02-03-18

Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer?

Wel of geen extra DAB+ kavel voor de zomer?

Uitsluiten lokale radio voor DAB+ is juridisch niet houdbaar

 

Radio Nostalgie heeft nog steeds geen distributie via DAB+. Ook de netwerkradio’s krijgen deze verplichting vanaf 1 januari 2019 opgelegd. De Norkring frequentie zit inmiddels helemaal vol. De drie resterende plekjes zijn niet echt leeg. Er wordt reeds voor betaald. Minister Gatz hoopt om de schaarste op te heffen door nog voor de zomer een extra DAB+ kavel aan te besteden. Wie gaat daar het slachtoffer van worden?

DAB+ logo.png

Om te beginnen de lokale radio en de netwerken. Met de aanbesteding van dit kavel zijn de digitale mogelijkheden uitgeput. Norkring heeft nog extra frequentie capaciteit, maar die wordt gebruikt voor DVB-T-uitzendingen. Volgens de regels kunnen de Noren deze licentie in 2024 nog eens met vijftien jaar verlengen. Dus onderzoeken of lokale radio een digitale plaats verdient is weinig zinvol.

Gaan de lokale radio’s zich zomaar laten doen?

Het businessmodel van lokale radio en netwerkradio’s is gebaseerd op regionale reclame. Het is dus ook in het belang van deze laatste groep dat er regionale kavels komen. Alleen dan zijn hun inkomsten op termijn gegarandeerd. Er valt dus wederom juridisch vuurwerk te verwachten.

Wat zijn de mogelijkheden? Om te beginnen moet de overheid een bevraging organiseren over de frequentie-aanbesteding. Bovendien is ook advies van de SARC vereist. Het betreft hier toch een belangrijke beleidskeuze. Er moet nog een wetgevend kader geschapen worden en ook nog eens ter advies voorgelegd aan de Raad Van State. Gebeurt dit niet, dan wordt niet voldaan aan de Europese richtlijn. Doen ze dat wel dan wordt Pasen 2018 zeker niet meer gehaald. Trouwens, het definitief uitsluiten van lokale radio voor DAB+ is moeilijk juridisch overeind te houden.

Technisch uitsluiten is een vorm van discriminatie van spelers. Het Grondwettelijk Hof zal daar niet mee kunnen lachen. De kans dat een dergelijke beslissing succesvol aangevochten wordt, is groot. Zijn er dan geen goede oplossingen te bedenken? Natuurlijk wel. De overheid had regels kunnen maken over het aantal nationale digitale DAB+ programma’s per uitzendgerechtigde. Dat is het geval voor FM-uitzendingen.

Het ‘geval’ Radio 2

Bovendien zou er nagedacht kunnen worden over het aantal programma’s van de VRT. Het zou logisch zijn om Radio 2 via het regionale kavel te verspreiden. Enig verder nadenken maakt duidelijk dat er dan ineens plaats genoeg is. Het kavel dat nu nationaal wordt aanbesteed kan daarna opgesplitst worden in regionale kavels. Dan is iedereen bediend en spreken we van een eerlijke digitale start voor iedereen.

De minister van Media bepaalt in de komende maanden het definitieve lot van onze sector. Indien hij voet bij stuk houdt rest de lokale radio een langzame zwanenzang. Want uitzenden op een frequentieband die straks niemand meer gebruikt dat is dan de toekomst. 2018 wordt een beslissend jaar.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.