15-01-18

Qmusic: Nieuwe editie van Q-run

Qmusic: Nieuwe editie van Q-run

Duo's lopen naar elkaar toe in Aalst

 

De Q-Run To You is terug: het loop event waar duo’s letterlijk naar elkaar toelopen vindt dit jaar plaats in Aalst op zaterdag 17 maart. Om de nieuwe editie aan te kondigen vertrokken Qmusic-dj’s Sam De Bruyn (foto), Wim Oosterlinck, Sean Dhondt, Vincent Fierens, Jolien Roets, Marie Monballiu, Vincent Vangeel, Sarah Mylle, Toon Smet en Inge De Vogelaere (foto) op woensdag 10 januari in loopkledij richting de carnavalstad.

Qrun.jpg

Daar gaven ze in het oude stadhuis, samen met burgemeester Christoph D’Haese, het officiële startschot voor de ticketverkoop. Daarna wijdde de burgemeester zelf ook het parcours in met een ererondje. Iedereen kan zich nu inschrijven met een running mate of als groep via Qmusic.be en Q2.be.

Het principe blijft hetzelfde: duo’s lopen tijdens de Q-Run To You letterlijk naar elkaar toe op een heel apart verlicht loopparcours van ongeveer vijf kilometer. Neonlichten, fluorescerend lint, glowsticks, muziek en heel wat flashy outfits geven kleur aan de straten van de op één na grootste stad van Oost-Vlaanderen. Het startpunt en de eindmeet liggen in de Florahallen. Net als vorig jaar kunnen de lopers na hun inspanning samen feesten tijdens de Q – Run To You Party. Een ticket voor de avondrun en de party kost 30,00 euro per duo.

Qrun2.png

Sam De Bruyn: “De eerste editie van de Q-Run To You vorig jaar in Hasselt was al een groot succes met zo’n vijfduizend lopers en party people. Aalstenaars weten hoe ze moeten feesten, dus dit keer willen we met minstens evenveel volk, flashy lichten en zalige beats de stad volledig platlopen. Who’s in for round 2?”

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC maakt uitschakelplan AM-zenders concreet

BBC maakt uitschakelplan AM-zenders concreet

 

De BBC heeft het overzicht vrijgegeven van de 13 middengolfzenders worden uitgezet. Het gaat hierbij middengolfzenders van lokale radiostations, die wegens bezuinigingen het zwijgen worden opgelegd. Ook de datum is nu bekend: maandag 15 januari.

Al in augustus van dit jaar werd bekend dat de BBC een aantal middengolfzenders van haar lokale radiostations begin 2018 gaat uitzetten, echter was toen nog niet de complete lijst bekendgemaakt.

Zo was al duidelijk dat BBC Sussex (1161 en 1485), Surrey (1368), Radio Humberside (1485), Wiltshire (1332 en 1368), Radio Nottingham (1584), Radio Kent (774 en 1602) en Radio Lincolnshire (1368) geheel van de middengolf gaan verdwijnen.

Van BBC Essex, BBC Devon en BBC Radio Lancashire was alleen bekend dat zij één van hun AM-zenders zouden kwijtraken. Nu is ook van deze zenders bekend welke AM-zenders er uit gaan.

Zo verdwijnt BBC Essex van de frequentie 1530 kHz. De AM-zender hiervan staat opgesteld in Rayleigh nabij Southend. De andere drie AM-zenders van BBC Essex, waaronder 765 die in West-Nederland nog te ontvangen is, blijven vooralsnog aan.

BBC Devon verdwijnt van AM 1458 (regio Torbay), maar behoudt nog twee AM-zenders. BBC Radio Lancashire geeft AM 1557 op nabij de stad Lancaster.

De uitzendingen via de middengolf worden op maandag 15 januari gestaakt.

 

file_66002.jpg

 

In de meeste gevallen zal de AM-zender nog niet gelijk uitgaan, maar wordt eerst enige tijd een boodschap uitgezonden waarin luisteraars naar alternatieve distributiemethoden worden verwezen, zoals FM, DAB en internet.

Net als in veel andere Europese landen wordt ook in het Verenigd Koninkrijk steeds minder naar de middengolf geluisterd. Daarom wordt ook hier de AM langzaamaan verlaten.

De voorbereidingen voor het afschakelen van de middengolfzenders van de BBC hebben enige jaren geduurd. In 2012 en 2014 werd er al eens getest met het uitschakelen van middengolfzenders van haar lokale radiostations. De omroep wilde zo kijken hoeveel reacties er kwamen op de afschakeling.

In 2016 startte de BBC voorzichtig met de afschakeling van de lokale AM-frequenties. De zender van BBC Radio Bristol werd uitgezet en gesloopt in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toch nog even herhalen: VRT over van DAB op DAB+

Toch nog even herhalen: VRT over van DAB op DAB+

 

Even herhalen want dit kan toch wel belangrijk zijn voor luisteraars van onze openbare omroep,  de VRT radio's dus.En dan zeer zeker voor hij/zij die digitaal luistert via de ether.Ik heb het dan over de DAB uitzendingen in de oude standaard.De VRT begon er mee in 1997 en 20 jaar later kwam er een einde aan de verspreiding ervan.Dat wil dus ook zeggen dat DAB+ (de nieuwe norm) in de plaats kwam !

 

file_58073.jpg

Foto:RadioNL

 

Voor 1 december moesten de uitzendingen omgezet zijn naar de nieuwere standaard voor digitale etherradio, en zo geschiedde inmiddels.

 

Op kanaal 12A hoort u dus Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Klara continuo, MNM hits en Nieuws+ in de nieuwe DAB+ norm. De verouderde MP2-standaard werd dus voorgoed het zwijgen opgelegd.Sinds april 2015 had de VRT wel een DAB+testkanaal in de lucht. Hierop waren afwisselend de radiostations van de omroep in verschillende bandbreedtes te horen.Nu zijn dus alle radiostations van de omroep omgezet naar DAB+.Voor alle duidelijkheid, radio's met de oude DAB in de MP2 standaard kunnen de uitzendingen niet meer ontvangen.

 

DAB+ logo.png

 

Wie de RTBF radiozenders kan ontvangen via DAB

 

Over de radio uitzendingen van de RTBF heb ik nog niks extra mede te delen.Wél dat de RTBF ook testen uitvoert op DAB+ én dat er al verschillende radio's uitzenden in de nieuwe norm (en dus nog doorgaan (?) in de oude norm tot nader order) maar dat deze omroep onlangs toch een dagelijkse nieuwe zender lanceerde via DAB+.Tarmac is de naam.Ik vermoed dat deze radio enkel uitzend via de nieuwe norm (uiteraard wél via livestream).Meer hierover leest u HIER.

 

Een DAB+ radio ontvangt ook zonder enige moeite de oude DAB norm (niet in omgekeerde volgorde).

Wie dus in Vlaanderen een DAB radio heeft is er aan voor de moeite (indertijd was een DAB radio zelfs een dure investering).Die radio wordt dus hier zo goed als waardeloos...tenzij hij ook nog de mogelijkheid bezit om FM te ontvangen.In Engeland wordt er trouwens nog volop uitgezonden in zowel DAB als DAB+.

 

Tijdsbalkje rood.gif  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |