07-02-18

Nieuwe start voor film over Sylvain Tack

Nieuwe start voor film over Sylvain Tack

Project dat begon in 2011 gaat alweer door

 

Er wordt opnieuw ‘gewerkt’ aan een bioscoopfilm over Sylvain Tack en Radio Mi Amigo. Een kringetje insiders wist dit al een hele poos, maar de betrokken partijen hadden afgesproken om niet al te snel met het nieuws naar buiten te komen. Een eerdere poging werd immers een tijdlang gehypothekeerd door het vroegtijdige uitlekken van de plannen. Die moesten daarna bijgestuurd worden, waarna het toch nog goed kwam. Helaas werd er toen heel wat tijd verloren.

Guy-Lee-Thys.png

De voorbereidingen voor ‘Sylvain Tack 2’ zijn nu echter in een dusdanig vergevorderd stadium dat de initiatiefnemers het licht op groen hebben gezet om met het nieuws naar buiten te komen. RadioVisie heeft die primeur. Nadat het eerste team rond productiebedrijf Prime Time en scenarist/regisseur Eric Lamens, helaas en noodgedwongen, werd stopgezet, besloten de protagonisten van dit filmproject; Noël Cordier en JL Bostyn, een nieuwe poging te wagen. In de zomer van 2017 werden gesprekken aangeknoopt met Guy Lee Thijs. Hij zag het project al snel zitten, waarna de trein opnieuw was vertrokken. Inmiddels is het nieuwe scenario vorige week, 22 januari binnengebracht bij het Vlaams Audiovisueel Fonds.

De synopsis

De film wordt een mozaïek-biografie van Sylvain Tack. De Vlaamse flamboyante selfmade radio tycoon met de Midas touch die in de jaren zeventig een muziekstudio, een popblad, een platenlabel en vooral de legendarische zeezender uit de grond stampte, met op het hoogtepunt zeven miljoen trouwe luisteraars. Zijn nemesis, een kuitenbijtende Vlaamse onderzoeksrechter met een politieke agenda zou hem naar Spanje doen vluchten. Sylvain Tack zette er een neus tegen de Belgische Staat. Het kuststadje Playa de Aro werd een pelgrimsoord voor honderdduizenden Hollandse en Vlaamse Mi Amigo-fans maakte. Toch zou de onderzoeksrechter het laatste woord spreken en Tack in een sting operation met de hulp van Interpol en de Franse narcoticabrigade in een Parijse cel doen belanden.

Guy Lee Thijs

Er was een tijd dat de hele Vlaamse filmwereld bang was van deze man. Zo gedreven was hij, dat hij bij momenten op geen manier te temperen was. Hij verlegde constant grenzen, maar niet altijd in de juiste richting. Maar dat hij talent had, dat hij verstandig was en dat hij de Vlaamse filmwereld iets te bieden had, dat sprak vrijwel niemand tegen. Nu is hij één van de weinige overblijvende rijpere Vlaamse filmmakers die de ambitie blijft koesteren om films te maken. Mensen van zijn generatie worden doorgaans gevraagd om achteruit te kijken, maar wij zijn blij dat er ook nog mensen zijn als Guy Lee Thys, die blijven vooruitkijken.

Nu is het (alweer) wachten op het ‘juiste’ licht van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Wordt vervolgd. 

° Lees ook: De rehabilitatie van Sylvain Tack 

FullSizeRender.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noorwegen:Hitzender Radio 1 maakt comeback

   Noorwegen:Hitzender Radio 1 maakt comeback

 

De hitzender Radio 1 is na twee jaar terug in Noorwegen. Bauer heeft het radiostation nieuw leven ingeblazen. Radio 1 was de eerste commerciële zender van Noorwegen. Omdat FM grotendeels is afgeschakeld in Noorwegen is de zender alleen via DAB+ en internet te ontvangen.

file_11950.jpgRadio 1 draait de beste muziek van nu, afgewisseld met hits van de afgelopen 10 jaar.

Op de playlist staan artiesten als Meghan Trainor, Bruno Mars, Coldplay, Zara Larsson, Maroon 5, Axwell^Ingrosso, David Guetta, Ed Sheeran en Kygo.

Het format van de zender lijkt dan ook op dat van Radio 538 in Nederland. En, toeval of niet, de slogan van radio 1 is ook “één station – alle hits.

Het station heeft gepresenteerde programma’s tussen 6 en 22 uur. In het weekend tussen 8 en 18 uur. Elk uur wordt er nieuws uitgezonden.

De geschiedenis van Radio 1 gaat terug naar halverwege de jaren ’80. Uiteindelijk groeide Radio 1 uit tot het populairste netwerk en was in Oslo, Stavanger, Bergen en Trondheim op FM te ontvangen. In de hoogtij dagen trok de zender een slordige miljoen luisteraars per dag.

In 2010 zette het verval in nadat Radio 1 haar sterke FM-frequenties grotendeels kwijtraakte aan rivaal NRJ. Uiteindelijk ging Radio als Radio 1 Hits door op flink zwakkere frequenties en frequenties waar niet de hele dag op uitgezonden kon worden.

Uiteindelijk werd Radio 1 op 1 januari 2016 omgedoopt tot Kiss en werd meer ingezet op dance. Daarnaast werden de analoge frequenties afgestoten.

 

 

Na twee jaar afwezigheid heeft Bauer Radio 1 weer nieuw leven ingeblazen. Omdat de FM in Noorwegen grotendeels is afgeschakeld, hoefde zender niet meer te strijden om schaarse FM-frequenties. Het station is nu in heel Noorwegen via DAB+, alsmede internet te ontvangen. “Radio 1 is een van de sterkste merken in de radio-industrie,” zo verklaart Bauer. “Veel radioluisteraars kennen het nog en misten het.

Radio 1 is inmiddels al het achtste landelijke radiostation van Bauer in Noorwegen, naast Radio Norge, Kiss, Norsk Pop, Vinyl, Topp 40, Radio Soft en Radio Rock.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+ wordt onvoldoende benut

DAB+ wordt onvoldoende benut

Er zijn zoveel meer mogelijkheden

 

Was het letterwoord DAB+ vorig jaar nog zo goed als onbekend bij Jan Modaal, in 2017 is er toch een flinke inhaalbeweging gemaakt. Gepromoot als de ultieme digitale beleving voor radiobeluistering, kwam en komt men (helaas) niet veel verder dan te wijzen op de betere klank en het wegvallen van storingen. Over dit laatste zijn de meningen trouwens verdeeld.

17204686-21726245.jpg.png

Maar DAB+ houdt eigenlijk veel meer in. En daar horen we weinig over. Meer nog, er wordt weinig gedaan met de mogelijkheden. Dat is alvast de conclusie van het Nederlandse Onderzoeksbureau Dialogic dat zopas het rapport “Argumenten en impact bij een zinvolle afschakeling van analoge radio-etherdistributie via FM en AM” publiceerde. Het werd gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarbij werd ook gekeken naar een mogelijke datum voor het afschakelen van de analoge uitzendingen via de FM. ‘Ergens’ in de periode 2027-2032 wordt het.

DAB+ biedt ook de mogelijkheid voor gerelateerde diensten, zoals informatie over muziek, complete songteksten, een stationslogo… Daarnaast kan ook verkeersinformatie aangeboden worden. Verschillende Nederlandse radiostations maken daar inderdaad gebruik van. Maar het onderzoeksbureau ziet weinig nieuwe ontwikkelingen. Er worden aanvullende radio-gerelateerde diensten geïntroduceerd, zoals het opnieuw kunnen beluisteren van programma’s en het kunnen sturen van berichten aan de deejay, maar ze zijn allemaal gebaseerd op SMS en/of internet (via een app). Voor deze diensten is de capaciteit van DAB+ mogelijk te beperkt en/of is verkeer van de luisteraar richting de omroep benodigd.

De smartphone zit in de weg

Dialogic komt ook met een aantal argumenten waarom de verdere ontwikkeling niet verder van de grond komt. Eigenlijk loont het de moeite niet omdat het overgrote deel van de luisteraars al een smartphone op zak heeft, die minstens hetzelfde maar eigenlijk nog veel meer kan. De ontwikkeling van standaarden voor datadiensten over DAB+ gaat daarnaast langzamer dan over andere kanalen omdat er veel minder afnemers zijn. Argumenten waarom de DAB+-ontvanger beter geschikt zou zijn voor het aanleveren van een datadienst vallen steeds meer weg door verdergaande integratie van smartphones met auto’s. Maar daarnaast ook in andere apparatuur zoals televisies en stereo-installaties.

Aanvullende datadiensten middels de digitale ether kunnen ook worden ingezet voor zakelijke afnemers. Zo werd in het verleden het FM-signaal gebruikt om informatie van het openbaar vervoer naar bushokjes te sturen. Ten opzichte van reguliere mobiele netwerken en IoT-netwerken (LoRa, SIGFOX, LTE-M/NB-IoT) heeft DAB+ andere eigenschappen. Zo biedt deze standaard geen retourkanaal voor data, maar is vooral geschikt om veel dezelfde data naar objecten te sturen, en er is amper standaardapparatuur beschikbaar om DAB+-datadiensten mee te kunnen ontvangen, bovendien is de capaciteit erg beperkt.

Volgens het onderzoeksbureau is er slechts een capaciteit beschikbaar van 50-100 MBit/sec als alle capaciteit van de aanwezige DAB+-netwerken in Nederland wordt ingezet. Dit is te weinig voor toekomstige diensten als de ondersteuning van ‘connected cars’. Een 4G-netwerk biedt bijvoorbeeld een capaciteit van 6,2 Gbit/sec per twee kilometer.

° Lees of download hier het pdf-rapport van Dialogic

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |