03-02-18

Radio2:De Pré Historie van morgen 4 februari 2018

Radio2:De Pré Historie van morgen 4 februari 2018

 

Guy brengt je het nieuws én de leukste hits van de 1e week van februari 1967 (51 jaar geleden), van de 1e week van februari 1977 (41 jaar terug), van de 1e week van februari 1987 (31 jaar geleden), en van de 1e week van februari 1997 (21 jaar terug in de tijd).

Guy De Pré-De Pré Historie.jpg

Enkele opvallende hits van 51 jaar geleden waren: Happy Jack van The Who, Rio De Janeiro door Ann Soetaert, en Les Playboys van Jacques Dutronc. Verder hoor je de Amerikaanse senator Robert Kennedy in Bonn over de Vietnamoorlog, Paul McCartney waarom de Beatles stopten met optreden, minister Van Elslande over de delicate problemen rond de toetreding van Groot-Brittannië tot de EEG, de Britse premier Harold Wilson over die Britse kandidatuur, en een portret van de Vlaamse wielrenner André Messelis.

- If You Leave Me Now van Chicago, New Kid In Town van The Eagles, en In Rook Vergaan doorAnn Christy  (zie foto) waren enkele van de straffe platen in de 1e week van februari 1977. Verder hoor je de start van het Rubensjaar in Antwerpen, de sluiting van de laatste Vlaamse school in Schaarbeek door burgemeester Nols, bejaarden in het verkeer, en minister Marc Eyskens over de problemen bij Fabelta.

- na 11 uur nieuws en hits van de 1e week van februari 1987 met winterse problemen voor de binnenvaart, afschaffing van het gratis leerlingenvervoer in Vlaanderen, en de dood van de Amerikaanse showpianist Liberace. Enkele hits van 33 jaar geleden waren: Mooie Dagen van Johan Verminnen, It Doesn’t Have To Be This Way van The Blow Monkeys, en Breakout van Swing Out Sister.

- daarna terug naar de 1e week van februari 1997 met de voorzitter van de commissie Dutroux Marc Verwilghen over huiszoekingen bij Rijkswachtkazernes, Gents procureur Schins over het dossier van An en Eefje, de vaders van An en Eefje voor de commissie Dutroux, en de O.J. Simpson veroordeeld tot het betalen van 300 miljoen schadevergoeding voor de dood van zijn vrouw en haar. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Porselein van Yasmine, Don’t Cry For Me Argentina door Madonna, en Un-Break My Heart door Toni Braxton.

Logo radio2 Nieuw 2015.png

De platenspeellijst

Het land van Maas & Waal - BOUDEWIJN DE GROOT

Happy Jack - THE WHO

No milk today - HERMAN'S HERMITS

Penny lane - THE BEATLES

In the country - CLIFF RICHARD

Les playboys - JACQUES DUTRONC

Matthew and son - CAT STEVENS

Rio de Janeiro - ANN SOETAERT

Money, money, money - ABBA

Under the moon of love - SHOWADDYWADDY

Livin' thing - ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA

In rook vergaan - ANN CHRISTY

If you leave me now - CHICAGO

New kid in town - EAGLES

Portsmouth - MIKE OLDFIELD (instrumental)

Breakout - SWING OUT SISTER

Walk like an Egyptian - THE BANGLES

Mooie dagen - JOHAN VERMINNEN

It doesn't have to be this way - THE BLOW MONKEYS

Is this love? - ALISON MOYET

I knew you were waiting for me - ARETHA FRANKLIN & GEORGE MICHAEL

Porselein - YASMINE

Quit playing games (with my heart) - BACKSTREET BOYS

Un-break my heart - TONI BRAXTON

Freed from desire - GALA

Say what you want - TEXAS

Don't cry for me Argentina - MADONNA

 

ann-christy_380x215.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

4284835628.2.3.jpg

 

De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

3902682830.2.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VRT, Medialaan en Mediahuis in één radioproject?

VRT, Medialaan en Mediahuis in één radioproject?

Samen onderdak bij de BBC Radioplayer Worldwide

 

Radiospelers, je hebt ze in alle maten gewichten. Er is de super populaire, universele van TuneIn, er zijn de Belgische varianten à la Radio Belgium (van Simon Schellaert), en de huisspeler van de VRT Radio Plus. Telkens gaat het om een app waarmee je relatief eenvoudig een verbinding maakt met de webstream van een radiostation. Straks wordt Vlaanderen waarschijnlijk verblijdt met een opmerkelijke nieuwkomer.

VRT (MNM, StuBru, Klara, Radio 1 & 2), Mediahuis (Nostalgie, S-radio) en Medialaan (Qmusic, Joe), de grootste spelers in het Vlaams radiolandschap, hebben de intentie uitgesproken om al hun radiostations via Radioplayer Worldwide aan te bieden. Enkel de Raad van Bestuur van de publieke omroep moet nog zijn fiat geven. Dat zou volgende week kunnen gebeuren.

Radioplayer Worldwide werd in 2011 ontwikkeld door de gerenommeerde BBC. Toen maakten 157 stations er gebruik van. Tegenwoordig zijn dat er al 500, verdeeld over tien landen. Wallonië stapte al eerder in het project. Radioplayer Worldwide heeft apps ontwikkeld voor iOS en Android, terwijl het systeem ook werd geïntegreerd in de slimme luisprekers van Amazon en Sonos. Verder werkt de app met Apple CarPlay, Android Auto, Chromecast, Airplay, Apple Watch, Android Wear en vele andere platformen. Heel wat automerken maken eveneens gebruik van de techniek om het online luisteren tijdens het rijden mogelijk te maken.

Radioplayer Worldwide voert namens de licentienemers onderhandelingen met alle grote spelers. Vlaamse mediabedrijven zijn te klein om individueel te onderhandelen. De deelnemende partners hebben bij een overeenkomst de volledige controle over de data en alle mogelijke inkomsten die ze uit het online luisteren halen. Zo schermt de speler haar partners tegen andere marktspelers af. Bovendien kunnen de radio-omroepen de kosten delen om het online luisteren verder te vernieuwen.

De drie groten willen nu een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) oprichten die zal aansluiten bij Radioplayer Worldwide. De samenwerking is vooral een antwoord op de voorthollende digitalisering. Naast DAB+, luisteren ook steeds meer mensen online. Apps als TuneIn zijn OK, maar daar hebben de zenders geen controle over.

VRT had in 2016 al eens een probleem met TuneIn omdat die reclame op Ketnet Radio verkocht. Nadat de publieke omroep zich daar boos over maakte, werd VRT-radio een poos niet meer toegelaten. “Dat heeft ons de ogen geopend”, zegt Els Van de Sijpe, mediamanager radio bij de VRT in De Morgen. “Een onderneming als TuneIn kaapt ons signaal en commercialiseert het. Met de Radioplayer houden we de controle zelf in handen. Dit is van de radiozenders zelf.”

Minister Gatz: “Als mediaminister juich ik deze samenwerking toe. Helemaal in de lijn van het regeerakkoord, de beleidsbrieven en de beheersovereenkomst met de VRT spoort dit initiatief met de versterking van ons Vlaams media-ecosysteem waarvoor ik ijver. Bovendien past de radiospeler zoals de omschakeling naar DAB+ in het nieuwe digitale luisteren.”

Ook de Medialaan ziet het best zetten. “Het heeft geen zin om te proberen om elkaar de loef af te steken op technologisch vlak”, zegt Alain Claes, hoofd innovatie radio bij Medialaan. “Het is veel beter om daarvoor samen te werken en één platform te gebruiken.”

Nadat het fiat er is, zullen VRT, Medialaan en Nostalgie de gesprekken voortzetten. De intentie om samen te werken is er, maar er moeten nog een paar punten worden bekeken. Eens de Radioplayer wordt gelanceerd, is het de bedoeling dat alle Vlaamse radiozenders er een plaats op kunnen krijgen, ook de lokale stations en de nieuwe netwerkradio’s.

Radioplayer is... from Radioplayer on Vimeo.

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Gewoon televisie kijken nam in 2017 verder af

NL:Gewoon televisie kijken nam in 2017 verder af

 

De traditionele kijktijd in Nederland nam opnieuw af. Maar Nederlanders keken wel meer ‘uitgesteld’ en naar video on demand. Dit schrijf het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) op basis van het voorlopige jaaroverzicht van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Op woensdag 17 januari wordt het complete jaaroverzicht gepubliceerd door SKO.

TV technieker.jpg

 

Het SvdJ concludeert op basis van het voorlopige jaaroverzicht van Stichting KijkOnderzoek dat voor het derde jaar achtereen Nederlanders minder kijken naar (traditionele) televisie. In het ‘topjaar’ 2014 werd er nog 200 minuten voor het grote scherm gezeten, in 2015 was dat 198 minuten, in 2016 192 minuten en in 2017 190 minuten.

Maar niet alles daalde, het aantal minuten dat Nederlanders ‘uitgesteld’ kijken, dat wil zeggen tot een week na uitzending van het lineaire programma, nam opnieuw toe. In 2008 werd dat voor het eerst gemeten en was toen 2 minuten. In 2017 is dat al een kwartier.

Sinds 2015 meet SKO (Kijkonderzoek) ook de ‘overige’ schermtijd (Netflix en bijvoorbeeld andere video on demand). Die nam met 50 procent toe van 8 minuten in 2015 tot 12 minuten in 2017. In 2017 is 14 procent van het totale kijken naar de televisie uitgesteld of ‘overig’. Uitgesteld kijken was goed voor 8,6 procent van het totaal. Bij de groep 20-34-jarigen was dat zelfs 11,8 procent.

Van de grote drie zagen NPO en RTL hun marktaandeel (van 18:00 tot 24:00) licht dalen, bij de NPO van 35,1 naar 34,9; bij RTL van 28,6 naar 27,5. SBS bleef stabiel op 18,5.

Meer informatie op de website van SvdJ en Stichting KijkOnderzoek.

tv.png

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |