26-02-18

Bijna 40% van nieuwe auto’s heeft DAB+ in Duitsland

  Bijna 40% van nieuwe auto’s heeft DAB+ in Duitsland

 

file_14415.jpgHet aantal nieuwe auto’s dat Duitsland wordt afgeleverd met een DAB+radio is in een jaar tijd bijna verdubbeld. In 2017 verliet 39,1% van de nieuwe auto’s de fabriek met een werkende DAB+radio aan boord. In 2016 was dit 21% en in 2015 slechts 13%.

 

Dit blijkt uit gegevens van de Deutsche Automobil Treuhand (DAT), die de gegevens van alle voertuigen in Duitsland registreert.

 

In totaal verschenen er in Duitsland in 2017 ruim 3,32 miljoen nieuwe personenauto’s op de weg. Hiervan waren er dus bijna 1,3 miljoen voorzien van werkende DAB+.

 

Onze Duitse buren maken met de flinke stijging een forse groeispurt. In september 2017 bleek al dat er een slordige 3,7 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rondreed in Duitsland. De teller stond toen op bijna 10 miljoen verkochte DAB+radio’s (inclusief auto’s).

 

Momenteel wordt er behoorlijk aan de weg getimmerd met DAB+ in Duitsland. Het landelijke DAB+net is via 120 zenders buitenshuis in 93,5% van het land te ontvangen. Daarnaast kan ruim 82% van de Duitsers het landelijke net ook binnenshuis ontvangen. Ook wordt ruim 98% van alle autobahnen verzorgt.

 

Later dit jaar of begin 2019 komt er een tweede landelijke DAB+net bij. Door juridische procedures loopt dit flinke vertraging op.

 

Ook op regionaal niveau wordt het aanbod steeds groter. Bijna alle regionale publieke omroepen hebben dekking in het grootste deel van hun verzorgingsgebied. Alleen de NDR (de publieke omroep voor Noord-Duitsland) blijft achter.

 

file_59903.jpg

 

Op woensdag 31 januari j.l.zijn er twee lokale DAB+netten in Leipzig en Freiberg (Saksen) van start gegaan met respectievelijk 15 en 12 radiostations aan boord. Later dit jaar wordt ook het aanbod aan regionale commerciële radiostations in Berlijn en Brandenburg via DAB+ verder uitgebreid. Ook komt er een regionaal net voor commerciële radio in de regio Bremen.

 

Logo Radio NL.jpgMartin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.