06-02-18

VRM herinnert aan ‘decretale bepalingen’

VRM herinnert aan ‘decretale bepalingen’

En toen begon de ellende pas echt….

 

Het was al te horen op de nieuwjaarsreceptie van de VRM en het werd nog eens herhaald door minister van Media Sven Gatz. De nieuw erkende radiozenders zouden, na jaren van relatieve rust, vanaf nu stevig gecontroleerd worden op alle punten waaraan ze moeten voldoen. Om de ‘jobs-mantra’ van premier Charles Michel te parafraseren: ‘Controle, controle en nog eens controle’.

VRM.jpg

Donderdag 31 december 2017 is in dat verband opvallend. In een mail waarschuwt de VRM alle vergunde lokale stations voor de allerlaatste keer; ‘Er komen BIPT-controles’. Voor het eerst in jaren is dit het geval. En… er zal worden nagegaan of de inhoud van de programma’s overeenstemt met wat in de erkende dossiers is beweerd. Daarom herinnerde de VRM woensdag 31 januari, via een mail aan alle lokale omroepen, om voortaan alle uitgezonden programma’s gedurende dertig dagen bij te houden. Dit is duidelijk een onderdeel van het reeds aangekondigde actieplan.

Kortom, een zender die 17 Watt kreeg toebedeeld in een stedelijke omgeving zal ook slechts 17 Watt sterk mogen en kunnen zijn. Welk bereik je daarmee (nog) hebt en of je er bijgevolg een omroep financieel mee in de lucht kan houden, is een open vraag. Wie een (nieuwe) erkenning bij elkaar fantaseerde in zijn dossier, moet de toekomst eveneens somber tegemoet zien.

We vrezen dat de eerste euforie over de behaalde zendvergunning her en der snel voorbij zal zijn. Het zal druk worden op de VRM-hoorzittingen. We zijn benieuwd wie het eerste tot de verbeelding sprekend slachtoffer zal worden.

° Lees de mail :  VRM Decretale Bepalingen 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VS: Kerstmuziek blijft onverminderd populair op de radio

  VS: Kerstmuziek blijft onverminderd populair op de radio

 

file_9167.jpgDe Kerstman is al lang en breed terug naar de Noordpool, maar veel radiostations in de VS genieten nog na van de kerstdagen. Afgelopen week werden de luistercijfers van de kerstperiode bekend en dat betekende wederom hoge cijfers voor stations met veel kerstmuziek, zoals 106.7 Lite FM (WLTW) en KOST 103.5.

In de VS worden luistercijfers 13 keer per jaar gemeten door Nielsen Audio. De 13e maand zijn de zogenaamde “Holiday ratings” en bevatten de cijfers van 7 december tot en met 3 januari.

Het mag dan ook geen verassing zijn dat met name radiostations met veel kerstmuziek het goed doen in deze periode. In Nederland schiet Sky Radio ook steevast omhoog aan het eind van het jaar door het draaien van kersthits.


Lite FM verstevigde haar koppositie in New York City nog maar het eens. Het marktaandeel schoot omhoog van 8,8 naar 13,1%. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee maanden geleden. Vorig jaar scoorde Lite met 13,3% net iets beter. Daarnaast leidt het station bij alle belangrijke doelgroepen.

 

 

 

De concurrentie moet met lede ogen aanzien hoe Lite een monsteraandeel scoort. Opmerkelijk genoeg had de nieuwszender 1010 WINS geen last van de kerstgekte. Het station steeg met 0,2%-punt naar 6,0%. Ook de urban popzender WBLS 107.5 steeg licht en heroverde de derde positie.

Een flinke klap kreeg (W)CBS FM 101.1. De classic hitszender daalde met 0,8%-punt naar 4,9% en scoort hiermee het laagste marktaandeel in meer dan een jaar tijd De Spaanstalige zender La Mega 97.9 (WSKQ) bleef status-quo met 4,7% op plaats vijf.


In Los Angeles zette KOST 103.5 haar opmars voort. Door de vele kersthits steeg het marktaandeel van 8,7 naar 11,9%. Dit is ruim een procentpunt beter dan vorig jaar. Ook bij alle belangrijke doelgroepen gaat 

Op de tweede plaats staat de popzender 104.3 My FM (KBIG) met 5,7%, gevolgd door de classic hitszender k-Earth 101 (KRTH) met 4,8%. Daarachter volgen de hitzender 102.7 KIIS FM met 4,3% en de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) met 4,1%.

Maar ook de Countryzender Go Country (KKGO) deed goede zaken met het draaien van kerstmuziek. Het marktaandeel steeg met 0,8%-punt naar 2,9%, waardoor de zender omhoog schoot van de 20e naar de achtste plaats.


Ook in andere Amerikaanse steden deed kerstmuziek het goed op de radio. Zo verviervoudigde het marktaandeel van 93.9 Lite FM (WLIT) in Chicago zich ruimschoots in twee maanden tijd door het draaien van kerstmuziek. Het station staat eerste nu met 12,4%.

In San Francisco verdubbelde 96.5 KOIT haar marktaandeel in twee maanden tijd met de eerste plaats als gevolg. In Dallas vochten de classic hitszender 98.7 KLUV en de popzender Star 102 (KDGE) om de liefhebbers van kerstmuziek. De eerste won overigens.

 

 

Ook in Houston vierde kerst hoogtij en schoot Sunny 99.5 (KODA) in twee maanden tijd van 6,1 naar 12,5% marktaandeel. Dit is ruim 2%-punt hoger dan vorig jaar. In Washington DC verdubbelde 97.1 WASH FM haar marktaandeel, terwijl More FM (WBEB) de concurrentie vermorzelde met 17%. Dit is bijna 10%-punt hoger dan twee maanden geleden.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland: Over de (vroegere) verkeersinformatie op de radio

Duitsland: Over de (vroegere) verkeersinformatie op de radio

 

Wie in de jaren ’80 of ’90 wel eens naar de Duitse radio luisterde zal ‘m vast wel eens gehoord hebben: het fluittoontje aan het begin en einde van de verkeersinformatie. Deze toon heet officieel de “Hinztriller.” Eind juli van dit jaar is de uitvinder ervan,Werner Hinz op 87-jarige leeftijd overleden.

 

Er zijn maar weinig jingles op de radio die al meer dan 40 jaar meegaan. Eém hiervan is de Hinztriller.

 

1.jpg

Het fluittoontje werd in de jaren ’70 uitgevonden door Werner Hinz, die hoofd techniek was bij radiozender Deutschlandfunk.

 

De triller is ontstaan na een zoektocht voor een jingle om bandrecorders bij wegrestaurants automatisch te laten starten om de verkeersinfo op te nemen.

 

Hierdoor konden automobilisten voor ze hun reis vervolgden, nog even snel het laatste verkeersbulletin beluisteren. Ook het inmiddels afgeschafte Autofahrer-Rundfunk-Informationen (ARI) systeem, de voorloper van RDS, werd door de triller aangestuurd.

 

Werner Hinz had uitgevonden dat een toon van 2,35 kHz met 123 Hz gemoduleerd niet voorkwam in muziek. Perfect om te gebruiken als start en eindsignaal voor bandrecorders in wegrestaurants of de ARI-decoder bij de zender. De lengte van het geluidje bepaalde het in- of uitschakelen van de decoder: 1,25 seconden voor aan en 0,55 seconde voor uit.

 

Klembord01.jpg

Klik en luister !

 

Vandaag de dag is de Hinztriller eigenlijk overbodig, toch gebruiken diverse stations in Duitsland de “triller” nog steeds. Eigenlijk puur om herkenning van de verkeersinformatie. Deutschlandfunk, dat de Hinztriller als eerste gebruikte, nam in 2006 afscheid van deze markante jingle.

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |