05-02-18

Zwitserland zet FM uit in 2024

Zwitserland zet FM uit in 2024

Maar doet het in verschillende fases

 

De Zwitserse regering heeft haar definitieve fiat gegeven voor de totale afschakeling van FM. Al over twee jaar en dat tot 2024 gaat analoge radio via de ether gefaseerd uit. Daarna zal enkel nog digitaal naar de radio geluisterd kunnen worden.
 
Om de afschakeling mogelijk te maken heeft de overheid enkele belangrijke besluiten genomen. Allereerst wordt vanaf 2020 DAB+ de hoofd distributiemethode via de ether. Dit in vervanging van de FM. Daarnaast worden alle FM-vergunningen, die eind 2019 aflopen, verlengd tot 2024. Ook alle bestaande licenties voor DAB+ worden verlengd tot en met 2024. Met deze maatregelen wil men stabiliteit creëren gedurende de transitie-periode. Uiterlijk eind 2024 moet de migratie zijn afgerond.
 
Sinds 1999 zijn de publieke radiostations reeds digitaal via de ether te ontvangen. In eerste instantie gebeurde dit in de verouderde DAB-standaard, maar al sinds 2012 in DAB+. De commerciële radio-omroepen begonnen in 2009 met uitzenden via DAB+. Zwitserland is naast Noorwegen momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat in Europa. Vrijwel alle FM-radiostations zijn ook via DAB+ te beluisteren. In sommige gebieden zijn meer dan zestig zenders te ontvangen.
 
Inmiddels zijn er al meer dan drie miljoen DAB+ontvangers verkocht in het land. Sinds begin 2016 wordt digitale radio er meer beluisterd dan analoge. Het gaat om een marktaandeel van 57%, waarvan 32% via DAB+ en 25% via internet. Om helemaal klaar te zijn voor de definitieve afschakeling wordt de dekking van DAB+ de komende jaren nog verder verbeterd. (radio.nl)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noren kochten vorig jaar bijna 2 miljoen DAB+ radio’s

Noren kochten vorig jaar bijna 2 miljoen DAB+ radio’s

Maar verkoop autoradio’s loopt nog sterk achter op keukenradio’s

 

In Noorwegen werden in 2017 bijna twee miljoen DAB + -radio’s verkocht, een verdubbeling ten opzichte van 2016.

technisat-digitradio-DAB+.jpg

Het gaat om 1,1 miljoen toestellen voor thuisgebruik, inclusief de draagbare toestellen, 700.000 DAB+-adapters voor in de wagen en nog eens 159.000 (ingebouwde) DAB+-autoradio’s, die samen met een nieuwe wagen werden gekocht.

In november 2017 beschikte 85 procent van de Noorse huisgezinnen over minstens één radiotoestel met DAB+. Auto’s zijn echter een groter probleem, want amper 49 procent van alle voertuigen beschikte op dat moment over een manier om DAB+ te beluisteren.

“Autoradio’s zijn een veel grotere uitdaging dan thuisradio’s”, zegt Ole Torvmark, de CEO van Digitalradio Norway. “De meerderheid van wie al DAB+ in de auto heeft, behoort tot de meest enthousiaste luisteraars. Minder toegewijde luisteraars stelden hun upgrade uit. De laatste tijd zijn de prijzen van de toestellen voor in de auto gedaald. De consument heeft nu ook meer keuze dan ooit. We verwachten in 2018 dan ook een aanzienlijke verdere groei van DAB+ in de auto “.

De Noorse cijfers over DAB+ worden internationaal met veel belangstelling gevolgd, nadat het land als eerste in de loop van 2017 alle landelijke FM-netten uitschakelde. Enkel de regionale omroepen zenden er momenteel nog op FM uit.

In januari 2018 laten de cijfers zien dat er globaal bijna hetzelfde aantal mensen dagelijks naar de radio luisterde als in januari 2017 toen de FM-netten nog allemaal actief waren. Op wekelijkse basis daalde het aantal luisteraars met “slechts” 1,8 procent naar 81,4 procent.

“Dit hadden we verwacht. Sommige mensen hebben meer tijd nodig om meer dan één enkele radio te vervangen”, aldus Torvmark. “Meestal is de keukenradio al geüpgraded, maar is de radio in de auto of in de slaapkamer nog steeds analoog. Daarom denken we dat de verkoop van radiotoestellen nog een tijdje boven het normale niveau zal blijven”.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Top 888 uit de jaren 80 van Joe

De Top 888 uit de jaren 80 van Joe

 

De plaatjes in Celebrate the 80’s Top 888 op Joe blijven deze werkweek hangen in het decennium van Veronica’s Countdown en de spetterende start van de vrije radio, Studio Brussel en MTV, met de toen spectaculaire clips.

Joe-80.jpg

Joe-luisteraars en DJ’s genieten een hele week lang van nostalgische 80’s hits die voor hen ook van betekenis zijn geweest. De Medialaan-zender evoceert van aanstaande maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari de muzikale geschiedenis van 1980 tot en met 1989, gekozen door de Joe-luisteraars. Het Joe-ochtendduo Sven Ornelis en Anke Buckinx heeft elke dag 80’s-iconen op bezoek die samen met hen een uur (van 08:00 tot 09:00) de ochtend zullen presteren.

Zo komen Ron Brandsteder (dinsdag 6/2), Carl Huybrechts (woensdag 7/2), Gerty Christoffels (donderdag 8/2) en Ingrid Berghmans (vrijdag 9/2) langs. De spits op maandag 5 februari wordt evenwel afgebeten door oud BRT-presentator Jan Van Rompaey. Ooit liet hij zich in een discussieprogramma over Radio Contact Vlaanderen ontvallen; “Contact hoor je overal”. Waarop de Blauwe Dolfijn die uitspraak prompt in een jingle verwerkte. Met zijn zeer herkenbare stem maakte Jan bijgevolg reclame voor het ter ziele gegane netwerk.

JOE-80-Sven-Anke.png

Naast de muziek, blijkbaar ook een kleurenfestival. Sven Ornelis en Anke Buckinx

 

De 80’s week wordt afgesloten, helemaal zoals het hoort, met de Celebrate Party in het Feestpaleis in Beervelde. Je kan er zelfs gratis naartoe als je Joe laat weten welke nummers absoluut niet mogen ontbreken in deze Top 888? Meedoen is kans maken op tickets. (TDN)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sport:Formule 1 vaker alleen op een betaalzender

Sport:Formule 1 vaker alleen op een 'betaalzender'

 

Formule 1-liefhebbers die zonder aanvullend abonnement op een betaalzender hun favoriete sport live willen volgen, krijgen ook in België & Nederland in de toekomst minder kijkmogelijkheden.

Zo verdwijnt de Formule 1 na het komende seizoen vanaf 2019 in het Verenigd Koninkrijk achter de betaalmuur. De Belgische én Nederlandse satellietkijker kan dit seizoen nog via de Astra2-satelliet (28,2° Oost en via Channel Four) nog enkele, maar zeker niet alle, races ongecodeerd via Channel 4 bekijken.

En daarna is deze Free To Air-kijkmogelijkheid voorbij. Vanaf 2019 is de Formule 1 in het Verenigd Koninkrijk exclusief bij betaalzender Sky Sports te zien. Wie in België & Nederland dan zonder abonnement op een betaalzender naar Formule 1 wil kijken, kan alleen nog bij het Duitse RTL terecht. Deze zender verlengde juist onlangs de uitzendrechtenovereenkomst waardoor de komende jaren de kwalificaties en races van alle Formule 1 Grand Prixes op deze zender te zien blijven.

350px.jpg

RTL is ook Free To Air (dus zonder abonnement) te bekijken via satelliet (Astra 1 op 28,2° Oost) maar de zender zit ook in het digitale basispakket van Telenet.

satellietschoteltje.gif

Tot hiertoe zond de VRT een korte samenvatting uit van de races én de RTBF de volledige race.Hoe het in de toekomst zit (nieuwe seizoen) is mij nog onbekend.De RTBF (TV & radio's) zitten verpakt bij de providers in het basispakket maar in een groot deel van Vlaanderen ook gratis te zien via hun DVB-T (ether) signalen.

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |