19-01-18

Digitale oplossing lokale DAB+ is ver weg

Digitale oplossing lokale DAB+ is ver weg

'Afschakeldatum van 2022 is volstrekt onhaalbaar'

 

Donderdag 11 januari kwam in het Vlaams Parlement ook de digitalisering van radio aan bod. Jacqueline Bierhorst informeerde de aanwezige parlementariërs in een hoorzitting over de laatste stand van zaken. Wie deze volledig wil volgen, kan de complete file op YouTube bekijken. Wij trokken alvast enkele belangrijke conclusies voor de sector.

 

Jacqueline-Bierhorst.png

 

Jacqueline Bierhorst (foto) wil de lokale en de netwerk radio’s betrekken in de switch naar DAB+ en zegt ook dat een groter aanbod van omroepen de kansen op het welslagen van digitale radio zou vergroten. Maar beiden worden voorlopig niet uitgenodigd aan de ‘ronde tafel’. Pas wanneer de grote partijen er uit zijn, kan dit gebeuren. Later aansluiten heeft uiteraard wel minder invloed op de besluitvorming. Ook de parlementariërs benadrukten de noodzaak om lokale radio in dit proces te betrekken. De uitleg bestond verder uit een soort presentatie van DAB+ als techniek en de vooruitgang in andere landen.

Het grote nieuws kwam echter van mediaminister Sven Gatz. Op het eind van de zitting komt hij ruim aan bod. Het is interessant om vooral zijn tussenkomst goed te beluisteren. Dit gedeelte vindt u vanaf 1 uur 38 minuten. (https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=OJqiFf445gw) Gatz sluit de digitale switch voor lokale radio niet uit, maar vindt het te voorbarig om nu al conclusies te trekken. Er wordt geen enkele planning gemaakt om dit te realiseren, hooguit is er een vage belofte om het te onderzoeken.

Verder sluit de minister niet uit dat er een gebrek aan capaciteit zal zijn en wil hij een overbelasting van de DAB+ capaciteit voorkomen. Vervolgens zegt hij dat er ook een model denkbaar is dat lokale radio enkel op FM blijft uitzenden. De twee banden zouden complementair naast elkaar kunnen blijven bestaan.

Minister Gatz heeft daar natuurlijk gelijk in. Op de middengolf wordt ook nog uitgezonden. Alleen luistert daar bijna niemand meer naar. Als argument gebruikt hij onder andere dat de lokale radio’s niet op kosten mogen worden gejaagd. Voor Bruzz, de Vlaamse hoofdstedelijke zender, zal wel een uitzondering gemaakt worden. DAB+ zal dus tot nader order alleen beschikbaar zijn voor één enkele Brusselse ‘lokale’ radio. Tenzij men als lokale radio nationaal wil gaan uitzenden. Maar dat is redelijk onhaalbaar.

Het parlement is getuige geweest van de voorbereiding om de lokale radio op een digitale achterstand te zetten. Mogelijk de definitieve aanzet om totaal geen digitale oplossing voor lokale radio te bedenken? Misschien moet Jacqueline Bierhorst nog maar eens een stevige discussie aangaan? Ook Broadcast Partners schijnt in haar voorstel nog ruimte te voorzien voor lokale radio.

De hoop op een andere aanpak van de lokale sector is voorlopig gevestigd op de leden van de commissie media. Op vraag van Katia Segers (sp.a) wist Jacqueline Bierhorst nog te melden dat 2022 volstrekt onhaalbaar is als afschakeldatum. Meteen sneuvelde definitief het alibi voor de gratis verlenging van de vergunningen voor Joe, Qmusic en Nostalgie.

° PDF-file DAB+ in Vlaanderen  (van Roel Schiphorst & Jacqueline Bierhorst)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?

Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?

Taal-analfabetisme rukt op

 

Vandaag is Herman Boel gastauteur bij RadioVisie. Herman is master in de toegepaste taalkunde. Hij hielp de nieuwsredactie van VTM efficiënt werken. Gaf zes boeken uit bij uitgeverij Lannoo, waarvan één in het Chinees vertaald werd. In de radiohobby, met name het luisteren naar midden- en kortegolf, zorgt hij als secretaris en webmaster ervoor dat de leden van de Medium Wave Circle van een magazine en website kunnen genieten. Sinds april 2011 is hij freelance vertaler in combinatie met extra diensten.

 

Herman-Boel-800x445.jpg

 

Hebt u al eens naar een Franstalig radiostation geluisterd? Hoeveel Nederlandstalige nummers hebt u toen gehoord? Inderdaad, er wordt nooit een Nederlandstalig nummer gedraaid. En die ‘nooit’ mag je dan nog letterlijk nemen ook. Vreemd, toch? Dus vroeg ik onlangs aan diverse zenders waarom dat zo was. Ik stuurde op 20 februari de volgende vraag (weliswaar in het Frans) naar La Première, Vivacité, Classic21, Pure FM, Radio Contact, Nostalgie la Légende, Bel RTL en NRJ:

Geachte,

Ik vraag me af waarom <station> nooit Nederlandstalige muziek draait. Aangezien het Nederlands de meest gesproken taal is van ons land, lijkt het me logisch dat die taal een plaats heeft op elke radiozender van ons land, niet? Kunt u me zeggen waarom uw station muziek in het Frans, Engels, Italiaans enz. draait maar nooit Nederlandstalige muziek?

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Herman Boel

Van alle aangeschreven stations was er maar één dat me een antwoord stuurde. Ik had een aangenaam e-mailgesprek met Jean-François Pottier, Head of Music van Radio Nostalgie. Hij erkent het probleem en meldt dat ze er bij Nostalgie wel gevoelig voor zijn. Maar dan verwijst hij naar het Franstalige publiek dat nu eenmaal niet erg veel interesse heeft in Nederlandstalige muziek. Reden: Nederlandstalige artiesten breken niet door in de Federatie Brussel-Wallonië (sic) zodat het publiek hen niet kent. Vlaamse artiesten die in het Engels zingen, komen dan weer wel vaak aan bod.

Maar dat antwoord roept twee andere vragen op. ‘Vanwaar haalt hij het dat zijn publiek niet geïnteresseerd is in Nederlandstalige muziek?’ ‘Zijn daar enquêtes rond gehouden? Bestaan er statistieken daaromtrent?’ Voorts redeneert hij uiteraard omgekeerd. Hoe kan een Nederlandstalige artiest doorbreken in Brussel of Wallonië en dus bij het publiek bekend raken als de radiozenders geen airplay geven? Het is al te gemakkelijk om de schuld bij de luisteraar te steken die zogezegd geen zin heeft in Nederlandstalige muziek. Onbekend maakt immers onbemind.

De heer Pottier gaf toe dat er geen objectief onderzoek is gevoerd naar de mogelijke interesse voor Nederlandstalige muziek. Nostalgie heeft intern enkele studies uitgevoerd waar al eens een Nederlandstalig nummer in zat, maar de resultaten waren niet hoopvol. Bovendien is het evenmin de taak van Nostalgie om artiesten op te starten. Naast het feit dat de platenlabels kiezen waar hun artiesten worden gedraaid, verwijst hij in de eerste plaats naar de… politiek. De taalgrens is ook een cultuurgrens die steeds ondoordringbaarder wordt ondanks de te zeldzame initiatieven om die te doorbreken.

Wat Nostalgie wel doet, is muziek uit het noorden en het zuiden van het land verenigen in het programma ‘Made in Belgium’ dat van maandag tot en met donderdag om 18:30 uur te horen is. Maar de muziek uit het noorden van het land is dan wel uitsluitend Engelstalig. Jammer. Geen antwoord dus van de andere stations, en dus ook niet van de openbare omroep RTBF.

Ik moet toegeven dat ik het niet begrijp. Waarom is het zo moeilijk om een beetje interesse te tonen in de taal van de landgenoten? Hoe kunnen we landgenoten en hun ideeën en meningen begrijpen als we niet eens hun taal (willen) begrijpen? De kennis van de andere landstaal gaat er trouwens ernstig op achteruit. Recent werd nog bekendgemaakt dat slechts 11 procent van de Franstalige werkzoekenden kennis heeft van het Nederlands. Elf procent.

Ook in Vlaanderen was de kennis van het Frans bij de Vlaamse studenten nooit zo slecht en gaat ze jaar na jaar achteruit. Wanneer ik naar mijn collega-vertalers in het Franstalige landsgedeelte kijk, zijn er die prima Nederlands spreken, maar er zijn er minstens zoveel die zelfs geen eenvoudig gesprek aankunnen. Als vertalers het al niet kunnen, waarom zou de modale Franstalige het dan wel kunnen?

Taal is zonder enige twijfel de sleutel tot begrip tussen twee mensen, tussen twee volkeren, tussen twee landen. Wie het beste met ons land voor heeft, toont dan ook interesse voor de andere landstaal (het Duits als derde landstaal laat ik gemakshalve even achterwege). Dat is de enige manier om misverstanden en onbegrip tegen te gaan.

Een beetje wederzijds respect en interesse in de taal van de andere zou ons land heel wat verder helpen. En jij, hoe goed ken jij de andere landstaal?

° De Taalfluisteraar

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Virgin Radio breidt uit naar Zwitserland

Virgin Radio breidt uit naar Zwitserland

 

file_41636.jpg

 

Een bekend merk betreedt binnenkort de Zwitserse radiomarkt. Uiterlijk maart 2018 starten onder de vlag van Virgin Radio twee radiostations in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland via DAB+ en internet.

 

Virgin Radio Hits gaat een progressief muziekformat bieden met uitsluitend de nieuwste hits en richt zich op de jongerendoelgroep.

 

Liefhebbers van de beste rock van nu en de afgelopen twintig jaar kunnen binnenkort terecht bij Virgin Radio Rock.

 

Voor Virgin Radio Hits en Virgin Radio Rock heeft AZ Medien een licentie verworven bij Richard Branson, eigenaar van het merk Virgin. AZ Medien is momenteel al actief met de lokale zenders Radio Argovia en Radio 24 die ook in heel Duits-Zwitserland via DAB+ te ontvangen zijn.

 

 

Het is de bedoeling dat beide Virgin zenders in heel Duits-Zwitserland via DAB+ gaan uitzenden. Op welke manier dit gaat gebeuren is nog onduidelijk, want zowel de landelijke als regionale DAB+netten in Zwitersland zitten momenteel (zo goed als) vol.

 

Virgin Radio startte in 1993 met uitzenden in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is het radiomerk, middels licentieovereenkomsten, ook te vinden in de ether van onder meer Frankrijk, Italië, Roemenië, Jakarta, Dubai, Canada, Libanon en Turkije.

 

RadioNL (Martin Slijper)

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |