16-01-18

Duitsland:Veranderingen in de nacht bij regionale publieke radio

   Duitsland:Veranderingen in de nacht bij regionale publieke radio

 

De Duitse regionale publieke radiostations gaan hun nachtprogrammering herstructureren. Grootste wijzigingen zijn dat NDR2 en WDR2 de ‘ARD Popnacht’ weer gaan uitzenden. De ‘NDR1 Nacht’ wordt ingeruild voor de ‘ARD Hitnacht’ terwijl het door WDR4 geproduceerde ‘Rhythmus der Nacht’ verdwijnt.

 

image.png

 

Tot nu toe werd de ARD Popnacht uitgezonden door de popzenders Bremen 4, hr 1, hr 3, SR 1 Europawelle en Radio Berlin 88 8. Eigenlijk betreft de ARD Popnacht gewoon de overname van de nachtuitzendingen van SWR 3.

Vanaf 17 januari sluiten ook NDR 2 in Noord-Duitsland en WDR 2 in West-Duitsland zich weer aan bij de ARD Popnacht. Voor NDR 2 betekent dit een terugkeer na 27 jaar. Sinds 1990 had NDR 2 haar eigen nachtprogramma. Sinds 2011 werd het nachtprogramma van NDR 2 onder de naam ‘NDR 2 und WDR 2 Die Nacht’ ook op WDR 2 uitgezonden.  

Maar ook de ARD Hitnacht,  het gezamenlijke nachtprogramma van de oldies- en Duitstalige popzenders hr 4, Antenne Brandenburg, WDR 4, SR 3 Saarlandwelle en SWR 4 op de schop. De Saarlandische Rundfunk stopt het de productie van het nachtprogramma en geeft het stokje over aan de NDR.

 

file_177290.jpg

 

Als gevolg hiervan is de ARD Hitnacht vanaf 17 januari ook te horen op NDR 1 Niedersachsen. NDR 1 Radio MV, NDR 1 Welle Nord en NDR 90,3. De gemeenschappelijke ‘NDR 1 Nacht’ verdwijnt hierdoor.

Daarnaast stopt ook WDR 4 met het produceren van de ARD Hitnacht in de nacht van zaterdag op zondag, waardoor ‘Rhythmus der Nacht’ verdwijnt.

 

radio nl.jpgMartin Slijper

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Véél Nederlandse 65-plussers gebruiken een laptop

Véél Nederlandse 65-plussers gebruiken een laptop

 

Vier op de tien senioren gebruikt geen smartphone of tablet'

Van de 65-plussers gebruikt zes op de tien mensen een laptop, smartphone en/of tablet. Ouderen gebruiken de apparaten vooral om online informatie op te zoeken en te internetbankieren.

 

ordinateur_portable.jpg

 

Google en ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, presenteerden woensdag de uitkomsten van een onderzoek naar Nederlandse 65-plussers en digitale technologie.

 

Daaruit blijkt dat 65 procent zichzelf digitaal vaardig vindt. Eén op de drie zou graag actiever zijn online. Als belangrijkste reden daarvoor geven zij dat "internet het leven gemakkelijker maakt". Ook blijven ze online "beter op de hoogte van activiteiten" en vinden ze "meer informatie over hun interesses".

 

Hoewel ruim de helft van de 65-plussers het lastig vindt om bij te blijven met technologische ontwikkelingen, vindt een klein deel daarvan (13 procent) zich te oud om het te leren. Eén op de drie zegt dat de mogelijkheden van internet hen te veel tijd kost.

 

De meeste 65-plussers gaan online om informatie op te zoeken. Daarnaast is internetbankieren populair bij negen van de tien senioren. Ook lezen 65-plussers veel nieuwsbrieven en gebruiken ze het internet om routes te plannen en te winkelen. Twee op de drie kijkt wel eens naar een video op YouTube. Zij kijken dan met name naar instructiefilmpjes en informerende video’s.

 

Bijna alle ondervraagden (negen van de tien) geven aan maatregelen te nemen om hun "privacy en veiligheid te waarborgen". Ze bekijken de veiligheid van websites via het slotje naast de url en controleren of een webadres begint met 'https’. Ook probeert 70 procent zo weinig mogelijk gegevens achter te laten online. Daarnaast denkt 60 procent van de ondervraagden dat ze mails van onbetrouwbare afzenders direct herkennen.

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwitserland:Afschakelen FM in 2024?

Zwitserland:Afschakelen FM in 2024?

 

file_8279.jpgDe Zwitserse regering heeft groen licht gegeven voor de afschakeling van FM. Tussen 2020 en 2024 gaat analoge radio via de ether gefaseerd uit. Daarna kan alleen nog digitaal naar de radio geluisterd worden. Inmiddels heeft digitale radio een marktaandeel van ongeveer 60% in Zwitserland.

 

Om de afschakeling mogelijk te maken heeft de regering enkele belangrijke besluiten genomen. Allereerst wordt vanaf 2020 DAB+ in plaats van FM de hoofddistributiemethode via de ether.

 

Daarnaast worden alle FM-vergunningen, die eind 2019 aflopen, verlengd tot 2024. Ook alle bestaande vergunningen voor DAB+ worden verlengd tot en met 2024.

 

Met deze maatregelen wil de Zwitserse overheid stabiliteit creëren op de radiomarkt gedurende de transitieperiode. Uiterlijk eind 2024 moet de migratie van FM naar DAB+ zijn afgerond.

 

Zwitserland is naast Noorwegen momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat. Vrijwel alle radiostations via die via FM uitzenden zijn ook DAB+ te beluisteren. In sommige gebieden zijn zelfs meer dan 60 radiostations te ontvangen.

 

Sinds 1999 zijn de publieke radiostations digitaal via de ether te ontvangen. In eerste instantie in de verouderde DAB-standaard, maar sinds 2012 in DAB+. De commerciële radiostations begonnen in 2009 met uitzenden via DAB+.

 

Inmiddels zijn er al meer dan 3 miljoen DAB+ontvangers verkocht in Zwitserland. Sinds begin 2016 wordt digitale radio meer beluisterd dan analoge. Digitale radio had in het voorjaar van 2017 een marktaandeel van 57%. 32% Hiervan komt voor rekening van DAB+, de overige 25% voor internet.

 

Om klaar te zijn voor de afschakeling wordt de dekking van DAB+ de komende jaren nog verder verbeterd.

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |