit Frankrijk, Duitsland, UK, VS en Canada.

Klara zoekt nieuwe partners

Logo Klara.jpg

Klara de klassieke zender van de openbare omroep, is nog steeds reclamevrij. Een verademing voor wie de commerciële blokken rond de nieuwsbulletins beu is. Vijf minuten voor en even na het hele uur switchen, een brokje klassieke muziek meepikken en zonder stress naar het nieuws luisteren. Het is een aanrader. Zonder commerciële inkomsten is het radionet niet, want er zijn sponsormogelijkheden. VAR, de reclameregie van VRT introduceerde zopas nieuwe mogelijkheden om de juiste doelgroep te bereiken. Vanaf nu kan je een partnership aangaan met Klara via 5″-sponsorvermeldingen. ‘Een uitgelezen kans om op het reclamevrije radionet toch de aandacht te trekken van het hoger opgeleid en koopkrachtig publiek’, zoals de VAR het zelf omschrijft.

PROS scoort, Quindo is een drama

Radio PROS nieuwe sticker 20 mei 2011.jpgVoor de lokale radiostations die sinds 1 januari 2018 van de FM-band werden verbannen, was het internet de enige vluchtroute. We waren zo vrij om het aantal luisteraars van enkele ‘zenders’ te monitoren in de maand januari. Het verdict kan kort zijn. Enkel PROS komt aan een enigszins aanvaardbaar cijfer. Zelden minder dan 250 eenheden, vaak piekend tot het dubbele en meer. Alle andere projecten zijn zwaar teleurstellend. Webradio’s als de Gaveromroep (Deerlijk) en Pallieter (Lier) stagneren rond een dozijn. Terwijl we toch aan het monitoren waren, vielen ons twee zaken op. Radio Minerva scoort altijd goed. Er zijn zelden minder dan 350 luisteraars via internet. Bij het Kortrijkse Quindo noteerden we erg regelmatig nul (0) luisteraars. De cijfers zijn wat ze zijn. De conclusies kan u zelf trekken. Wilt u zelf een indicatie, dan kan dat bvb via Shoutcast. Een totaal beeld krijg je niet, want er zijn ook andere systemen.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |