16-04-18

Toen radio de muziek uitvond (3)

Toen radio de muziek uitvond (3)

Veronica moest wachten op Caroline

 

De kleine vinyl geluidsdrager, ook wel eens omschreven als de 45-toerenplaat, de draagbare transistorradio, een jongerencultuur met eigen idolen (Presley, Brando, Dean, Monroe), televisie, de eerste muziekbladen (Juke Box) en uiteindelijk de doorbraak van de popmuziek. Het valt allemaal samen in de eerste helft van de jaren zestig. De commerciële radio profiteert mee en wordt een steeds belangrijkere pijler in de snel op gang komende muziekindustrie. De radio begint haar eigen tendensen te creëren. Populaire muziek sluit zijn definitieve huwelijk met de radio. Niet zelden beslist een commercieel station wie tot de vedettenstatus zal worden verheven. Of zal het proberen…
 

Favorieten Express

Het is nog steeds 1963 en Radio Veronica is immer een lappendeken van de meest uiteenlopende programma’s. De Teen Beat Club is met voorsprong één van de populairste uitzendingen. Het begrip ‘soul music’ moet nog worden gelanceerd, men gebruik het stijf deftige ‘rhythm & blues’. Maar niet de verpakking telt, wel de inhoud van Teen Beat Club dat af en toe al eens Tamla Motown-muziek draait. Mary Wells, Little Stevie Wonder, maar ook de Supremes en Marvin Gaye worden geplugd. Helaas niemand heeft interesse. Te speciaal bevonden….

De Lage Landen lijken nog niet klaar voor de meer aparte genres. Radio Veronica zet ook country music op het menu en draait de Amerikaanse Johnny Cash-hits ‘Ring of fire’ en ‘The Metador’. Geen geweldig succes want noch Nederland, noch Vlaanderen (waar Veronica inmiddels ook druk wordt beluisterd), lusten al pap van de man. Blijkbaar heeft de luisteraar toch nog een eigen willetje. Ondanks intensieve plugging maakt Veronica dus niet overal een hit van.

Naast populaire muziek ontdekt Teen Beat Club nog iets anders; de eerste Nederlandse vrouwelijke deejay, Tineke (foto). Ze neemt de presentatie van het programma over van Wim Croupier. Kort daarna komt ze terecht in Favorieten Express. Je raadt het intussen al; een promotieprogramma van de platenfirma Phonogram, waarin heel wat Philips, Decca en Mercury-plaatjes worden gedraaid. Er worden nogal wat Rolling Stones-hits geboren.

 

Tineke.jpg

The British Music Explosion 

Al doet Veronica nog zo haar best, toch zou commerciële hitradio met de allerbekendste en belangrijke Top 40-formule, nog een tijd op zich laten wachten. Tot Pasen 1964 namelijk. Toen aan de overkant van de Noordzee, voor de kust van Engeland, Radio Caroline van start ging. Het werd het begin van de mooiste jaren uit de geschiedenis van de popmuziek. Meer onsterfelijke hits dan ooit zien het licht. De jaren 1964 tot 1968 gaan de geschiedenis in als de beste popmuziekjaren ooit.

Het gebeurt niet toevallig. Veel elementen vallen immers perfect samen en aan het einde van de ketting is er intussen niet alleen meer Radio Caroline maar ook Radio London, Radio 270, Swinging Radio England, Radio City. Zij rijgen dag en nacht de nieuwste singels en goudste platen aan elkaar. Disc jockeys, dj’s dus, zetten een vlotte babbel op doorspekt met veel humor. Het no nonsense muziekprogramma is geboren. De Britse hoofdstad wordt in no time het swingende trefcentrum van de popmuziek en de aanverwante cultuur.

De muziek wordt er in ‘geramd’

Van meet af aan slaagt Radio Caroline erin om hits te maken. Zo draait het station veelvuldig een afgezaagd nummer als Ramona van The Bachelors, maar het scoort! De song is eerder al in minstens zestig andere versies verschenen, die allen flopten. Bij Caroline zijn de Bachelors echter ieder uur te horen, waarna de groep met gemak de Top 20 binnenraast.

Radio Caroline rolt ook de rode loper uit voor The Barron Knights, Brian Poole & The Tremeloes, Georgie Fame en honderden anderen. Allen krijgen en grijpen ze hun kans. Marianne Faithfull, The Zombies en The Animals zullen het beamen !

Wordt vervolgd

° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (1)
° Lees ook: Toen radio de muziek uitvond (2)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.