17-04-18

Toen radio de muziek uitvond (5)

Toen radio de muziek uitvond (5)

Niet enkel BBC, maar ook Big L boycotten platen

 

Groot-Brittannië kreunt in 1967 onder het muzikale geweld van liefst tien commerciële radiostations die van op zee hun programma’s uitzenden. Des te opmerkelijker is de passieve houding van de publieke omroep BBC. Die geeft nauwelijks een krimp en blijft oubolligheid en stijfdeftigheid hoog in het vaandel voeren.

Al in 1965 was er een eerste akkefietje toen de Britse nationale omroep weigerde om ‘Eve of destruction’ van Barry McGuire te draaien. Volgens de BBC was de tekst té luguber en moesten de luisteraars tegen zichzelf beschermd worden. Bijgevolg was de song wel te horen bij de zeezenders en die maakten er met veel plezier een enorme hit van! 

Galaxy.jpg

Radio London boycot 

Met de eerste single van Pink Floyd is dan weer iets totaal anders aan de hand. ‘Arnold Layne’ is het verhaal van een man die vrouwenkleren draagt. In 1967 een twijfelachtig onderwerp, vandaar dat je zou verwachten dat dit nummer op de zwarte lijst van de BBC terecht zou komen. 

Het omgekeerde is waar! BBC draait het nummer wel maar Radio London niet. Al heeft dit niks te maken met de tekst, maar wel met het feit dat Big L  psychedelische muziek eerst niet ziet zitten. Later zou het station haar houding wel veranderen. Feit is dat de overige zeezenders Pink Floyd pluggen en Arnold Layne alsnog een Top 20-notering haalt. 

Die ene uitzondering te na, blijft BBC met de regelmaat van een goed geoliede klok het voortouw nemen bij het in de ban slaan van liedjes. Een heel bekend voorbeeld is het fluisternummer ‘Je t’aime, moi non plus’ van het duo Jane Birkin & Serge Gainbourg. En in 1978 is het zelfs helemaal raak. De punkmuziek maakt zijn opwachting. 

Door het agressieve karakter van zowel muziek als vertolkers worden opnieuw heel wat platen niet gedraaid op de Britse nationale omroep. Zeezenders zijn er op dat moment niet meer en de lokale commerciële stations, die intussen zijn kunnen starten, hebben zeker niet dezelfde grote impact die hun offshore collega’s een decennium eerder wel hadden. Men kan zich dan ook terecht de vraag stellen hoe het met punk zou gegaan zijn als het genre een betere kans had gekregen.

Vier gouden jaren  

Popcritici zijn het met elkaar roerend eens, de betere internationale popmuziek wordt gemaakt in de periode 1964-1968. Het zijn vooral de Britse offshore stations die artiesten als Engelbert Humperdinck, David Bowie & The Lower Third, The Cherokees en David Garrick… een eerste kans geven. Zonder de steun van een klein dozijn populaire radiostations zou hun carrière minstens ‘anders’ zijn gelopen. 

Maar de Britse popvloot heeft meer op haar actief staan. Rhytm & Blues-muziek wordt gepopulariseerd. Blanke R&B-artiesten als The Spencer Davies Group en Yardbirds breken door. Amerikaanse soulmuziek is niet meer weg te denken. The Supremes, Martha Reeves, Otis Reading, Wilson Picket… Ook Country & Western muziek bereikt een breder publiek dan ooit; Jim Reeves, Roger Miller en Johnny Cash. En het gaat echt alle richtingen uit. Wat underground music wordt genoemd, vindt net zo goed zijn weg naar het grote publiek. Pink Floyd, Creation en John’s Children (met ene Marc Bolan) hebben hun succes aan de popvloot te danken.

280e050737b2723927e3eb317ca50cfb.jpg

BBC is dit keer wel bij de pinken

Op 14 augustus 1967 komt echter een einde aan de trendsettende invloed van de Britse radiopiraten. De overheid verbiedt iedere medewerking aan dit soort stations. Even valt er een gat, maar gelukkig is de BBC nu wel zo verstandig om reeds op 30 september Radio 1 (pop) en Radio 2 (familie) in het leven te roepen. 

Twee stations die als geen ander een kloon zijn van Radio London en bemand worden door tal van deejays die eerder voor Britse zeezenders gewerkt hebben. Onder meer zijn dit Johnnie Walker, Tony Blackburn, John Peel,  Ed Stewart, Terry Wogan, Jimmy Young, Dave Cash, Kenny Everett, Peter Murray en Bob Holness. 

Wordt vervolgd

° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (1)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (2)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (3)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (4)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.