01-02-18

European Radio Show focuste op digitale radio

European Radio Show focuste op digitale radio

Radioprofessionals verzamelden drie dagen in Parijs

 

Parijs was van 25 tot 27 januari opnieuw de gaststad van de jaarlijkse European Radio Show, een beurs die intussen ruim tien jaar bestaat en die op drie dagen zo’n 6.000 radioprofessionals over de vloer krijgt.

european-radio-show-800x414.png

De beurs, met meer dan 100 exposanten, was vroeger bijna uitsluitend gericht op de Francofone landen, maar gaat sinds 2017 nadrukkelijker de Europese toer op. Toch blijft 75 procent van de uiteenzettingen Franstalig.

Na Québec (2014), Zwitserland (2015), België (2016) en het Verenigd Koninkrijk (2017) staan dit jaar de Scandinavische landen, met Noorwegen voorop, in de schijnwerpers.

Uiteraard ging het daarbij in hoofdzaak over de langzaam maar zekere overstap van FM naar DAB+. Voor de eerste 1.500 beursbezoekers die een radiostation op AM, FM of DAB vertegenwoordigden, lag er zelfs een gratis DAB+ toestel klaar. Op zich wel opmerkelijk voor een land als Frankrijk, waar DAB+ momenteel nog eerder in de kinderschoenen staat.

Voorts ging het ook uitgebreid over podcasts en smartspeakers en hoe die het toekomstige luistergedrag steeds meer gaan helpen (mee)bepalen.

Naast het louter technische luik over radiozenders en studioapparatuur had de beurs ook een groot aanbod op vlak van imaging, jingles

Op deze beurs werd ook volop de nieuwe domeinextensie «.radio» gepromoot. De domeinnaam wordt officieel op 1 maart 2018 gelanceerd, al lijkt die zich niet te lenen tot de radiostations met de kleinere beurzen.

De brochure van de beurs met alle standhouders en het programma vind je hier

 

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een boek over zeezenders

Een boek over zeezenders

 

31 augustus. Een historische datum in de geschiedenis van de zeezenders. Op 31 augustus 1974 stopten de zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis noodgedwongen met uitzenden. Rob Wilson, jarenlang zendermanager bij RTV Utrecht, schreef er onlangs een boek over. In ‘De Mediamaker’ gaat Wilson terug naar de jaren ’70, toen miljoenen mensen naar piratenzenders als Radio Veronica en Radio Noordzee luisterden.

 

Media.png

 

Wilson wilde geen boek schrijven dat alleen interessant zou zijn voor mannelijke 55-plussers. “Ik heb het ook heel bewust geschreven voor mensen die de periode niet hebben meegemaakt. Op de eerste pagina’s heb ik dan ook geprobeerd om de gebeurtenissen in die tijd wat te duiden. Je kunt niet van iemand van 25 jaar verwachten dat ‘ie er van alles al over weet.”

 

Terug naar de jaren ’70. De Nederlandse overheid wilde de zeezenders tegengaan, zoals jaren eerder al was afgesproken in het Verdrag van Straatsburg. Dat verdrag betekende het einde van de zeezenders in veel landen. Hoewel de Nederlandse overheid dat verdrag pas veel later ondertekende, kwamen er wel regelmatig signalen dat het binnenkort ook voor de Nederlandse kust afgelopen zou zijn. “Toen er in mei 1971 een bomaanslag werd gepleegd op het schip van Radio Noordzee en later bleek dat Radio Veronica erachter zat, kwamen de maatregelen tegen de zeezenders in een stroomversnelling”, aldus Wilson.

 


In zijn sleutelroman – het boek bevat zowel feiten als fantasie – beschrijft Wilson de roemruchte tijd van de zeezenders. Advocaat Pieter van Geel en directeur Monique Kleijn van Radio Poseidon (dat Radio Veronica moet voorstellen, red.) nemen het op tegen de Staat der Nederlanden die Poseidon wil verbieden. Doordat de advocaat een maas in de wetgeving vindt, kan Radio Poseidon blijven uitzenden.

 

Wilson noemt zijn boek een sleutelroman, een liefdesverhaal en een thriller inéén. “De magie, soms zelfs hysterie die de zeezenders met zich meebrachten… dat was echt indrukwekkend”, herinnert Wilson zich. “Maar je moet oppassen dat je niet altijd achteruit blijft kijken, want dan lijk je zo’n oude man die steeds maar roept dat vroeger alles beter was.”

 

Het boek ‘De Mediamaker’ is onder andere te bestellen via bol.com.

 

RadioFreak.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |