10-01-18

NL:Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+

   NL:Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+

 

De landelijke commerciële radiostations, verenigd in de VCR, zijn nu nog beter via DAB+ te ontvangen. De optimalisatie van het netwerk op kanaal 11C is afgerond, waardoor de ontvangst in grote delen van het land sterk is verbeterd.

 

Buitenshuis is de dekking vergroot van 95 naar ruim 97%. Binnenshuis is dit toegenomen van 40 naar bijna 75%.

 

file_35744.jpgDe betere dekking is gerealiseerd door het aanzetten van nieuwe zenders en het aanpassen / versterken van bestaande zenders. Het totale DAB+netwerk van de landelijke commerciële zenders bestaat nu uit 39 zenders.

 


Onder meer in Hoogezand, Arnhem, Westdorpe, Lelystad, Doetinchem, Gilze, Megen, Maastricht en Eys is het uitzendvermogen opgeschroefd. Tevens is op een aantal locaties de antenne aangepast, waardoor de ontvangst is verbeterd.

 

Ook zijn er enkele zenders verplaatst. Zo is de zender in het Limburgse Ittervoort vervangen door een sterkere zender in Roermond. Deze zorgt voor betere ontvangst in midden Limburg alsmede, samen met de sterkere zender in Eys, in Parkstad Limburg.

 

De zender in De Lutte in Twente is vervangen door een sterkere zender in Hengelo. Deze zorgt voor betere ontvangst in Twentse steden als Almelo, Enschede en Hengelo en de noordkop van de Achterhoek.

 

Nieuwe zenders zijn er geplaatst in Eindhoven (voor betere ontvangst in de lichtstad), Alphen aan de Rijn (voor het Groene Hart), Zwolle (noordwest-Salland) en Irnsum (Friesland).

 

De optimalisatie zou oorspronkelijk voor de kerst afgerond zijn, maar door het winterse weer half december was er enige dagen vertraging.

 


Herbert Visser, directeur 100%NL en Slam en bestuurslid van de VCR: “De landelijke commerciële radiozenders op DAB+ worden voortaan uitgezonden via één netwerk van maar liefst 39 zendmasten verspreid over heel Nederland. Op FM heeft ieder radiostation z’n eigen netwerk en kunnen de stations meestal nog niet eens de helft aan zendmasten gebruiken, omdat anders andere omroepen in binnen- en buitenland gehinderd zouden kunnen worden. Vandaar dat de ontvangst op FM niet overal in het land even goed is. Op DAB+ is wél overal in Nederland ontvangst mogelijk.”

 

Daarnaast heeft DAB+ minder last van storingen. “Ook dat geflutter dat je op de FM hoort als je in je auto door een gebied rijdt waar de ontvangst wat minder goed is, of wanneer je met de FM-radio van je telefoon in tram, bus of trein luistert, heb je op DAB+ niet meer,” aldus Visser tegenover Radio.NL..

 


Luisteraars met een DAB+radio in de auto en een antenne buiten op de auto gemonteerd hadden de afgelopen jaren al een goede DAB+ ontvangst in vrijwel heel Nederland, maar er bestaan ook DAB+radio’s waarbij een antenne aan de binnenkant van het autoraam moet worden geplakt; een zogenoemde ‘plakantenne’. De ontvangst hiervan was niet overal goed. “Automobilisten met zo’n plakantenne konden tot dusver nog wel wat ontvangsthinder op DAB+ ervaren, maar sinds gisteren doen ook deze dingen het gewoon goed,” laat Visser weten.

 

file_83850.jpg

 

Op het landelijke DAB+net voor commerciële radio op kanaal 11C zenden momenteel 16 radiostations uit. Dit zijn: 100% NL, Radio 538, Slam, BNR, Qmusic, Sky Radio, Sublime, Radio 10, Radio Veronica, 538 Top 40, Sky Radio Hits, Radio 10 60s & 70s, Radio Maria, Groot Nieuws Radio, Qmusic non-stop en Sublime You.

 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 13% van de Nederlanders wel eens via DAB+ naar de radio luistert, wat neer komt op 2 miljoen luisteraars. Het aantal verkochte DAB+radio’s is inmiddels gestegen naar ruim 719.000. “DAB+ groeit snel en zien wij op termijn als de opvolger van FM,” concludeert Menno Koningberger, voorzitter VCR en directeur van Talpa Radio.

 

radio nl.jpg

Martin Slijper

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

De achterpoortjes, de gaten en de onvolkomenheden

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio maken gaan we over tot de orde van de dag. De realiteit is dat twee van die minizenders exploiteren echt veel te weinig is om er een bedrijf van te maken. Echte lokale radio daar is niets mee te verdienen en dat bestaat al twintig jaar niet meer. De uitzonderingen bevestigen de regel. Wel lastig dat nieuwe decreet. Of valt het toch nog mee? Volgens de conceptnota mogen de volgende zaken echt niet meer:

– Je mag niet meer dan één omroep bezitten, tenzij je twee erkenningen hebt voor één rechtspersoon.
– Je mag geen gezamenlijke programma’s meer maken.
– Je mag geen zenders verkopen tenzij je toestemming hebt.
– Je moet je aan de ingediende offerte houden.

Dat laatste is lastig want als je wat bij elkaar gelogen hebt in je dossier is dat natuurlijk onuitvoerbaar. Om hoge punten te scoren moest je je even vermommen tot BRT Radio 2 in, ik roep maar wat, 1955. Ik moet nog steeds hartelijk lachen om de hogere score voor een netwerkradio met sportprogramma. Hoe kan je het bedenken? Een house zender met een sportprogramma. Enfin veel sport zal er uiteindelijk wel niet te horen zijn. Maar goed ik wil bewijzen dat ook dit decreet niet te handhaven is.

Stel je wil een zender kopen. Negentig procent van de erkenningen is op naam van VZW’s uitgereikt. Het decreet zegt dat je bij wisseling van bestuur je dit moet melden. Je kan dan ook geen vergunning meer overzetten. Maar de hele VZW van een nieuw bestuur voorzien is geen probleem. En aangetrouwde familie heeft iedereen. Die word al dertig jaar voor dat soort doeleinden gebruikt. De handel is trouwens al begonnen.

Gezamenlijk programma’s maken, hoe lossen we dat op? De wetgeving stelt dat je geen gestructureerde eenvormigheid van programma-aanbod mag hebben. Dan is er dus geen probleem voor ‘ongestructureerde’ eenvormigheid van programma-aanbod. En er staat niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van playlists’. Er staat ook niet ‘geen gestructureerde eenvormigheid van naam’. Dus even melden dat je van naam gaat veranderen. Of je naam handhaven maar het programma de naam geven van je nieuwe netwerk. Dezelfde playlist met enkel wat andere voicetracks en het is opgelost.

En als dat niet helpt is er nog een mogelijkheid. Je mag natuurlijk zes keer per uur reclame boeken voor je zender op… een andere zender. Dat lijkt verdacht veel op dezelfde naam hebben. Maar zorg er voor dat er iedere maand een bestelbon en een aanbetaling is. Het kan nog eenvoudiger. Het decreet zegt letterlijk dat je voor éénmalige acties voor goede doelen gezamenlijk mag uitzenden. Er staat niet bij hoe lang zo een actie maximaal mag duren. Zelf denk ik aan een actie die een jaar of negen gaat duren, of elke dag een andere actie. Wel netjes vooraf melden.

Komen we bij het laatste punt. Hoe komen we onder al die leugens uit? Het decreet zegt letterlijk dat, indien je afwijkt van de ingediende offerte, je dit moet melden. Het indienen van een nieuwe programmering die wat makkelijker met je computertje te maken valt, is dus aangewezen. Heb je niet alleen over de programmering gelogen? Dan vertel je ook best met welke tweedehands computer je van start zult gaan. En je geeft best ook aan dat er nog even wat minder vrijwilligers beschikbaar zijn.

Je twijfelt misschien of dit allemaal kan? Maak je geen zorgen. Je bent in goed gezelschap. Hoe zou het originele 4FM dossier eruitzien? Hoe staat het met de aparte nieuwsdienst van Joe die toch echt verplicht was als voorwaarde van de overname? Ik hoor op beide zenders hetzelfde nieuws al vanaf dag één. Nee, de radio die zich aan zijn dossier houdt bestaat niet. En zo zullen alle mooie woorden weer voor niets geweest zijn. Enfin er ligt ook niemand wakker van. De lokale radio was niet meer dan de saus op het hoofdgerecht; Medialaan nog eens voor negen jaar verlengen.

In Nederland brengen veilingen voor dit soort nationale frequenties tot 80.000.000 euro op. Akkoord, Vlaanderen is kleiner. Deel het dan door drie. Even rekenen: Delen door driemaal drie periodes van negen jaar. En dat voor twee omroepen. Ik wil het bedrag niet uitspreken maar hier zijn letterlijk tientallen miljoenen cadeau gedaan. Da’s een betere kerst dan die van PROS. Misschien kan minister Gatz als troostprijs de vergeten hoogvermogen zender in Ninove aanbesteden komend jaar?

Of nog beter. Misschien kan de minister eens laten uitrekenen welke vrije frequentie er nog beschikbaar is in Haaltert. Tip: de  89.2 FM is er helemaal vrij. Maar om dit te realiseren moeten er een paar neuzen in dezelfde richting staan. De afdeling techniek van de administratie moet zin hebben in het uitrekenen van restfrequenties. De VRT zou misschien de bescherming van haar frequenties kunnen beperken tot de ITU-normen. 0,4 MHz bescherming bestaat internationaal niet als norm, dat is 0,3 MHz.

Ik heb het niet over het opgeven van zenders, enkel maar de overdreven bescherming afschaffen. In Brussel stad zijn zowel 103.4, 103.7, 104.0, 104.3, 104.7 als 105.0 FM in gebruik. Dus het feit dat Klara in Sint Pieters Leeuw uitzendt op 89.5 is echt geen technisch probleem. De VRT is ook gebaat bij goede lokale radio. Diezelfde openbare omroep ging toch op bezoek bij PROS. Bedenk voor hen nu eens een oplossing. Niet alle cadeaus moeten uiteindelijk naar de Medialaan gaan.

Is getekend Victor Olsen

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio Tequila: back to the future

Radio Tequila: back to the future

Maar eerst even uit de lucht

 

Radio Tequila nam op vrijdag 29 december 2017 afscheid van de vertrouwde 105.1 FM. In de voorbije erkenningsronde kreeg het lokale station een nieuwe erkenning voor nog eens negen jaar.Men keert nu in Deinze terug op de ‘oude’ frequentie, 106.2 FM.

image001.png

De grootste verandering is evenwel dat er nu ook zal worden uitgezonden voor Aalter, via 107.8 FM. In de beginjaren van Tequila, voor het zendgebied werd ingeperkt, had de zender in de regio Aalter een uitgebreid en trouw luisterpubliek. Het is de bedoeling om die verloren plaats weer in te palmen.

Radio Tequila heeft in de voorbije 35 jaar in de Leiestreek een reputatie opgebouwd waarbij de lokale informatie wordt verpakt in muziek. Organisatoren, overheid, handelaars en verenigingen kunnen met hun informatie altijd bij hen terecht. Daarom wil men het team van vrijwilligers uitbreiden met medewerkers en informanten uit Groot Aalter en ook uit Nevele, dat eerlang ‘trouwt’ met Deinze. Het blijft de bedoeling het ‘hartland’ te blijven bedienen. Dat is naast Deinze vooral Zulte, Nazareth en Kruishoutem, waar het ooit begon in 1982.

Tegelijk met het installeren van de twee zenders, in Deinze en Aalter, en de straalverbinding tussen beide, werd ook al een nieuwe opnamestudio geïnstalleerd. In de loop van dit jaar krijgt de live studio volledig nieuwe apparatuur en een nieuw radiopakket.

De automatisering blijft ondertussen wel draaien. Dat betekent dat er op zaterdag, zondag en maandag toch nog via de website kan geluisterd worden. 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RadioVisie met uitroepteken

RadioVisie met uitroepteken

 

‘RadioVisie is al een tijdje terug!’ Met uitroepteken. Het zijn niet hun woorden. Alhoewel… Maar zij zouden nooit een uitroepteken gebruiken. Een beetje blij zijn ze, lichtjes trots, maar ijdel niet.

 

1454329542.png

 

Ze zagen de voorbije weken hun terugkeer, met uitroepteken, diverse keren gemeld op sociale media. En daar zijn ze uiteraard content voor. Nog vrolijker werden ze toen enkele lokale en webradio’s vroegen of ze misschien ook een spotje hadden dat ze zouden kunnen uitzenden. Zomaar. Gratis. Uit sympathie. Mooi! En uiteraard hebben ze dat soort ‘infomercial’.

 

Peter Van Dam blikte er ooit eentje in, met de ‘Crunchy Granola Suite’ van Percy Faith als ‘dragend’ muziekje. Ze hebben de spot toevertrouwd aan Youtube. Niet enkel voor radiostations die ‘m willen gebruiken, maar ook voor de ‘gewone man’, de fan, de verzamelaar van alles wat met radio te maken heeft.

 

www.radiovisie.eu

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |