14-02-18

Commerciële radiozenders Berlijn starten via DAB+

  Commerciële radiozenders Berlijn starten via DAB+

 

Het aanbod van commerciële radiostations via DAB+ in Berlijn en de omliggende deelstaat Brandenburg wordt fors uitgebreid. Grote commerciële radiostations als RS2, Berliner Rundfunk, BB Radio, Star FM en Kiss FM gaan binnen enkele maanden uitzenden via digitale etherradio.

 

In totaal vergaf de regionale mediaraad MABB 23 vergunningen aan radiostations om uit te mogen zenden via DAB+ in Berlijn en omgeving.

 

file_14415.jpgNaast de landelijke multiplex op kanaal 5C kent Berlijn momenteel twee lokale DAB+multiplexen. Eén hiervan wordt gebruikt voor commerciële radiostations (7B), de andere voor de radiozenders van de RBB (7D), de regionale publieke omroep van Berlijn en Brandenburg. Daarnaast heeft de RBB nog een multiplex in Brandenburg (10B).

 

Op de lokale multiplex voor commerciële radiostations zijn momenteel voornamelijk kleinere radiozenders te ontvangen, zoals de schlagerzender Radio B2 en de christelijke softpopzender Radio Paradiso. Ook themakanalen als ERF Pop (christelijke popmuziek), Gold (oldies) en StarSat Radio (hits van de jaren ’80 en nu). Ook enkele publieke stations uit andere deelstaten maakten gebruik van capaciteit op dit netwerk.

 


Grote regionale/lokale commerciële radiostations ontbraken tot nu toe in het aanbod. Daar komt vanaf maart verandering in. Doordat DAB+ steeds populairder wordt bij onze oosterburen, gaat de digitale ether in de regio Berlijn op de schop.

 

Vanaf maart wordt het aanbod dan ook flink uitgebreid en starten ook diverse grote regionale en lokale commerciële radiostations via DAB+ in de Duitse hoofdstad en de omliggende deelstaat Brandenburg.

 

Omdat de vraag groot is, komen er twee DAB+multiplexen voor commerciële radio: één voor Berlijn (7B) en één voor Brandenburg die ook dekking krijgt in Berlijn (12D).

file_18672.jpg

Op de lokale multiplex voor Berlijn blijven Maxx FM (hits van nu), Gold, StarSat Radio en Pure FM (dance) uitzenden. Nieuw toegevoegd worden 94 3 RS2 (pophits van de jaren ’80 tot nu), Berliner Rundfunk 91 4 (classic hits), 98.8 Kiss FM (urban jongerenzender), Radio Teddy (kinderzender) en Nice (radio spin-off van de gelijknamige tv-zender). De twee publieke zenders uit de andere deelstaat verhuizen naar de multiplex van de RBB.

 

Voor Kiss FM betekent het een terugkeer via DAB+. Het station zond tot en met maart 2014 uit via de landelijke multiplex.


Radio B2 (schlagers), Radio Paloma (schlagers), ERF Pop (christelijke pophits), HIT 104 (hits van nu) en 98 2 Radio Paradiso (softpop) verhuizen naar de regionale multiplex voor Brandenburg. Daarnaast gaan ook 87,9 Star FM (classic rock), BB Radio (actuele hits en hits uit de jaren ’90 en ’00), Power Radio (oldies & evergreens), Big FM (jongerenzender) uit Zuidwest-Duitsland, Domradio (pophits en kerkdiensten) uit Keulen, Rock Antenne uit Beieren en Rockland uit Saksen-Anhalt uitzenden via deze multiplex.

 

Met de uitbreiding gaan vrijwel alle grote regionale/lokale commerciële zenders in Berlijn en Brandenburg uitzenden via DAB+. Alleen marktleider 104.6 RTL en zusterstation Spreeradio blijven vasthouden aan FM. Energy is in Berlijn al te ontvangen via de landelijke multiplex met voicetracks van dezelfde deejays als op FM in Berlijn te horen zijn.

 

De enige partij die door de MABB is afgewezen voor een DAB+vergunning in Berlijn is Megaradio SNA. Deze zender vult 12 uur per dag met programma’s van de Russische staatsomroep Sputnik. De uitzendingen van Mega Radio SNA zijn omstreden in Duitsland.

 

radio nl.jpg

 Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.