11-04-18

WIFI gebruiken van uw buren?

WIFI gebruiken van uw buren?

 

Interessant stukje een paar maanden geleden gelezen bij De Inspecteur van Radio 2.Een luisteraar vroeg zich af waarom hij zoveel betaalt voor wifi terwijl hij vaak de wifi van zijn buren te zien krijgt. Waarom niet de wifi inclusief rekening delen? Zeker in een appartementsgebouw waar je dicht op elkaar woont zou het kunnen lukken.Interessante vraag antwoorde De Directeur ! Het zou in elk geval de rekening flink naar beneden halen maar mag het ook zomaar?

De Inspecteur van Radio2.jpg

Zowel Telenet als Proximus geven een gelijkaardig antwoord op de vraag of het mag of niet. Op zich kun je je particulier abonnement delen maar volgens de kleine letters van je contract mag je hun service niet doorverkopen. Er niet alleen op besparen maar ook op verdienen is dus zeker niet toegelaten.
Toch is dat volgens Isabelle Geeraerts van Telenet geen obstakel

Beide telecomoperatoren bieden al een gelijkaardige service voor bedrijven. Denk aan hotels of rustoorden waarin het netwerk perfect gedeeld wordt door derden. Dan werk je met aparte paswoorden per gebruiker en ben je beter beschermd. Een gelijkaardige service voor particulieren is dat je al kan meesurfen op anderen hun netwerk als je al klant bent. Bij Proximus heet dat Fon of Smartwifi, bij Telenet is dat Wifree.

Als abonnementhouder ben jij verantwoordelijk voor alles wat gebeurt op jouw netwerk. Als iemand illegale activiteiten doet zul jij aansprakelijk gesteld worden. Dus je moet dus weten dat je de mensen waarmee je het abonnement aangaat kunt vertrouwen. Daarbovenop zul je merken dat je surfcomfort in veel gevallen achteruit gaat hoe meer gebruikers op het netwerk zitten. Het zwaarste pakket voor je wifi is dus niet overbodig!

Overweeg je om de overstap te maken om je abonnement te delen maar wil je er zeker van zijn dat iedere gebruiker een snelle verbinding blijft behouden dan kun je beroep doen op advies van IT-experten. Bart Van Deursen van het bedrijf IThulp biedt zo'n service al aan voor gezinnen. 

Je kunt dus perfect een IT-expert je woonst of appartementsgebouw laten nakijken om vervolgens met de juiste apparatuur een snel wifi-netwerk te laten opzetten. Daarvoor heb je wel al een abonnement nodig bij je telecomoperator. De IT-expert zorgt enkel voor de goede verspreiding van dat netwerk. Daarbij houden ze rekening met obstakels als loden ramen, betonnen muren, enz. Vaak rekenen ze per werkuur aan en daarnaast de kost van het nodige materiaal (wifi-versterker is daar een voorbeeld van).

Voor meer info kun je op de site van IThulp terecht. 

Kort alle voor- en nadelen van het wifi delen:

+

  • kostenbesparend
  • minder materiaal (1 router, 1 modem)

-

  • als abonnementhouder alleen verantwoordelijk (ook bij illegale activiteiten door iemand anders)
  • verminderd surfcomfort (tragere snelheid bij meer gebruikers)

Radio2 De Inspecteur

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.